Za područje

  Etison, tepison ili vunene tekstilne obloge?

  Članak je pregledalo čak 5421+ korisnika
  Podne obloge od tekstila obuhvataju tri vrste proizvoda: tepisone, etisone i vunene podne obloge. Zbog brojnih varijacija u tipovima i načinima proizvodnje ove su obloge među retkima koje mogu biti u svakom pogledu prilagođene zahtevima, potrebama i željama naručilaca. Povrh svega, posebne tehnike štampanja dozvoljavaju da izaberete dezene čije je jedino ograničenje mašta.
  Stručni članak 5421
  tekstilne obloge
  Imamo čak 124 izvođača radova za područje Tekstilne podne obloge:

  1. Tepison

  1.1. Šta je tepison?

  Tepison je tekstilna podna obloga koja nema naličje. Tepison se pravi tehnikom iglanja, zapravo se sastavlja od samih čvorova što njegovu strukturu čini vrlo gustom i homogenom; tako dobijen flor (gornji sloj po kom se gazi) je ravnomeran i jednake debljine celom površinom, a boje i šare su ujednačene. Tepisoni se najčešće tkaju iz jednog sloja, ređe od dva. Idealan je izbor za prostorije u kojima boravi veliki broj ljudi, jer njegova gusto tkana površina manje zadržava i upija mrlje i nečistoće, pa samim tim i prašina teže ulazi u tepison.

  2. Upotreba tepisona

  2.1. Prednosti tepisona

  Tepison je idealna podna obloga, pogodna za prostorije u kojima boravi mnogo ljudi, ali i za stambene prostore. Izuzetno gusta iglana površina je vrlo izdržljiva i vrlo otporna na razne vrste nečistoća i prašinu, pošto skoro ništa ne prodire u dubinu tkanja. Ova vrsta obloga je antistatična, odoleva habanju, mehaničkim, ali i hemijskim sredstvima za čišćenje i beljenje. Tako se na tepisonu, na primer, dugo neće videti tragovi točkića kancelarijskih fotelja, a ako se nešto prospe ili ispusti, ostaci se mogu očistiti i neće ostaviti vidne mrlje. Tepison se može postaviti i u prostorije sa podnim grejanjem.

  Cene tepisona variraju u zavisnosti od vrste i kvaliteta proizvoda, a neretko i od proizvođača i ponuđača. Naravno, ukoliko ga ne budete postavili sami, troškovima treba dodati i angažovanje majstora.

  2.2. Slabosti tepisona

  Jedan od glavnih nedostataka tepisona je njegova relativno visoka cena u poređenju s etisonom, što se može pripisati većoj izdržljivosti. Vek trajanja tepisona se procenjuje na više od decenije, dok će etison morati da se zameni već za oko pet godina, naročito ako je postavljen u prometniju prostoriju.

  3. Etison

  3.1. Šta je etison ili itison?

  Jedna od najčešće korišćenih podnih obloga u stanovima je svakako etison ili itison (razni proizvođači ih različito nazivaju). Ovaj materijal ostavlja izuzetan osećaj mekoće i topline, ušuškanosti; udoban je, deblji i pun na dodir, a pored toga, kao i tepisoni, dostupan je u mnogim stilizovanim verzijama. Velika prednost etisona je to što je i dobar zvučni izolator, što prigušuje odjeke koliko i zvuke udarca i padova tupih predmeta ili koraka. Nažalost, pored zvuka, dobro upija i prašinu, pa se, uopšteno govoreći, ne preporučuje osobama sklonim alergijama. Donji sloj, odnosno, naličje im je najčešće od jute, dok je sam tekstil, koji zanatlije nazivaju flor, nezapaljiv. Prednosti itisona u poređenju sa tepisonima su te što se lakše postavljaju i jeftiniji su zbog drugačijeg načina izrade koliko i brzine proizvodnje. Uopšte uzev, slabost im je i to što su nešto teži za održavanje, pa se njihova upotreba ne preporučuje u prolaznim prostorijama.

  4. Upotreba etison

  4.1. Prednosti etisona

  Ove podne obloge prostor u kome se nalaze obogaćuju osećajem udobnosti i topline, a toliko su i meke da po njima možete hodati bosi. Etisoni su prijatni na dodir i deluju moderno. Pozitivne karakteristike itisona su i da ublažavaju udarce i padove tupih predmeta te da skoro sasvim prigušuju buku. Ne preporučuju se jedino za prostorije u kojima borave astmatičari i osobe sklone alergijama, jer se smatra da poprilično privlače i zadržavaju prašinu. Kvalitetni itisoni su nezapaljivi i lako se postavljaju. Itisoni su po ceni još pristupačniji u poređenju sa tepisonima.

  4.2. Slabosti etisona

  Itison ima slične nedostatke kao i tepison - problem je relativno brzo habanje, pa se upotreba itisona u prometnijim prostorijama i objektima ne preporučuje. Ako o njemu budete vodili računa i redovno ga održavali, biće u dobrom stanju oko jedne decenije, a onda će morati da se zameni. Međutim, ako se postavi u vrlo frekventnu prostoriju, onu koja se puno koristi i kroz koju svakodnevno prolazi mnogo ljudi, vek trajanja će mu biti znatno kraći. Već nakon par godina izgledaće sasvim pohaban i uništen.

  U poređenju sa drugim podnim oblogama, kakvi su, recimo, parket, keramika i kamen, itison je vrlo kratkog veka, pa razmislite da li je njegova upotreba zaista najbolji izbor s obzirom na učestalost upotrebe prostora u koji će biti postavljen.

  Ipak, i dalje ga mirne savesti možete koristiti u stambenim jedinicama, posebno u spavaćim sobama koje su uglavnom prazne tokom dana, a želite da deluju intimno i toplo, kao i da koračate po njima lako i prijatno.

  5. Vunene podne obloge

  Vunene podne obloge odlikuju se prirodnom lepotom. Preplitanje vlakana prilikom tkanja rezultira posebnom refleksijom, tako da u zavisnosti od mesta na kom su i tipa rasvete, boje i motivi uvek deluju drugačije. Novi tehnološki i modni trendovi nalažu da se vuna kombinuje sa svilom ili pamukom ili da se vuna posebnim postupkom pretvara u filc.

  Posebne tehnike štampe omogućavaju da etisoni i tepisoni budu u brojnim dezenima
  Posebne tehnike štampe omogućavaju da etisoni i tepisoni budu u brojnim dezenima

  5.1. Prednosti vunenih prostirki

  Vunene podne obloge zapravo su tepisi i oni su vrsta za sebe jer su prirodni, odlično apsorbuju vlagu, zvuk i odličan su izolator. Međutim, da bi bili dugotrajni i zadržali sve svoje kvalitete, treba ih redovno usisavati, prati i četkati i ne smeju biti u vlažnom prostoru. U manje tekstilne obloge se ubrajaju staze i prostirke kao i protivklizne podloge. Pošto je vuna prirodan materijal, može se u potpunosti reciklirati. Vunene podne obloge ostaju lepe godinama samo ako se redovno i pravilno održavaju. Zbog svoje fleksibilnosti, vunene podne obloge su izdržljive i pogodnije za trajniju upotrebu nego, na primer, tepisoni i itisoni.

  5.2. Slabosti vunenih prostirki

  S druge strane, održavanje vunene podne obloge je izazov. Potrebno su redovno četkanje, usisavanje, pa i pranje, a ne sme se zaboraviti ni na odgovarajuću vlažnost prostora. Neredovno održavanje vunene podne obloge izaziva zaplitanje i preplitanje niti, zapravo dovodi do toga da postanu umršene i da počnu da se ćebaju, što će za izvesno vreme rezultirati i skupljanjem same prostirke. Takođe, treba napomenuti da su one najskuplje od svih tekstilnih podnih obloga.

  6. Tekstilne podne obloge - postavljanje

  6.1. Tekstilne podne obloge - rolne i ploče

  Tekstilne podne obloge su na tržištu dostupne u obliku rolni ili ploča, a uglavnom se proizvode od prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala.

  6.2. Postavljanje tekstilnih obloga

  Sve vrste podnih obloga omogućavaju polaganje od zida do zida, a pričvršćuju se na podlogu sa ili bez lepljenja. Bez obzira na tehniku ​​rada, morate se prvo uveriti da je podloga suva i čista te da površina nije oštećena niti ispucala. Ako jeste, najpre se sve treba sanirati i srediti, jer nakon postavljanja tekstilne obloge podlozi više nećete moći da pristupite. U principu, svaka podloga je pogodna za ove vrste obloga, pa čak i goli beton, odnosno, estrih. Nakon završetka, površina je odmah spremna za upotrebu.

  Prostorija u koju se postavlja bilo koja vrsta ovih obloga mora imati minimalnu temperaturu od 15°C i vlažnost manju od 75%. Tekstilne podne obloge smeju da se koriste odmah nakon postavljanja.

  7. Tepisoni, etisoni - cena

  Cena tekstilnih podnih obloga zavisi od kvaliteta materijala, vrste rada, površine i na kraju, ali ne manje važno, od proizvođača ili ponuđača. Cena samih materijala, bez postavljanja, kreće se između 6 i 20 EUR/m2 ili metru dužnom. Vuneni tepisi, staze i prostirke mogu biti znatno skuplje i cene im polaze od oko 30 EUR/m2. Za samo postavljanje podnih obloga, u koje je uključena priprema, odnosno, brušenje podloge i nanošenje ravnajuće mase i protivkliznog premaza, naplaćuje se oko 12 EUR/m2.

  Stručni članak 5421
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Tekstilne podne obloge?

  Imamo čak 124 izvođača radova za područje Tekstilne podne obloge:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 124 izvođača radova za područje Tekstilne podne obloge
  9.7
  0

  NEBOJŠA MADŽAREVIĆ PR MADŽAREVIĆ GRADNJA


  9.4
  0

  DEJAN MIŠOVIĆ PR OSTALI GRAĐEVINSKI RADOVI I STOLARSKA RADNJA KRALJEVO


  8.8
  0

  LUKA VIZANTIJA KV ŽIČA


  10
  1

  Petar Andjelkovic pr ARP Renovation


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana