Za područje
    b2c

    Gasne instalacije - provera gasnih instalacija, gasni detektori

    Članak je pregledalo čak 1157+ korisnika
    Prirodni ili zemni gas, fosilno gorivo čiji je preovlađujući sastojak metan (CH4), važan je svetski energent. Lakši je od vazduha, bez boje, ukusa i mirisa, zbog čega se, sigurnosti radi za upotrebu u širokoj potrošnji, odoriše, dodavanjem odoransa specifičnih i prepoznatljivih mirisa, koji se lako osete u gasnoj smeši. Upotreba gasa ima brojne nesporne prednosti kao što su: potpuno sagorevanje bez čađi i čvrstih ostataka, mogućnost pojedinačnog merenja potrošnje količine gasa itd.- ali ima i jedan ključan nedostatak: opasnost od eksplozije. Zato je važno redovno i pravilno proveravati gasne instalacije.
    Stručni članak 1157
    gasne instalacije
    Imamo čak 1685 izvođača radova za područje Gasne instalacije:

    Gasne instalacije i opasnost od eksplozije

    Prema iskustvima zemalja zapadne Evrope, koje imaju veću tradiciju u korišćenju ovog fosilnog goriva lakšeg od vazduha, zaključuje se da nesreće koje su prouzrokovane prirodnim gasom nisu česte - zauzimaju jedno od poslednjih mesta zajedno sa nesrećama uzrokovanih udarom groma. Takođe, važno je istaći da eksplozija ne nastaje slućajno, već je posledica ljudskog faktora, tačnije, nestručnog i nepravinog rukovanja.

    Eksploziju smeše gasa i vazduha može prouzrokovati inicijalno paljenje ili dovod toplote spolja, ali samo kod koncentracije gasa između donje i gornje granice upaljivosti, odnosno, eksplozivnosti. A šta eksplozija smeše gasa i vazduha podrazumeva? To je ekstremno brzo i nekontrolisao sagorevanje gasa praćeno zvukom pri čemu se front plamena širi brzinom 2.000-3.000 m/s.

    Za sve gorive gasove koji su pomešani sa vazduhom u određenom odnosu svojstvena je opasnost od eksplozije. Ukoliko prirodni gas ima donju granicu eksplozivnosti oko 5%, a gornju 15% (zavisno od sastava), to znači da je svaka smeša vazduha i prirodnog gasa koja sadrži koncentraciju prirodnog gasa u tom rasponu eksplozivno opasna i može eksplodirati pri unošenju varnice ili plamena u nju.

    Gasna cev
    Sistemi za korišćenje gasa podležu redovnim i vanrednim pregledima i kontrolama

    Iz bezbednostih razloga, opasnost od eksplozije smeše vazduha i gasa mora se blagovremeno signalizirati. To se vrši kada je koncentracija prirodnog gasa u vazduhu jednaka jednoj petini koncentracije donje granice eksplozivnosti (u gorenavedenom slučaju 1% i više). Time se upućuje na približavanje mogućnosti eksplozije i na nužnost brzog sprovođenja mera za sprečavanje potencijalne opasnosti. Pravovremena signalizacija vrši se dodavanjem sredstva za odorizaciju (odoranti) - prirodni gas se zasićuje materijama oštrog i karakterističnog mirisa. Budući da gas nema sopstveni miris ovom se merom obezbeđuje to da se on jako oseti pre dostizanja eksplozivno opasne koncentracije.

    Gasne instalacije - mere predostrožnosti

    Postoje određene mere predostrožnosti koje se mogu preduzeti kako bi se sprečio ovaj negativan scenario. One podrazmevaju: zabranu korišćenja gasnog aparata bez osigurača plamena u zatvorenoj prostoriji, korišćenja gasne instalacije za uzemljenje gasnih aparata; zabranjeno je izlaganje gasne instalacije mehaničkim naprezanjima kao i ispitivanje nepropusnosti plamena, ali i ostavljanje u radu gasnih aparata vrste A za vreme spavanja ili dužeg odustvovanja. Međutim, ono što je potrebno posebno naglasiti jeste da je strogo zabranjeno postavljanje i puštanje u rad gasne instalacije i gasnog aparata bez ovlašćenog servisera i isporučioca prirodnog gasa.

    Samo ovlašćena lica mogu da vrše intervencije poput pregleda i kontrole gasne instalacije, opreme i gasnih aparata.  

    Provera i tehnički pregled gasne instalacije

    Sistemi za korišćenje gasa podležu redovnim i vanrednim pregledima i kontrolama u svrhu preventive i održavanja. Potrošač prirodnog gasa ima obavezu da obezbedi održavanje unutrašnjih gasnih instalacija u svom objektu poveravanjem istih preduzeću, odnosno drugom pravnom licu ili preduzetniku koji ispunjava uslove tj. ima licencu za rad sa gasnim instalacijama. Redovan i pravilan servis gasne instalacije i aparata je u interesu samog potrošača, jer se njime prvenstveno povećava sigurnost korišćenja ovog energetskog resursa, ali i produžava radni vek gasnog aparata i smanjuje potrošnja gasa.

    Potrebno je izvršiti tehničku kontrolu ispravnosti unutrašnje gasne instalacije (UGI), tehničku kontrolu ispravnosti dimovodne instalacije, kao i tehničku kontrolu ispravnosti gasnih aparata. O izvršenom pregledu sačinjava se zapis.

    Pregled unutrašnje gasne instalacije, koju čine kućni merno-regulacioni set, cevovod instalacije s armaturnim i gasnim aparatom, podrazumeva pregled detektorom za gas i vizuelni pregled penušavim sredstvom jedanput godišnje te izdavanje potvrde o ispravnosti unutrašnje gasne instalacije.

    Servis gasnog trošila podrazumeva mehaničko čišćenje primarnog izmenjivača toplote od prašine, čađi i oksida, čišćenje glavnog gorionika, proveru pravilnosti paljenja i rada kotla, vizuelni pregled ostalih delova kotla ili gasne peći i izdavanje potvrde o ispravnosti gasnog trošila i tehničkoj spremnosti za rad.

    Gasne instalacije - detektori gasa

    Još jedan značajan vid prevencije od potencijalnih opasnosti koje gasovi mogu izazvati (trovanje, eskplozija i požar) jeste detekcija eksplozivnih, toksičnih gasova. Detektor gasa je uređaj koji je namenjen pravovremenom, odnosno, ranom upozorenju o curenju gasa u stambenim ili poslovnim objektima. U slučaju detekcije opasnih koncentracija, uređaj će signalizirati alarmom i LED indikacijom. Dakle, pomoću prenosnih i stacionarnih detektora moguće je locirati i otkloniti pretnje u njihovom nastajanju.

    Detektor gasa
    Detektor gasa je uređaj namenjen ranom upozorenju na curenje gasa u stambenim ili poslovnim objektima

    Ovakvi sistemi stoga imaju za cilj rano otkrivanje prekomerne količine opasnih gasova u prostorijama ili postrojenjima koji ozbiljno mogu da dovedu u pitanje zdravlje i živote ljudi koji borave u njima. 

     

    Stručni članak 1157
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Gasne instalacije?

    Imamo čak 1685 izvođača radova za područje Gasne instalacije:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 1685 izvođača radova za područje Gasne instalacije
    9.6
    0

    PREDRAG ANĐELKOVIĆ PR, SAMOSTALNA ZANATSKO TRGOVINSKA RADNJA TERMO MONT VRANJE


    10
    1

    TERMOSISTEM DOO UŽICE


    10
    1

    ENERGO-BREST DOO


    9.5
    0

    KGH SISTEMI DOO UŽICE


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana