Za područje
    OTP banka

    Uređenje terase: kako urediti terasu u boho stilu

    Članak je pregledalo čak 1230+ korisnika
    Poslednjih godina, boho stil postaje sve popularniji, naročito kada je reč o uređenju enterijera. Ovo i ne čudi imajući u vidu da ga odlikuju ležernost i sloboda, a svakako i dobro raspoloženje koje neizostavno budi u posmatraču. Kada se tome doda i činjenica da zahteva minimalna ulaganja te da se akcent stavlja na ponovnu upotrebu starih komada nameštaja i ukrasnih predmeta, sigurni smo da će mnogi od vas postati zainteresovani za njegovu primenu i u svom domu. Ovoga puta ćemo se zadržati na tome kako urediti terasu u boho stilu.
    Stručni članak 1230
    terasa u boho stilu
    Imamo čak 804 izvođača radova za područje Drvene terase:

    Reč više o boho stilu

    Da li ste znali da naziv boho potiče zapravo od francuske reči bohemien koja se odnosi na boemski način života? Njome su Parižani opisivali umetnike koji su živeli bezbižno, jednostavno, nekonformistički te obilazili svet ne hajući za probleme i brige i upoznavali se sa drugim kulturama i običajima.

    Boho stil je danas široko rasprostranjen koliko u modnoj industriji toliko i u umetnosti uređenja enterijera i eksterijera. Ukoliko jeste ili želite da budete nesputani, slobodnog duha i uživate u svakom trenutku, onda je boho stil svakako za vas.

    Rano proleće je period kada svoju pažnju sa zatvorenih prostora usmeravamo na terase i vrtove u kojima ćemo uživati u prvim zracima sunca i višim temperaturama koje donosi to doba godine. Uz malo trikova vaša terasa može postati boho oaza u kojoj ćete uživati u slobodnim trenucima sa prijateljima i porodicom, ili sami, bez obaveza.

    Uređivanje terase u boho stilu zahteva šarenilo

    Neke od osnovnih karakteristika boho stila jesu šarenilo i jarke boje, pa se ne plašite da spojite i ono što vam se čini nespojivim, niti da ubacite što više nijansi i stvorite snažan kontrast. Što više tonova uklopljenih zajedno, to će efekt biti upečatljiviji.

    Šareni jastuci
    Ne plašite se da spojite i ono što vam se čini nespojivim, niti da ubacite što više nijansi i stvorite snažan kontrast 
    U ovom kontekstu najviše se ističu narandžasta, žuta, vatreno crvena, sve nijanse zelene, morska plava - rečju, sve što je jarko, lepršavo i veselo.

    Međutim, vaša boho terasa može biti i u neutralnim bojama kao što su bela i krem ili zemljani tonovi. Nameštaju i dekoraciji u ovim tonovima možete dodati poneki crni detalj radi stvaranja mistične atmosfere. Ukoliko se opredelite za ove umerenije boje važno je samo da ih ima što više, zapravo, da ima što više nijansi određene boje.

    Urediti terasu u boho stilu znači povratak vintidž nameštaja

    Ovaj inspirativan, opuštajući stil kroz koji se provlače tragovi boemskog života i slavi sloboda življenja, pored razigranih boja odlikuje i vintidž nameštaj. Možda u garaži imate neki stari komad sa kojim ne znate šta biste. Ako je i dalje u dobrom stanju i potrebne su mu samo sitnije popravke i čišćenje, onda on može biti idealan za vašu terasu u boho stilu.

    Ako nemate ovakve komade nameštaja, možete potražiti stolara koji će vam napraviti sto, stolicu ili čak otoman u vintidž stilu.
    Reparacija starog nameštaja
    Stari nameštaj može biti idealan za vašu terasu u boho stilu

    Najvažnije je da komade nameštaja odaberete spram veličine raspoloživog prostora. Ukoliko je vaša terasa mala, možete se odlučiti za dve manje stolice ili taburee i sto, otoman ili ljuljašku, a ako je reč o većem prostoru možete se čak opredeliti za udobnu garnituru za sedenje na kojoj će moći da uživa više ljudi i kredenac za odlaganje jastuka i prekrivača.

    I stari, zaboravljeni predmeti mogu poslužiti za uređivanje terase u boho stilu. Otoman možete pokriti šarenim pareom koji više ne nosite na plažu ili, recimo, lampe sa resama i platnenim abažurom, davno izašle iz mode, boho stil je vratio na „velika vrata“.

    Boho stil potencira prirodne materijale

    Boho stil definitivno ima i ekološki karakter. Osim što podržava ponovnu upotrebu starog nameštaja i dekoracije čime se redukuje otpad na deponijama i potrošnja resursa potrebnih za izradu novih, odlikuje ga i upotreba prirodnih materijala kao što su pruće, drvo, ratan, trska i tkanine od prirodnih vlakana.

    Možete se odlučiti za stolice od ratana ili pruća, prostirke od bambusa, viseće pletene ljuljaške, tabure ručno izrađen od pletenih niti jute, lanene prekrivače, makrame držače za saksije najčešće izrađene od vune ili pamučnih kanapa. Ukoliko ste kreativni ili veštih ruku, možda možete sami da ih napravite.

    Detalji od prirodnih materijala
    Boho stil odlikuje upotreba prirodnih materijala kao što su pruće, drvo, ratan, trska i tkanine od prirodnih vlakana

    Odlično rešenje za terasu u boho stilu biće nameštaj izrađen od starih paleta. Pažljivo premerite raspoloživi prostor i u skladu sa njim napravite ili poručite paletnu garnituru, imajući u vidu da su euro palete standardnih dimenzija 120x80 cm. Važna stvar na koju valja da obratite pažnju jeste to da palete koje uzmete nisu tretirane otrovnim hemikalijama.

    Najbolje je da uspravnu paletu upotrebite kao naslon da se ne bi naslanjali na goli zid i da bi vam bilo udobnije. Kada je izrada nameštaja od drvenih paleta gotova na red dolazi nabavka jastuka za sedenje i za naslon. Jastuci treba da su veliki toliko da ne osetite praznine između dasaka na sedištu, ali i dovoljne debljine da možete udobno da se naslonite i ne osetite žuljanje dasaka iza leđa.

    Nameštaj od paleta
    Važna stvar na koju valja da obratite pažnju jeste da palete nisu tretirane otrovnim hemikalijama

    Terasa u boho stilu ima puno sveća i lampica

    Upečatljivi dekor stvara boho prostor. Izaberite lampe sa platnenim abažurom i resama ili svetiljke u marokanskom stilu, koje će osim dekorativnosti romantično osvetljavati prostor, pogotovo ako volite da letnje večeri provodite napolju. Umesto lampica možete koristiti i sveće različitih veličina, mada je najbolje postaviti više malih sveća zanosnog mirisa lavande, ruzmarina, argana, vanile, sandalovine, koji će vas opustiti.

    Dodajte što više jastuka sa dezenima inspirisanim Orijentom, tepihe i pokrivače vedrih boja. Dobar izbor su i pletene korpe u kojima možete držati časopise ili neke druge sitnice i ne zaboravite saksije sa cvećem. Koristite one šarenih boja i različitih veličina, a ukoliko ste kreativna, umetnička duša možete i sami oslikati saksije. Jedan od nezaobilaznih detalja terase u boho stilu je makrame pleteni držač za saksije koji će vam umnogome uštedeti prostor jer će biljke visiti unaokolo. Najbolji izbor za vašu boho terasu su: zeleni ljiljan ili pauk biljka, sukulenti, drvo života, paprat…

    Makrame viseće saksije
    Makrame pleteni držač za saksije će uštedeti prostor jer će biljke visiti unaokolo

    Nemojte zaboraviti na jedan važan detalj - hvatač snova ili dreamcatcher, toliko popularan detalj boho stila.

     

    Stručni članak 1230
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Drvene terase?

    Imamo čak 804 izvođača radova za područje Drvene terase:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 804 izvođača radova za područje Drvene terase
    9
    0

    IGOR STOJKOVIĆ PR STOLARSKA RADIONICA VUK 2016 VRNJAČKA BANJA


    8.7
    0

    Pipes and Lines


    9.1
    0

    IZRADA NAMEŠTAJA ARGENTIS ZAJEČAR


    9.6
    0

    PR PROIZVODNJA GRAĐEVINSKE STOLARIJE SENTRAS


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana