Za područje
    b2c

    Seča stabala, vađenje panjeva, krčenje i malčiranje zemljišta

    Briga za drveće, žbunje, travu i vegetaciju uopšte iziskuje mnogo sredstava, vremena i truda. Ponekad je neophodno i njihovo uklanjanje. Istražili smo šta sve obuhvataju radovi u šumarstvu, od seče stabala, uklanjanja panjeva do malčiranja zemljišta.
    Stručni članak 380
    seca stabala
    Imamo čak 87 izvođača radova za područje Visinski radovi, seča stabala:

    1. Seča drveća

    Drveće nam daje hlad, čisti vazduh i proizvodi kiseonik, tako da se itekako mora brinuti o njemu. Da bi se zdravlje drveća osiguralo, posebno zahtevnijih vrsta i sorti, preporučuju se redovni arboristički pregledi i orezivanje. Međutim, ponekad se stablo mora poseći zbog starosti, oštećenja ili drugih razloga. Seča i obaranje drveća je opasna aktivnost koju nikada ne treba pokušavati samostalno. Uvek je mnogo bolje angažovati firmu koja se takvim poslovima bavi i, svakako, ima odgovarajuće iskustvo kao i mašine, opremu i alate neophodne za rad.

    Veća stabla se orezuju pomoću opreme i mehanizacije posebno namenjene takvom poslu, a tu spada, osim obaveznih motornih testera i sekača, i oprema za penjanje.

    2. Uklanjanje panjeva

    Nakon seče stabla u zemlji i dalje ostaju panj i ceo korenov sistem koji se izuzetno teško uklanjaju. Za ovo se koriste bageri ili traktori sa posebnim dodatkom, takozvanom čerupaljkom ili čupači koji brzo i efikasno drobe panjeve do dubine od 30 cm bez kopanja bagerom i uništavanja zelenila. Cena čupanja i uklanjanja zavisi od vrste i prečnika, odnosno, debljine i dubine samog panja i korena.

    Orezivanje drveća je zahtevan, usko specijalizovan posao
    Orezivanje drveća je zahtevan, usko specijalizovan posao

    3. Krčenje obraslih površina i malčiranje

    3.1. Šta su i kakvi su poslovi krčenje i malčiranje?

    Mašinsko krčenje zemljišta je zapravo najbrži način za uklanjanje žbunja i drugog šiblja sa stabljikom prečnika do 10 cm. Krčenjem se stvaraju pašnjaci i livade, ravna teren, održavaju trase dalekovoda ili drugih linijskih objekata, drobe sitnije stene ili kamenje, ali i pripremaju građevinske parcele. Mašine za krčenje se mogu koristiti i za obnovu voćnjaka, pripremu golf-terena, ski-staza i sličnih projekata.

    Malčiranje je, pak, proces postavljanja zaštitnog površinskog sloja od materijala poput strugotine, slame, usitnjene kore ili komposta, na tlo oko biljaka i drveća. Taj zaštitni sloj materijala ima nekoliko uloga i prednosti koje su ga učinile neizostavnim delom baštovanskog posla.

    4. Za šta se sve koristi malč?

    4.1. Malčiranje radi održavanja vlažnosti

    Jedan od glavnih razloga za malčiranje je održavanje vlage u zemljištu. Malč stvara zaštitni sloj preko tla koji sprečava isparavanje vode. To znači da zemljište ostaje vlažno duže vreme, što je ključ uspešnog rasta biljaka. Ređe zalivanje je dobro za životnu sredinu zbog manje potrošnje vode, a svakako i za vaš budžet.

    4.2. Malčiranje za suzbijanje korova

    Malčiranje sprečava rast korova. Tamni, nepropusni površinski sloj koji se stvara malčiranjem blokira svetlost, što otežava klijanje korova. Manje korova znači manje napornog rada oko njegovog uklanjanja i više vremena za uživanje u bašti.

    4.3. Regulacija temperature

    Malč deluje kao prirodni izolator. U vrelim letnjim mesecima štiti korenje biljaka od pregrevanja, dok zimi zadržava toplotu u zemljištu. To pomaže biljkama da prežive ekstremne temperaturne uslove.

    4.4. Malčiranje radi poboljšanja sastava tla

    Kako se malč raspada, on obogaćuje zemljište hranljivim materijama i poboljšava njegovu strukturu. Različite vrste malča dodaju razne hranljive materije, čineći zemljište plodnijim i spremnijim za biljke.

    4.5. Estetski aspekt malčiranja

    Pored funkcionalnih prednosti, malčiranje ima i estetskih prednosti. Razni materijali za malčiranje mogu dodati teksturu, boju i dubinu vašoj bašti, čineći je privlačnijom. Malčiranje je jednostavan, pristupačan i efikasan metod za poboljšanje zdravlja i izgleda bašte. To će uštedeti vreme, vodu i energiju, a istovremeno će obezbediti da vaše biljke uspevaju i cvetaju najbolje što mogu.

    Krčenje terena je zapravo uklanjanje svog nepoželjnog i obično divljeg grmlja i žbunja koje se kasnije može korisno upotrebiti
    Krčenje terena je zapravo uklanjanje svog nepoželjnog i obično divljeg grmlja i žbunja koje se kasnije može korisno upotrebiti

    5. Upotreba drvnog otpada

    Sve sirovine koje se dobiju sečom stabala i krčenjem terena, zapravo, debla, korenje, granje i lišće, nikad ne treba prosto baciti - sav taj bio-otpad se može vrlo efikasno i korisno upotrebiti. Gotovo svo otpadno drvo se može ponovo iskoristiti, bilo da se radi o građevinskom drvu ili biogorivu. Većina šumarskih preduzeća nudi proizvodnju drvne sečenice ili strugotine, što omogućava da iskoristite ili prodate velike količine drvne biomase. Različitim procesima sečenja, usitnjavanja, drobljenja i mlevenja dobija se drvni materijal različitog kvaliteta i granulacije. Ako ništa drugo imaćete ogrev za celu zimu.

    Stručni članak 380
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Visinski radovi, seča stabala?

    Imamo čak 87 izvođača radova za područje Visinski radovi, seča stabala:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 87 izvođača radova za područje Visinski radovi, seča stabala
    9.1
    0

    VISINSKI RADOVI PRO ALP


    8.7
    0

    Polza Industry DOO


    10
    0

    DOO GARANT SVILOJEVO


    10
    8

    WOODPROJECT


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana