Za područje

  Kako napraviti udobnu kućnu kancelariju?

  Pandemija Covid-19 nas je mnogo čemu naučila, ali jedna od najvažnijih lekcija svakako je važnost kvalitetnog kućnog radnog okruženja. Čak i sada, kada su bezmalo sve zaštitne mere ukinute, mnogi i dalje bar povremeno rade od kuće ili uveče završavaju zadatke za naredni dan. Zato je važno da imate urednu i udobnu kućnu kancelariju u kojoj je rad zadovoljstvo.
  Stručni članak 418
  1.jpg
  Imamo čak 1329 izvođača radova za područje Dnevne sobe:

  1. Udobnost je ključ uspeha

  Za svaku kancelariju - bilo da je to službena ili kućna - udobnost je ključna. Ljudi u njima provode čak 87% svog života! Dugotrajno nepravilno sedenje, tačnije, loše držanje izaziva trajne posledice, praćene svakodnevnim bolovima u vratu i kičmi. To se može izbeći izborom prave, namenski izrađene, ergonomske kancelarijske stolice i fotelje, a stručnjaci preporučuju da tokom rada često menjate položaj tela.

  Ako kućna kancelarija nije udobna, vrlo brzo ćete se umarati, gubiti koncentraciju i biti sve nevoljniji da radite, što je poslednja stvar koju želite.

  Iako kancelarije u firmama imaju brojna i poprilično različita sedišta, poslodavci uglavnom nastoje da su sve dizajnirane i napravljene u skladu sa najnovijim naučnim saznanjima - jednom rečju - ergonomske, što znači da su i njihovi oblik, veličina i konstrukcija prilagođeni ljudskom telu u sedećem položaju ili, još bolje - da su podesive. Neke, zato što su drvene izgledaju stameno i monolitno, neke toplo i primamljivo, a neke svojim bojama oživljavaju prostor. Ima i onih koje na tačno određenim mestima imaju postavljene jastučiće koji pružaju potporu leđima i vratu, čineći ih još udobnijim.

  Mesto za rad u kući pre svega mora biti udoobno i prijatno
  Mesto za rad u kući pre svega mora biti udobno i prijatno

  2. Dobro osvetljenje

  Još jedan ključni faktor u kvalitetu kućne kancelarije je prirodno osvetljenje. Pošto ćete dosta vremena provoditi na tom mestu radeći intelektualno zahtevne poslove, izuzetno je važno da radna površina bude dobro osvetljena. Prirodno svetlo smanjuje zamor očiju, dok gledanje u daljinu omogućava da se na trenutak opustite i zaboravite na posao kako biste kasnije mogli efikasnije da nastavite.

  U delovima dana kada se adekvatno osvetljenje ne može postići samo prirodnim svetlom ili njega nema, stona svetiljka je najvažnija i treba da je podesiva, tako da se ugao svetlosti može menjati, zapravo, usmeriti tačno na ono što radite. Najbolje kancelarijske svetiljke su stoga takozvana tehnička svetla; to su najčešće „dugovrate“ lampe sa fleksibilnim krakovima i glavama koje se mogu okretati „na sve strane“.

  Tehničko svetlo je element koji je potreban svakoj kućnoj kancelariji
  Tehničko svetlo je element koji je potreban svakoj kućnoj kancelariji

  3. Pisaći sto - srce kancelarije

  Nema rada kod kuće bez pisaćeg stola, iako neki vole da rade u krevetu ili u fotelji. Međutim, za kvalitetan i efikasan rad i dalje je najvažniji radni sto, koji je pored funkcionalnosti važan i sa estetske tačke gledišta. Sto je, pored kreveta i ormana, često najveći element u nekoj prostoriji, pa diktira i ocrtava stil, koji treba da prate svi ostali komadi.

  Primećuje se da se materijalnost i opšte estetske karakteristike stolova prilagođavaju ostalim komadima nameštaja.

  Svi oni treba da su dobar primer elegantnog, premda vrlo funkcionalnog alata za rad. U nekim slučajevima, sto je visoko-tehnički i čine ga dva dela na koje je položena radna površina; ti delovi mogu biti račvasti nogari, nogari s prečkama ili nogari sa mehanizmima (ponekad „na navijanje“ ili čak s elektromotorom) za podizanje i spuštanje ploče. U ostalim slučajevima sto je elegantniji, a drvena radna površina je kombinovana sa belim korpusom (fiokari ili ormarići) ili s integrisanim fiokama koji omogućavaju razvrstavanje, sređivanje, odlaganje i čuvanje svih sitnica i potrepština.

  Tehnički sto kombinuje toplinu drveta sa funkcionalnim postavkama konstrukcije stola
  Tehnički sto kombinuje toplinu drveta sa funkcionalnim postavkama konstrukcije

  4. Stvaranje osećaja udobnosti i estetike

  Na kraju, ali ne i najmanje važno, vrlo je bitno kako se osećate u sopstvenoj kućnoj kancelariji. Sama udobnost nije dovoljna; važno je da volite svoje mesto za rad i da tu rado provodite vreme, jer je osmišljeno i uređeno toplim materijalima i bojama koje asociraju na dom. Na slikama koje smo odabrali kao ilustracije, možete videti da je to ostvareno bogatom upotrebom drveta u svakom smislu, uz predmete od komplementarnih materijala kakvi su pletene korpe i saksije za cveće i pleteni tepisi.

  Na taj način stvaraju celovit i integrisan prostor sa raznolikom materijalnošću. Takođe, svi imaju zajedničku neutralnu osnovu - svi zidovi su beli, a podovi drveni. Preporučujemo da na sličan način osmislite i svoj kutak, pošto neutralna baza omogućava da lako i brzo prilagodite i prenamenite prostor, onda kada vam kancelarija više ne bude trebala.

  Da biste želeli da boravite i radite u kućnoj kancelariji treba da se u njoj osećate dobro
  Da biste želeli da boravite i radite u kućnoj kancelariji u njoj treba da se osećate dobro

  5. Proizvodi sa kojima možete stvoriti udobnu kancelariju

  5.1. Kancelarijska stolica ili fotelja

  U primerima kućnih kancelarija koje smo ovom prilikom izabrali za vas, vešto su kombinovani udobnost i vrhunska estetika. Fotelje i stolice nisu samo ergonomske, već i primeri kvaliteta i neprolaznog dizajna. Svojom punoćom lepo dopunjuju sto, a sve imaju naznačenu površinu za sedenje, bilo drugim materijalom bilo bojom ili tapacirungom. Takve stolice, međutim, nisu nove; osmislili su ih već renomirani dizajneri prošlog veka, kakvi su bili Hans Wegner (Wishbone stolica) ili Charles&Ray Eames (DSV stolica).

  Hans Wegner, Wishbone stolica (izvor: wholesalesdirect.com)
  Hans Wegner, Wishbone stolica (izvor: wholesalesdirect.com)
  Charles&Ray Eames, DSV stolica (izvor: finnishdesignshop.com)
  Charles&Ray Eames, DSV stolica (izvor: finnishdesignshop.com)

  5.2. Tehnički drveni sto

  Tehnički drveni sto je, slobodno se može reći, svojevrstan profesionalni alat i kao takav je i višefunkcionalan; radna površina se može nagnuti, što je posebno pogodno za rad za računarom ili za tehničko crtanje. Drvo blago umekšava tehnički karakter stola i unosi osećaj topline u prostoriju. Upravo takve modele možete naći u kompanijama Carousell i IKEA, a možete ih i sami sastaviti od komponenti: para račvastih nogara sa prečkama ili bez njih (nogari za stolarske tezge imaju i podizače „na navijanje“) i šperploče koja ih spaja u površinu za rad.

  Carousell tehnički sto (izvor: carousell.sg)
  Carousell tehnički sto (izvor: carousell.sg)

  5.3. Elegantan sto

  Ako vam robusnost drvenog tehničkog stola nije baš privlačno rešenje, dobra alternativa je elegantniji pisaći sto. Ovaj model je posebno zgodan jer nudi mnogo prostora za odlaganje i čuvanje dokumenata i drugih stvari u svojim brojnim fiokama, dok vešto kombinuje neutralnu belu sa drvenim površinama. Identični sto možete pronaći u IKEA robnim kućama.

  IKEA sto (izvor: ikea.com)
  IKEA sto (izvor: ikea.com)

  5.4. Stono svetlo

  Kada izaberete stolicu i sto za svoje kućno radno mesto, na red dolazi osvetljenje. Samo tako ćete moći da osvetlite tačno onaj deo stola koji želite. Zapamtite da kupovina jednog, dobrog tehničkog svetla može uštedeti mnogo novca, jer vam više neće trebati plafonske ni podne svetiljke. Izbor je velik i šarolik, a između ostalog, ovakva svetla nude i saloni Rutar.

  Podesiva stona lampa Rutar (izvor: rutar.com)
  Podesiva stona lampa Rutar (izvor: rutar.com)

  5.5. „Kokos“ tepih

  Poslednjih godina, umesto klasičnih tepiha, sve su popularnije prostirke od „egzotičnih“ sirovina iz raznih delova sveta, kakve su one od kokosa, jute, trave ili kora raznih biljaka. To su staze i prostirke tkane, pletene ili upredane od vlakana prirodnih sirovina, a osim što vrlo lepo izgledaju, izdržljive su i lake za održavanje. Mogu biti nebojene ili bojene, monohromne ili šarene, ali se u svakom slučaju odlično slažu sa drugim prirodnim materijalima. Ovakve prostirke najviše proizvodi i prodaje IKEA. Uz njih možete kupiti i podloge protiv klizanja, koje drže tepih na mestu i skupljaju prašinu, a istovremeno štite podne obloge od točkića radne stolice.

  IKEA tepih tkan od kokosovih vlakana (izvor: ikea.com)
  IKEA tepih tkan od kokosovih vlakana (izvor: ikea.com)

  5.6. Pletene ukrasne korpe

  Pletene ukrasne korpe ne izlaze iz mode, jer su raznovrsne, višenamenske i povrh svega, ulepšavaju prostor. Možete ih kombinovati čak i sa pletenim saksijama za cveće, a i jedne i druge stilom, materijalom i bojom savršeno upotpunjuju kokosov tepih od prirodnih vlakana.

  IKEA pletena ukrasna korpa (izvor: ikea.com)
  IKEA pletena ukrasna korpa (izvor: ikea.com)

   

  5.7. Police za knjige kao merdevine

  Svakoj kućnoj kancelariji su potrebne police za knjige, jer uvek postoje gomile štampanog materijala i fascikli koje treba arhivirati, a da su uvek pri ruci. Odličan izbor su takozvane merdevine-police koje svojom geometrijom oživljavaju kancelariju. U salonima kompanije Kohls naći ćete više ovakvih vrsta i modela.

  Police-merdevine Kohls Palisade (izvor: kolhs.com)
  Police-merdevine Kohls Palisade (izvor: kolhs.com)

  5.8. Nužni kancelarijski dodaci

  Na kraju, ali ne i najmanje važno, ne smeju se zaboraviti ni manji ili veći, ali vrlo bitni dodaci bez kojih ne može ni jedna kancelarija, pa ni kućna, budući da su neophodni za održavanje reda i čistoće. Biće vam potrebni korpa za papir, čaša ili stalak za olovke, možda mala kutija za kartice i vizit-karte i slično. Rutar u svojoj ponudi ima veliki izbor ovakvih potrepština.

  Rutar kancelarijski pribor (izvor: rutar.com)
  Rutar kancelarijski pribor (izvor: rutar.com)
  Stručni članak 418
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1329 izvođača radova za područje Dnevne sobe:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1329 izvođača radova za područje Dnevne sobe:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1329 izvođača radova za područje Dnevne sobe
  9.7
  0

  GATEX LUX DOO


  9.6
  0

  CANE


  8.8
  0

  PROIZVODNJA OSTALOG NAMEŠTAJA MILANOVIĆ TIM KRALJEVO


  8.7
  0

  PROJEKTOVANJE IZRADA I MONTAŽA NAMEŠTAJA TOTAL ENTERIJER BEOGRAD


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE DNEVNE SOBE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana