Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  PVC ulazna vrata – da ili ne?

  Članak je pregledalo čak 1878+ korisnika
  Jedan od važnih elemenata strukture objekta, koji vlastiti životni prostor odvajaju od spoljnog sveta, definitivno su ulazna vrata. Ulazna se vrata klasifikuju kao deo stolarije. Najčešće su ulaz i prozori takvi da se po materijalu i stilu slažu jedno s drugim. Često se dešava i to da se na objektu postave samo nova ulazna vrata, a da ostatak pokućstva ostane nepromenjen.
  Stručni članak 1878
  pvc ulazna vrata

  1. Na šta da obratite pažnju pri kupovini ulaznih vrata?

  Ulazna vrata su ogledalo vašeg doma, i primeti ih svaki posetilac. Osim što sa stilskog aspekta treba da izgledaju dovršeno i sasvim uklopljeno u eksterijer, ulazna vrata treba da zadovoljavaju i zahteve bezbednosti i izolacije. Važne su dobra zvučna i toplotna izolacija, zaštita od provale i stabilnost. Ključni sigurnosni element ulaznih vrata su čvrst okov, odnosno, šarke.

  Savet stručnjaka iz firme LUKA S

  1. Koje su standardne dimenzije ulaznih vrata?

  Kada su u pitanju ulazna vrata za kuće standard je nešto drugačiji od standarda za sigurnosna vrata za stanove i zavisi od toga da li su vrata jednokrilna ili dvokrilna:

  • Jednokrilna vrata se izrađuju u širinama 90cm, 100cm i 110cm i visinama 200cm, 210cm, 220cm, 230cm i 240cm
  • Dvokrilna vrata se izrađuju u širinama 120cm,130cm, 140cm, 150cm, 160cm, 170cm, 180cm, 190cm i 200cm (najčešće 140cm) i visinama 200cm, 210cm, 220cm, 230cm i 240cm.

  Ovo je naravno dimenzija samih vrata (otvor mora biti nešto širi i viši).

  2. Od čega zavisi da li će ulazna vrata biti jednokrilna ili dvokrilna?

  Odabir ulaznih vrata vrlo je kompleksan, jer osim samog dizajna koji se treba uklopiti u način oblikovanja celog objekta, trebaju biti zadovoljeni i svi ostali važni nabrojani kriterijumi.

  Da li će vrata biti jednokrilna ili dvokrilna prvenstveno zavisi od širine samog otvora, tako da ukoliko širina ne prelazi 110cm, ta vrata će biti jednokrilna, ukoliko je širina otvora veća od 110cm, ta vrata mogu biti jednokrilna sa fiksnim dodatkom (min 90cm širina otvaranja + fiksni deo) ili će to biti dvokrilna vrata kako bi se otvaranjem oba krila dobio širi slobodan prostor za prolaz ili unošenje gabaritnog nameštaja.

  3. Na šta treba posebno da se obrati pažnja prilikom ugradnje ulaznih vrata?

  Za pravilno funkcionisanje i trajnost spoljnih vrata izuzetno je važna njihova pravilna ugradnja. Vrata je izuzetno važno montirati prema uputstvima proizvođača koje ćete dobiti sa isporučenim vratima, a poseban je naglasak dat na temperaturne uslove u kojima se ugrađuju, kao i način postavljanja pur pene ismeđu štoka vrata, koju je važno naneti po celom otvoru između okvira vrata i zidnog otvora.

  G-đa Biljana Stanković, LUKA S

  2. Uzeti ili ne uzeti PVC ulazna vrata?

  PVC kao materijal izuzetno je jednostavan za održavanje. Konstrukcija PVC vrata obično je od gvožđa, što osigurava čvrstinu i stabilnost. Negativna karakteristika koju definitivno uvek povezujemo sa PVC-om je vreme i način razgradnje. Ako se odlučite za vrata koja će biti obložena PVC-om, obratite pažnju na to da li su napravljena od razgradivih materijala. Ni u kom slučaju ne treba da vas zavara dobra cena. Ne gledajte samo na kratkoročnu dobit s novim vratima, već na kvalitet i trajnost boravka u domu.

  Skupo drvo i još skuplji aluminijum u prošlosti su menjani plastikom i PVC. Da li je ovo bilo prikladno ili ne, na vama je da procenite. Međutim, savremene folije kojima se PVC oblaže, omogućavaju promenu mnogih svojstava, uključujući otpornost na UV zračenje i istezanje pri velikim promenama temperature. Plastika je materijal koji u prošlosti nije mogao da se nosi s visokim temperaturama, pa je dolazilo do istezanja materijala i posledičnog savijanja krila vrata. Čak i kada bi materijal bio zamenjen, vrata se više nisu čvrsto zatvarala. To se više ne događa. Tehnologije proizvodnje i montaže su se takođe promenile, ali neka vas pri odabiru materijala za vrata vodi posvećenost očuvanju netaknute prirode i mnogih ugroženih vrsta. Stoga, kada razmišljate o kupovini PVC ulaznih vrata, pažljivo izvagajte sve prednosti i slabosti.

  PVC ulazna vrata s imitacijom drveta postaju sve popularnija
  PVC ulazna vrata s imitacijom drveta postaju sve popularnija

  Ukoliko se odlučite za ugradnju PVC ulaznih vrata, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovo temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 1878
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE PVC ULAZNA VRATA?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana