Kamenorezac, klesar, cena

Koliko koštaju kamenorezački radovi? Cena zavisi od zahtevnosti terena, vrste kamena i načina rezanja, kao i od samog kamenoresca. Prosečna cena postavljanja prirodnog kamena standardnih dimenzija na pripremljenu podlogu je oko 15 EUR/m2. Cene samog kamena su sasvim različite; prva karakteristika od koje zavisi cena je tvrdoća – što je kamen tvrđi, skuplja je obrada. Međutim, tvrđi kamen upija manje vode te manje puca i duže traje. Tu su još i dimenzije; veće dimenzije komada, viša cena. Cene porfira standardnih dimenzija i debljine 1-4 cm, kreću se između 10 i 25 EUR. Za izradu zahtevnijih komadnih elemenata, cene su više. Cena nadgrobnih spomenika od prirodnog kamena s montažom, kreće se od 1.000 do 2.000 EUR.

Kome poveriti kamenorezački posao? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim kamenorescima i klesarima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

Zatražite ponudu:
Nađi majstore

Cena nadgrobnog spomenika


Cena nadgrobnog spomenika. Cena prosečnog nadgrobnog spomenika od prirodnog kamena s postavljanjem.

600.00 €/kom

VEOMA NISKA CENA
€/kom

SREDNJA CENA
1920.00 €/kom

NAJVIŠA CENA
ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Kamenorezac, klesar, cena

DETALJNIJE CENE ZA Kamenorezac, klesar

vaša količina

jedinica

okvirna cena

vaša cena

Unutrašnja prozorska daska od granita

Cena unutrašnje prozorske daske od granita. Cena prozorske daske od granita, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.€/m

m
potražnja>

Unutrašnja prozorska daska od mermera

Cena unutrašnje prozorske daske od mermera. Cena prozorske daske od mermera, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.€/m

m
potražnja>

Unutrašnja prozorska daska od veštačkog kamena

Cena unutrašnje prozorske daske od veštačkog kamena. Cena prozorske daske od veštačkog kamena, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.€/m

m
potražnja>

Spoljna prozorska daska od granita

Cena spoljne prozorske daske od granita. Cena prozorske daske od granita, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.€/m

m
potražnja>

Spoljna prozorska daska od veštačkog kamena

Cena spoljne prozorske daske od veštačkog kamena. Cena prozorske daske od veštačkog kamena, standardne debljine 2 cm bez ugradnje.€/m

m
potražnja>
Ukupno:
Pošalji potražnju >

Da li Vam je kalkulator bio koristan?

Ideje za uređenje doma

Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

Kamenorezac, klesar - sve što treba da znate

1. Kamenorezac, klesar - šta sve treba da znate?

Kamen je prirodan i višenamenski materijal. Zahvaljujući svojim karakteristikama i izgledu odličan je koliko za oblaganje spoljnih površina toliko i unutrašnjih.

Kamen je prirodni materijal koji se vekovima koristi kao građevinski i dekorativni materijal koliko zbog svoje čvrstine i trajnosti toliko i lepote. Osim toga, vešt majstor može napraviti i delove pokućstva od kamena koji će se odlično uklopiti u svaki stil, a sigurno će vas oduševiti svojom jednostavnošću, toplinom i lakoćom održavanja.

Kamenorezac, klesar
Kamen unosi eleganciju u svaki prostor

1.1. Vrste kamena koje se najčešće koriste

Mermer je metamorfna vrsta kamena koja može da se polira. Zbog svoje „mekoće“ osetljiviji je od drugih i lako se oštećuje. Međutim, on upija vlagu i reaguje na atmosferske promene pa se zato preporučuje za opremanje unutrašnjosti.

Granit je vrlo tvrda i kompaktna magmatska vrsta kamena. Vrlo je čvrst i otporan na udarce te je najbolji za podne obloge, pultove za rad i sve druge površine koje su direktno izložene velikom i čestom opterećenju. Postoji više od stotinu vrsta granita.

Peščar je vrsta sedimentnog kamena grube strukture koju čine slojevi kvarcnog peska. Ima ga u mnogo varijanti. Neki peščari (u zavisnosti od sastava) su otporni na meteorološke uticaje i vrlo se lako obrađuju, pa se često koriste u niskogradnji ili kao završni sloj fasade. Budući da dobro upijaju boje, peščari se sve češće koriste i za oblaganje unutrašnjih zidova.

Krečnjak je vrsta sedimentnog kamena koji se formira od fosilnih ostataka flore i faune. Krečnjaka ima svuda te je najrasprostranjenija i najviše korišćena vrsta kamena koliko u zanatstvu toliko u arhitekturi i građevinarstvu.

Škriljac je takođe metamorfna vrsta kamena čija su površina i unutrašnjost jednake strukture. Čine ga glina, kremen i škriljac pa se javlja u više boja i nijansi crvene i zelene. Često se koristi za oblaganje podova, i unutrašnjih i spoljnih.

Aglomerat je veštački kamen koji se pravi od raznovrsnih delova rude, odnosno delića prirodnog kamena kojima se dodaje vezivo - najčešće cement, a mogu i epoksidne smole ili poliester. Najpoznatiji i najstariji tip ovog kamena je teraco, koji se u građevinarstvu koristi stotinama godina. Danas su najpopularnije veštačke vrste kamena od kvarca jer izgledaju prirodno, a vrlo su otporni na udarce i mrlje, tvrdi su i izdržljivi, a krajnje jednostavno se održavaju. Najbolji primer takvog kamena je tzv. tehnički mermer.

1.2. Površinska obrada kamena

Poliranjem kamen postaje glatka površina visokog sjaja koja reflektuje svaki pojedinačni kristal. U zavisnosti od tipa kamena, polirana površina traje različito. Mermer, granit i krečnjak su najprikladniji za poliranje, ali njihova se politura mora redovno održavati da ne bi izgubila visok sjaj.

Brušenjem se dobija glatka ali matirana površina koja izgleda mekše. Takva površina je dugotrajnija jer se teže oštećuje i lakše održava od polirane. Škriljac, krečnjak i mermer se najlepše bruse.

Sečenjem kamena dobija se mat površina. Kamen se prvo raseče pa samo malo izbrusi, da bi se uklonili tragovi testere ali ne toliko da se sasvim obrusi, odnosno, uglanca. Ovakav način obrade primenjuje se najčešće za krečnjak i mermer.

Paljenjem se površina kamena na kratko izlaže visokoj temperaturi a zatim brzo ohladi. Na taj se način površinski sloj oljušti, a ostane gola hrapava tekstura koja je odlična neklizajuća podloga za popločavanje spoljnih površina i stepeništa ili za enterijer kupatila. Granit se najčešće tako obrađuje.

2. Šta sve radi klesar?

Klesari ili kamenoresci izrađuju masivne elemente kao što su stepenice, zidovi, ograde, krovni pokrivači, okviri prozora i vrata, venci i cokle te razni portali. Mogu da prave kamene ploče za oblaganje fasade i popločavanje spoljnih površina ili staza. Takođe rade obloge za zidove i podove u enterijeru, kao i obloge za kamine. Pri unutrašnjem uređenju često se prave kuhinjski i kupatilski pultovi, ali i samostojeći ili ugradni elementi pokućstva. Kamenoresci prave nadgrobne spomenike kao i manje zanatske elemente. Naročito zahtevni klesarski poslovi su restauratorski radovi na spomenicima kulture. Najbolje je kada majstor učestvuje u projektu još od faze planiranja. Svojim stručnim znanjem i iskustvom može biti od velike pomoći projektantu koliko i naručiocu pri izboru najbolje vrste i oblika kamena za svaki komad po želji.

3. Kamenorezac, klesar - usluge i proizvodi

3.1. Kameni pultovi

Pultovi u savremenom enterijeru nisu samo funkcionalni već i estetski elementi jer u prostoru stvaraju stilsku atmosferu. Od prirodnog kamena se za izradu kuhinjskih i kupatilskih pultova najčešće koriste granit i mermer. Granit je primereniji za kuhinjske pultove jer je izdržljiviji. Otporan je na visoke temperature i oštećenja, pa se na njega sme staviti vrela šerpa, a i ako vam nož sklizne iz ruke dok nešto sečete nećete ga zaseći. Mermer je, pak, bolji za kupatilske i druge pultove u stambenom prostoru. Osim prirodnog, za ove elemente se često koristi i veštački kamen kao i keramičke pločice. Oni mogu da budu odlična imitacija izgledom i težinom, a tvrđi su i otporniji. Pult od prirodnog ili veštačkog kamena može da se obradi na više načina - brušenjem, poliranjem, četkanjem, paljenjem - zapravo tako da se prvenstveno istaknu struktura i tekstura. Klesari ovako napravljenu površinu pulta uvek i impregniraju, odnosno, zaštite tako da bude što otpornija na tečnosti i mrlje.

3.2. Kameni prozorski banci

Prozorski banci (daske) su najčešći kameni element na kućama i stanovima. Često se prave od mermera, nešto ređe od granita iako je on praktično neuništiv pošto je otporan na sve spoljne uticaje kao što su vlaga, svetlost, mraz... Za spoljne prozorske banke se obično uzima granit debljine 3 cm, ili tanji. Obrada prozorskih banaka je različita, ali se uglavnom poliraju da bi bili glatki. Za unutrašnje prozorske banke može da se koristi i mermer ali je on porozniji te se na njemu lako vide tragovi vlage i masnoće. Unutrašnji prozorski banci su obično tanji - 2 cm.

3.3. Stepeništa i kamene stepenice

Kamene stepenice dodaju prostoru prefinjenost. Elegancija i neograničen vek trajanja su pored jednostavnog održavanja, odlični razlozi za ovakav izbor. Mermerna stepeništa se oduvek smatraju prestižnim arhitektonskim elementom u svakom objektu, a danas se sve češće menjaju granitnim, koje je manje osetljivo na intenzivno korišćenje, oštećenja i prljanje. I jednog i drugog materijala ima mnogo vrsta. Stepenište može biti jednobojno ili kombinovano, u zavisnosti od teksture kamena. Klesari se bave pravljenjem i spoljnih i unutrašnjih stepenica s tom razlikom što se za spoljne uvek preporučuje grublja obrada (paljenje ili peskiranje) kako gazišta ne bi bila klizava od kiše ili snega.

3.4. Podne obloge od kamena

Podne obloge od prirodnog kamena imaju brojne odlične osobine. Bilo unutrašnji bilo spoljni, kameni podovi su vrlo laki za održavanje i otporni na raznorazne uticaje poput toplote, mraza, tečnosti ili masnoća i prljavštine. Kamen pri tom i odlično akumulira toplotu i može da greje prostor još dugo posle gašenja izvora grejanja.

3.5. Zidne obloge i oblaganje kamina

Kamene zidne obloge mogu da poboljšaju kvalitet života u svakom prostoru, pošto prirodni kamen odlikuju brojne prednosti. Struktura prirodnog kamena je takva da upija zvuk, smanjuje odjek i znatno poboljšava akustiku. Kamen je porozan materijal i samim tim odlično akumulira i sporo odaje toplotu. Osim toga, nema statički elektricitet pa odbija prašinu čime se njegovo održavanje sasvim pojednostavljuje. Kamen se na različite načine može koristiti i kao dekorativna zidna obloga. Njime, recimo, može da se ukrasi zid u dnevnom boravku iza televizora, ili obloži onaj u kome je kamin kako bi što duže zadržavao i širio toplotu, ili napravi detalj na zidu trpezarije, spavaće sobe... Kamen je svakako i odlična zidna obloga u kupatilu.

3.6. Okviri za prozore i vrata, portali

Portali su koliko estetski toliko i funkcionalni delovi fasade. Kameni portali su među najstarijim zanatskim rukotvorinama, a danas se sve više koriste u novogradnji. Tradicionalno, portali su rađeni od masivnog kamena i dograđivani različitim profilima te štukaturama, kako bi izgledali antikno. Sada se za njih koriste ploče debljine 2-3 cm koje se poliraju, pale, četkaju, bruse ili obrađuju kombinacijom ovih postupaka.   

3.7. Kameni baštenski elementi

Klesari nude i baštenske elemente od kamena kao što su fontane, korita, stolovi, klupe, a prave i nameštaj po želji. Kameni elementi se uvek lepo uklapaju u prirodni ambijent, a osim toga, dugotrajni su i jednostavno se održavaju.

3.8. Spomenici, nadgrobne ploče i ploče

Nadgrobni spomenici od prirodnog kamena su bezmalo večiti jer su vrlo otporni na spoljne prilike. Oni su pri tom i unikatni rad jer se rade po želji, mada je ponekad bolje prepustiti izbor stručnjacima, odnosno, arhitektama koji sarađuju s kamenorescima.

4. Zaštita kamena

Kamen je trajan, ali stari i haba se pod uticajem spoljnih faktora te ga treba što bolje zaštititi. To se najbolje ostvaruje impregnacijom prema vrsti i kvalitetu materijala. Izbor pravog kamena prema određenoj nameni je vrlo važan. Klesari mogu da impregniraju kamen i bez upotrebe zaštitnih sredstava, na sledeće načine:

 • u velike površine (kao što su zidovi, podovi, dvorišta) kamen ugrađuju u njegovom prirodnom položaju, odnosno, onako kako je on ležao u prirodnom sedimentu, u kamenolomu;
 • od padavina se najbolje štiti nastrešnicama ili pokrivanjem;
 • od podzemne vlage najbolje se štiti slojevima izolacije; 
 • fugne između kamenih ploča treba popuniti;
 • pri spajanju delova treba koristiti isključivo pocinkovane ili nerđajuće spone;
 • spoljne kamene ploče bruse se i poliraju tako da postanu otporne na vremenske prilike.

Ako se primene sve ove zaštitne mere, a ipak postoji potreba i za dodatnom zaštitom, onda će majstor upotrebiti sredstva za konzervaciju kamena. Ta sredstva prodiru u pore, ispunjavaju ih i hemijski vezuju u nepropustiv sloj. Tako klesari prave nepropusnu površinu koja je naročito korisna za porozne vrste kamena kakvi su dolomiti, peščari ili vulkanski kamen. Skoro sva sredstva za konzervaciju kamena su bezbojna.       

Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš DomŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA
Poslednji projekti

Obnoviti slova na dva spomenika I prekriti pločom četiri

Potrebno na dva spomenika obnoviti slova. Tu su 3 spomenika jedan je za dive osobe, na ostala dva popraviti slova I na sve staviti odgovarajuće ploče slične tom spomeniku gde su dve osobe. Ispred je betonirano. 317520 € do 529200 €

........

Ploca od impale za spomenik

Potrebna poklopna ploča od impala cca 2 x 1.5m 2cm debljine. 105840 € do 176400 €

........

Nadgrobni spomenik za dve osobe sa slovima I slikama

Predlog dizajna I ponuda za izradu nadgrobnog spomenika od granita ili mermera za dve osobe u tandardnoj dimenziji.
Boja: - Bela, Siva, tamno zelena, krem, braon... 190512 € do 317520 €

........

ŽELIM PONUDU IZVOĐAČA RADOVA

Cena, Spomenik, jedno grobno mestu, 1kom
Kamenorezac, klesar, Beograd

1350 € do 2250 €

Cena, Brušenje mermerne kuhinjske ploče, ploča: 5m2
Kamenorezac, klesar, Beograd

90 € do 150 €

Cena, Nadgrobna ploča, Jedan komad
Kamenorezac, klesar, Gornja Toponica

900 € do 1500 €

Cena, Granitne ploče, 2 granitne ploče 150 x 90cm
Kamenorezac, klesar, Dolovo

540 € do 900 €

Cena, Nadgrobni spomenik, standardno
Kamenorezac, klesar, Ub

900 € do 1500 €

Cena, Upis datuma smrti na spomeniku u Donjoj Lokošnici., datum
Kamenorezac, klesar, Razgojna

135 € do 225 €

Cena, Granitna kuhinjska ploča, cca 100x55 cm i 60x 35cm
Kamenorezac, klesar, Mala Moštanica

540 € do 900 €

Cena, Oblaganje stepeništa mermerom, cca 80 stepenika
Kamenorezac, klesar, Beograd

900 € do 1500 €

Cena, Slova za spomenik,
Kamenorezac, klesar, Banja koviljača

270 € do 450 €

Cena, Izrada radne ploče u kupatilu, 1,5 x 55 cm
Kamenorezac, klesar, Valjevo

360 € do 600 €

Cena, Opseg, nadgrobni spomenik, Opseg250 cx 210cm .vis40 x 20cm Spomenik 120 x 100cm
Kamenorezac, klesar, Barič

1350 € do 2250 €

Cena, Izrada spomenika, za jednu osobu
Kamenorezac, klesar, Bečej

900 € do 1500 €

Cena, Podprozorska daska, cca 1.74 × 0.24 x 0.18 cm
Kamenorezac, klesar, Beograd

108 € do 180 €

Cena, Nadgrobni spomenik, 1
Kamenorezac, klesar, Novi Sad

900 € do 1500 €

Cena, Nadgrobni nov spomenik i restauracija, Cca 120x140cm
Kamenorezac, klesar, Bogatić

1800 € do 3000 €

Cena, Izrada spomenika, Singl grobno mesto spomen obeležje svetosavski krst 100cm visina 8cm debljina crni granit. pokrivna ploča 4cm debljina sa dve cnc gravirane slike i po
Kamenorezac, klesar, Beograd

900 € do 1500 €

Cena, Nadgrobni spomenik, 1 kom
Kamenorezac, klesar, Novi Sad

1800 € do 3000 €

Cena, Obrada postojećeg spomenika, 1
Kamenorezac, klesar, Beograd

720 € do 1200 €

Cena, Nadgrobni spomenik, Za dubinsku grobnicu
Kamenorezac, klesar, Novi Sad

900 € do 1500 €

Cena, Spomenik, jedna ploča
Kamenorezac, klesar, Vladičin Han

1350 € do 2250 €

Cena, Pod podruma granit/mermer ploče, cca 50 m2
Kamenorezac, klesar, Loznica

540 € do 900 €

Cena, Popločavanje prostora i staza granitnom kockom (kaldrma), cca 130m2
Kamenorezac, klesar, Novi Sad

2700 € do 4500 €

Cena, Unutrašnje solbanke za prozore, 8kom - 138 x 15 x 2cm
Kamenorezac, klesar, Čačak

900 € do 1500 €

Cena, Isklesati imena na nadgrobnoj ploči, cca visina 20 cm, širina 70 cm
Kamenorezac, klesar, Novi Sad

90 € do 150 €

Cena, Granitne vaze, 2 kom
Kamenorezac, klesar, Aranđelovac

270 € do 450 €

Cena, Izrada prozorskih klupica od prirodnog kamena 6 komada raznih velicina, 3kom - 137 x 23 x 33cm, 3kom- 149 x 26 x 3cm
Kamenorezac, klesar, Stara Moravica

270 € do 450 €

Cena, Postavljanje dekorativnog kamena u dvorištu, 80cm x 50cm stepenište, i staza od kamena u dvoristu
Kamenorezac, klesar, Bor

405 € do 675 €

Cena, Spoljne prozorne klupice od granita, cca 8kom - 6x 126 x 20, 2x 60x 20cm
Kamenorezac, klesar, Stari Banovci

540 € do 900 €

Cena, Betonske ploče za dvoršte, cca 50 x 40cm
Kamenorezac, klesar, Medveđa (Trstenik)

270 € do 450 €

Cena, Izrada nadgrobnog spomenika za jednu osobu,
Kamenorezac, klesar, Senta

900 € do 1500 €

Cena, Granitna ploča, Jedan komad, širina 100 cm, visina 50 cm, debljina 3 cm
Kamenorezac, klesar, Janošik

360 € do 600 €

Cena, Spomenik krst od kamena, 1 spomenik
Kamenorezac, klesar, Knjaževac

900 € do 1500 €

Cena, Klesanje slova na spomenik, 10 slova i 8 brojeva
Kamenorezac, klesar, Bajmok

270 € do 450 €

Cena, Nadgrobni spomenik, cca 2 x 2 m
Kamenorezac, klesar, Kosjerić

1350 € do 2250 €

Cena, Poliranje mermera unutrašnjih stepenica, 36 stepenika
Kamenorezac, klesar, Smoljinac

270 € do 450 €

Cena, Izrada spomenika, 1 kom
Kamenorezac, klesar, Novi Sad

900 € do 1500 €Pogledajte druge završene projekte i cene

Kamenorezac, klesar cenovnik

Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

692+ PREDUZEĆA ZA Kamenorezac, klesar
BESPLATNA PRETRAGA
BEZ PROVIZIJE
ZATRAŽI PONUDU

Tražite dobre izvođače radova za područje Kamenorezac, klesar?

 • Kamenorezac, klesar Beograd
 • Kamenorezac, klesar Novi Sad
 • Kamenorezac, klesar Kragujevac
 • Kamenorezac, klesar Niš
 • Kamenorezac, klesar Čačak
 • Kamenorezac, klesar Kraljevo
 • Kamenorezac, klesar Pančevo
 • Kamenorezac, klesar Zrenjanin
 • Kamenorezac, klesar Novi Pazar
 • Kamenorezac, klesar Smederevo
 • Kamenorezac, klesar Subotica
 • Kamenorezac, klesar Aleksinac
 • Kamenorezac, klesar Apatin
 • Kamenorezac, klesar Aranđelovac
 • Kamenorezac, klesar Bačka Palanka
 • Kamenorezac, klesar Bačka Topola
 • Kamenorezac, klesar Bečej
 • Kamenorezac, klesar Bor
 • Kamenorezac, klesar Bujanovac
 • Kamenorezac, klesar Ćuprija
 • Kamenorezac, klesar Gornji Milanovac
 • Kamenorezac, klesar Inđija
 • Kamenorezac, klesar Ivanjica
 • Kamenorezac, klesar Jagodina
 • Kamenorezac, klesar Kikinda
 • Kamenorezac, klesar Knjaževac
 • Kamenorezac, klesar Kovin
 • Kamenorezac, klesar Kruševac
 • Kamenorezac, klesar Kula
 • Kamenorezac, klesar Kuršumlija
 • Kamenorezac, klesar Leskovac
 • Kamenorezac, klesar Loznica
 • Kamenorezac, klesar Negotin
 • Kamenorezac, klesar Paraćin
 • Kamenorezac, klesar Pirot
 • Kamenorezac, klesar Požarevac
 • Kamenorezac, klesar Preševo
 • Kamenorezac, klesar Prijepolje
 • Kamenorezac, klesar Prokuplje
 • Kamenorezac, klesar Ruma
 • Kamenorezac, klesar Šabac
 • Kamenorezac, klesar Senta
 • Kamenorezac, klesar Šid
 • Kamenorezac, klesar Sjenica
 • Kamenorezac, klesar Smederevska Palanka
 • Kamenorezac, klesar Sombor
 • Kamenorezac, klesar Sremska Mitrovica
 • Kamenorezac, klesar Stara Pazova
 • Kamenorezac, klesar Temerin
 • Kamenorezac, klesar Trstenik
 • Kamenorezac, klesar Užice
 • Kamenorezac, klesar Valjevo
 • Kamenorezac, klesar Velika Plana
 • Kamenorezac, klesar Vranje
 • Kamenorezac, klesar Vrbas
 • Kamenorezac, klesar Vršac
 • Kamenorezac, klesar Zaječar
 • Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana