Za područje
  Vreme je za štednju energije

  Peć na gas, plinska peć

  Članak je koristilo čak 3015+ korisnika
  Grejanje na gas postaje sve popularniji način ogrevanja. Grejanje na gas pomoću kondenzacione tehnologije jedan je od najpristupačnijih sistema grejanja. Sistem za grejanje na gas čine plinska peć, instalacije i dodatna oprema. Ove peći rade na principu pretvaranja gasova u toplotu i zato im je iskoristivost goriva skoro stopostotna. Više o karakteristikama, prednostima i ceni peći i kotlova na gas saznajte u ovom tekstu.
  Stručni članak 3015
  plinska-pec.jpg
  Imamo čak 1868 izvođača radova za područje Grejanje:

  1. Kondenzaciona plinska peć

  1.1. Zašto preporučujemo peći na gas

  Grejanje na gas i peći na gas spadaju među praktične, izuzetno pouzdane i možda najekonomičnije sisteme grejanja među konvencionalnim izvorima energije. Osim što su ove peći toliko isplative, potrebno im je i najmanje mesta za ugradnju. Kondenzaciona plinska peć pogodna je za postojeće, starije objekte, kao i za novogradnju, a posebno je efikasna uz zidno grejanje.

  Zbog toga što je u ekološkom smislu neškodljiva po okolinu, a uz to i vrlo ekonomična, plinska peć je važan deo savremenog načina ogrevanja. To je jedan od sofisticiranijih sistema grejanja, energetski efikasan, a s vrlo malom emisijom štetnih materija. Peć na gas, poznata i kao kondenzaciona plinska peć, preporučuje se i zbog toga što bezmalo uopšte ne zagađuje okolinu, jer ne emituje štetne čestice. Plinske peći su tihe, gotovo nečujne, troše minimum energije i njima se lako barata.

  1.2. Kako funkcioniše kondenzaciona plinska peć?

  Ova vrsta peći funkcioniše po principima kondenzacione tehnologije. Gas dolazi do peći iz gasovoda ili iz boce i u njoj započinje proces kondenzacije. Plinska peć u procesu kondenzacije koristi toplotu vodene pare koja se nalazi u dimnim gasovima. Upravljanje plamenom i elektronsko paljenje odvijaju se putem jonizacione elektrode. Elementi instalacija u sistemu napravljeni su od specijalnih legura, obično silicijuma/aluminijuma, a zidovi su im vrlo tanki, pa brzo reaguju na promene temperature. Kondenzaciona plinska peć je uređaj koji može da se nadograđuje dopunskim elementima, pa tako i ceo sistem može da širi ili menja prema potrebama domaćinstva. Tako na primer, u sistem može da se poveže bojler, čime se omogućava zagrevanje sanitarne vode. Zapremina ovakvog bojlera ne treba da je veća od 100 litara.

  Sistem grejanja preko peći ili kotla na gas je kod nas uobičajen i čak vrlo popularan
  Sistem grejanja preko peći ili kotla na gas je kod nas uobičajen i čak vrlo popularan

  2. Karakteristike peći na gas

  Kondenzacione plinske peći imaju izuzetnu energetsku efikasnost pošto im je iskoristivost proizvedene toplote čak 109% dok, s druge strane, same troše vrlo malo energije i imaju dug radni vek. Kondenzacione peći se proizvode tako da im je snaga između 24 i 60 kW, dok su peći sa nadograđenim bojlerom za sanitarnu vodu snage između 11 i 22 kW. Prednost plinskih kondenzacionih peći su i njihove dimenzije; dovoljno su male da se mogu smestiti u bilo koji deo kuće. Osim toga, pošto su i vrlo tihe, ne ometaju kućni mir, u ma koju prostoriju da ih postavite. Na ovo se nadovezuje i savremeni dizajn kućišta, rekli bismo, čak i atraktivan, tako da peć može biti ugrađena i u stilski i estetski vrlo zahtevne prostore. Na kraju, ali ne najmanje važno, kondenzacione peći na gas takođe karakterišu vrlo niske emisije dimnih gasova, kao što je, recimo, NOx.

  Kondenzaciona plinska peć se može ugraditi u podrum, kao i u bilo koju drugu prostoriju. Sama peć i ceo sistem sasvim su primereni i za stambene zgrade.

  3. Isplativost investicije

  Velika prednost plinske peći je što se energija uskladištena u gorivu praktično u potpunosti pretvara u toplotu. Stoga je kondenzaciona peć vrlo efikasna (104-109%). Iz tog razloga ima smisla i zamena niskotemperaturnih (89% -93%) i standardnih plinskih peći (64-70%). Ako trenutno za grejanje prostora i vode koristite lož-ulje ili kombinaciju peći na čvrsta goriva, lako možete izračunati kako se ulaganje u moderan kondenzacioni sistem isplati za nešto više od dve godine!

  4. Grejanje na gas

  Grejanje na gas ima mnogo prednosti. Kada se peć i ceo sistem pravilno i kvalitetno ugrade i postave, grejanje na gas obezbeđuje odličnu energetsku efikasnost. Ovakav način grejanja nije koristan samo za zagrevanje prostora, već i za kuvanje i zagrevanje sanitarne vode, budući da je dobijena toplota ujednačena i ravnomerna. Grejanje na gas je veoma popularno u Evropi i koristi se za zagrevanje domova, kao i industrijskih i drugih velikih objekata. Gas kao gorivo, a samim tim i grejanje, imaju konstantnu cenu, što, dugoročnije gledano, omogućava veće finansijske uštede.

  Grejanje na gas je već godinama među najjeftinijim
  Grejanje na gas je već godinama među najjeftinijim

  5. Koliko košta grejanje na gas?

  Grejanje prosečne porodične kuće gasom izlazi oko 1.200 EUR godišnje.

  6. Kondenzaciona plinska peć - cena

  Prelazak na grejanje pomoću plinske kondenzacione peći za porodičnu kuću je vrlo isplativa investicija, a sama kondenzaciona gasna peć košta oko 1.500 EUR.

  Ukoliko se odlučite za ugradnju kondenzacione plinske peći, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 3015
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1868 izvođača radova za područje Grejanje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1868 izvođača radova za područje Grejanje:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1868 izvođača radova za područje Grejanje
  9.2
  0

  Privredno društvo HIDROTERM BAZENI I GREJANJE doo JAGODINA


  9.8
  0

  M.J. DOO SOMBOR


  9.6
  0

  THERMO DRAGONS


  9.6
  0

  ZANATSKI CENTAR ANDRIĆ DOO


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE GREJANJE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana