Grejanje Cena

Koliko može da košta sistem grejanja? Da bi troškovi grejanja bili što niži treba izabrati optimalan sistem grejanja. Pri tom, treba imati u vidu lokaciju kuće, njenu veličinu, debljinu izolacije, nepropustivost, dostupnost i cenu energenata i, svakako, cene pojedinačnih sistema. Sve ove podatke najlakše ćete dobiti izradom energetskog pasoša. Na osnovu ocena u njemu lakše ćete odrediti šta je isplativije – peć na drva, toplotna pumpa ili IC paneli ili nešto drugo. Uglavnom, troškovi uvođenja grejanja u porodičnu kuću, procenjuju se na oko 25-42 EUR/m2.

Kome poveriti plan i ugradnju sistema grejanja? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za grejanje u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Cena centralnog grejanja u kući


Cena centralnog grejanja u kući. Cena centralnog grejanja na plinsku peć i radijatore u svim prostorijama.

25.00 €/m2

VEOMA NISKA CENA
€/m2

SREDNJA CENA
42.00 €/m2

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Grejanje Cena

DETALJNIJE CENE ZA Grejanje

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Grejanje putem radijatora

AL-plast cevi. Cena montiranja radijatora i razvod AL-plast cevi sa svim dodatnim elementima.€/kom

kom
potražnja>

Montaža podnog kotla za grejanje na ulje ili gas

Cena montiranja podnog kotla za grejanje na ulje ili gas do 30 kW.€/kom

kom
potražnja>

Montaža ekspanzione posude

Cena montiranja ekspanzione posude.€/kom

kom
potražnja>

Zamena radijatora

Cena zamene radijatora zbog smrzavanja cevi.€/kom

kom
potražnja>
Ukupno:
Pošalji potražnju >

Mašinske instalacije


Koliko mogu da koštaju mašinske instalacije? Cena mašinskih instalacija zavisi pre svega od vrste (k...

Proverite i: Mašinske instalacije Cena

Podno grejanje


Koliko košta podno grejanje? Cena podnog grejanja zavisi, pre svega, od sistema koji izaberete (na v...

Proverite i: Podno grejanje Cena

Toplotne pumpe


Koliko koštaju toplotne pumpe? Pre nego što se odlučite na kupovinu toplotne pumpe, dobro proverite ...

Proverite i: Toplotne pumpe Cena

Zidno grejanje


Koliko može da košta zidno ili plafonsko grejanje? Zidno grejanje je po ceni vrlo prihvatljivo, jer ...

Proverite i: Zidno grejanje Cena

Kaljeve peći


Koliko košta zidana peć? Zidana peć snižava troškove grejanja i služi kao dodatno grejno telo u obje...

Proverite i: Kaljeve peći Cena

Kotlovi na biomasu


Koliko koštaju kotlovi na biomasu? Pre nego što izaberete vrstu goriva za grejanje, razmislite i ras...

Proverite i: Kotlovi na biomasu cena

Servis peći i uređaja


Koliko može da košta servis peći? Letnjim servisom sistema grejanja u kući možete optimalizovati nje...

Proverite i: Servis peći i uređaja Cena

Pelet, briketi, trinje, drva


Kako se kreću cene peleta, briketa, trinja, sečenica, drva? Grejanje na biomasu se smatra jednim od...

Proverite i: Pelet, briketi, trinje, drva cena

Lož-ulje


Kakve su cene lož-ulja? Pred početak grejne sezone uporedite cene ponuđača lož-ulja i odlučite se za...

Proverite i: Lož-ulje cena

Kupovina struje


Kolika je cena električne energije? Dovođenje električne energije u domove omogućava osvetljenje, ra...

Proverite i: Električna energija, cena

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Centralno grejanje - sve što treba da znate

1. Centralno grejanje - šta sve treba da znate?

Grejanje, centralno grejanje
Moderne tehnologije grejanja promovišu uštedu energije i zaštitu životne sredine

1.1. Koliko je toplote potrebno?

Moderne tehnologije grejanja promovišu uštedu energije i zaštitu životne sredine. Stoga, pre nego što se odlučite za jedan od načina grejanja, zapitajte se koliko je toplote zaista potrebno? Toplota je sasvim subjektivna i lična kategorija opažanja i razlikuje se od čoveka do čoveka. Na istoj sobnoj temperaturi nekome je vruće, a neko se trese od zime. Na naša čula deluju mnogi faktori, pa tako i na osećanje toplote u prostoru utiču ugrađeni materijali, veličina prostora, relativna vlažnost itd. Uzima se da je optimalna temperatura za stambene prostore 19-23°C i da se ljudi najprijatnije osećaju na oko 22°C.  

1.2. Kako funkcioniše sistem centralnog grejanja?

Centralno grejanje je sistem koji se zasniva na zagrevanju vode u centralnom ložištu. Zagrevanjem voda postaje lakša te se cevima prenosi do radijatora ili drugih grejnih tela u prostorijama stana ili kuće. Prolazeći kroz cevi voda se hladi i ponovo dobija na specifičnoj težini, pa se kao takva vraća u centralno ložište i ponovo zagreva. Kada nije moguće obezbediti ovakvo prirodno kruženje vode zahvaljujući njenim fizičkim svojstvima, ugrađuje se protočna pumpa koja to kretanje podstiče. Sistem centralnog grejanja čine:

  • - kotao, odnosno, peć kao centralno ložište,
  • - grejna tela - radijatori, podne, zidne i plafonske cevi,
  • - razvodni sistem - centralno ložište i cevi i   
  • - ekspanziona posuda.

1.3. Različiti ogrevi

Peć ili kotao obezbeđuju odgovarajuću toplotnu energiju koja se razvedenim cevima prenosi do svih prostorija u stanu ili kući. Toplota se u peći ili kotlu stvara sagorevanjem različitih vrsta goriva. Najviše se koriste peći na lož-ulje, plin, struju i tvrda goriva (ugalj, drva, pelet...). Na tržištu se mogu naći i tzv. kombinovane peći koje imaju različita ložišta za različita goriva. Postoje i peći koje se priključuju na solarno grejanje.

U našem regionu grejanje predstavlja veliki izdatak za svako domaćinstvo jer mora da se koristi 200-tinak dana godišnje. Korisnici energetski manje efikasnih energenata i sistema grejanja (lož-ulje, plin, električni radijatori, stare peći na drva ili strugotinu itd.) mogu ostvariti uštede i do 75% kada pređu na toplotne pumpe ili neku drugu savremenu tehnologiju. Pored manjih troškova, novi sistemi su daleko jednostavniji i još važnije - stvaraju prijatniju mikroklimu i manje štete prirodnoj sredini.

1.4. Pri korišćenju gasnih uređaja budite vrlo oprezni!

Kada se za grejanje izabere gas, odnosno, plin, mora se osigurati i odgovarujući odvod dima. Neophodna je ugradnja dimovodnih cevi od nerđajućeg čelika. U prostoriji u kojoj je plinsko ložište elektroinstalacije moraju biti postavljene na poseban način prema Pravilniku o korišćenju plinskih uređaja i uputstvima.

1.5. Ekspanziona posuda

Ovaj uređaj je jedan od elemenata sistema za grejanje. Njen je zadatak da spreči oštećenje sistema zbog povećanja pritiska vode u ložištu. Pri zagrevanju, voda se širi i višak vode se vodi u ekspanzione posude da bi se sprečio porast pritiska u sistemu. Nastali pritisak na neki način mora da se oslobodi i zato postoje sigurnosni ventili. Da bi ispuštali paru pravovremeno i na propisan način, moraju biti dovoljno veliki i pravilno montirani.

1.6. Sekundarno grejanje

Svakom primarnom sistemu grejanja može se dodati sekundarno u obliku solarnih kolektora ili toplotne pumpe. Snaga sekundarnog izvora toplote zavisi od veličine i potreba objekta za koji želite dogrevanje. Da biste napravili proračun, možete se poslužiti datim standardima (ISO 9001:2000 i SRPS.M.E6.100, 101 i 120): njima se izračunava koliko toplote mora biti proizvedeno da bi se objekat određene veličine zagrejao do 19°C pri minimalnim spoljnim temperaturama (u Srbiji je prosečna minimalna temperatura između -6°C i 0°C).

2. Monteri centralnog grejanja

Montažu centralnog grejanja svakako treba prepustiti iskusnim monterima. Oni koriste odgovarajuće sertifikovane materijale koji su prošli sva testiranja. Sistem centralnog grejanja koji je stručno i kvalitetno izveden retko se kvari te ne morate brinuti o njegovoj pouzdanosti. U suprotnom, može postati veliki problem. Kada birate izvođača radova, osim stručnosti i iskustva, treba da obratite pažnju i na to da li nudi garancije, redovno održavanje i servisiranje.

3. Vrste centralnog grejanja

3.1. Prema grejnim telima

3.1.1. Radijatorsko grejanje

Radijatorsko grejanje se ubraja u tzv. visokotemperaturne sisteme. To je jedan od najrasprostranjenijih načina grejanja. Radijatori greju dvojako: zračenjem toplote i kruženjem vazduha u prostoru (zagrejan vazduh se podiže do plafona, a hladan ostaje pri dnu). Toplota se prenosi termoizolovanim cevovodima koji su vidljivi ili ugrađeni u podove i zidove. Plinske peći, kotlovi na biomasu i lož-ulje ili neke vrste toplotnih pumpi se mogu priključiti na centralni sistem grejanja. Radijatori smešteni pod prozore su energetski najefikasniji. Prednosti radijatorskog grejanja su jednostavno regulisanje temperature, brzo i efikasno zagrevanje, mogućnost biranja režima rada i rasporeda radijatora različitih boja i oblika, niska cena kao i merenje te raspodela troškova u zajedničkim objektima.   

3.1.2. Podno grejanje

Podno grejanje je površinski sistem koji se postavlja u pod. Zagrejana voda širi toplotu celom površinom poda i tako greje prostor. Zbog veličine površine temperatura vode u cevima je niža (26°-28°C). Zato se podno grejanje ubraja u niskotemperaturne sisteme koje pokreće niskotemperaturna toplotna pumpa ili solarni kolektori. Troškovi ovakvog grejanja su do 15% niži od onih za radijatorsko grejanje. Prednosti podnog grejanja su više prostora, slobodni zidovi, prijatna toplota pod stopalima i niža temperatura i vlažnost vazduha ali zato veći osećaj zagrejanosti prostorija i, svakako, ušteda troškova. Može se reći da je jedina mana ovog sistema sporost - sistemu je potrebno više sati da optimalno zagreje prostor. 

3.1.3. Zidno grejanje

Zidno grejanje može biti samostalni ili sekundarni sistem grejanja, uz podno grejanje. Budući da ima brojne prednosti, slobodno se može reći da se za njega odlučuje sve više ljudi. Te prednosti su optimalna i ravnomerna distribucija toplote, niži troškovi, može se konvertovati i na hlađenje podešavanjem snage i temperature, ne podiže prašinu, nema korozije cevi jer su plastične, nema buđi niti kondenzacije s unutrašnje niti sa spoljne strane zidova; isto tako, hladnoća spoljnih zidova ne može da spušta temperaturu u unutrašnjosti. Ipak, zidno grejanje ima i manjkavosti - nameštaj postavljen uza zid smanjuje efikasnost grejanja, objekat mora biti potpuno termoizolovan, ugradnja zahteva obradu velikih površina a i zidovi se ne smeju bušiti ni zbog kačenja slika niti radi nečeg drugog. Može se reći da je zbog brzine rada, zidno grejanje najbolje za montažne objekte koji imaju manju akumulaciju toplote.

3.1.4. Toplovazdušno grejanje

Ovaj sistem radi na principu uduvavanja toplog vazduha u prostor. Zato je najprimereniji za objekte građene po standardima za pasivne kuće. Mreža ventilacionih cevi se razvodi po celom objektu i svaka prostorija ima svoj odvod. Sistem omogućava i rekuperaciju vazduha koja povećava stepen iskoristivosti toplote. Rekuperacija se vrši tako što svež vazduh preuzima toplotu već zagrejanog, iskorišćenog vazduha koji se izbacuje, ali tako da se oni međusobno ne mešaju. Prednost ovog toplovazdušnog grejanja je u tome što se grejanje i provetravanje vrše istovremeno. Sistem vrlo lako može da se prebaci u režim za hlađenje i tako bude centralni uređaj za klimatizaciju. Uduvavanjem zagrejanog ili ohlađenog vazduha, prostorije se vrlo brzo greju ili hlade, ali je osnovni uslov da su odlično izolovani i nepropusni.

3.2. Jednocevni i dvocevni sistem

Od kotla ili peći do grejnih tela toplota se uglavnom distribuira cevovodom. Što je cevovod duži, toplotni gubici su veći i obrnuto. Ukoliko, pri tom, cevi prolaze kroz prostorije koje se ne greju, moraju se dobro izolovati.

Postoje jednocevni i dvocevni sistemi centralnog grejanja. U dvocevnom sistemu, voda dolazi u grejno telo jednom cevi, a odlazi drugom. Cevi povezuju grejna tela u paralelnom sistemu koji omogućava da temperatura svuda bude jednaka. U jednocevnom sistemu, grejna tela su povezana serijski te svako sledeće dobija delimično hladniju vodu. Zato se prave petlje, odnosno, grane, koje sprečavaju da se voda previše ohladi.

3.3. Daljinsko grejanje ili vlastita kotlarnica

U sistemu daljinskog centralnog grejanja toplotna energija se proizvodi u toplani ili industrijskoj kotlarnici. Veličinu tog sistema određuje veličina mreže potrošača, odnosno, veličina naseljenog mesta. Toplotna energija do kuća i zgrada dolazi preko toplovodne mreže. Svaki pojedinačni objekat ima svoju podstanicu preko koje teče snabdevanje iz mreže. Obračun utrošene toplote se dobija na osnovu merenja količine toplote, redovnog ili paušalnog. U samom objektu sistem grejanja funkcioniše isto kao i kad je u pitanju vlastita kotlarnica. Razlika je samo u tome što daljinskim grejanjem upravlja neko od zaposlenih u toplovodu, a kotlarnicom sam vlasnik.   

4. Postupak montaže opreme za grejanje

Sposoban i profesionalan izvođač radova će vam na prvom mestu objasniti sve prednosti i mane različitih rešenja za grejanje i time pomoći da se odlučite. Kada se opredelite i kada se napravi detaljan nacrt, montaža može da počne. Izvođač radova će nabaviti uređaje i razvodne cevi, postaviti opremu i grejna tela. Instalacije mogu biti nevidljive (ugrađene u zidove) ili vidljive (samostojeće). U svakom slučaju, monteri će se pobrinuti i za izolaciju, naročito u prostorijama koje se ne greju. Isto tako, posebna pažnja mora se posvetiti i izolaciji cevi koje prolaze spoljnim zidovima, pogotovo u dvocevnom sistemu kako se ne bi gubilo suviše toplote. Cevi mogu biti metalne (čelične, bakarne) ili plastične, mada se u poslednje vreme sve više koriste tzv. aluplast cevi, koliko zbog jednostavnog i brzog postavljanja toliko i zbog cene i dugotrajnosti. Na kraju, dobar izvođač radova će uvek ponuditi održavanje i servis da bi cela usluga bila zaokružena a sistem funkcionisao baš kako treba. 

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Instalacija grejanja

Preuređujem staru kuću, vojvođanku u lokal. Uklonjeni su svi unutrašnji zidovi, pa želim da rešim i grejanje. Dvoumim se između podnog i zidnog. 317520 € do 529200 €

........

Ponuda za postavljanje instalacija grejanja za javno preduzeće

Potrebna ponuda za zamenu instalacione mreže za javno preduzeće bez zamene radijatora. 317520 € do 529200 €

........

Pražnjenje vode iz celog sistema radijatora u kući.

Potrebno je da se ispusti voda iz sistema grejanja, pošto kotao nije u funkciji. Zbog mogućeg zamrzavanja tokom zime. 31752 € do 52920 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Servis kotla, 120 m2
Grejanje, Bašaid

360 € do 600 €

Cena, Električno podno grejanje, cca 25m2
Grejanje, Velika Greda

1080 € do 1800 €

Cena, Oprema za podno grejanje, cca 20m2
Grejanje, Niš

1350 € do 2250 €

Cena, Ugradnja toplotne pumpe I radijatora za grejanje izolovane kuće, cca 250m2
Grejanje, Beograd

9000 € do 15000 €

Cena, Kompletno podno grejanje sa toplotnom pumpom, cca 200m2
Grejanje, Novi Sad

9000 € do 15000 €

Cena, Centralno grejanje na toplotnu pumpu, 160m2
Grejanje, Bač

4500 € do 7500 €

Cena, Gasni kotao i radijatori, cca 100 m2
Grejanje, Surčin

1350 € do 2250 €

Cena, Nabavka i instalacija toplotne pumpe i radijatora, 200 m2
Grejanje, Ljig

4500 € do 7500 €

Cena, Grejanje na gas, 100
Grejanje, Vrbas

2250 € do 3750 €

Cena, Vodovod kanalizacija i grejanje toplotne pumpe, cca 400m2
Grejanje, Surčin

4500 € do 7500 €

Cena, Plinska peć, 2 kom/ 100 m2
Grejanje, Zrenjanin

1350 € do 2250 €

Cena, Centralno grejanje na drva, 100 m2
Grejanje, Bujanovac

900 € do 1500 €

Cena, Proračun za izvodjenje radova, 40m2
Grejanje, Beograd

180 € do 300 €

Cena, Centralno na drva i ugalj, cca 100m2
Grejanje, Loznica

3150 € do 5250 €

Cena, Premeštanje radijatora, 1kom
Grejanje, Niš

270 € do 450 €

Cena, Zamena ventila na radijatoru, 1 kom
Grejanje, Užice

135 € do 225 €

Cena, Toplotna pumpa i radijatori, cca 56m2
Grejanje, Aranđelovac

5400 € do 9000 €

Cena, Servis kotlova za indirektno grejanje, cca 150m2
Grejanje, Subotica

270 € do 450 €

Cena, Podno grejanje i povezivanhe na kotao, cca 80m2
Grejanje, Priboj

1440 € do 2400 €

Cena, Ispali zidni vijci drzači radijatora, 2kom
Grejanje, Sremska Kamenica

180 € do 300 €

Cena, Postavljanje bakarnih cevi po podu, cca 120m2
Grejanje, Kolari

2700 € do 4500 €

Cena, Izrada novog grejanja na gas, cca 90m2
Grejanje, Smederevo

4500 € do 7500 €

Cena, Zamena starog električnog kotla za centralno grejanje 9 KW ., cca 50 m2
Grejanje, Subotica

1350 € do 2250 €

Cena, Zamena kotla na drva sa kotlom na pelet, 1 kom
Grejanje, Bor

1350 € do 2250 €

Cena, Toplotna pumpa, cca 200m2
Grejanje, Beograd

4050 € do 6750 €

Cena, Izmeštanje radijatora u sobi, 1 kom
Grejanje, Niš

270 € do 450 €

Cena, Podno grejanje kombinovano sa zidnim radiatorima, cca 60m2
Grejanje, Rataje

1800 € do 3000 €

Cena, Toplotna pumpa vazduh-voda i instalacija radijatora, cca 70m2
Grejanje, Požarevac

6300 € do 10500 €

Cena, Izvodjenje radova podno grejanje, cca 120m2
Grejanje, Pančevo

2160 € do 3600 €

Cena, Etažno grejanje na struju, cca 52m2
Grejanje, Niš

3150 € do 5250 €

Cena, Ugradnja električnog podnih grejanja, cca 5m2
Grejanje, Beograd

900 € do 1500 €

Cena, Instalacija električnog grejanja za kupatilo, cca 8,55m2
Grejanje, Beograd

900 € do 1500 €

Cena, Toplotna pumpa voda - vazduh, cca 100 mkv
Grejanje, Ugrinovci (Zemun)

4050 € do 6750 €

Cena, Grejanje, cca 180m2
Grejanje, Sremska Kamenica

3240 € do 5400 €

Cena, Radijator pustao vodu na ventilu, 1 kom
Grejanje, Kraljevo

135 € do 225 €

Cena, Povezivanje peći na odžak dimovodnim cevim, 1 kom
Grejanje, Rogača

270 € do 450 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Grejanje cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

1927+ PREDUZEĆA ZA Grejanje
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Grejanje?

Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
© 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana