Za područje
  OTP banka

  Lak za parket ili ulje za parket?

  Članak je pregledalo čak 3894+ korisnika
  Danas su vam na raspolaganju brojne opcije prilikom odabira podnih obloga. Proizvođači i ponuđači trguju raznolikim proizvodima: od veoma ubedljivih imitacija parketa u obliku keramičkih pločica do PVC podnih obloga, koje na prvi pogled nisu daleko od teksture pravog drveta. Bez obzira na to kakvog je kvaliteta i izgleda imitacija, većina kupaca se ipak odlučuje za pravo drvo, pri čemu su svaka lajsna ili pločica potpuno jedinstvene. Imajte na umu da se pravi drveni parket debljine 22 mm može hoblovati čak do tri puta, što praktično znači da mu se za toliko produžava i vek trajanja. Ključ trajnosti parketa su način i kvalitet obrade završnog sloja. Za sada postoje dva: lakiranje i uljenje.
  Stručni članak 3894
  lak ili ulje parket
  Imamo čak 1269 izvođača radova za područje Parket:

  1. Lakirani parket

  1.1. Lakirani parket - prednosti

  Lak za parket nudi dosta prednosti, a jedna od najvećih je svakako dugotrajnost. Lakirani parket je vrlo izdržljiv, budući da lak formira hermetički zaštitni sloj na drvenoj površini. Ovakav parket, za razliku od nauljenog, nije potrebno redovno obnavljati – zapravo mu je sasvim dovoljno jedno premazivanje na svakih 10-15 godina. Isto tako, otporniji je na sredstva za čišćenje i mrlje u odnosu na nauljeni, pa se lakše i održava.

  1.2. Lak za parket - slabosti

  Nažalost, lak za parket ima i svoje velike nedostatke. Jedan od glavnih je neprirodan izgled parketa, pošto ga lak posvetljava i čini visokosjajnim. Čak i ako se upotrebi bezbojni ili mat lak za parket, on će i dalje neprirodno sijati ili, čak, bleštati. Šta više, upravo zbog tog preteranog sjaja, lak sasvim prigušuje prirodnu teksturu drveta i prikriva njegove godine. Drveni podovi jednostavno „ne žive" isto kao oni nauljeni.

  Velikom slabošću se smatra i njegova neekološka priroda. Lak za parket se, za razliku od ulja, pravi od veštačkih sastojaka i štetan je po zdravlje, naročito tokom procesa nanošenja, tako da se mora koristiti zaštitna oprema.

  2. Lak za parket - vrste

  2.1. Alkidni lak za parket

  Na tržištu se može naći više vrsta lakova. Dostupni su alkidni, poliuretanski i lakovi na vodenoj bazi. Alkidni lak je najlakši za upotrebu zbog svoje izdržljivosti i brzog sušenja, ali je najštetniji po zdravlje. Ova vrsta laka se zbog toga i sve manje koristi.

  2.2. Poliuretanski lak za parket

  Poliuretanski lak je najtrajniji, jer stvara najtvrđi zaštitni sloj na drvetu, ali je prilično zahtevan za održavanje i traži visoku vlažnost - oko 60%. Pošto je na bazi poliuretana, mora se čekati nedelju dana da se potpuno osuši, pošto iritira respiratorni sistem. Njegov jak miris se može osećati čak i nakon više meseci.

  2.3. Lak za parket na vodenoj bazi

  U ovu grupu spadaju lakovi na bazi vode ili vodeni lakovi. Njihova najveća prednost je ta što nisu toksični. U poređenju sa poliuretanskim, manje su otporni na udarce. Parket koji je premazan lakom na bazi vode potrebno je češće obnavljati. Razvojem novih tehnologija, pojavili su se i dvokomponentni lakovi i premazi na vodenoj bazi koji su znatno otporniji te uporedivi sa poliuretanskim lakovima.

  3. Sjajni i mat lak za parket

  Što se estetike tiče, nude se dve opcije: lak za parket može biti sjajan ili mat. Poslednjih godina, sjajni lak za parket postaje sve manje popularan, jer ga je teže kombinovati s ostatkom pokućstva i nameštaja u domu. Čak i ako je nameštaj visokog sjaja, cela stvar može vrlo brzo da se pretvori u sasvim suprotan efekt. Mat lak za parket je mnogo upotrebljiviji i neće biti toliko upadljiv, premda nikada neće biti sasvim mat kao ulje - čak i u mat verziji, lak za parket ima izvestan sjaj.

  Za neutralan enterijer, koji se može opremiti raznim komadima nameštaja, preporučujemo mat lak za parket.
  Lakiran parket uvek sija
  Lakiran parket uvek sija

  4. Kako se nanosi lak za parket?

  Nakon postavljanja novog parketa ili restauracije starog, zbog ishabanosti površine ili oguljenosti laka, parket prvo treba da se izbrusi, odnosno, ishobluje, a zatim prelakira. Lakiranje se izvodi u tri do četiri sloja, u zavisnosti od vrste laka i željenog sjaja i trajnosti gornjeg sloja. Prvo se na površinu nanosi osnovni premaz, a zatim tri sloja laka. Sjaj laka znači koliko će parket biti gladak. Možete birati između mat, polumat ili satenske površine ili visokog sjaja.

  5. Nauljen parket

  Premazivanje uljem je metoda stara stotinama godina i, pored voskiranja, bila je jedini tretman za produženje njegovog veka trajanja. Po uzoru na tradicionalne pristupe, a shodno sve raširenijoj tendenciji povratka prirodnim materijalima, raste potražnja i za nauljenim parketima. Ako ste kupili masivan, fabrički nenauljen parket, biće potrebno da se izbrusi i premaže uljem ili ručno ili mašinski – zapravo da se ulje utrlja u podlogu, više puta, sve dok se površina sasvim ne „zasiti“.

  5.1. Ulje za parket - prednosti

  U početku će nauljeni parket biti tamniji od lakiranog. Razlika koju ćete odmah primetiti je u površini koja je masno mat i deluje mnogo prirodnije nego kod lakiranog parketa. Površina će takođe biti grublja, pa će struktura drveta biti daleko uočljivija. Činjenica je da se nauljenim parketom postiže u svakom pogledu prirodniji izgled i poseban kvalitet stanovanja. Ulje polako i postepeno prodire u finu strukturu i tako dubinski štiti drvo, dok dodatno ističe njegovu prirodnu lepotu. Ukoliko želite da živite u kvalitetnom okruženju, preporučujemo kvalitetna ulja od borovine ili smrekovine, koja su potpuno organska.

  Jedna od najvećih prednosti nauljenog parketa je njegova neškodljivost za ljude i životinje. Ulje za ovakav parket sadrži prirodne esencije koje nisu štetne po zdravlje - šta više, stvaraju vrlo prijatnu mikroklimu.

  Naposletku, treba pomenuti još jednu prednost koju nudi uljenje parketa: ovakav parket se može obnavljati segmentno, odnosno, u fazama, pošto nema bitne razlike u izgledu sveže nauljenog i ostalih površina. Tako možete obrađivati prostoriju po prostoriju, recimo, u zavisnosti od vremena ili obaveza koje imate. Ulje za parket u kombinaciji sa podnim grejanjem je takođe pogodnije od laka, jer viskoznost ulja ne izaziva nastanak pukotina ni ljuštenja usled temperaturnih razlika.

  5.2. Koji su nedostaci uljenog parketa?

  Ipak, mora se obratiti pažnja i na neke od slabosti vezanih za podmazivanje parketa. Uljeni parket je mnogo osetljiviji na nečistoće, jer upija razne vrste supstanci i tako stvara mrlje koje mogu dovesti do trajnih oštećenja površine, za razliku od lakiranog parketa. Uljeni parket se stoga ne preporučuje za kuhinje, kupatila, hodnike ni prostorije koje se puno koriste, a ljudi koji imaju kućne ljubimce i malu decu ga često upravo iz tog razloga i ne uzimaju. Premazivanje parketa je proces koji štiti, čuva i naglašava prirodan izgled drveta, ali je takav parket znatno manje otporan na sredstva za održavanje, pa ga treba čistiti vlažnom, a nikako mokrom krpom. Takođe ga ne smete čistiti abrazivnim sredstvima za čišćenje na bazi kiselina.

  Uljen parket je mnogo zahtevniji za održavanje od lakiranog, ali je istina da ga u estetskom pogledu višestruko nadmašuje. Zapravo, dilema pred kojom stojite glasi: dobar izgled ili jednostavno održavanje.
  Nauljen parket ističe lepotu drveta
  Nauljen parket ističe lepotu drveta

  6. Kako se vrši premazivanje parketa?

  Premazivanje parketa, kao i lakiranje, počinje pripremom poda, koji se mora brusiti. Nakon brušenja i čišćenja, odnosno, hoblovanja površine posebnim alatom, a zatim uklanjanja svih ostataka tako da površina bude sasvim ravna, čista i suva, nanosi se odabrana vrsta ulja, koja se valjkom od belog filca polako utrljava u drveni pod. Višak ulja, odnosno, ono što površina ne upije kada se „zasiti“, treba pažljivo ukloniti i sačuvati za kasniju upotrebu. Važno pravilo je da se postupak ponavlja sve dok površina ne prestane da upija ulje. Kada se podloga „zasiti“, znaćete da ste posao uspešno obavili i da možete da završite. Koliko dugo će parket upijati ulje, tačnije, koliko slojeva, zavisi uglavnom od vrste drveta: meko drvo poput smreke, bora i ariša brže upija tečnosti, a tvrđe vrste drveta kao što su bukva, jasen ili hrast sporije.

  Kada se uverite da površina više ne upija ulje, sačekajte 24 do 48 sati, a zatim filcom uklonite sve što se zadržalo na površini. Na kraju, proverite papirnim ubrusima da li ste zaista uklonili sav višak ulja.

  6.1. Godišnje premazivanje parketa?

  Da nauljen parket mora svake godine ponovo da se premazuje je netačno, premda je to vrlo često uverenje; istina je da postupak treba ponavljati svakih nekoliko godina, pa tako ispada da je njegovo održavanje zahtevnije nego kada je u pitanju lakiran. Premazivanje parketa treba obaviti otprilike jednom u dve do tri godine. Pošto ulje nije štetno po zdravlje, to možete i sami da radite, ali savetujemo obaveznu upotrebu rukavica.

  7. Koje ulje za parket koristiti?

  Premazivanje parketa se uvek vrši vrstama na bazi prirodnih ulja, a najčešće se koristi hladno ceđeno i rafinisano laneno ulje. Pored lanenog, na tržištu se mogu naći i tikovo, palmino, konopljino i tungovo ulje, ali njihova upotreba u našim krajevima nije toliko česta zbog više cene. Ulje oksidira u kontaktu sa površinom, što dovodi do stvaranja zaštitne patine.

  8. Koliko košta ulje za parket?

  Ulje za parket, nasuprot opštem verovanju, nije tako skupo. Cena ulja za drvene površine je jednaka ceni laka srednje klase. To znači da bitne razlike u ceni nema, ali ima itekakve u kvalitetu mikroklime u kojoj boravite.

  Odlučite li se za obnavljanje parketa na neki od ovih načina, preporučujemo vam da to izvedu parketari. Nama se možete obratiti za pomoć slanjem upita, a firme i majstori sa kojima sarađujemo će vam ubrzo poslati svoje ponude.

  Stručni članak 3894
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1269 izvođača radova za područje Parket:

  Tags: Parket, Parketari

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Parket?

  Imamo čak 1269 izvođača radova za područje Parket:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1269 izvođača radova za područje Parket
  9.5
  0

  PARKETING DOO


  9.6
  0

  RZAV DOO BEOGRAD


  9.8
  0

  TARA DOO DESIMIROVAC


  10
  2

  Millennium systems 2005


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana