Za područje

  5. BAB_Balkanski arhitektonski bijenale 2021

  Članak je pregledalo čak 1494+ korisnika
  Slovenija je na V Balkanskom arhitektonskom bijenalu, održanom u Beogradu od 8. do 16. decembra 2021. godine, poslala 21 projekt i osvojila najprestižnije nagrade u kategoriji urbanizma i arhitekture te nagradu za dizajn i specijalno priznanje.

  Na prošlogodišnjem bijenalu izloženo je preko 350 radova autora sa celog Balkana. Cilj Balkanskog arhitektonskog bijenala od samog početka je bio da okupi i poveže eminentne autore iz srodnih oblasti urbanizma, arhitekture i dizajna, iz različitih, premda regionalno bliskih sredina te da predstavi i promoviše primere dobre prakse.

  Zemlje učesnice izložile su dela po izboru selektora: Sonje Radović Jelovac (Crna Gora), Igora Kuvača (Bosna i Hercegovina), Mihajla Zinoskog (Severna Makedonija), Florijana Nepravishta (Albanija), Ileana Tureanua (Rumunija), Saše Begovića (Hrvatska) i Ane Kreč (Slovenija). Stvaraoci su se predstavili u 5 izložbenih kategorija: arhitektura, urbanizam, nerealizovani projekti, enterijer i dizajn nameštaja.

  Nagrade su dobili i mnogi slovenački autori.

  Renoviranje Cukrarne

  1. nagrada - Gran pri u kategoriji arhitekture dodeljen je arhitektama Scapelab za renoviranje zgrade Cukrarne (stare šećerane).

  (foto: Miran Kambič)
  (foto: Miran Kambič)

  Trg Ptuj

  1. nagrada - Grand pri u kategoriji urbanističkog uređenja osvojio je trg Ptuj Arhitekture Krušec.

  (foto: Miran Kambič, Tomaž Krušec)
  (foto: Miran Kambič, Tomaž Krušec)

  Dizajn komada nameštaja za mali muzej u Staroj elektrani

  2. nagrada - u kategoriji dizajna nameštaja osvojio je tandem VGA - Jure Grohar i Anja Vidic, za oblikovanje komada za mali muzej u Staroj ljubljanskoj elektrani.

  (foto: VGA)
  (foto: VGA)

  Bobrov centar

  Posebno priznanje - u kategoriji arhitekture osvojili su Andrej Strehovec i Ravnikar Potokar d.o.o. (arhitektonski biro), za projekt Bobrov center - centar za zaštitu prirode Sotla.

  (foto: Virginia Vrecl)
  (foto: Virginia Vrecl)

  U okviru programa predstavljena su i rešenja Međunarodnog arhitektonskog konkursa „ArKsellence2“. Glavnu izložbu pratio je niz događaja, uključujući i stručne postavke pod nazivima „Brutalizam na Balkanu – zaštita i rekonstrukcija”, „Moderno stanovanje u Beogradu” te međunarodna konferencija „Globalno selo: sklonište za održiv život”.

  1494
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana