Za područje

  Kako se ugrađuju garažna vrata?

  Članak je pregledalo čak 3840+ korisnika
  Segmentna podizna garažna vrata važe za najčešće biranu vrstu vrata za garaže; odlučili smo stoga da se u ovom tekstu pozabavimo načinom njihove ugradnje. Segmentna vrata se kreću vertikalno, odnosno, podižu i spuštaju tako što se horizontalno poređani paneli od kojih su sačinjena, savijaju po vođicama i ulaze tik pod tavanicu garaže. Ova vrata se kreću pomoću opruga i zato se lako otvaraju i zatvaraju, bilo da su na automatski ili ručni pogon. Sva segmentna pokretna vrata se rade po meri i na taj način prilagođavaju svakom otvoru na objektu, na kom se ugrađuju. Kako teče postupak montaže i na šta sve treba obratiti pažnju, objasnićemo u nastavku teksta.
  Stručni članak 3840
  segmentna garazna vrata

  1. Segmentna garažna vrata - merenje

  Pre ugradnje segmentnih vrata moraju se najpre izmeriti tačne dimenzije. Dimenzije garažnih vrata se određuju prema unutrašnjem promeru otvora u koja će vrata biti postavljena. Širina otvora za garažna vrata meri se od jedne do druge bočne grede. Vrlo je važno da su zidarski radovi završeni i sve ivice obrađene, pošto se vrata montiraju suvom montažom. U suprotnom, mere neće biti tačne. Visina otvora se meri od ivice poda do gornje grede, a širina grede od njene donje ivice do plafona.

  Dakle, kada merite i upisujete dimenzije, prvo ide širina, pa onda visina. Dimenzije garažnog otvora će biti dimenzije vrata, a vrsta vođica se određuje prema širini grede ispod plafona.

  Savet stručnjaka iz firme ALUROLL TRGOVINSKO, PROIZVODNO DOO BATOČINA

  1. O čemu treba voditi računa prilikom ugradnje garažnih vrata?

  Naša kompanija niz godina izrađuje garažna vrata, bilo da je reč o industrijskim ili standardnim garažnim vratima za domaćinstva. S tim u vezi, profilišemo se kao lideri u zemlji u izradi garažnih vrata. Naš moto je „Napravljeno da traje", a mi ga svakodnevno primenjujemo na sve naše proizvode, kako iz postojećeg proizvodnog programa, tako i na nove proizvode koje, često se ispostavi, uvodimo kao pioniri na srpskom tržištu, stvarajući time nove vrednosti za sve naše kupce. Što se procesa ugradnje garažnih vrata tiče, na samom početku najbitnije je obaviti detaljan razgovor sa kupcem kako bi se utanačilo sve do najsitnijih detalja - treba upoznati kupca sa svim opcijama koje ima u zavisnosti od karakteristika terena.

  2. Koja garažna vrata vi uvek preporučujete svojim klijentima?

  U našoj ponudi su dva tipa garažnih vrata i to ROLO -VRATA i SEGMENTNA VRATA. Svojim kupcima uvek preporučujemo kupovinu segmentnih vrata zbog odličnih termo-izolacionih svojstava, zvučne izolacije, same dugotrajnosti i čvrstoće panela u odnosu na ROLO vrata. Takođe je moguće birati i motiv panela kao i razne boje po RAL katalogu. Uz pomoć našeg stručnog tima uvek ćete dobiti najbolji mogući savet oko izbora vrata i dobiti najbolju opciju u svom interesu.

  3. Koliko traje postupak ugradnje?

  Ugradnja garažnih vrata ne traje duže od 2 h ukoliko su monteri iskusni, ali ukoliko se sami upustite u takav poduhvat onda bi trebalo izdvojiti i čitav dan. Kako bi naši monteri na terenu u što kraćem periodu završili proces ugradnje garažnih vrata najbitnije od svega je da se daju tačne dimenzije otvora gde se montiraju vrata kao i što detaljniji opis karakteristika terena i prostora gde se vrata montiraju. Sve ostalo je naša briga.

  G-din Marko Srećković - rukovodilac proizvodnje segmentnog programa, ALUROLL TRGOVINSKO, PROIZVODNO DOO BATOČINA

  Nis-AeroServis.png
  Referenca: NIS, aero-servis, aerodrom „Nikola Tesla“

  2. Segmentna garažna vrata - ugradnja

  Segmentna garažna vrata se ugrađuju onda kada su svi zidarski radovi gotovi, odnosno kada postoje finalni pod i fino obrađeni zidovi, pošto se radi suva montaža vrata, bez ikakvih naknadnih radova. Vođice za garažna vrata se postavljaju na bočne zidove, odnosno grede koje moraju biti široke najmanje 9 cm. Ako bočne grede ne odgovaraju ovom standardu, dodaju se metalne šine na koje će se montirati vrata. Pri takvoj ugradnji, otvor za garažna vrata se smanjuje za 18 cm.

  Vrlo je važno da se obezbedi dovoljno čvrst oslonac na koji će se montirati podizne torzione opruge i zaptivači. Pre same ugradnje mora se proveriti da pored greda nema instalacionih cevi ili nekakvih sličnih prepreka.

  Oblik samog otvora garaže ni na koji način ne utiče na normalno kretanje garažnih vrata.

  Na šta još treba da obratite pažnju? Pomenuli smo širinu greda, koja minimalno mora biti 9 cm. Ni na plafonu ni na podu, takođe, ne sme biti nikakvih prepreka. Ako još nije izlivena cementna košuljica ili estrih, visinu otvora za garažna vrata treba meriti kao da je pod gotov, odnosno, od ukupno izmerene visine treba oduzeti debljinu poda.

  3. Vođice za segmentna garažna vrata

  Visina plafonske grede je najvažnija za izbor vođica. Minimalna visina grede za segmentna garažna vrata bez ugrađenog pogona, mora biti 9 cm, a sa pogonom 15 cm. U slučaju da u garaži nema dovoljno mesta oko plafonske grede ili te grede uopšte nema, garažna vrata se svejedno mogu ugraditi, ali na drugi način. Umesto ugrađene grede dodaje se druga koja će pokriti otvor iznad vrata.

  Prema visini plafonske grede bira se jedna od tri vrste vođica za segmentna garažna vrata. Svaka vrsta vođica radi na određen način i ima drugačije karakteristike.

  3.1. Normalna plafonska greda

  Normalna plafonska greda uglavnom je minimalne visine od 37 cm. Za kretanje garažnih vrata u tom se slučaju koriste klasične jednošinske vođice s torzionim oprugama, koje se na zid fiksiraju s prednje strane. Ovo je, ne samo funkcionalno najjednostavnije već i po ceni najbolje rešenje.

  3.2. Spuštena plafonska greda

  Spuštena greda je visine 15-37 cm. Za takvu gredu moraju se upotrebiti dvošinske vođice s torzionim oprugama, koje se na zid fiksiraju s prednje strane. Što se cene tiče, spada u srednji cenovni razred.

  3.3. Niska plafonska greda

  Ova plafonska greda je visine svega 10-15 cm. Za nju se moraju upotrebiti dvošinske vođice s torzionim oprugama, koje se fiksiraju sa zadnje strane, na horizontalne vođice. Ovaj tip vođica je i najskuplji.

  Napomena: sve navedene mere važe za segmentna garažna vrata bez elektropogona. Ako se postavlja i motor za garažna vrata svim navedenim merama treba dodati 6-7 cm.

  4. Segmentna garažna vrata - torzione opruge i zaptivanje

  Primarna funkcija torzionih opruga je uravnoteženje težišta vrata. One se postavljaju na šine po kojima se vođice kreću ili na zid. Torzione opruge služe i tome da bez problema ručno otvarate i zatvarate vrata. Zaptivači su elastični i nalaze se na spoljnoj strani vođica, gornjoj zaključnoj letvi i donjem segmentnom panelu.

  5. Od čega su sastavljena segmentna vrata?

  Segmentna garažna vrata se sastoje od dvoslojnih letvica debljine 42 mm. Lamele su izrađene od toplo pocinkovanog i plastificiranog čeličnog lima. Ispunjene su poliuretanskom penom, koja obezbeđuje dobru toplotnu i zvučnu izolaciju i, između ostalog, povećava čvrstinu samih vrata.

  6. Otvaranje/zatvaranje segmentnih garažnih vrata

  Segmentna garažna vrata se kreću vertikalno, odnosno, otvaraju i zatvaraju vertikalno, tako što se segmentni paneli savijaju jedan za drugim i ulaze tačno pod plafon garaže. Prednost ovakvog tipa vrata je to što se sav prostor u garaži i ispred nje može sasvim iskoristiti, a da se funkcija i svrha vrata ne ugroze.

  Treba reći i da kompletna garažna vrata obično idu u tri paketa. U prvom su segmentni paneli, u drugom su šine i vođice, a u trećem paketu su okovi. Okovi za segmentna garažna vrata se proizvode industrijski i zato im je kvalitet zagarantovan, a samim tim su i vrata dugotrajnija i izdržljivija.

  Postupak koji smo opisali je ono što se može nazvati osnovnim i u glavnim crtama. Preporučujemo da se za postavljanje garažnih vrata ipak obratite stručnjacima koji znaju svoj posao te će ga uraditi brže, bolje i preciznije od vas iako to možda na prvi pogled i ne izgleda kao previše zahtevan zadatak.

  7. Segmentna garažna vrata - cena

  Što se cena vrata tiče, budete li malo istraživali, uverićete se da se znatno razlikuju. Na cenu samih garažnih vrata utiču dimenzije i vrsta, kao i način postavljanja. Tu su još debljina vrata i razni dodaci poput boje, zaštita i osiguranja, tehničke stvari, materijali, ima li ili nema „pešačkih vrata“, da li je ručni ili motorni pogon i još toga.

  Napomena: Navedene cene su prosečne tako da preporučujemo da se obavezno raspitate kod više proizvođača, prodavaca i ponuđača. Obratite pažnju i na to da li je cena sa ili bez PDV i da li su uključene dostava i montaža ili ne.   

  Montaža i dostava garažnih vrata su uglavnom besplatne ako ih montira onaj od koga ih kupujete. Međutim, ima i izuzetaka te se dobro raspitajte.

  7.1. Segmentna garažna vrata

  Za primer smo uzeli segmentna garažna vrata čiji su segmentni paneli širine 4,2 cm, sa motorom i dva daljinska upravljača.

  Cena segmentnih garažnih vrata dimenzija 240x200 cm (212,5) ili 250x200 cm (212,5) je oko 600 EUR.

  Cena segmentnih garažnih vrata dimenzija 300x210 cm (212,5) je 700 EUR.

  Cena segmentnih garažnih vrata dimenzija 400x210 cm (212,5) je oko 800 EUR.

  7.2. Segmentna garažna vrata s „pešačkim vratima“

  Za primer smo uzeli segmentna garažna vrata čiji su segmentni paneli širine 4,2 cm, sa motorom i dva daljinska upravljača, samozatvaranjem i zaključavanjem.

  Cena segmentnih garažnih vrata s „pešačkim vratima“, dimenzija 225x212,5 cm ili 237,5x212,5 cm je od 700 EUR pa naviše.

  Cena segmentnih garažnih vrata dimenzija 300x210 cm (212,5) je oko 700 EUR.

  Cena segmentnih garažnih vrata dimenzija 400x210 cm (212,5) je oko 800 EUR.

  garazna-vrata-segmentna.jpg

  Stručni članak 3840
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje SEGMENTNA GARAŽNA VRATA?

 • Segmentna garažna vrata Beograd
 • Segmentna garažna vrata Novi Sad
 • Segmentna garažna vrata Kragujevac
 • Segmentna garažna vrata Niš
 • Segmentna garažna vrata Čačak
 • Segmentna garažna vrata Kraljevo
 • Segmentna garažna vrata Pančevo
 • Segmentna garažna vrata Zrenjanin
 • Segmentna garažna vrata Novi Pazar
 • Segmentna garažna vrata Smederevo
 • Segmentna garažna vrata Subotica
 • Segmentna garažna vrata Aleksinac
 • Segmentna garažna vrata Apatin
 • Segmentna garažna vrata Aranđelovac
 • Segmentna garažna vrata Bačka Palanka
 • Segmentna garažna vrata Bačka Topola
 • Segmentna garažna vrata Bečej
 • Segmentna garažna vrata Bor
 • Segmentna garažna vrata Bujanovac
 • Segmentna garažna vrata Ćuprija
 • Segmentna garažna vrata Gornji Milanovac
 • Segmentna garažna vrata Inđija
 • Segmentna garažna vrata Ivanjica
 • Segmentna garažna vrata Jagodina
 • Segmentna garažna vrata Kikinda
 • Segmentna garažna vrata Knjaževac
 • Segmentna garažna vrata Kovin
 • Segmentna garažna vrata Kruševac
 • Segmentna garažna vrata Kula
 • Segmentna garažna vrata Kuršumlija
 • Segmentna garažna vrata Leskovac
 • Segmentna garažna vrata Loznica
 • Segmentna garažna vrata Negotin
 • Segmentna garažna vrata Paraćin
 • Segmentna garažna vrata Pirot
 • Segmentna garažna vrata Požarevac
 • Segmentna garažna vrata Preševo
 • Segmentna garažna vrata Prijepolje
 • Segmentna garažna vrata Prokuplje
 • Segmentna garažna vrata Ruma
 • Segmentna garažna vrata Šabac
 • Segmentna garažna vrata Senta
 • Segmentna garažna vrata Šid
 • Segmentna garažna vrata Sjenica
 • Segmentna garažna vrata Smederevska Palanka
 • Segmentna garažna vrata Sombor
 • Segmentna garažna vrata Sremska Mitrovica
 • Segmentna garažna vrata Stara Pazova
 • Segmentna garažna vrata Temerin
 • Segmentna garažna vrata Trstenik
 • Segmentna garažna vrata Užice
 • Segmentna garažna vrata Valjevo
 • Segmentna garažna vrata Velika Plana
 • Segmentna garažna vrata Vranje
 • Segmentna garažna vrata Vrbas
 • Segmentna garažna vrata Vršac
 • Segmentna garažna vrata Zaječar
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana