Sanacija dimnjaka, cena

Koliko košta sanacija dimnjaka? Cena obnove dimnjaka je vrlo različita, pre svega zato što zavisi od njegovog trenutnog stanja i vrste neophodnih popravki. Postavljanje prohromske zavojnice u dimnjak košta između 50 i 80 EUR/m. Tačna cena zavisiće i od dogovora s majstorom. Bilo da je u pitanju popravka ili zamena dimnjaka, nemojte oklevati oko angažovanja profesionalaca za takav posao, budući da su sigurnost vaših ukućana i protivpožarna zaštita vrhunski prioriteti.

Kome poveriti sanaciju dimnjaka? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stručnjacima za dimnjake u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Cena ugradnje zavojnice


Cena sanacije dimnjaka. Ugradnja zavojnice od nerđajućeg čelika u dimnjak, Ø18 cm.

55.00 €/tm

VEOMA NISKA CENA
€/tm

SREDNJA CENA
78.00 €/tm

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Sanacija dimnjaka, cena

DETALJNIJE CENE ZA Sanacija dimnjaka

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Ukupno:
Pošalji potražnju >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Sanacija dimnjaka - sve što treba da znate

1. Sanacija dimnjaka - šta sve treba da znate?

Zimi se vrlo rado zadržavamo u toplom, pored kamina ili peći. Na zidovima dimnjaka koji moraju da podnose vrlo visoke temperature i velike količine dima, u to vreme se nagomilava gar i drugovrsne nečistoće. Dimnjaci su preko cele godine izloženi svim vremenskim prilikama i neprilikama i one mogu da prouzrokuju dugoročna oštećenja materijala. Većina vlasnika dimnjaka uglavnom nije svesna toga da posledice loše gradnje i nepravovremenih popravki mogu biti vrlo opasne.

Sancija dimnjaka
Sa popravkom dimnjaka nikada ne treba oklevati, jer posledice mogu biti velike

1.1. Dimnjaci su uvek najizloženija tačka na kući

Dimnjaci su stalno izloženi uticaju najrazličitijih faktora i samim tim, rizicima. Visoke temperature i vlaga su među ključnim razlozima za nastanak oštećenja. Ukoliko se oštećenja ne saniraju odmah, manja ubrzo postaju veća, dolazi do raznih teškoća i kvarova na opremi i sistemu grejanja, a s druge strane, grejanje je slabo, gasovi se nagomilavaju i opasnost od izbijanja požara je sve izvesnija.

1.2. Oštećenje kape dimnjaka

Kapa ima značajnu ulogu u zaštiti samog dimnjaka. Služi tome da kiša, sneg, nečistoće i životinje ne dospeju u njega. Svako oštećenje kape znači i oštećenje dimnjaka i peći ili kamina; ako ih i ne ošteti, skratiće im vek trajanja te se za popravku treba pobrinuti što pre.   

1.3. Upotreba dimnjaka

Najviše štete dimnjaku nanosi sama upotreba. Stalno korišćenje zahteva i stalno održavanje koliko dimnjaka toliko i peći, kako ne bi došlo do većih ni trajnih oštećenja. Često se na zidanim dimnjacima, koji inače imaju stogodišnji vek trajanja, može primetiti okrunjen malter već posle nekoliko godina i, ako se te naprsline ne saniraju pravovremeno, vlaga će prodreti kroz njih u unutrašnjost i uzrokovati druge nevolje.

1.4. Pravilna gradnja dimnjaka

Ako dimnjak nije napravljen stručno ni kvalitetno, rizici od šteta su tim veći. Dimnjaku sagrađenom od neodgovarajućih materijala i strukturno lošem, sigurno su i dimni odvodi zapušeni i visina neodgovarajuća; svaki od elemenata konstrukcije ima svoju namenu i ako bilo koji od njih ili, još gore, svi, nisu kakvi treba da budu, neće vući dim ni ostale nusprodukte sagorevanja, što jedino može dovesti do zapušenja i paljenja.

1.5. Vanredna oštećenja dimnjaka

Dimnjak mogu oštetiti udar groma ili elementarna nepogoda ili požar, kao posledica nagomilavanja gareži. Neka oštećenja se mogu preduprediti redovnim održavanjem, a neka ne.

1.6. Požar u dimnjaku

Kada gorivo u ložištu ne sagoreva potpuno (najčešće se dešava s tvrdim gorivima) na zidove dimnjaka lepe se i nagomilavaju masnoće i katran, odnosno, garež. To može da se dogodi kada drva nisu sasvim suva ili se pale neodgovarajuće sirovine (plastika, otpaci, lakirano drvo, ambalaža...) da bi ih se najlakše otarasili. Jedan od razloga može biti i nedovoljan dovod vazduha u ložište. Korisnici često dovod vazduha zatvore više nego što treba, a kada vide da ogrev slabo gori, onda potpuno otvore prolaz. Tada se plamen naglo pojača i podigne visoko u dimnjak te se naslage na zidovima zapale. Što je deblji sloj gara, više su i temperature, a tako nastale vatre dostižu i 1.000°C. Nakon ovakvog požara, dimnjak se obavezno mora sanirati.

1.7. Čišćenje dimnjaka

Preventivna redovna čišćenja dimnjaka mogu prolongirati potrebu za popravkom i održati ga u dobrom stanju. Održavanje i popravke treba preduzimati što češće. Zapostavljanje čišćenja i održavanja ne uzrokuje samo slabo grejanje i toplotne gubitke, već ugrožava i zdravlje i imovinu koliko i sigurnost vaše porodice.

2. Postavljanje dimnjaka - izvođači

Pri gradnji dimnjaka i kasnije za njegovo održavanje nije preporučljivo štedeti ni zakidati, jer to može da bude opasno. Mere predostrožnosti se moraju preduzimati pre no što dođe do požara i pre nego se osete gasovi. Preporučljivo je da se dimnjak kontroliše odmah nakon grejne sezone, odnosno, pred početak nove. Ako dimničar ustanovi da je popravka potrebna, obratite se nekom specijalizovanom preduzeću koje se time bavi. Nakon pregleda, stručnjak će vam reći na koji način može da se uradi sanacija. Angažujte preduzeće s višegodišnjim iskustvom i brojnim dobrim referencama. Njihovi majstori odlično poznaju nove tehnologije i sertifikovane materijale te najnovije načine rada. Budući da su ovakvi radovi urgentni, raspitajte se i o rokovima koje preduzeće nudi.

3. Keramički dimnjak

Ovaj se dimnjak ubraja u zidane i nadogradnja je običnom, šamotnom dimnjaku. Pravi se od najkvalitetnije keramike koja je, za razliku od šamota, potpuno nepropusna, što je velika prednost za moderne peći, koje stvaraju mnogo kondenzata i vrućih gasova, a koje keramika odlično podnosi.

3.1. Sistem klasičnog keramičkog dimnjaka

Keramički dimnjak je odgovarajući svim vrstama ložišta i goriva. Dobro podnosi visoke temperature odvodnih gasova i vlagu, odnosno, kondenzate. Takav je dimnjak siguran, pouzdan i trajan. Ako se pravilno sazida i upotrebljava, a uz to i održava, može da traje i više od 50 godina.

3.2. Za pasivne i niskoenergetske kuće

Dimnjak za pasivne i niskoenergetske kuće mora odgovarati vrlo visokim standardima. To znači da sistem dimnjaka mora biti posebno prilagođen tako da ispunjava sve protivpožarne uslove i sprečava nastanak tzv. toplotnih mostova. Ovi se preduslovi ispunjavaju tako što se posebni termo-elementi ugrađuju u temelj dimnjaka i oko proboja dimnjaka na krovu.

3.3. Koaksijalni keramički dimnjak

Na ovaj se dimnjak priključuju kondenzacioni i niskotemperaturni plinski grejači. Funkcionisanje dimnjaka ne zavisi od temperature vazduha u prostoru, jer vazduh s vrha dimnjaka prolazi do grejača u unutrašnjosti, između ovoja i cevi. Dimnjak na taj način ima ulogu izmenjivača toplote i pojačava snagu uređaja za grejanje. Prednost ovog sistema je i ta da se na njega može priključiti i do 10 plinskih grejača.

4. Šamotni dimnjak

Stari dimnjaci su najčešće pravljeni od šamota. Ceo sistem se sastoji iz tri sloja: spoljni ovoj, termoizolacija i okrugle dimne cevi. Takav se dimnjak sastavlja i njegova je gradnja jednostavna. Spoljni ovoj dimnjaka je betonski dok je dimna cev od šamotne opeke otporne na plamen. Termoizolaciju uglavnom čini kamena vuna. U poslednje vreme ovaj šamotni deo sasvim je zamenila keramika, budući da je otpornija na visoke i niske temperature i onemogućava stvaranje kondenzacije u cevima. Šamot, s druge strane, i nije najbolji niti strukturno sasvim stabilan materijal, nije otporan na kiseline i propušta gasove. Šamotni dimnjak je primeren za grejanje na čvrsta goriva i lož-ulje.

5. Prohromski dimnjaci

Dimnjaci od nerđajućeg čelika postoje kao jednoslojni i troslojni. Za sanaciju dotrajalog zidanog dimnjaka obično se koristi jednoslojna cev i ona se u postojeći dimnjak postavlja odozgo te rušenje nije potrebno. Ako je dimnjak napravljen tako da ima kanal u obliku slova S, koristi se fleksibilna prohromska cev. Troslojne prohromske cevi za dimnjak su, pak, sastavljene od unutrašnje i spoljne cevi između kojih je termoizolacija. Takav dimnjak je samostalni element i ne stavlja se u zidanu konstrukciju. Ovaj troslojni dimnjak je vrlo kvalitetan i izgleda atraktivno, a može da se koristi za sve vrste goriva i ložišta kao i za sve tipove opreme. Montaža prohromskog dimnjaka je jednostavna i brza, a on može da se koristi odmah po postavljanju.

6. Plastični dimnjaci

Plastični dimnjaci su namenjeni isključivo plinskim i uljanim pećima koje ne prelaze 160°C. Sistem dimnjaka koji se sastoji iz brojnih elemenata kao što su cevi (tvrde i fleksibilne), kolena i drugo, pravi se od polimera i sličnih veštačkih masa visokog kvaliteta. Ne rđaju, otporni su na UV zračenje i ozonske promene, ne stare i ne propuštaju svetlost. Koriste se najviše za sanaciju postojećih dimnjaka tako što se stavljaju u njih kao i za novogradnje u kojima je grejanje na niskotemperaturne kotlove. U tom se slučaju pri izgradnji prave vatrootporni kanali.

7. Pravilna ugradnja, održavanje i sanacija dimnjaka

7.1. Ugradnja i održavanje dimnjaka

Za svaki dimnjak i uređaj za grejanje koji je s njim povezan, pre početka upotrebe treba da se izvrši kontrola. U novom Zakonu o izgradnji nema konkretnih odredbi koje bi se ticale izgradnje ili upotrebe dimnjaka, a nema ih ni u Zakonu o zaštiti od požara. Međutim, i tu se pravilnici razlikuju od opštine do opštine, pa neće biti zgorega da se raspitate u svojoj samoupravi. Premda zakon tako ne propisuje, jasno je da je upotreba dimnjaka u svakoj kući tesno povezana s bezbednošću ukućana, objekta i komšiluka te svakako nije na odmet sve dobro proveriti. Dimnjak i ceo grejni sistem treba da urade profesionalci, sertifikovano preduzeće ili majstori. Što se čišćenja i održavanja tiče, ni tu nemojte oklevati - dimničari su ti koji će pregledati, proveriti, savetovati vas i upozoriti na eventualni problem, jer su odgovorni za posao koji rade. Čišćenje dimnjaka, ako je grejanje na tvrda goriva, treba da se vrši četiri puta godišnje, a ako je na lož-ulje - jednom godišnje. Plinski kotlovi ne stvaraju garež, ali jednom godišnje mora da se izmeri emisija gasova. Isto važi i za uljane kotlove. Ovih se pravila treba pridržavati čak i ako uređaje za grejanje koristite jednom ili dva puta godišnje.

7.2. Sanacija dimnjaka

Kada je dimnjak star i toliko dotrajao da je njegova upotreba opasna, mora se izvršiti sanacija. Tipični znaci da je vreme za popravku su sledeći:

 • oseća se plin u prostoriji,
 • oseća se garež,
 • kada primetite naslage gareži i katrana na zidovima dimnjaka.

Dimnjak treba da se zameni i ako odlučite da promenite vrstu goriva. Može da se dogodi da postojeći nije odgovarajućih dimenzija ili propusne moći za novoizabrani sistem. U tom slučaju može da se prepravi postojeći ili postavi nov. Jedan od najčešće korišćenih načina za sanaciju zidanog dimnjaka je bušenje i širenje te postavljanje prohromske zavojnice. Bušenjem se povećava unutrašnji prečnik dimnjaka i onda je moguće postavljanje nove prohromske cevi. To se radi onda kada je postojeći dimnjak uzan. Koliko može da se proširi zavisi od toga kojih je dimenzija i kakve čvrstine. Ovo je poprilično zahtevan posao i ne može se obaviti brzo. Samo se ravan dimnjak može sanirati jednokratno. Ako dimnjak ima više zavoja, svaki se mora raditi posebno.

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Sanacija dimnjaka

Sanacija dimnjaka jer curi kišnica pokraj jednog ćoška dimnjaka na krovu. 10584 € do 17640 €

........

Nadogradnja dimnjaka

Potrebna nadogradnja dimnjaka cca 11m. 63504 € do 105840 €

........

Sanacija dimnjaka

Na odžaku koji ima 4 dimovodne cevi su počele cigle da otpadaju. Odžak je star koliko i kuća, preko 70 godina. Kuća ima prizemlje, sprat i tavan. Unutrašnje stanje odžaka je ok, "samo" treba prezidati cigle nekih 1-1,2 m da se odžak ne bi obrušio. 21168 € do 35280 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Postaviti novi dimnjak, oko 4 m
Sanacija dimnjaka, Dobanovci

180 € do 300 €

Cena, Sanacija dimnjaka, 12m
Sanacija dimnjaka, Ugrinovci (Zemun)

180 € do 300 €

Cena, Sanacija,produžavanje, malterisanje starog dimnjaka, 7m
Sanacija dimnjaka, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Sanacija dimnjaka nakon pozara odžaka, cca 10m
Sanacija dimnjaka, Smederevska Palanka

270 € do 450 €

Cena, Inspekcija i sanacija dimljaka, 9 m
Sanacija dimnjaka, Trbušani

108 € do 180 €

Cena, Sanacija dimnjaka u tavanu, cca 7,5 m
Sanacija dimnjaka, Sremska Kamenica

270 € do 450 €

Cena, Izrada dimnjaka na kući, cca 5m
Sanacija dimnjaka, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Zidanje dimnjaka, cca 10m, 14cm
Sanacija dimnjaka, Grocka

270 € do 450 €

Cena, Sanacija zidanog dimnjaka, oko 1,0 do 1,20 m
Sanacija dimnjaka, Beograd

270 € do 450 €

Cena, sanacija dimnjaka, 5m
Sanacija dimnjaka, Niš

270 € do 450 €

Cena, Produženje dimnjaka prohromskom cevi sa kapom protiv kiše, oko 4,5-5m
Sanacija dimnjaka, Stara Pazova

270 € do 450 €

Cena, Čišćenje dimnjaka, 1 dimnjak
Sanacija dimnjaka, Smederevska Palanka

180 € do 300 €

Cena, Majstor za rostilj dimnjak, 8m
Sanacija dimnjaka, Obrež (Varvarin)

180 € do 300 €

Cena, Sanacija dimnjaka, Postojeci je oko 70 cm, treba ga produziti
Sanacija dimnjaka, Sombor

270 € do 450 €

Cena, Popravka orušenog dimnjaka sa pločom na vrhu, cca 1,5m
Sanacija dimnjaka, Titel

180 € do 300 €

Cena, Sanacija dimnjaka , cca 3 m
Sanacija dimnjaka, Kragujevac

90 € do 150 €

Cena, Saniranje napuklog dimnjaka, cca 2m
Sanacija dimnjaka, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Sanacija dimnjaka na kotlarnici , 1 kom
Sanacija dimnjaka, Zrenjanin

90 € do 150 €

Cena, Zidanje dimnjaka, 2 m
Sanacija dimnjaka, Meljak

270 € do 450 €

Cena, Sanacija dimljaka, 7m dužina, fleksibilna cev
Sanacija dimnjaka, Ugrinovci (Zemun)

270 € do 450 €

Cena, Sanacija dimnjaka na kući, 10m
Sanacija dimnjaka, Prijepolje

270 € do 450 €

Cena, Sanacija dimnjaka, cca 9m
Sanacija dimnjaka, Sremska Mitrovica

540 € do 900 €

Cena, Neutralisanje kondezacije dimnjaka, cca 13m
Sanacija dimnjaka, Nova Varoš

270 € do 450 €

Cena, Saniranje krova odžaka zbog vlage, 15 m2
Sanacija dimnjaka, Jagodina

585 € do 975 €

Cena, Sanacija dimnjaka, 1kom
Sanacija dimnjaka, Zmajevo

135 € do 225 €

Cena, Nastavak za odžak, 1.5m
Sanacija dimnjaka, Vrdnik

405 € do 675 €

Cena, Postavljanje spiralne inox cevi u dimnjak, oko 10 m
Sanacija dimnjaka, Beograd

585 € do 975 €

Cena, Sanacija dimnjaka, 5-6m
Sanacija dimnjaka, Beograd

585 € do 975 €

Cena, Sanacija dimnjaka ili zidanje novog, 10m
Sanacija dimnjaka, Stapar

900 € do 1500 €

Cena, Sanacija dimnjaka , 70 cm
Sanacija dimnjaka, Sremska Mitrovica

315 € do 525 €

Cena, Saniranje napuklog dimnjaka, 10m
Sanacija dimnjaka, Novi Pazar

585 € do 975 €

Cena, Sanacija limene oplate i kapaka, 4 dimnjaka , 4 sprata
Sanacija dimnjaka, Padinska Skela

900 € do 1500 €

Cena, Postavka prohrom cevi u Schiedel dimnjak, 8 m
Sanacija dimnjaka, Subotica

495 € do 825 €

Cena, Sanacija dimnjaka na krovu , 1kom
Sanacija dimnjaka, Novo Selo (Niš)

585 € do 975 €

Cena, Sanacija dimnjaka , opšivanje, 1kom
Sanacija dimnjaka, Požega

585 € do 975 €

Cena, Sanacija dimnjaka, 1 kom
Sanacija dimnjaka, Temerin

585 € do 975 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Sanacija dimnjaka cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

111+ PREDUZEĆA ZA Sanacija dimnjaka
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Sanacija dimnjaka?

 • Sanacija dimnjaka Beograd
 • Sanacija dimnjaka Novi Sad
 • Sanacija dimnjaka Kragujevac
 • Sanacija dimnjaka Niš
 • Sanacija dimnjaka Čačak
 • Sanacija dimnjaka Kraljevo
 • Sanacija dimnjaka Pančevo
 • Sanacija dimnjaka Zrenjanin
 • Sanacija dimnjaka Novi Pazar
 • Sanacija dimnjaka Smederevo
 • Sanacija dimnjaka Subotica
 • Sanacija dimnjaka Aleksinac
 • Sanacija dimnjaka Apatin
 • Sanacija dimnjaka Aranđelovac
 • Sanacija dimnjaka Bačka Palanka
 • Sanacija dimnjaka Bačka Topola
 • Sanacija dimnjaka Bečej
 • Sanacija dimnjaka Bor
 • Sanacija dimnjaka Bujanovac
 • Sanacija dimnjaka Ćuprija
 • Sanacija dimnjaka Gornji Milanovac
 • Sanacija dimnjaka Inđija
 • Sanacija dimnjaka Ivanjica
 • Sanacija dimnjaka Jagodina
 • Sanacija dimnjaka Kikinda
 • Sanacija dimnjaka Knjaževac
 • Sanacija dimnjaka Kovin
 • Sanacija dimnjaka Kruševac
 • Sanacija dimnjaka Kula
 • Sanacija dimnjaka Kuršumlija
 • Sanacija dimnjaka Leskovac
 • Sanacija dimnjaka Loznica
 • Sanacija dimnjaka Negotin
 • Sanacija dimnjaka Paraćin
 • Sanacija dimnjaka Pirot
 • Sanacija dimnjaka Požarevac
 • Sanacija dimnjaka Preševo
 • Sanacija dimnjaka Prijepolje
 • Sanacija dimnjaka Prokuplje
 • Sanacija dimnjaka Ruma
 • Sanacija dimnjaka Šabac
 • Sanacija dimnjaka Senta
 • Sanacija dimnjaka Šid
 • Sanacija dimnjaka Sjenica
 • Sanacija dimnjaka Smederevska Palanka
 • Sanacija dimnjaka Sombor
 • Sanacija dimnjaka Sremska Mitrovica
 • Sanacija dimnjaka Stara Pazova
 • Sanacija dimnjaka Temerin
 • Sanacija dimnjaka Trstenik
 • Sanacija dimnjaka Užice
 • Sanacija dimnjaka Valjevo
 • Sanacija dimnjaka Velika Plana
 • Sanacija dimnjaka Vranje
 • Sanacija dimnjaka Vrbas
 • Sanacija dimnjaka Vršac
 • Sanacija dimnjaka Zaječar
 • Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana