Zidane, kaljeve peći ili seoske peći su u nekim regionima oduvek bile centralno mesto kuće, a danas postaju sve popularnije. Ove se peći zidaju od šamotne opeke i oblažu keramičkim pločicama ili posebnom vrstom gipsa i svaka ima vratanca ložišta. Toplota se akumulira u šamotnim ciglama koje su unutrašnji element peći te dalje širi preko spoljnih obloga koje mogu biti fasadne ili dekorativne cigle, keramičke pločice, kamen, crep i slično. Po vrstama obloga za zidane peći one se i dele na kaljeve, brušene, rustične i druge. One predstavljaju sistem grejanja na drva koji ima najveći stepen iskorišćenosti procesa sagorevanja. Na visokim temperaturama stvara se termalna masa koja dugo zrači toplotu u odnosu na koju generiše vrlo malo zagađenja. Zidana peć ima poseban proces sagorevanja i zato je potreban zaobilazni put protoka dimnih gasova; tako iskoristivost ovih peći ide i do 85%. Što se ekonomičnosti i komfora tiče, treba im više vremena da se zagreju, ali zato dugo i greju; najbolje rezultate postižu peći čije je ložište veličine 30x35 cm, odnosno, oko 1000 cm2 jer se za istu količinu ogreva dobija mnogo više toplote u odnosu na otvoren kamin, recimo. Uz to, uz zidanu peć može se napraviti i pećnica ili mesto za sedenje ili ležanje (tzv. zapećak). Ukoliko kuća ima prostora, zidana peć je često najbolja opcija grejanja na drva. Kod novogradnje, posebno u ruralnim sredinama, definitivno je vredno obratiti pažnju na njih. Cene sistema grejanja naći ćete u našem kalkulatoru, a tu su i brojni saveti koje smo pripremili. O tome koja bi za vas bila najbolja, možete se posavetovati i sa našim najboljim stručnjacima ako im pošaljete upit.