Za područje

  Optimalna debljina fasade

  Članak je koristilo čak 2039+ korisnika
  Na tržištu se u ponudi mogu naći brojna rešenja za klasične kontaktne fasade renomiranih proizvođača. Mnogo smo pisali o važnosti debljine izolacionog omotača svakog objekta. Međutim, koja je zaista optimalna debljina fasade, uz minimalne troškove i maksimalnu efikasnost?
  Stručni članak 2039
  1.jpg
  Imamo čak 1392 izvođača radova za područje Fasade:

  1. Optimalna debljina fasadne izolacije

  1.1. Koja je optimalna debljina izolacije?

  Pre svega, treba objasniti šta je optimalna debljina fasade.

  Optimalna debljina fasadne izolacije je ona koja najbolje štiti objekt od gubitaka energije u svakom pogledu, a pri tom omogućava da i korišćenje energije u samom objektu bude racionalno i ekonomično – dakle, najefikasnije moguće.

  Prekomerna debljina izolacije na fasadi ne samo da zahteva nepotrebno visoke izdatke, zbog upotrebe veće količine materijala, energije, vremena i rada, već i onemogućava objektu „da diše“ kako treba.

  2. Izolacija fasade: minimalna debljina

  2.1. Debljina izolacije fasade prema propisima

  Minimalna debljina toplotne izolacije određena propisima nije uvek najoptimalnije rešenje. U stvari, suviše tanak sloj stiropora, grafitnog stiropora ili kamene vune ne obezbeđuje dovoljnu termoizolaciju, tačnije, onu koja bi uticala i na smanjenje troškova grejanja. Istina je i da vrlo debeli slojevi izolacije poskupljuju i komplikuju gradnju, nepotrebno podebljavaju zidove i ne dozvoljavaju omotaču, a samim tim ni celom objektu „da diše“.

  3. Minimalna debljina toplotne izolacije u odnosu na materijal

  Naravno, na debljinu toplotne izolacije najviše utiče sam materijal od kojeg je napravljena. XPS zahteva manju debljinu da bi se postigao isti stepen termoizolativnosti kao, na primer, sa kamenom vunom. Minimalna debljina termoizolacije kamenom ili staklenom vunom je otprilike ista, jer se zapravo radi o srodnim vrstama materijala. Najtanji sloj se dobija postavljanjem vakuumske termoizolacije koja se koristi za izolaciju svemirskih letelica. Za ovakav tip izolacije koriste se posebne folije debljine svega nekoliko milimetara, ali kao što možete pretpostaviti, one su izuzetno skupe te se u građevinarstvu koriste u retkim slučajevima.

  Vakuumska folija je najtanja vrsta termoizolacije koja postoji. Međutim, pošto je vrlo skupa, koristi se samo za zaštitu određenih detalja
  Vakuumska folija je najtanja vrsta termoizolacije koja postoji. Međutim, pošto je vrlo skupa, koristi se samo za zaštitu određenih detalja

  4. Minimalna debljina izolacije prema ceni

  Pošto cene toplotne izolacije znatno variraju i međusobno se itekako razlikuju, to je svakako jedan od glavnih kriterijuma pri izboru termozaštite. Minimalna propisana debljina termoizolacije nikada nije i ne može biti jedini kriterijum - nju obezbeđuje samo vakuumska folija, koja je toliko skupa da se koristi za obradu tek pojedinačnih, određenih detalja da bi se sprečio nastanak toplotnih mostova. Za ostale delove omotača objekta zato se radije uzimaju drugi materijali, pristupačniji i samim tim ekonomičniji. Uvek je najbolje rešenje uspostavljanje balansa između očekivanih benefita i cene.

  5. Optimalna debljina toplotne izolacije - estetika

  Pošto ne postoji jednoznačan odgovor pri određivanju vrednosti optimalne debljine izolacije, jedan od bitnih kriterijuma za odlučivanje je estetski, zapravo to kako će kuća izgledati nakon završetka radova. Na primer, manji prozori u debelom fasadnom sloju izgledaju kao rupice u nadošlom testu i to nikako nije poželjno. S druge strane, ni veliki prozori u predebelom omotaču neće izgledati mnogo bolje.

  Velika debljina toplotne izolacije kuće utiče i na nedovoljnu osvetljenost unutrašnjosti.

  6. Debljina izolacije varira prema delovima objekta

  Ne sme se zaboraviti da minimalna debljina izolacije u velikoj meri zavisi od dela kuće koji treba da se zaštiti. Maksimalna debljina termoizolacije treba da bude na krovu, jer se najveći deo energije gubi upravo tuda. Zato termoizolacija krova treba da je 2-2,5 puta deblja nego na drugim delovima objekta. Takođe, zaštitni sloj treba da je deblji i oko temelja, odnosno podruma, otprilike isto kao i na krovu. Na podrumskim zidovima koji su u kontaktu sa zemljom debljina izolacije može biti nekoliko centimetara veća nego na zidovima iznad zemlje.

  Optimalna termoizolacija za krov je dva puta deblja od one na fasadi
  Optimalna termoizolacija za krov je dva puta deblja od one na fasadi

  7. Cena ne bi trebalo da bude jedini faktor

  7.1. Manja debljina fasade može značiti veće troškove

  Jasno je da se prilikom izbora fasade prvo gleda cena. Međutim, jeftinija fasada znači tanju izolaciju, a samim tim i veću toplotnu provodljivost, što se već prve godine vidi po gubicima energije. Predebela fasada takođe nije primereno rešenje. Ima situacija kada čak ni izolacija od 30 cm ili više ne može da smanji toplotne gubitke, a troškovi ulaganja budu preko svakog očekivanja.

  7.2. Cene fasada nisu određene samo izolacijom

  Ukoliko se odlučite za fasadu debljine 20 cm, ulaganje u izolaciju predstavljaće samo 30% ukupnih rashoda. Treba da znate da u cenu fasade ulaze i trošak transporta, skele, čije je iznajmljivanje oko 0,4 EUR/m2/dan, kao i cena završne obrade špaletni, odnosno, fasade oko prozorskih i vratnih otvora. Za izolacioni sloj debljine 20 cm platićete samo 20% više nego što bi vas koštala izolacija debljine 15 cm.

  8. Dakle, koja je idealna debljina izolacije?

  Smatra se da je debljina fasade između 20 i 25 cm najoptimalnija. Ako se koristi XPS, možete se usuditi i da smanjite debljinu na manje od 20 cm. Na krovu i oko temelja i podruma, termozaštita mora biti skoro duplo deblja - oko 30-40 cm. Na zidovima podruma ili suterena u ​​odnosu na ostatak objekta dovoljna je ista debljina izolacije ili neki centimetar više, ali neizostavno mora biti vodootporna.

  Sa takvom debljinom fasade postići ćete optimalnu izolaciju i prihvatljivu cenu fasade. Za fasadu koja se oblaže stiroporom debljine 12 cm platićete oko 25 EUR/m2, dok za stiropor debljine 15 cm treba platiti oko 27 EUR/m2. Ako se koristi još deblji, od 20 cm, cena bi bila oko 30 EUR/m2.

  Ukoliko se odlučite za novu ili renoviranje stare fasade, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 2039
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1392 izvođača radova za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1392 izvođača radova za područje Fasade:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1392 izvođača radova za područje Fasade
  8.8
  0

  JUG ENTERIJER d.o.o.

  Beograd
  9.3
  0

  Aluminium systems and constuctions

  Leštane
  8.7
  0

  Vera Mitrović pr AM inženjering

  Staro Selo
  9.6
  0

  Molersko farbarska radnja TERMO-GRADNJA Bajina Bašta

  Bajina Bašta
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE FASADE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana