U nastavku:
1. Kako se prave zidane peći
1.1. Zidana peć smanjuje troškove grejanja
Zidane peći su vrlo jeftin izvor grejanja, jer troše samo oko 4 do 5 m3 ogrevnog drveta po grejnoj sezoni, a uz to su i ekološki prihvatljive, jer ne zagađuju okolinu. Obično su planirane tako da imaju klasično ili montažno ložište i po želji naručioca odabrana, kovana metalna vratanca. Prilikom projektovanja zidane peći izuzetno je važan izbor ložišta, kao i dimenzije i dužina dimovodnih kanala. U peći se odvija poseban proces sagorevanja, pa je potrebno dimovodne cevi prilagoditi dinamici dimnih gasova.
Uz dimovodne kanale postavljene na najoptimalniji način, efikasnost peći može biti oko 85%.
1.2. Ložište zidane peći
Najbolji rezultati se postižu sa ložištem veličine oko 1.000 cm2 (30x35 cm). Kada je ložište pravilno dimenzionirano, ista količina goriva daje mnogo veću toplotnu snagu. Za regulaciju plamena važne su i dimenzije gorionika, jer ako je plamen previsok ili prejak, mogu da nastanu pukotine na omotaču peći.
2. Od čega se prave zidane peći?
Materijal koji je najpogodniji za unutrašnju stranu, koji može da akumulira dovoljnu toplotu, jeste klasični i dobro poznati šamot. Smatra se da debljine 3-6 cm optimalno akumuliraju toplotu. Spoljašnji deo, odnosno, omotač peći, uglavnom se radi od keramike ili se malteriše.
3. Loženje zidane peći
Prilikom loženja peći važno je da se dovod vazduha ne zatvori do kraja, iako mnogi ljudi pogrešno misle da se taj dovod mora sasvim zatvoriti. Kada drvo ne dobija dovoljno kiseonika, proces sagorevanja je mnogo slabiji s istom količinom goriva.
Dok se posluje oko peći treba naročitu pažnju obratiti na otvaranje vratanca na ložištu. Ona se smeju otvarati samo kada je proces sagorevanja završen i peć dovoljno ohlađena, inače može doći do neočekivane eksplozije gasa.
4. Prednosti zidane peći
4.1. Zidana peć mnogo duže drži toplotu
Prednost zidanih peći u odnosu na kamin je u tome što mnogo duže emituju toplotu. Kamin brzo generiše toplotu i jednako brzo je emituje, dok je zidana peć obložena pločama koje toplotu zadržavaju i akumuliraju je do izvesnog nivoa pre nego što počnu da je ispuštaju. Toplota nakupljena u pločama greje prostor još satima nakon poslednjeg loženja. Time se stvara mnogo prijatniji ambijent, a svakako da je i samo grejanje ekonomičnije. Kada se ujutru probudite dnevna soba će najverovatnije još biti topla.
4.2. Dopunski način grejanja
U prošlosti su zidane peći bila tela koja su jedina grejala celu kuću. Danas to više nije moguće ponajpre zbog većih energetskih potreba, ali i navika povezanih sa višim standardima stanovanja. Ipak, zidana peć i dalje predstavlja pametno rešenje za dodatno zagrevanje doma. Osim podnog ili radijatorskog grejanja, u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena (na primer, u dnevnoj sobi) kaljeva peć može biti dopuna sistemu centralnog grejanja.
Zidana peć kao dodatno grejanje je posebno pogodno rešenje u prelaznim periodima godine, kada su temperature dovoljno visoke da ne vredi zagrevati celu kuću na 23°C, a valja imati toplu sobu u kojoj provodite najveći deo dana.
4.3. Zidana peć za niže troškove
Ako kaljevu peć koristite kao dopunski način zagrevanja na prelazima godišnjih doba, to će direktno uticati na smanjenje izdataka na duži rok. Umesto da u kasnu jesen ili rano proleće celu kuću zagrevate na 23°C, biće dovoljno oko 20°C, dok bi u boravku moglo da bude i više zahvaljujući loženju peći.
4.4. Zidana peć kao društveni element
Zidane peći su od davnina bile centralna tačka kuće, pošto se tu okupljala cela porodica. Stare seoske peći su projektovane u više nivoa, na kojima su bila određena mesta za spavanje, sedenje, sušenje useva i slično. Prednost zidane peći je u tome što se ne koristi samo za grejanje, već predstavlja i mesto za druženje i odmor - ako je napravljena u više nivoa.
5. Zidane peći - cena
Cena nabavke materijala i zidanja masivne peći, 2,5kW - 3,5kW izlazi između 1.300 i 2.300 EUR.