Za područje
    b2c

    Održavanje štampanog betona - šta morate da znate?

    Članak je pregledalo čak 3073+ korisnika
    Sve više ljudi se opredeljuje za štampani beton, naročito kada je reč o terasama, trotoarima, prilaznim putevima, dvorištima, prostoru oko bazena, ali i za podove u enterijeru. U pitanju je beton čija je površina ukrašena tako da dezen, tekstura ili reljef podsećaju na opeku, ploče, kamen, drvo ili neki drugi materijal, najčešće prirodni. Štampani beton je najbolji način da se dobije izgled podova koji sliči na one sačinjene od prirodnih materijala ali vrlo brzo i uz manje troškove. Osim pristupačne cene koja ga čini jeftinijom alternativom, trajan je i jednostavan za održavanje. Naime, štampani beton zahteva minimalno održavanje, i to je jedan od glavnih razloga njegove popularnosti.
    Stručni članak 3073
    stampani beton
    Imamo čak 57 izvođača radova za područje Štampani beton:

    Zašto se štampani beton jednostavno održava?

    Ovakva površina je presvučena završnim premazom, te se nečistoće manje zadržavaju nego na klasičnom betonu, a ukoliko ih ima, uklanjaju se na jednostavniji način.

    Učvršćivači u boji u velikoj meri redukuju efekte habanja tokom njegovog korišćenja, dok akrilni lak na bazi rastvarača onemogućava rast mahovine i algi, štiti beton od nakupljanja prašine, sprečava da boja prerano izbledi i da se naslage od nafte, ulja i prljavštine zalepe za sam beton. Završnim lakom se naglašavaju boja i šara, ali i osigurava dodatna mehanička i UV zaštita.

    Savet stručnjaka iz firme DECOBET DOO BEOGRAD

    1. Šta je dekorativni beton i koje su njegove prednosti?

    Dekorativni beton za podne površine, od kojih je najzastupljeniji štampani beton, je armirani beton dodatno ojačan propilenskim vlaknima, obojen postojanom bojom u koju je utisnuta izabrana tekstura i zaštićen specijalnim lakom. Boje su postojane i vremenom ne blede. Specijalni lakovi, kojim su zatićene ove površine, sprečavaju trajno prljanje (npr. motornim uljem) i lako se održavaju pranjem običnom vodom.

    Dekorativni beton odgovara svim spoljašnim prostorima, kao što su ulice, trgovi, šetališta, parkovi, dvorišta, staze, garaže, bazeni, restorani, kafići, tržni centri, crkvene porte itd. Za razliku od sličnih podnih površina ovi podovi su monolitni i kroz njih ne izbija rastinje. Dodavanjem aditiva moguće je smanjiti koeficijent trenja, tako da ove površine nisu klizave.U slučaju oštećenja izazvanog spoljnim faktorima moguće je brzo i lako restauriranje.

    2. Kako se kreću cene dekorativnog betona?

    Cene zavise od vrste dekorativne podne obloge za koju se odlučite. Trenutna situacija je sledeća:

    ŠTAMPANI BETON: 40-50 EUR
    TERRAZZO: 60-80 EUR
    MIKROCEMENT: 60-80 EUR
    KULIR: 40-60 EUR
    ŠTOKOVANI BETON: 20-80 EUR

    3. Koja vrsta dekorativnog betona je trenutno popularna na tržištu? 

    Aktuelni trend u industriji podnih i zidnih obloga, kako za enterijere, tako i za eksterijere, su površine sa monolitnim efektom, kao što su pločice velikih dimenzija. Ovde je svoju novu primenu našao terrazzo, koji se vraća na velika vrata, sada sa novom tehnologijom i novim dizajnom. I na našem tržištu je sve veća potražnja za terrazzo podnim i zidnim oblogama koje su dugotrajne i veoma praktične za održavanje. S druge strane, terrazzo pruža neograničene mogućnosti u dizajnu, pa se tako različitim kombinacijama boje betona, zatim boje i granulacije kamenčića, dobija jedinstven pod ili zid koji prostorijama daje poseban karakter.

    zene-haza-budapes.jpg
    DECOBET DOO BEOGRAD - Zene Haze Budapest - terrazzo

    4. Za koje još usluge korisnici naše platforme mogu da kontaktiraju firmu DECOBET DOO BEOGRAD?

    Sem DEKORATIVNIH PODNIH OBLOGA, firma Decobet doo bavi se i izradom INDUSTRIJSKIH PODOVA. Kada govorimo o cenu industrijskih podova, opet ona zavisi od vrste: 

    FEROBETON: 25-40 EUR
    ARHITOP: 35-55 EUR
    EPOKSIDNE SMOLE: 30-60 EUR
    BETONTOP: 60 EUR

    G-din Jovica Tintor, DECOBET DOO BEOGRAD

    Još jedna važna stvar koju je neophodno napomenuti a takođe je bitna za duži vek trajanja štampanog betona i njegov optimalni kvalitet. To je period u godini kada se vrši njegova ugradnja. Ako je napolju veoma hladno i mraz je, materijal na kome se radi štampa može previše rano da se stvrdne, što može kasnije dovesti do oštećenja na betonu. Dakle, kada se izliva beton vanjska temperatura treba da bude u plusu.

    Održavanje štampanog betona
    Ključ za optimalno održavanje štampanog betona je njegovo povremeno čišćenje i ponovno učvršćivanje.

    Kako se održava štampani beton?

    Ključ za optimalno održavanje štampanog betona je njegovo povremeno čišćenje i ponovno učvršćivanje.

    Kao što smo rekli, komponente koje se koriste prilikom ugradnje štampanog betona imaju bitnu ulogu u njegovom kasnijem održavanju. Prema tome, prilikom ugradnje betona je potrebno da se stave aditivi koji će ga štititi od pucanja prilikom smrzavanja i odmrzavanja, ali i sprečiti ljuštenje površine i to da njegova boja izbledi. Istakli smo značaj zaštitnog laka, te je poželjno njegovo ponovno obnavljanje nakon tri godine od ugradnje, kako bi se ponovili efekti njegove zaštite, ali i održala boja usled atmosferskih uslova. Ukoliko su u pitanju pokrivene terase ili druga mesta zaštićena od atmosferskih uticaja i tereta vozila, za ovim najverovatnije neće ni biti potrebe.  

    Što se tiče samog čišćenja, najbolje je koristiti perače pod pritiskom kako bi se otklonila sva nečistoća i eventualni slojevi prašine. Najbolje je koristiti jačinu čistača od 200 bara.

    Stručni članak 3073
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Štampani beton?

    Imamo čak 57 izvođača radova za područje Štampani beton:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 57 izvođača radova za područje Štampani beton
    8.7
    0

    BUILDCORP doo


    9.8
    0

    STONE DESIGN DOO BEOGRAD


    8.8
    0

    Ns Alati


    9.2
    0

    DECORSTONE PROFESSIONAL


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana