Za područje

  Dekorativni kamen, cena

  Koliko košta oblaganje kamenom? Cena zavisi, pre svega, od vrste kamena (prirodni ili veštački), veličine, površine (zemlja, fasada, krov) te ponuđača radova. Cena klasične kamene fasade od prirodnog kamena, može da se kreće od 9 do 12 EUR/m2. Cena dekorativnog kamena je od oko 5 EUR/m2 pa naviše.

  Kome poveriti oblaganje kamenom? Pošaljite upit odgovarajućim i ocenjenim kamenorescima u vašoj okolini - besplatno i bez obaveza! Dovoljno je da popunite formular ispod.

  Brzo do majstora - lako i besplatno!
  Nađi majstore

  Cena postavljanja prirodnog kamena


  Cena postavljanja kamena. Cena postavljanja prirodnog kamena standardnih dimenzija na pripremljenu podlogu.

  9.00 €/m2

  VEOMA NISKA CENA
  10.00 €/m2

  SREDNJA CENA
  12.00 €/m2

  NAJVIŠA CENA
  Želim ponudu izvođača radova

  Detaljnije cene za Dekorativni kamen (2024)

  Da li Vam je kalkulator bio koristan?

  Dekorativni kamen - sve što treba da znate

  Dekorativni kamen - šta sve treba da znate?

  Dekorativni kamen
  Izvođenje kamenih podova je zahtevan zanatski posao koji treba prepustiti profesionalcima

  1. Kameni podovi - uopšteno

  1.1. Upotreba prirodnog kamena u građevinarstvu

  Poslednjih godina popularnost prirodnog kamena raste, a enterijeri sa podovima od prirodnog kamena postaju sve traženiji. Prirodni kamen za zidne i podne obloge je sada, može se slobodno reći, pravi trend u unutrašnjem uređenju. Uz drvo, prirodni kamen je svakako najstariji građevinski materijal. Budući da je u prirodi dostupan u gotovo svim geografskim područjima, sačuvao je svoj status važnog elementa gradnje do naših dana. Velika gustina i čvrstina prirodnog kamena razlog su njegove dugovečnosti koliko i upotrebljivosti kamenih zdanja stotinama godina nakon izgradnje, a svakako i odlične očuvanosti kamenih podnih obloga. Objekti, oplemenjeni prirodnim kamenom, smatraju se vrednijim, luksuznim i onim koji standarde gradnje podižu na viši nivo.

  1.2. Upotreba kamena kroz istoriju

  Nekada se kamen smatrao osnovnim građevinskim materijalom, koji se naširoko koristio i za popločavanje puteva (rimski putevi su dobar primer za to) i za oblaganje unutrašnjih površina. Međutim, u to vreme je postojala razlika u vrednosti i značenju pojedinih vrsta kamena te u načinu njihove obrade. Bogataši su svoje domove oblagali najskupljim i najcenjenijim vrstama, koje su obrađivali vrhunski majstori, a zatim postavljali na načine i u oblike koji su se, takođe, smatrali izvanrednim primercima zanatskog umeća. Podovi i zidovi važnih državnih zgrada, palata i, naravno, crkava, bili su prekriveni najboljim i najlepše urađenim kamenjem, najčešće u vidu neke geometrijske sheme ili mozaika. U doba baroka upotreba kamena postala je domalo neizostavna, pa su se njime prekrivale apsolutno sve površine osim tavanica. Stoga se i danas upotreba kamena u završnim fazama uređenja eksterijera i enterijera smatra vrlo sofisticiranim, krajnje elegantnim i, svakako, vrlo luksuznim dizajnom.

  1.3. Koje površine treba obložiti kamenom?

  Poslednjih decenija se čini da se minimalističke tendencije vraćaju u modu i to se najbolje može uočiti kroz vrlo učestalu upotrebu pravila „manje je više“. U praktičnoj primeni to znači da treba izbegavati nagomilavanje i pretrpavanje u svakom smislu, jer samo tako određeni elementi koji se smatraju vrednima mogu doći do izražaja. Zato se, kada je kamen u pitanju, preporučuje da se njime oblažu samo neke površine ili njihovi delovi. Te površine uglavnom su podovi, a ređe zidovi. Upotreba kamena na zidovima, u kućama, mahom je rezervisana za kupatila, dok se kamene podne površine mogu naći u svim prostorijama, bez obzira na njihovu namenu, iako su češće u kuhinjama, kupatilima, predsobljima ili hodnicima nego u drugim delovima doma.

  1.4. Prednosti postavljanja kamena

  Postavljanje kamena ima mnoge prednosti. Najveća je, svakako, trajnost kamene površine, bilo da je reč o podu ili zidu. Zbog izuzetne čvrstine prirodnog kamena, podna površina će biti vrlo otporna na udarce, ogrebotine i druga mehanička oštećenja. S druge strane, upravo zbog te izdržljivosti kameni podovi se lako i održavaju; mrlje od prosutih tvari ne prodiru kroz površinu te se mogu obrisati vlažnom krpom upravo kao i druge vrste nečistoća. Oblaganje kamenom podiže i vrednost svakom domu, jer je reč o netipičnom i nesvakidašnjem ulaganju radi stila i estetike.

  1.5. Slabosti postavljanja kamena

  Kamenu koji se upotrebljava kao materijal za eksterijer i enterijer može se pripisati ovo ili ono, ali mu je praktično jedina prava zamerka cena. Prirodni kamen kao građevinski materijal, jedan je od najskupljih na tržištu, a i rad s njim dosta košta. Budući da su obrada i postavljanje vrlo zahtevni i dugotrajni postupci koji traže vešte i iskusne zanatlije, ne preporučujemo da pokušavate sami. Osim toga, kamen je jedino neotporan na određene hemikalije, pa ako se ne impregnira i zaštiti na odgovarajući način, sav trud i trošak mogu biti uzaludni.  

  2. Vrste kamena i njihova upotreba

  Određene vrste kamena zapravo su određene vrste stena, a one su podeljene u tri osnovne grupe, odnosno na magmatske, metamorfne i sedimentne stene. Tvrdoća, izgled i otpornost na mehanička i hemijska oštećenja, a samim tim i pogodnost za upotrebu, zavise od grupe u koju spada i određeni kamen. Pre kupovine, veoma je važno da se upoznate sa svojstvima pojedinačnih stena koje želite. U Srbiji se najviše koriste domaće vrste prirodnog kamena kakve su: struganički, ravnogorski, baški, studenički, aranđelovački i bukovički, pirotski, prilepski kamen te bosuta i siga.

  2.1. Magmatske stene

  Magmatske stene se često nazivaju i eruptivnim, jer su nastajale u procesu hlađenja žitke mase, odnosno, magmatskih rastopa koju su vulkani izbacivali u dalekoj prošlosti Zemlje. Ove su stene nastale procesom kristalizacije ili očvršćavanja iz magme rastopljenog kamena. Zato su magmatske stene vrlo rasprostranjene, a kod nas su vrlo česte graniti i porfiri. Zbog svog mineralnog sastava i zrnaste strukture, najčešće se koristi granit, a i tehničke karakteristike su mu odlične. Zbog svoje tvrdoće i raznolikosti boja, teksture, strukture i izdržljivosti, pogodan je za sve unutrašnje i spoljašnje površine, posebno za one sa velikim mehaničkim opterećenjima koliko i onim koja nastaju zbog izloženosti vremenskim i temperaturnim kolebanjima. Kada su u pitanju vrste kamena za fasade, najčešće se u ove svrhe koristi lomljeni prirodni kamen (vrste kakve su struganička ravna, baška, studenica, bosuta i slični), i to debljine do 2 cm. Osim lomljenog, za izradu fasada mogu se koristiti i sečeni kamen, štanglice, rezane ploče, i drugi tipovi.

  2.2. Sedimentne stene

  Druga grupa su stene sedimentnog ili taložnog porekla. One su nastale taloženjem finog materijala i njegovom postepenom transformacijom u stensku masu što se može najbolje videti po horizontalnim linijama, slojevima u stenama. U ovu grupu spadaju breča, peščar, krečnjak i kreda. Ove stene mogu se naći sa najrazličitijim šarama i oblicima, a u njima se često nalaze komadi šljunka, školjke, pa čak i fosili. Sedimentne stene spadaju među osetljivije i mekše, pa se po čvrstini ne mogu uporediti s metamorfnim, kakav je granit. Budući da su osetljivije, a raznobojnije, ove se vrste kamena najčešće koriste za oblaganje unutrašnjih površina i dekoraciju, a ponekad i na fasadi, ako je adekvatno zaštićena strehom.

  2.3 Metamorfne stene

  Treći tip predstavljaju stene koje nastaju preobražajem magmatskih i sedimentnih pod uticajem visoke temperature, pritiska ili hemijskih procesa. Smatraju se jačim od sedimentnih, ali slabijim od magmatskih stena. Najpoznatije metamorfne stene su mermer, peščar i kvarcit. Peščar se koristi za oblaganje potpornih zidova, konstrukcionih stubova i podnih površina. Mermer se smatra jednim od najprestižnijih i najraznovrsnijih vrsta građevinskog materijala, koje nazive dobijaju po mestu porekla. Zbog svog atraktivnog i luksuznog izgleda, uglavnom se koristi u unutrašnjosti kao kamen za podne i zidne obloge.

  3. Proces postavljanja kamena

  3.1. Idealno vreme za oblaganje

  Kamene obloge na spoljne površine treba postavljati leti, jer je stepen rastezanja kamena tada najveći, dok se u unutrašnjosti može postavljati i zimi, ali samo ako se prostorija greje i temperatura nikada ne pada ispod 5°C.

  3.2. Priprema podloge za postavljanje kamena

  Pre nego što se počne sa postavljanjem kamena, mora se pripremiti podloga. Ako se kamen postavlja na spoljne površine, mora se pripremiti i iskop, ne dublji od 20 cm. Prilikom oblaganja spoljnih površina, podloga mora takođe biti dobro učvršćena i blago iskošena zbog slivanja kišnice (2%). Mora se uzeti u obzir i odgovarajući broj odvodnih elemenata, koji uključuju kanale, jarke, ispuste i slično.

  Ako se kamen postavlja u enterijeru ili na terasama i balkonima, estrih, odnosno, cementna košuljica preko koje će doći kamen mora biti dobro nivelisan, ujednačen i ravnomeran celom površinom. Ako su u pitanju mesta na kojima treba obezbediti odliv vode, npr. kupatila ili terase, podloga mora biti pripremljena pod odgovarajućim nagibom (2%) tako da voda može neometano i lako oticati.

  3.3. Plan postavljanja

  Nakon što se površina izravna i pripremi, sledi postavljanje kamenih ploča. Kamen mora biti sasvim čist i suv. Nije loše ako se pre početka rada još jednom ponovi proračun i nacrt postavljanja te utvrdi tačka gde će se početi sa ugradnjom kako bi kamena obloga ispala što lepše. Pri tom treba imati u vidu „podne barijere“ kakve su slivnici, šine ili graničnici, stepenice i slično, a koje itekako utiču na način rada.

  3.4. Lepak za postavljanje kamena

  Za oblaganje kamenom mahom se koristi lepljenje, odnosno, tzv. debeloslojni lepak. Izbor lepka zavisi od vrste kamene obloge, stanja podloge i namene površina (da li će obloga biti u kontaktu sa vodom ili neće). Od ključnog je značaja da lepak nudi 100% prianjanje površine i lepka, što omogućavaju lepkovi povećane plastičnosti sa posebnim dodatkom (plastifikator). Stopostotna kontaktna površina znači da obloga nema mesta bez lepka u koje bi voda mogla prodreti. Tu su najvažnija elastična svojstva lepka. Modul elastičnosti širenja obloge razlikuje se od modula elastičnosti izduženja podloge, što znači da se pri promeni temperature (podno/zidno grejanje i hlađenje) podloga i obloga drugačije skupljaju i rastežu, što dovodi do kretanja i pucanja kamene obloge. Lepak koji sadrži komponente za elastičnost, odnosno, deformabilnost, može da kompenzuje ova mimoilaženja površina.

  3.5. Fugovanje kamenih ploča

  Fugovanje je poslednji korak pri postavljanju kamenih obloga. Za fugovanje prirodnog kamena mora se odabrati fleksibilna i vodootporna masa pogodna za prirodni kamen. Pre samog rada, svi se spojevi moraju dobro i valjano očistiti i osušiti, a treba im proveriti i dubinu. Na ambalaži fugomala se uvek nalaze informacije o načinu upotrebe, pa se tako i ovde može naći uputstvo o razmeri mešanja praha za fugovanje i vode. Nakon mešanja u navedenom odnosu, treba sačekati nekoliko minuta. Tada se može početi sa fugovanjem. Kao i prilikom postavljanja keramičkih pločica i ovde se koriste plastični krstići, odnosno, distanceri, da bi fugne izgledale što ravnomernije i ujednačenije. Važno je da na kraju svi spojevi budu potpuno ispunjeni.

  3.6. Izbor boje mase za fugovanje

  Prilikom odabira boje fugirne mase poželjno je da ona bude što sličnija boji kamena koji se radi, osim ako namerno ne želite da istaknete kontrast. Fugirna masa se na vazduhu postepeno suši, pa treba malo sačekati da bi se videla prava nijansa. Čišćenje se počinje tek kada masa sasvim očvrsne, da se ne bi isprala.

  3.7. Oblici i površine kamena

  Prirodni kamen se može koristiti u neobrađenom obliku (recimo, peščar za uporne/potporne zidove i podzidavanje), ali se iz praktičnih razloga uglavnom koristi rezan i obrađen. Tehnološki procesi obrade kamena mogu biti mehanički među koje spadaju abrazivna i udarna te nemehanička, odnosno, termička kao i obrade ultrazvukom, laserom i strujama visoke frekvencije, a koja od njih će se koristiti zavisi i od namene i od svojstava koje treba dobiti. U svakom slučaju, završnom obradom kamenih elemenata s vanjske površine se skida vrlo tanak sloj kamena  čime se ne menjaju njegov oblik ni dimenzije, ali mu se daje potrebna dekorativnost i produžava vek trajanja. Tako se na kraju dobijaju grube, srednje i fine površine prema upotrebi - hrapava i izbrazdana površina protiv klizanja u kupatilu ili eksterijeru ili polirana, pečena, štokovana ili sirova površina za enterijer.

  3.8. Dimenzije kamenih ploča

  Dimenzije ploča su različite i zavise od vrste stena. Obično su široke ili duge između 20 i 60 cm, ali mogu biti i veće. Preporučuje se da dimenzije obloga budu takve da ih jedan ili dva montera mogu lako podići.

  4. Tehnike postavljanja kamena

  Uopšteno govoreći, razlikuju se tri tehnike ugradnje kamena.

  4.1. „Floating“ tehnika

  Prva je tzv. plutajuće postavljanje, po nazivu iz engleskog jezika „floating“. Ovakav način rada podrazumeva da se na pripremljenu podlogu nanese prvi, tanji sloj lepka, a odmah zatim i drugi deblji koji se izbrazda nazubljenom gletericom. U ovako nanesen, još neosušen sloj lepka se postavlja kamen i utiskuje, a onda pozicionira i učvršćuje drvenim ili gumenim čekićem.

  4.2 „Back-buttering“ tehnika

  U ovom postupku, za razliku od prethodnog, lepak se nanosi direktno na ploču, na zadnju stranu zapravo i odmah fiksira na pologu. Ova tehnika je posebno korisna za oblaganje kamenim pločama neujednačene debljine.

  4.3. Kombinovana tehnika

  Treći postupak ugradnje kamena je tzv. kombinovana tehnika. Kada se radi na ovaj način, lepak se nanosi i na oblogu i na podlogu, a zatim se ploče fiksiraju na svoje mesto drvenim ili gumenim čekićem. Ovaj način se najčešće koristi za oblaganje spoljnih površina.

  5. Oblaganje kamenom u vlastitoj režiji

  Oblaganje kamenom smatra se zahtevnim zadatkom, koji je najbolje prepustiti profesionalcima s mnogo godina rada i iskustva. Proces postavljanja kamena sastoji se od više koraka, koji zahtevaju puno pažnje i česte provere podloge i kvaliteta rada. Potrebne su i posebne mašine i alati kakvi su dijamantsko sečivo za sečenje i orezivanje kamena, koje većina ljudi nema u garaži, a kupovina se ne isplati zbog visoke cene za jednokratnu upotrebu. Majstori će to uraditi mnogo brže, stručnije i kvalitetnije uz garancije za svoj posao, pa vam ne preporučujemo da se samostalno upuštate u takav poduhvat.

  6. Cena postavljanja kamena

  Cena postavljanja kamena najviše zavisi od složenosti terena i majstora, jer cene znatno variraju od izvođača do izvođača radova. Cena ugradnje kamena na već pripremljenu podlogu je između 9 i 12 EUR/m2, ali ako podloga treba da se radi, troškovi se povećavaju na oko 20 EUR/m2. Ova cena, naravno, ne uključuje troškove materijala, koji su znatni za prirodni kamen, ali umnogome zavise i od vrste i dimenzija kamena kao i od dobavljača.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Dekorativni kamen?

  Daibau.rs, pomažemo pri prooceni investicije i izboru izvođača za vaš Dom  Želim ponudu izvođača radova
  Poslednji projekti

  Popločavanje staza i kolskog prilaza kamenom

  Zelim da kamenom, sto slicnijim onom koji je vec na kuci, zuti struganik, oblozim kolski prilaz u dvoriste i pod garazae i da napravim jos par staza u dvoristu. Slike trenutnog stanja u prilogu. Idejno resenje u PDF-u na kome su mere.
  Potrebna nabavka kamena i ugradnja. 370440 € do 617400 €

  ........

  Radovi na fasadi od veštačkog kamena

  Potrebno je 2 otvora na fasadi koji sluze za ventiliranje fasade, pomeriti 40 cm iznad nivoa trotoara. Otvori su dimenzija 10x10 cm. Fasada je od vestackog kamena. Zgrada gradjena 1930ih, pod zastitom je Zavoda za zastitu spomenika kulture grada Beograda. 423360 € do 705600 €

  ........

  Lomljeni kamen za coklo kuće

  Kupovina i postavljanje lomljenog kamena za coklo na 2 kuće, cca 44 m2.

  Mesto je Ribnica. 46569.6 € do 77616 €

  ........

  Želim ponudu izvođača radova

  Cena, Poplocavanje terase prirodnim kamenom, cca 40 m2
  Dekorativni kamen, Priboj

  720 € do 1200 €

  Cena, Lepljenje travertina na spoljni zid, 40 m2
  Dekorativni kamen, Novi Kneževac

  360 € do 600 €

  Cena, Postavljanje štanglica, cca 20 m2
  Dekorativni kamen, Užice

  180 € do 300 €

  Cena, Oblaganje unutrašnjeg dimnjaka dekorativnim ciglicama, Visina 6m
  Dekorativni kamen, Zlatibor

  135 € do 225 €

  Cena, Uradnja kamena traventino, do 35m2
  Dekorativni kamen, Smederevska Palanka

  630 € do 1050 €

  Cena, Okapnica za terasu od dekorativnog kamena, cca 383 cm x 19 cm
  Dekorativni kamen, Beograd

  270 € do 450 €

  Cena, Nabavka kamena za oblaganje potpornog zida, 20 m2
  Dekorativni kamen, Korman (Kragujevac)

  360 € do 600 €

  Cena, Postavljanje kamena na stazu, cca 30m2
  Dekorativni kamen, Novi Sad

  540 € do 900 €

  Cena, Na terasi ugraditi ukrasni kamen, mermer + nabavka, 26 m2
  Dekorativni kamen, Bor

  234 € do 390 €

  Cena, Nabavka i postavljanje granit ploča na terasi i stepeništu, cca 10 m2, 50 x 50 cm
  Dekorativni kamen, Pančevo

  315 € do 525 €

  Cena, Postavljanje lomljenog belog kamena na zid, 10 m2
  Dekorativni kamen, Novi Sad

  270 € do 450 €

  Cena, Postavljanje lomnjen kamen na stazu, cca 53m2
  Dekorativni kamen, Rušanj

  540 € do 900 €

  Cena, Postavljanje kamena na bočnom zidu, cca 10m2
  Dekorativni kamen, Sirča

  270 € do 450 €

  Cena, Čep za boce parfema, cca 300kom
  Dekorativni kamen, Beograd

  720 € do 1200 €

  Cena, Lepljenje kamenih stanglice na potporni zid, cca 40 m2
  Dekorativni kamen, Beograd

  360 € do 600 €

  Cena, Kamen za ognjište, napolju
  Dekorativni kamen, Kragujevac

  360 € do 600 €

  Cena, Nabavka i ugradnja kamena u dvorištu, cca 60 m2
  Dekorativni kamen, Smederevo

  540 € do 900 €

  Cena, Oblaganje stepenica i terasa granitom, cca 100m2
  Dekorativni kamen, Kladovo

  900 € do 1500 €

  Cena, Ugradnja lomljenog kamena na terasama, cca 25m2
  Dekorativni kamen, Novi Beograd

  450 € do 750 €

  Cena, Popločavanje terase lomljenim kamenom, cca 20m2
  Dekorativni kamen, Ivanjica

  270 € do 450 €

  Cena, Ugradnja klinker ciglica-listela, cca 5000 m2
  Dekorativni kamen, Beograd

  9000 € do 15000 €

  Cena, Oblaganje zidova kamenom, 140 m2
  Dekorativni kamen, Beograd

  1260 € do 2100 €

  Cena, Nabavka transport i ugradnja lomljenog kamena struganika, cca 76 m2
  Dekorativni kamen, Pančevo

  1350 € do 2250 €

  Cena, Nabavka granitne kamene kocke, 200 kom
  Dekorativni kamen, Barajevo

  450 € do 750 €

  Cena, Lomljeni kamen za oblaganje zidova, cca 13m
  Dekorativni kamen, Medveđa (Trstenik)

  360 € do 600 €

  Cena, Kameni tepih na spoljnoj terasi, cca 100 m2
  Dekorativni kamen, Beograd

  900 € do 1500 €

  Cena, Nabavka i postavljanje brušenog kamena na terasu, 20 m2
  Dekorativni kamen, Aranđelovac

  270 € do 450 €

  Cena, Postavljanje kamena na beton, cca 160 m2
  Dekorativni kamen, Beograd

  1440 € do 2400 €

  Cena, Oblaganje dekorativnim kamenom, cca 30 x 30 4kom stubovi, 20stepenika
  Dekorativni kamen, Kosjerić

  1800 € do 3000 €

  Cena, Izrada fasade traventino kamenom, cca 120m2
  Dekorativni kamen, Kragujevac

  1350 € do 2250 €

  Cena, Poplocavanje kamenom terase i dvorista, cca 100m2
  Dekorativni kamen, Beograd

  1800 € do 3000 €

  Cena, Postavljanje kamena terase + stepenosta, cca 300m2
  Dekorativni kamen, Beograd

  2700 € do 4500 €

  Cena, Zidanje sokle kamenom, cca 55m x 40cm x 30 cm
  Dekorativni kamen, Užice

  540 € do 900 €

  Cena, Postavljanje prirodnog kamena staza u dvorištu, Oko 40m2
  Dekorativni kamen, Vrbas

  720 € do 1200 €

  Cena, Lepljenje lomljenog struganickog kamena, 80 m2
  Dekorativni kamen, Kosjerić

  540 € do 900 €

  Cena, Ugradnja lomljenog kamena terasa,stepeništa i dvorišta, cca 130m2
  Dekorativni kamen, Donja Kamenica

  1170 € do 1950 €  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Dekorativni kamen cenovnik

  Zatražite neobavezujuću ponudu od firmi

  1210+ Preduzeća za Dekorativni kamen
  Besplatna pretraga
  Bez provizije
  Zatraži ponudu
  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana