Za područje
    Majstorska ponuda, majstorska usluga

    Zidane peći

    Članak je pregledalo čak 2569+ korisnika
    Poput kamina i zidane peći, u funkcionalnom smislu, smanjuju troškove grejanja služeći kao dodatni grejač u kući. Zidane peći su poznate i pod drugim nazivima u zavisnosti od kraja, kao kaljeve, seljačke, paorske i slično, ali im je svima zajedničko to da ih gotovih u prodaji nema. Prave se isključivo po narudžbini i svaka je, slobodno se može reći, umetničko delo po sebi. Toga radi, osim što zagreva prostor, peć čini ceo dom udobnijim, prijatnijim, gostoljubivijim, a svakako i, u estetskom smislu, potpuno jedinstvenim.
    Stručni članak 2569
    zidane peci
    Imamo čak 22 izvođača radova za područje Kaljeve peći:

    1. Kako se prave zidane peći

    1.1. Zidana peć smanjuje troškove grejanja

    Zidane peći su vrlo jeftin izvor grejanja, jer troše samo oko 4 do 5 m3 ogrevnog drveta po grejnoj sezoni, a uz to su i ekološki prihvatljive, jer ne zagađuju okolinu. Obično su planirane tako da imaju klasično ili montažno ložište i po želji naručioca odabrana, kovana metalna vratanca. Prilikom projektovanja zidane peći izuzetno je važan izbor ložišta, kao i dimenzije i dužina dimovodnih kanala. U peći se odvija poseban proces sagorevanja, pa je potrebno dimovodne cevi prilagoditi dinamici dimnih gasova.

    Uz dimovodne kanale postavljene na najoptimalniji način, efikasnost peći može biti oko 85%.

    1.2. Ložište zidane peći

    Najbolji rezultati se postižu sa ložištem veličine oko 1.000 cm2 (30x35 cm). Kada je ložište pravilno dimenzionirano, ista količina goriva daje mnogo veću toplotnu snagu. Za regulaciju plamena važne su i dimenzije gorionika, jer ako je plamen previsok ili prejak, mogu da nastanu pukotine na omotaču peći.

    2. Od čega se prave zidane peći?

    Materijal koji je najpogodniji za unutrašnju stranu, koji može da akumulira dovoljnu toplotu, jeste klasični i dobro poznati šamot. Smatra se da debljine 3-6 cm optimalno akumuliraju toplotu. Spoljašnji deo, odnosno, omotač peći, uglavnom se radi od keramike ili se malteriše.

    3. Loženje zidane peći

    Prilikom loženja peći važno je da se dovod vazduha ne zatvori do kraja, iako mnogi ljudi pogrešno misle da se taj dovod mora sasvim zatvoriti. Kada drvo ne dobija dovoljno kiseonika, proces sagorevanja je mnogo slabiji s istom količinom goriva.

    Dok se posluje oko peći treba naročitu pažnju obratiti na otvaranje vratanca na ložištu. Ona se smeju otvarati samo kada je proces sagorevanja završen i peć dovoljno ohlađena, inače može doći do neočekivane eksplozije gasa.
    Kaljeva peć
    Kaljeve peći su oduvek bile mesto za okupljanje.

    4. Prednosti zidane peći

    4.1. Zidana peć mnogo duže drži toplotu

    Prednost zidanih peći u odnosu na kamin je u tome što mnogo duže emituju toplotu. Kamin brzo generiše toplotu i jednako brzo je emituje, dok je zidana peć obložena pločama koje toplotu zadržavaju i akumuliraju je do izvesnog nivoa pre nego što počnu da je ispuštaju. Toplota nakupljena u pločama greje prostor još satima nakon poslednjeg loženja. Time se stvara mnogo prijatniji ambijent, a svakako da je i samo grejanje ekonomičnije. Kada se ujutru probudite dnevna soba će najverovatnije još biti topla.

    4.2. Dopunski način grejanja

    U prošlosti su zidane peći bila tela koja su jedina grejala celu kuću. Danas to više nije moguće ponajpre zbog većih energetskih potreba, ali i navika povezanih sa višim standardima stanovanja. Ipak, zidana peć i dalje predstavlja pametno rešenje za dodatno zagrevanje doma. Osim podnog ili radijatorskog grejanja, u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena (na primer, u dnevnoj sobi) kaljeva peć može biti dopuna sistemu centralnog grejanja.

    Zidana peć kao dodatno grejanje je posebno pogodno rešenje u prelaznim periodima godine, kada su temperature dovoljno visoke da ne vredi zagrevati celu kuću na 23°C, a valja imati toplu sobu u kojoj provodite najveći deo dana.

    4.3. Zidana peć za niže troškove

    Ako kaljevu peć koristite kao dopunski način zagrevanja na prelazima godišnjih doba, to će direktno uticati na smanjenje izdataka na duži rok. Umesto da u kasnu jesen ili rano proleće celu kuću zagrevate na 23°C, biće dovoljno oko 20°C, dok bi u boravku moglo da bude i više zahvaljujući loženju peći.

    4.4. Zidana peć kao društveni element

    Zidane peći su od davnina bile centralna tačka kuće, pošto se tu okupljala cela porodica. Stare seoske peći su projektovane u više nivoa, na kojima su bila određena mesta za spavanje, sedenje, sušenje useva i slično. Prednost zidane peći je u tome što se ne koristi samo za grejanje, već predstavlja i mesto za druženje i odmor - ako je napravljena u više nivoa.

    5. Zidane peći - cena

    Cena nabavke materijala i zidanja masivne peći, 2,5kW - 3,5kW izlazi između 1.300 i 2.300 EUR.

    Stručni članak 2569
    Autor: Daibau trendovi magazin

    Da li Vam je članak bio koristan?


    Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
    Ideje za uređenje doma

    Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

    Tražite dobre izvođače radova za područje Kaljeve peći?

    Imamo čak 22 izvođača radova za područje Kaljeve peći:

    Besplatna pretraga
    Tražimo lokalno
    Bez provizije
    Imamo čak 22 izvođača radova za područje Kaljeve peći
    8.8
    0

    MEGATERM DOO


    8.7
    0

    PROFI TIM NS


    9.2
    0

    VODO SERVIS DOBRIĆ


    9.3
    0

    KALJEVE PEĆI-MB


    Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
    © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana