Za područje

  Lož-ulje, cena

  Kakve su cene lož-ulja? Pred početak grejne sezone uporedite cene ponuđača lož-ulja i odlučite se za onog koji vam odgovara. Predviđanje kretanja cena lož-ulja je teško, jer se stalno menjaju na tržištima. Najjeftinije lož-ulje košta oko 0,80 EUR/litar na šta treba dodati i kućnu dostavu. Jedna od prednosti grejanja na lož-ulje je to što se drži u rezervoarima za lož-ulje. Grejanje na lož-ulje spada u skuplje načine, budući da vas grejanje za jednu sezonu može koštati oko 1.500 EUR i više. Peći na lož-ulje s montažom i svim pratećim elementima sistema potrebnim za ovakvo grejanje, koštaju više od 2.000 EUR.

  Kome poveriti nabavku lož-ulja? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim dobavljačima lož-ulja u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Zatražite ponudu:
  Nađi majstore

  Detaljnije cene za Lož-ulje

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Lož-ulje - sve što treba da znate

  1. Lož-ulje - šta sve treba da znate?

  Mnoga domaćinstva se i dalje greju na lož-ulje. Ono se može klasifikovati kao izvor energije koji ne šteti prirodi, pošto zagađuje životnu sredinu manje od nekih drugih goriva. Spada u takozvane sisteme centralnog grejanja, jer se toplota putem zagrejane vode iz kotlarnice prenosi do stambenih prostorija. Ova vrsta grejanja je još uvek isplativa, budući da su cene lož-ulja niske. U svakom slučaju, lož-ulje je čistiji, pouzdaniji i ekonomičniji izvor energije od nekih drugih vrsta ogreva, kakav je ugalj, recimo.

  Lož-ulje
  U Srbiji se na lož-ulje greje oko 20% domaćinstava

  1.1. Šta je lož-ulje?

  Lož-ulje nastaje tokom prerade sirove nafte. Karakteristične je crvene boje i koristi se uglavnom za grejanje i različite tehnološke procese. Poznajemo tri kategorije ovog goriva: lagana, srednja i teška. Lagano je ono koje se koristi u domaćinstvima, a ostali u industriji. Lož-ulje je, iz čisto praktičnih razloga, najpogodnije za grejanje stambenih prostora. Sa ekstra lakim lož-uljem greju se i prostor i sanitarna voda u domaćinstvima. Za ovakav sistem grejanja neophodni su najpre kotlarnica i rezervoar za skladištenje lož-ulja, a zatim i sistem cevi u samom objektu. Kotlarnica mora biti izgrađena prema posebnim sigurnosnim propisima, s odgovarajućim dovodom vazduha i protivpožarnim vratima. Uz to ide i dimnjak čije se dimenzije izračunavaju prema određenim parametrima. Prilikom planiranja kotlarnice i rezervoara ne smeju se zanemariti propisi o zaštiti od požara kao ni propisi o skladištenju opasnih tečnosti u stacionarnim prostorijama.

  1.2. Prednosti i slabosti grejanja na lož-ulje

  Sistem grejanja na lož-ulje je automatizovan i pouzdan. Omogućava neograničenu količinu tople vode tokom cele grejne sezone. Njegova kalorična vrednost je visoka kao i energetska efikasnost, odnosno, stepen iskorišćenosti. Sistem je jednostavan za upotrebu, a radni vek mu je dug, ako se pravilno održava - čak 25 godina i više. Sagorevanjem lož-ulja štiti se i životna sredina, pošto njegovi nus-proizvodi nisu toksične i kancerogene materije. Upravljanje ovakvim sistemom grejanja je jednostavno. Ulje se sipa u rezervoar, odakle ide u kotao ili peć. Kada se peć upali, grejanje počinje.Toplota nastaje pri sagorevanju lož-ulja. Odgovarajuća sobna temperatura reguliše se pomoću termostata. Grejanje na lož-ulje pogodno je i za radijatorsko i za podno grejanje. U poslednjih 40 godina sistem grejanja na lož-ulje se toliko poboljšao da doprinosi čak 30% manjoj emisiji gasova staklene bašte. Zahvaljujući novim, poboljšanim pećima, sagorevanje lož-ulja je postalo mnogo čistije.

  U slabosti ovakvog grejanja može se ubrojati činjenica da nije pogodno za male prostore a, osim toga, cena lož-ulja je, u poređenju sa drugim izvorima energije, visoka. S druge strane, ako se koristi za visokotemperaturne sisteme, sagorevanje lož-ulja generiše prilične gubitke toplote.

  Ako se odlučite za ovu vrstu grejanja, kondenzacionu peć ili kotao ćete platiti oko 2.000 EUR. Na to treba dodati kupovinu rezervoara, različitih regulatora te drugih uređaja i opreme. Zbog svega toga, grejanje na lož-ulje se u poslednje vreme sve češće zamenjuje savremenijim sistemima.

  1.3. Peći na lož-ulje

  Postoji više vrsta peći na lož-ulje, odnosno, visokotemperaturnih, niskotemperaturnih i kondenzacionih kotlova. Stariji, visokotemperaturni kotlovi rade na višim temperaturama i zagrevaju vodu na preko 80°C. Kada je temperatura vode u kotlu stalno visoka, toplota se gubi kroz manje izolovane zidove kotla. Kotao koji radi na nižim temperaturama i zagreva vodu do 70°C troši manje energije, a postiže sličan efekat zagrevanja. Međutim, proizilazi da su kondenzacione peći najefikasnije, pošto ne koriste samo toplotu nastalu tokom sagorevanja, već i neiskorišćenu energiju nastalu tokom kondenzacije dimnih gasova.

  1.4. Kako lož-uljem smanjujete troškove grejanja?

  Postoje različiti načini za smanjenje troškova grejanja:

  • Jedna od opcija je zamena postojećeg visokotemperaturnog kotla. Niskotemperaturni kotlovi i peći kao i oni kondenzacioni, daleko su efikasniji. Troškovi zamene mogu iznositi oko 2.000 EUR.
  • Druga mogućnost je dodavanje toplotne pumpe vazduh-voda na postojeći sistem grejanja na lož-ulje. Toplotna pumpa će stvarati dodatne količine energije koje će, s druge strane, omogućiti manji utrošak lož-ulja.

  1.5. Nabavka lož-ulja

  Lož-ulje se može naručiti od mnogih ponuđača. Cene, naravno, zavise od samog ponuđača, ali su u principu sasvim približne.

  2. Cena lož-ulja

  Po istraživanju Agencije za energetiku Srbije, procenjuje se da je kod nas prosečna potrošnja u domaćinstvima oko 150 kWh/m2. Prošle godine se čak 20% domaćinstava grejalo na lož-ulje, a cena mu je bila 29% niža u odnosu na 2019. godinu. Ipak, ovaj sistem grejanja kod nas je među skupljima, pošto za jednu sezonu treba izdvojiti od 800 EUR pa naviše. U poređenju s tim, grejanje na drva, koja koristi najviše domaćinstava, može da košta 400-600 EUR po sezoni isto koliko i na ugalj; pelet izlazi oko 600 EUR, a gas oko 1.000 EUR. Grejanje na struju može biti jeftinije ako se koriste TA peći i pune isključivo noću po jeftinijoj tarifi (oko 500 EUR), dok drugi vidovi električnog grejanja dostižu i 1.300 EUR po sezoni. Tu su još podaci za 32% domaćinstava koja se greju na biomasu, 12% na prirodni gas i na toplotne pumpe. Po cenovnicima objavljenim za zimu 2021/22. godinu, lož-ulje („gasno ulje, ekstra lako evro EL“) biće oko 1,1 EUR/lit.

  3. Lož-ulje - ponuđači

  Poređenjem dobavljača goriva dođe se do računice da se pri kupovini 1.000 litara, ako se odlučite za trenutno najjeftinijeg, možete uštedeti najviše oko 10 EUR, budući da su cene poprilično ujednačene. Međutim, vreme isporuke od dobavljača je sasvim različito, a to je jedan od faktora koji znatno utiče na odluku o kupovini. Lož-ulje kao gorivo, sve se više zamenjuje peletom i toplotnim pumpama. Ipak, pad interesovanja za lož-ulje nije doveo do smanjenja cena ovog energenta, pošto ona zavisi od naftnih derivata. Većina dobavljača dodatno naplaćuje hitnu isporuku. Koliko ćete čekati na isporuku zavisi i od toga kada ga naručite. Što je vreme grejne sezone bliže, rok isporuke je duži. Samo po izuzetku možete naći dobavljača koji će vam isporučiti lož- ulje istog dana. Rokovi se, u najboljem slučaju, kreću između tri i deset dana.

  4. Gde i kako držati lož-ulje?

  4.1 Različiti rezervoari za lož-ulje

  • Rezervoari za lož-ulje postavljaju se u stanove, prizemne ili podrumske nestambene prostorije ili u posebne prostorije izvan objekta ili u dvorištima. Pri tome se moraju poštovati propisi koji se posebno tiču njihove veličine.
  • Za skladištenje lož-ulja u stanu smeju da se upotrebe najviše dva kanistera, po 25 litara, odnosno, 50 litara maksimalno. Materijal od kog su kanisteri mora biti nelomiv i nepropustan.
  • Ako želite da rezervoare za ulje postavite u podrum ili prizemlje višestambene zgrade, po zakonu je određeno ograničenje na 200 litara po stanu ili 2.000 litara po pojedinačnom ulazu. Svi propisi koji se tiču zaštite i sigurnosti, posebno one od požara, moraju se strogo poštovati radi sigurnosti svih stanara.
  • Izvan višestambenih objekata, dozvoljeno je skladištenje do 1.000 litara ulja po stambenoj jedinici. Propisano je i to da skladišne prostorije moraju biti udaljene najmanje 5 m od susednih objekata i dodatno obezbeđene/ograđene vratima i zidovima od vatrootpornih materijala.
  • U većini slučajeva lož-ulje se skladišti pod zemljom u betonskim rezervoarima. Ako se ukopavaju, zidovi rezervoara mora da su dvostruki i obezbeđeni alarmnim sistemom koji upozorava na izlivanje, kako bi se u slučaju nekog oštećenja zaštitilo tlo i neposredna okolina. Rezervoari moraju biti ukopani najmanje 1,5 m i najmanje 2 m udaljeni od vodovodnih i gasnih instalacija kao i zgrade u kojoj se nalazi kotlarnica. Ako je rezervoar za skladištenje ugrađen u betonsku jamu, tada može imati jedan zid, ali mora biti izrađen od plastike ili čeličnog lima. Takva betonska jama treba da ima ventilaciju i otvor kroz koji se puni gorivo, uz još jedan, sigurnosni otvor.
  • Otvori moraju biti prekriveni dvostrukim poklopcem.
  • Morate se uveriti da rezervoar za skladištenje ulja ima sve relevantne sertifikate.
  • U novogradnjama, planovi postavljanja ili ugradnje nalaze se u projektnoj dokumentaciji koju je izradio ovlašćeni projektant.

  4.2. Obavezno čišćenje rezervoara za lož-ulje

  Ako želite da sistem grejanja bude efikasan i dobro radi, morate voditi računa i o pravilnom održavanju rezervoara. To znači odgovarajuće čišćenje svakih pet do sedam godina, pošto se za to vreme nakupi poprilično taloga i vode. Vrlo je važno da masne naslage ne dospeju do pumpe kroz koju se usisava ulje i zatim sprovodi u sistem instalacija kroz koji teče sve do gorionika u uređaju za sagorevanje. Ako nečistoće dospeju u gorionik, sistem će se začepiti i njegov rad će biti onemogućen. Čišćenje rezervoara obavezno prepustite kvalifikovanim osobama ili preduzeću koje će osigurati pravilno održavanje i servis.

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Lož ulje

  Potrebno lož ulje 1000 l lož ulja. 158760 € do 264600 €

  ........

  Lož ulje

  Potrebno lož ulje 500 litara na Voždovac.

  Molim kontakt putem Vibera. 158760 € do 264600 €

  ........

  Samo lož ulje

  Potrebno mi je samo lož ulje. Kotao i instalacija vec postoji, potrebno mi je samo loz ulje kao fizicko lice i koja bi bila cena po litru. Hvala 74088 € do 123480 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Lož ulje, nafta, 100l
  Lož-ulje, Turija (Srbobran)

  1800 € do 3000 €

  Cena, Loz ulje, 3300 litara
  Lož-ulje, Merošina

  1800 € do 3000 €

  Cena, Lož ulje za domaćinstvo, 1500 l
  Lož-ulje, Beograd

  1350 € do 2250 €

  Cena, Lož ulja, 3 tona
  Lož-ulje, Pirot

  9000 € do 15000 €

  Cena, Potrebno 1000L lož ulja litara sa isporukom, cca 1000L
  Lož-ulje, Požarevac

  2700 € do 4500 €

  Cena, Lož ulje, cca 500
  Lož-ulje, Biljača

  1800 € do 3000 €

  Cena, Lož ulje za grejanje, 1000 litara
  Lož-ulje, Nova Pazova

  1350 € do 2250 €

  Cena, Lož ulje, 1000-1500 l
  Lož-ulje, Beograd

  1350 € do 2250 €

  Cena, Lož ulje za grejanje, 1 tona
  Lož-ulje, Beograd

  900 € do 1500 €

  Cena, Lož ulje, 300l
  Lož-ulje, Beograd

  450 € do 750 €

  Cena, Lož ulje za grejanje, 1.000 l
  Lož-ulje, Beograd

  900 € do 1500 €

  Cena, Isporuka lož ulja za grejanje - preduzeće, 2000 litara
  Lož-ulje, Beograd

  2700 € do 4500 €

  Cena, Kupovina lož ulja, 2000 L
  Lož-ulje, Beograd

  180000 € do 300000 €

  Cena, Lako lož-ulje, 9000
  Lož-ulje, Deževa

  6750 € do 11250 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Lož-ulje cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  7+ Preduzeća za Lož-ulje
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana