Obnova drvenih prozora, cena

Koliko može da košta reparacija drvenih prozora? Cena obnove starih prozora zavisi najviše od obima pripremnih radova pre samog farbanja kao i od cene potrebnih elemenata za uspešan rad na staroj stolariji. Cena litra boje ili laka se razlikuje od proizvođača do proizvođača. Koliko će boje ili laka biti potrebno zavisi od toga koliko je stolarija oštećena i kakvu zaštitu želite. Cena reparacije starih drvenih prozora s montažom dvoslojnog termoizolacionog stakla (termopana), izolacijom te šmirglanjem, gitovanjem i bojenjem prozora kreće se između 13 i 18 EUR/m2.

Kome poveriti reparaciju drvenih prozora? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim stolarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Cena obnove drvenih prozora


Cena obnove starih drvenih prozora s montažom dvoslojnog termoizolacionog stakla (termopana), izolacijom te šmirglanjem, gitovanjem i bojenjem prozora.

13.00 €/m2

VEOMA NISKA CENA
€/m2

SREDNJA CENA
18.00 €/m2

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Obnova drvenih prozora, cena

DETALJNIJE CENE ZA Obnova drvenih prozora

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Obnova prozora 100x140 cm

Cena za farbanje okvira u 2 sloja bojom za drvo na sintetičkoj osnovi nakon guljenja stare boje, gitovanja i brušenja.€/m2

m2
potražnja>
Ukupno:
Pošalji potražnju >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Obnova drvenih prozora - šta sve treba da znate

1. Šta treba da znate ako razmišljate o reparaciji drvenih prozora?

Stanje stolarije i fasade, između ostalog, vrlo su važne stvari vezane za energetsku efikasnost objekata. Tu onda u celu priču ulazi reparacija starih prozora. Zgrade o kojima se u ovakvim slučajevima radi su građene pre 30 i više godina kada je sistem gradnje bio drugačiji i kada su se mahom ugrađivali prozori od tankih drvenih i metalnih profila sa jednoslojnim staklima. Danas oni ne odgovaraju ni jednom od zadatih standarda i moraju se obnoviti ili zameniti, prvenstveno zato što su grejanje, hlađenje i održavanje takvog objekta neisplativi.

S druge strane, čak i kada nisu u pitanju objekti pod zaštitom, prosto postoje oni čiji bi izgled bio potpuno narušen ugradnjom stolarije druge vrste - naprosto rečeno, postali bi užasno ružni, što se na žalost dešava. Nije mali broj starih kuća, građenih u tradicionalnom stilu od cigle ili drveta kojima su stavljeni beli plastični prozori i koje zbog toga izgledaju kao zakrpljene. 

2. Kako da izaberete pravu firmu ili majstora za obnovu drvenih prozora?

Obnova drvenih prozora zahteva donošenje popriličnog broja odluka. Prva se zapravo tiče vrste i tipa prozora koje imate, njihovog broja, mehanizama i stakala - rečju, obima posla i rokova realizacije. Naposletku, kada budete tačno znali sve detalje, biće potrebno da pronađete i izvođača radova, odnosno, ponuđača usluge. Na tržištu ih je ne mali broj, pa vam predlažemo ili da se obratite nama, budući da sarađujemo sa preduzećima i zanatlijama, ili da na sajtovima ponuđača dobro proverite sve komentare klijenata, reference te njihove ponude i šta one sve podrazumevaju.

Obnova drvenih prozora
Stručna reparacija drvenih prozora je vrlo važna za uspeh poduhvata

3. Kakvi drveni prozori postoje i kako se izvodi obnova drvenih prozora?

3.1. Potpuno drveni prozori

Najstariji tipovi drvenih prozora zapravo su zanatski proizvodi pravljeni uglavnom ručno i pojedinačno od punog drveta hrasta, jele, bora, smreke ili čamovine i uz pomoć starih vrsta lepka. Minimalni metalni okovi su im samo na ćoškovima, a mehanizma za otvaranje nema osim jednostavne brave. Takvi prozori su najčešće od tankih ramova i jednoslojnog, običnog stakla. Ako imate ovakve prozore u svom domu, jasno je da su oni s energetskog stanovišta potpuno neefikasni jer jedva da dihtuju i na njima se lako stvara i zadržava kondenzacija, a oko njih buđ.

Drugi tip drvenih prozora, nešto mlađih, jesu oni iz sredine prošlog veka kada je počela njihova fabrička proizvodnja kod nas. Neki od tih modela su vrlo atraktivni, kvalitetni i dugotrajni takođe pravljeni od najboljih vrsta drveta za tu svrhu. Svakako, ne treba naglašavati da je drvo plemenit materijal i kao takav izuzetan za svaki životni prostor pošto samo po sebi utiče na regulaciju toplote i vlage u unutrašnjosti. Takve prozore nikako ne treba odbaciti zato što ukoliko se repariraju dobrim materijalima i na odgovarajući način, mogu trajati još najmanje toliko koliko i do tada.

3.2. Drvo-aluminijumski prozori

Ova vrsta prozora je zapravo „dva-u-jedan“: sa vanjske strane dolazi okvir od aluminijuma koji je vrlo otporan na sve vremenske uticaje i promene, izdržljiv i trajan. S unutrašnje strane je okvir od drveta koji u prostoru naglašava toplinu, prirodnost i intimnost te ga većina enterijerista vrlo rado bira. Naravno, ma koliko jaki bili, i ovi su materijali, upravo zbog svih faktora kojima su izloženi, podložni propadanju i potrebna im je, osim redovnog održavanja, i redovna obnova.

3.3. Drvo-fiberglas prozori

Prozori napravljeni od kombinacije lepljenog drveta i fiberglasa su proizvodi najnovije generacije. Uglavnom se za njih vezuje naziv „prozorski sistemi“ jer oni to zaista i jesu - imaju vrlo složene mehanizme za otvaranje, zatvaranje i kretanje, a neretko su povezani na sistem upravljanja pametnih kuća. I kod ovih modela unutrašnji okvir je od drveta, a spoljni od fiberglasa. Fiberglas nije nov materijal - već decenijama se koristi u brodogradnji, automobilskoj industriji i za različite elemente građevinskih konstrukcija - ali se tek odnedavno koristi za izradu elemenata stolarije, i to zahvaljujući inovacijama u tehnici izrade i tehnologiji materijala. Fiberglas je otporan na vlagu, toplotu, hladnoću i UV zrake, pa je kao takav idealan materijal za spoljne delove. Što se estetike tiče, njegova najpoželjnija karakteristika je to da može biti napravljen sa drvenom šarom tako da prozor skoro isto izgleda i sa jedne i sa druge strane. Naravno, posle izvesnog broja godina i njemu je neophodna reparacija.

4. Proces restauracije ili obnove drvenih prozora

4.1. Priprema prozora za reparaciju

Bilo od koje vrste drveta da su napravljeni, na koji način i kojom tehnikom, svaki proces reparacije mora otpočeti čišćenjem. Mogu da se skinu svi od jednom ili jedan po jedan, u zavisnosti od toga koliko ljudi radi i kakvim alatom i opremom. Prilikom skidanja, treba prozorima rukovati pažljivo zbog opasnosti od skrivenih oštećenja koja se golim okom ne vide, a mogu napraviti i veću štetu. Kada se skinu krila, stakla mogu da se vade, a i ne moraju, u zavisnosti od toga kojom tehnikom će se raditi na njima i da li će biti nadograđivani ili ne. Okviri obično ostaju u špaletnama, premda se i oni mogu vaditi radi temeljne reparacije. Na kraju se skidaju i svi okovi, mehanizmi i kvake. Oni se posebno čiste i podmazuju, ako će se vraćati na prozore.

Nakon skidanja, sledi temeljno čišćenje i pranje radi uklanjanja svih nečistoća koje su se godinama taložile. Kada se taj prvi sloj skine, dolazi na red brušenje. Brušenje je praktično najvažniji deo reparacije drvenih prozora. Mora se izvesti vrlo pažljivo i stručno, tako da se uklone svi stari slojevi lakova i boja te dođe do „zdravog materijala“, zapravo, pravog drveta. Pri tom se ne sme „zapinjati“ toliko da se drvo ošteti. Brušenje se radi ili električnom brusilicom ili šmirglama finije granulacije. Za ćoškove i teže dostupna mesta svakako će biti neophodno ručno šmirglanje.

Na kraju ovog pripremnog dela, prozorske okvire još jednom treba oprati i očistiti od prašine i opiljaka nastalih brušenjem. Ukoliko uočite problematične delove, odnosno, tačke koje još malo treba izbrusiti, svakako to i učinite i ponovo sve očistite. 

4.2. Zaštita, farbanje ili lakiranje drvenih prozora

Kada se dođe do čiste, ravne, suve i glatke površine drveta, obnova drvenih prozora ulazi u drugu fazu. Taj deo je takođe važan jer će od njegovog uspeha zavisiti kvalitet i dugotrajnost obnovljenih prozora. Na čisto drvo nanosi se najpre git za drvo kojim se popravljaju pukotine, ulegnuća ili oštećenja drugog tipa. Cilj je da se tim gitom popune i zaravne sva problematična mesta. Git se nanosi tanko i mora se ostaviti da se osuši najmanje 24 časa. Nakon toga gitovanje i šmirglanje treba da se ponove, ako za tim postoji potreba, i ponovo sačeka rok za sušenje. Obavezno pročitajte šta s tim u vezi piše proizvođač na ambalaži kao i druga uputstva i sledite ih kako bi krajnji rezultat bio što bolji.

Prvi zaštitni premazi koji se nanose na reparirano drvo jesu oni protiv insekata i gljivica i oni se nazivaju insekticidima i fungicidima. Posle njih slede takozvani prajmeri - osnovni ili podložni premazi. Oni su bezbojni i ako želite da ostavite prirodnu boju drveta može uslediti bajcovanje ili lakiranje. Ako ne, nanosi se boja po izboru i to uglavnom u 2 sloja. Između nanošenja svakog sloja mora se sačekati najmanje 24 sata da se sve dobro osuši. U suprotnom, slojevi će se pomešati i postati lepljivi te će sve morati ponovo da se guli.

Poslednji na red dolaze boje ili lakovi. Na tržištu je bezbroj ponuđača i proizvođača raznih tipova i vrsta ovih proizvoda te preporučujemo da se posavetujete sa nekim stručnjakom oko izbora ili se dobro raspitate. Cena je sigurno vrlo bitan faktor pri svakoj kupovini, ali imajte u vidu da se ovde radi o višedecenijskom ulaganju, odnosno, poslu koji se ne preduzima često, pa zato pažljivo birajte. Što se samog izbora boje tiče, ako već rešite da ne ostavljate prirodne nijanse drveta, obratite pažnju na to da se tonovi slažu s konceptom eksterijera i enterijera, budući da su prozori najveći i najuočljiviji elementi u svakoj prostoriji koliko i na fasadi. 

5. Poboljšanje energetske efikasnosti drvenih prozora

Energetska efikasnost stana ili kuće u kojoj živite je vrlo važna iz tri razloga: budući da u svom domu provodite veliki deo vremena on ne sme da bude rizičan po vaše zdravlje ni u kom smislu, troškovi održavanja moraju da su takvi da možete sebi da ih priuštite i treće, ali ne manje važno, negativan uticaj na životnu sredinu takođe treba da je minimalan.

U tom smislu, drveni prozori u startu ispunjavaju dva od datih uslova - prirodni su i zato najbolji za mikroklimu i takođe nemaju negativan uticaj na spoljnu sredinu. Preostaje pitanje troškova. Obnovom i reparacijom starih drvenih prozora dobijate nove koji će imati iste fizičke karakteristike i trajati dvostruko duže, pa samo preostaje i da ih učinite „štedljivim“. 

Zahvaljujući savremenoj industrijskoj proizvodnji boja i lakova, sada postoje sredstva, proizvodi za metode zaštite i poboljšanja stolarije u svakom smislu. Tako nova - a zapravo stara stolarija - ne samo da će izgledati bolje već će i biti bolja. Ovde se pre svega misli na poboljšanje okvira, nova stakla i silikonske zaptivače. Ugradnjom novog pronalaska - PVC profila - u stari drveni okvir praktično se dobija ram u koji mogu da se postave termoizolaciona, niskoemisiona stakla poslednje generacije čime se ceo prozor čini termo-efikasnijim, a i zvučno izolovanim. Ugradnja se završava silikonskim zaptivačima koji obezbeđuju potpunu nepropusnost stakala i okvira. Time se praktično sasvim onemogućava nastanak toplotnih mostova koji su najveći uzrok toplotnih gubitaka.

6. Čišćenje i održavanje drvenih prozora

Kada zahvaljujući reparaciji dobijete obnovljene drvene prozore, da bi takvi ostali što duže i da bi se isplatilo ono što ste u njih uložili, treba da se postarate i za njihovo čišćenje i održavanje. Drvo je samo po sebi zahtevan materijal i ne može se prepustiti samo sebi, kako bi se to moglo sa aluminijumskom ili PVC stolarijom. 

Redovno pranje i čišćenje sa vanjske i unutrašnje strane se podrazumeva, ali treba pratiti uputstva proizvođača čiji su proizvodi upotrebljeni za reparaciju. Svaka vrsta premaza, boja ili lakova ima određen rok trajanja te se mora obnavljati na svakih nekoliko godina. Oni sa fasadne strane češće od onih s unutrašnje, što je i logično, budući da trpe daleko veće opterećenje promenljivih faktora sredine. Dakle, rukovodite se odrednicama koje daju proizvođači i njihovim uputstvima i vaši će prozori blistati kao novi još godinama.

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Zamena tilt & turn okvira

Potrebna je potpuna zamena okova za klipna balkonska varata (tilt&turn sistem) 10584 € do 17640 €

........

Obnova drvenih prozora

Potrebna obnova drvenih prozora. 13 dužnih metara prozora, 6 prozora. 31752 € do 52920 €

........

Reparacija drvenih prozora

Potrebna reparacija drvenih prozora 10 kom, 60 X 140cm. 63504 € do 105840 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Obnova drvenih prozora, 7 kom
Obnova drvenih prozora, Novi Sad

450 € do 750 €

Cena, Farbanje krovnih prozora, 4kom 70 × 110cm
Obnova drvenih prozora, Novi Sad

270 € do 450 €

Cena, Reparacija drvenih prozora u Horgošu, 42 kom
Obnova drvenih prozora, Subotica

900 € do 1500 €

Cena, Popravka drvenih krovnih prozora i vrata od terase, 4 kom
Obnova drvenih prozora, Novi Sad

180 € do 300 €

Cena, Obnova drvenih prozora, 24 prozora ukupno imamo
Obnova drvenih prozora, Beograd

180 € do 300 €

Cena, Popravka slomljenog dvokrilnog prozora, 1 kom
Obnova drvenih prozora, Beograd

180 € do 300 €

Cena, Bojenje drvenih prozora i krečenje, 5kom vrata: 2 kom (dvokrilna) ; 60m2 krečenje
Obnova drvenih prozora, Beograd

900 € do 1500 €

Cena, Reparacija drvenih prozora, 6kom
Obnova drvenih prozora, Niš

270 € do 450 €

Cena, Obnova starih drvenih prozora., 4 kom
Obnova drvenih prozora, Subotica

270 € do 450 €

Cena, Obnova salonskih drvenih balkonskih prozora, 3kom oko 2.8m2 po prozoru
Obnova drvenih prozora, Beograd

540 € do 900 €

Cena, Obnova i reparacija drvenih prozora i zastakljivanje vakum staklom, 3 kom
Obnova drvenih prozora, Novi Sad

270 € do 450 €

Cena, Restauracija starih drvenih prozora u saloncu, 5kom
Obnova drvenih prozora, Beograd

540 € do 900 €

Cena, Farbanje spoljnjih krila prozora, 12 krila
Obnova drvenih prozora, Mladenovac

180 € do 300 €

Cena, Obnova prozora i vrata drvenih, 6 kom
Obnova drvenih prozora, Rača Kragujevačka

450 € do 750 €

Cena, Obnova drvenih prozora, 7 prozora
Obnova drvenih prozora, Boljevac

315 € do 525 €

Cena, Reparacija velikih drvenih prozora i vrata, cca 8kom
Obnova drvenih prozora, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Zamena stakala i restauracija drvenih prozora, 4 kom
Obnova drvenih prozora, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Popravka nissal-ovih aluminijum-drvo prozora u celom stanu, 6 kom
Obnova drvenih prozora, Niš

180 € do 300 €

Cena, Popravka starih prozora, 5 kom
Obnova drvenih prozora, Beograd

180 € do 300 €

Cena, Popravke prozora od drveta, 1 m
Obnova drvenih prozora, Beograd

135 € do 225 €

Cena, Popravka drvenih ulaznih vrata, cca 280 x 310 cm
Obnova drvenih prozora, Ugrinovci (Zemun)

180 € do 300 €

Cena, Obnova drvenih prozora, 3 kom- (66x124cm + 123x124cm - 2 okna na svakom prozoru)
Obnova drvenih prozora, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Popravka prozora, cca 80 x 140cm
Obnova drvenih prozora, Niš

90 € do 150 €

Cena, Renoviranje stolarije u stanu, 8 kom
Obnova drvenih prozora, Novi Sad

900 € do 1500 €

Cena, Reparacija stolarije i kvaka, 5 kom
Obnova drvenih prozora, Ugrinovci (Zemun)

405 € do 675 €

Cena, Farbanje drvenih prozora, 7 kom
Obnova drvenih prozora, Niš

270 € do 450 €

Cena, Restauracija prozora i vrata, 10 kom
Obnova drvenih prozora, Beograd

540 € do 900 €

Cena, Popravka drvenih kapaka na spoljnim venecijanerima, cca 144 x 44cm
Obnova drvenih prozora, Paraćin

270 € do 450 €

Cena, Izolacija prozora i vrata, 3 prozora + 3 kom vrata
Obnova drvenih prozora, Subotica

180 € do 300 €

Cena, Popravka starih drvenih prozora, 5 kom
Obnova drvenih prozora, Šabac

270 € do 450 €

Cena, Reparacija starih ulaznih vrata, cca 4m x 2m
Obnova drvenih prozora, Beograd

270 € do 450 €

Cena, Restauracija drvenih prozora, popravka mehanizma, farbanje, cca 6kom 135x118cm. 2kom- 135x220cm. 6kom 135x140cm . 5kom 200x80cm.
Obnova drvenih prozora, Bavanište

540 € do 900 €

Cena, Restauracija drvenih prozora, 12 kom
Obnova drvenih prozora, Beograd

450 € do 750 €

Cena, Restauracija starih drvenih prozora, vrata, greda, 3kom - 1,5x1 m
Obnova drvenih prozora, Bački Petrovac

540 € do 900 €

Cena, Reparacija drvenih duplih prozora, 6 duplih, 2 manja
Obnova drvenih prozora, Velika Plana

270 € do 450 €

Cena, Staklo na pvc prozoru zamena,
Obnova drvenih prozora, Banja koviljača

108 € do 180 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Obnova drvenih prozora cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

60+ PREDUZEĆA ZA Obnova drvenih prozora
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Obnova drvenih prozora?

 • Obnova drvenih prozora Beograd
 • Obnova drvenih prozora Novi Sad
 • Obnova drvenih prozora Kragujevac
 • Obnova drvenih prozora Niš
 • Obnova drvenih prozora Čačak
 • Obnova drvenih prozora Kraljevo
 • Obnova drvenih prozora Pančevo
 • Obnova drvenih prozora Zrenjanin
 • Obnova drvenih prozora Novi Pazar
 • Obnova drvenih prozora Smederevo
 • Obnova drvenih prozora Subotica
 • Obnova drvenih prozora Aleksinac
 • Obnova drvenih prozora Apatin
 • Obnova drvenih prozora Aranđelovac
 • Obnova drvenih prozora Bačka Palanka
 • Obnova drvenih prozora Bačka Topola
 • Obnova drvenih prozora Bečej
 • Obnova drvenih prozora Bor
 • Obnova drvenih prozora Bujanovac
 • Obnova drvenih prozora Ćuprija
 • Obnova drvenih prozora Gornji Milanovac
 • Obnova drvenih prozora Inđija
 • Obnova drvenih prozora Ivanjica
 • Obnova drvenih prozora Jagodina
 • Obnova drvenih prozora Kikinda
 • Obnova drvenih prozora Knjaževac
 • Obnova drvenih prozora Kovin
 • Obnova drvenih prozora Kruševac
 • Obnova drvenih prozora Kula
 • Obnova drvenih prozora Kuršumlija
 • Obnova drvenih prozora Leskovac
 • Obnova drvenih prozora Loznica
 • Obnova drvenih prozora Negotin
 • Obnova drvenih prozora Paraćin
 • Obnova drvenih prozora Pirot
 • Obnova drvenih prozora Požarevac
 • Obnova drvenih prozora Preševo
 • Obnova drvenih prozora Prijepolje
 • Obnova drvenih prozora Prokuplje
 • Obnova drvenih prozora Ruma
 • Obnova drvenih prozora Šabac
 • Obnova drvenih prozora Senta
 • Obnova drvenih prozora Šid
 • Obnova drvenih prozora Sjenica
 • Obnova drvenih prozora Smederevska Palanka
 • Obnova drvenih prozora Sombor
 • Obnova drvenih prozora Sremska Mitrovica
 • Obnova drvenih prozora Stara Pazova
 • Obnova drvenih prozora Temerin
 • Obnova drvenih prozora Trstenik
 • Obnova drvenih prozora Užice
 • Obnova drvenih prozora Valjevo
 • Obnova drvenih prozora Velika Plana
 • Obnova drvenih prozora Vranje
 • Obnova drvenih prozora Vrbas
 • Obnova drvenih prozora Vršac
 • Obnova drvenih prozora Zaječar
 • Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana