Za područje
  OTP banka

  Dimničari: zašto je redovno čišćenje dimnjaka neophodno

  Članak je pregledalo čak 2223+ korisnika
  Da li ste se ikada zapitali šta tačno rade dimničari? Čađ je zapravo talog koji stvaraju takozvani nusprodukti sagorevanja - dim, katran, masnoća, nečistoće, gasovi – a svaki posebno i svi zajedno su vrlo zapaljivi. Čišćenjem dimnjaka, odžačar uklanja te naslage, pa između ostalog, osim što pomaže vama, pomaže i vatrogascima da imaju manje posla. Čađ smanjuje efikasnost grejnih uređaja – troši se više ogreva, plaća više, a rezultat nije zadovoljavajući. Kako bismo vam razjasnili neke stvari u vezi dimnjaka i dimničara, raspitali smo se i evo šta smo saznali.
  Stručni članak 2223
  ciscenje dimnjaka
  Imamo čak 45 izvođača radova za područje Dimnjaci:

  Čišćenje dimnjaka

  Prilikom sagorevanja goriva sa visokim sadržajem ugljenika, oslobađa se velika količina čađi koja se taloži na unutrašnjim površinama dimnjaka. Sve te nagomilane nečistoće, usled delovanja raznih spoljnih i unutrašnjih faktora, mogu da izazovu požar. Jasno je da redovnim čišćenjem i održavanjem takva opasnost može da se izbegne, pa vam savetujemo da neizostavno kontaktirate dimničare u redovnim intervalima.

  Odžačar vrši ručno ili mašinsko čišćenje dimnjaka, pregled i merenje emisija na glavnim i pomoćnim delovima uređaja i opreme, a svakako može i da vas posavetuje o njihovoj pravilnoj upotrebi. Čiste dimovodne cevi bolje izvlače dim („bolje vuku“, kako se kaže), što povećava iskoristivost goriva i efikasnost celog sistema, a u isto vreme, stvara se i emituje manje štetnih gasova; i jedno i drugo je bolje i za prirodnu sredinu i za vaš novčanik. Dakle, evo čime se u stvari dimničari sve bave.

  Prvi pregled grejnih uređaja

  Za novougrađene sisteme za grejanje, inicijalno testiranje je neophodno radi provere ispravnosti svih delova i elemenata uređaja i opreme te dovodnih i odvodnih instalacija; istovremeno se utvrđuje i da li su ispunjeni svi tehnički uslovi za rad i održavanje.

  Time se obezbeđuje siguran rad uređaja i optimalno sagorevanje. To prvo testiranje obično vrši proizvođač ili ponuđač od kog ste sistem kupili ili koji ga je postavio. Ima firmi koje daju dugoročnu garanciju na opremu i ugradnju, ali samo pod uslovom da oni bar jednom godišnje vrše servis.

  Pregled uređaja za grejanje obezbeđuje njihovo optimalno funkcionisanje, manju opasnost od izbijanja požara, ali i niže troškove
  Pregled uređaja za grejanje obezbeđuje njihovo optimalno funkcionisanje, manju opasnost od izbijanja požara, ali i niže troškove

  Godišnji pregled dimnjaka

  Sistemi grejanja i dimovoda moraju se pregledati najmanje jednom godišnje. Redovni pregled smanjuje opasnost od požara, smanjuje mogućnost trovanja dimnim gasovima ili rizike vezane za zaštitu životne sredine. Serviseri će vam skrenuti pažnju na svako oštećenje ili manjkavosti sistema ili njegovih delova. U slučaju da sami primetite nešto što mislite da nije kako treba, savetujemo vam da i pre određenog roka pozovete odžačara ili servisera i posavetujete se. Uvek imajte na umu da su pre svega sigurnost i bezbednost vaše porodice prioritetni. S druge strane, ima osiguravajućih kuća koje ne priznaju potraživanje odštete ukoliko nemate dokaz o redovnom održavanju.

  Najbolje i najpraktičnije je da se čišćenje dimnjaka obavlja kada i redovni godišnji servis.

  Čišćenje dimnjaka, grejnih uređaja i ventilacionih otvora

  Najosnovnija i najpoznatija usluga koju odžačari pružaju jeste čišćenje dimnjaka. Neizostavan alat pri tom je duga i savijena žičana četka, premda se majstori svakako služe i drugim alatkama. Dobro očišćen dimnjak obezbeđuje veću sigurnost i zaštitu od požara, kao i bolji protok vazduha, čime se povećava koliko efikasnost sagorevanja toliko i vek trajanja celog sistema. Možda će vam zvučati neverovatno, ali je utvrđeno da svaki milimetar taloga unutar dimnjaka povećava potrošnju energije za 3-5%, što, priznaćete, uopšte nije zanemarljivo.

  Za grejanje na čvrsta goriva (na primer ugalj) čišćenje je potrebno čak 4 puta u sezoni, dok je za grejanje na biomasu potrebno 2 puta. Ako kao ogrev koristite lož-ulje ili gas, onda se preporučuje jedno čišćenje po grejnoj sezoni. Jednom godišnje neophodno je i čišćenje ventilacionih otvora za dovod i odvod vazduha.

  Čađav dimnjak „slabo vuče“, pa je zato grejanje slabije, a ima previše dima
  Čađav dimnjak „slabo vuče“, pa je zato grejanje slabije, a ima previše dima

  Uklanjanje naslaga katrana

  Dobar dovod kiseonika tokom sagorevanja ogreva poboljšava njegovu iskoristivost, a pri tom se oslobađa više toplote i nastaje manje čađi. Naslage čađi i katrana nastaju usled nepotpunog sagorevanja goriva u uređajima. Katranski talog se uklanja mehanički ili spaljivanjem. Najčešće je to posledica nepravilne upotrebe ogreva (mokro drvo, otpad), nedovoljnog dotoka vazduha (nema ventilacionih otvora ili novih, zaptivenih prozora), lošeg sagorevanja ili neadekvatno dimenzioniranog sistema (peć ili kotao, manji ili veći od potrebnog za određenu kvadraturu) ili nepravilnog načina loženja (sipanje ili stavljanje veće količine ogreva od potrebne).

  Merenje emisije dimnih gasova

  Ako se grejete na gas ili lož-ulje, emisija dimnih gasova mora da se meri najmanje jednom u sezoni. Time se proverava i ispravan rad celog sistema, ložišta i komora, pratećih uređaja, odvoda i dovoda. Ako utvrdi da je sagorevanje neadekvatno, da je emisija povećana, da su gubici prekomerni ili druge nepravilnosti, dimničar će vas posavetovati šta i kako treba dalje da preduzmete. Preporučujemo da ne oklevate i sve što treba popravite u što kraćem roku radi bezbednosti i sigurnosti, koliko vaše toliko i drugih ljudi.

  Stručni članak 2223
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Dimnjaci?

  Imamo čak 45 izvođača radova za područje Dimnjaci:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 45 izvođača radova za područje Dimnjaci
  9.8
  0

  EXPONT DOO BEOGRAD


  10
  2

  Millennium systems 2005


  9.2
  0

  DRAGIŠA MITROVIĆ PR LIMOMETAL


  9.2
  0

  VERT GRADNJA D.O.O


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana