Za područje
  OTP banka

  Izolacija balkona i hidroizolacija terase

  Članak je pregledalo čak 5831+ korisnika
  Kako se pravilno izoluju balkon ili terasa? Gde se postavlja hidroizolacija na terasi ili balkonu i kako pravilno napraviti spojeve? Pravilno izvođenje pri gradnji, renoviranju ili sanaciji balkona ili terase neophodno je ako želite da komfor u vašem domu bude na optimalnom nivou, kako spolja tako i unutar objekta. Postoji više mogućih načina realizacije, ali svi oni zahtevaju iskusne majstore, pošto nestručno izvedeni radovi mogu dovesti do još problema, kakvi su, recimo, toplotni mostovi.
  Stručni članak 5831
  izolacija balkona
  Imamo čak 182 izvođača radova za područje Sanacija balkona, terase:

  1. Toplotna izolacija balkona/terase

  1.1. Zašto je izolacija balkona toliko važna?

  Izolacija balkona predstavlja poseban tehnički izazov, budući da je, gledano iz ugla konstrukcije, on u stvari produžetak međuetažne ploče koja se nastavlja ka spolja. Naravno, jasno je šta to znači: unutrašnji deo međuetažne ploče mora biti termički odvojen od spoljašnjeg ili spoljašnji deo mora biti dobro zaštićen toplotnom izolacijom. U građevini se to naziva uspostavljanjem termoprekida. Nepravilno izvedena toplotna izolacija balkona ili terase dovodi do stvaranja toplotnih mostova, koji su sa stanovišta dobre gradnje nedopustivi.

  1.2. Loša izolacija balkona

  Loša termozolacija uzrokuje stvaranje takozvanih toplotnih mostova. Zašto je to toliko veliki problem da je nedopustiv u graditeljstvu? Toplotni mostovi su tačke na spojevima između okvira prozora ili vrata i fasadne obloge na kojima je izolacija popustila ili je nema, pa je na tim mestima povećano propuštanje toplote. Oni mogu biti uzrokovani loše izvedenim detaljima, kontaktima različitih materijala i nepravilnim izvođenjem toplotne izolacije. Kada je u pitanju izolacija balkona najčešći problemi su loš kvalitet ili zastareli materijali i nepravilno izvođenje. Ako je balkon napravljen samo kao nastavak međuetažne ploče, iznutra ka spolja, odmah se pojavljuje toplotni most. Ukoliko se to ne sanira i balkon ne bude termoizolovan, toplota će na tom mestu stalno prolaziti i toplotni gubici će brzo postati evidentni.

  To praktično znači da će se zimi gubiti mnogo energije te će, posledično, troškovi grejanja biti visoki. Ovakvo stanje stvari ne samo da je veoma neekonomično, već je i štetno po okolinu (jer se nepotrebno troši previše energije), ali i po konstrukciju objekta. Na mestima gde se stvaraju toplotni mostovi, odnosno gde je izolacija balkona loša ili je nema, uglavnom dolazi i do kondenzacije vlage.

  Nadalje tokom vremena vlaga ne samo da se nakuplja i kondenzuje, već i prodire dublje u konstrukciju, što je vrlo loše, a takođe uzrokuje pojavu zidne buđi u unutrašnjosti prostorija. Buđ je štetna po zdravlje ljudi bilo gde da se javi, a vlaga u konstrukciji ubrzava njeno propadanje i može dovesti do ozbiljnih građevinskih problema s objektom, ugrožavajući bezbednost stanara. Ako je konstrukcija drvena, drvo počinje da truli, a ako je beton, vlaga dovodi do korozije armature u njemu, što znatno smanjuje nosivost armirano-betonske ploče.

  Pravilno izvedena termoizolacija balkona
  Pravilno izvedena termoizolacija balkona
  Nepravilno izvedena termoizolacija balkona
  Nepravilno izvedena termoizolacija balkona

  2. Toplotna izolacija balkona ili terase - izvođenje

  2.1. Slojevi balkona

  Osnovnu strukturu balkona čini armirano-betonska (AB) balkonska ploča, koja je sa svih strana okružena termoizolacionim pločama (najčešće XPS). Ovo je slučaj kada je balkonska AB ploča produžetak AB međuetažne ploče objekta. Kada se termoizolacija postavi ispod AB balkonske ploče toplotni mostovi se neće pojaviti. Ovo je, takoreći, klasičan, standardni način izvođenja, a postoji još jedan, noviji, koji se radi pomoću Schock elemenata.

  2.2. Izolacija balkona u klasičnoj verziji

  Klasičan način izvođenja je takav da se betonska ploča balkona direktno vezuje za međuetažnu ploču objekta. Ako se koristi ovo rešenje, konstrukcija balkona mora biti izolovana sa svih strana (odozgo, odozdo, sa zadnje i prednje strane), kako ne bi došlo do nastanka toplotnih mostova, a samim tim ni do energetskih gubitaka, zapravo, povećanja troškova grejanja. Samo na taj način će toplotna izolacija balkona biti savršeno izvedena. Gornji sloj toplotne izolacije (XPS) mora biti izveden pod kosinom da bi se omogućilo nesmetano odvodnjavanje kišnice sa podne površine balkona (keramika, betonske ploče, drvo).

  Nažalost, klasična izolacija je takva da balkonska ploča izgleda debelo i teško, što s estetske i arhitektonske tačke gledišta može biti nepoželjno, jer kvari sliku celog objekta.

  2.3. Termoizolacija balkona sa Schock elementom

  Najjednostavnija toplotna izolacija balkona izvodi se uz pomoć Schock elementa. Reč je o posebnom građevinskom elementu sastavljenom od termoizolacije i čelične armature, a koji se vezuje za međuetažne armirano-betonske ploče tako što se produžene armaturne šipke zalivaju betonom. To znači da je izolacija gotova bez potrebe da se ceo konzolni deo balkona pokriva slojevima termoizolacije. Schock element omogućava da ploča balkona bude tanja, što je s arhitektonske tačke gledišta vrlo poželjno.

  Schock elementi imaju nosivost sličnu armirano-betonskim pločama, pa se na njih bez problema vezuju noseći zidovi. Armaturne šipke zalivene betonom osiguravaju tu nosivost.

  Može se reći da je „glavna slabost“ takve termoizolacije balkona visoka cena. Pošto je Schock element tehnički i tehnološki vrlo savremen proizvod, pa samim tim omogućava potpunu toplotnu izolaciju balkona bez dodatnih slojeva izolacije, sasvim je razumljiva i njegova znatno viša cena u odnosu na klasičnu verziju.

  3. Kolike debljine treba da bude termoizolacija balkona?

  3.1. Izolacija balkona ista kao i izolacija fasade

  Debljina termozolacije balkona treba po mogućnosti da bude ista kao i debljina one na fasadi ili barem približno ista, ako nema dovoljno mesta. Glavni problem prilikom renoviranja ili sanacije balkona nastaje tokom postavljanja termoizolacije sa gornje strane AB balkonske ploče, a razlog je manjak razmaka do balkonskih vrata.

  3.2. Manjak visine za postavljanje izolacije

  Nedostatak dovoljne visine za izvođenje svih slojeva izolacije sa gornje strane ploče je, uopšteno govoreći, najveći problem prilikom renoviranja ili sanacije balkona, jer visina poda u unutrašnjosti objekta obično predstavlja ograničavajući faktor. Konačna visina poda na balkonu ne bi trebalo da prelazi visinu poda u prostoriji. Ako ne može da se postavi izolacija iste debljine kao na fasadi, preporučuje se da bude najmanje 5 cm.

  Hidroizolacija terase je važna koliko i one na ravnom krovu
  Hidroizolacija terase je važna koliko i ona na ravnom krovu

  4. Hidroizolacija terase

  4.1. Da li je hidroizolacija terase zaista neophodna?

  Hidroizolacija terase jeste neophodna jer je ona izložena svim meteorološkim uticajima jednako kao i ravan krov. Za dobru hidroizolaciju, terasu je - baš kao i ravan krov - potrebno napraviti pod blagim nagibom od 1-2°, što će omogućiti da se voda lako sliva u odvode.

  4.2. Hidroizolacija terase ista kao i hidroizolacija krova

  Proces hidroizolacije terase je isti kao i kod ravnog krova, samo što je terasa, za razliku od ravnog krova, uvek prohodna, pa će hidroizolacija biti sakrivena pod završnim slojem poda. Slojevi su takođe slični. Ako je terasa konzolna, mogu da se pojave komplikacije sa toplotnom izolacijom, pri čemu je moguće da se ona izvede na jedan od dva moguća načina. Sa hidroizolacijom, u principu, što se toga tiče, nema problema.

  5. Kako se izvodi hidroizolacija terase?

  5.1. Hidroizolacija terase - pravilno izvođenje

  Hidroizolacija terase se postavlja preko termoizolacionog sloja koji se ugrađuje pod nagibom radi slivanja vode. Po pravilu, hidroizolacija terase se sastavlja od dva sloja polimernih bitumenskih traka. Prvi sloj hidroizolacije (samolepljiva traka) se postavlja direktno na termoizolaciju, bez upotrebe plamena. Drugi sloj hidroizolacije se potom postavlja tako što se spojevi (šavovi) rolni zavaruju, zapravo slepljuju plamenom. Oba sloja moraju biti pod nagibom da bi i pod bio iskošen i da bi voda mogla neometano da otiče.

  5.2. Hidroizolacija terase mora biti dobro zaptivena

  Važno je da prvi i drugi sloj hidroizolacije budu međusobno dobro zavareni. Pošto se hidroizolacija terase sastoji od više traka (bitumenska folija je u rolnama, pa je svaka rolna kad se razvije jedna traka) važno je da sve trake budu dobro zaptivene, slepljene jedna sa drugom kako voda ne bi mogla nigde da prodre.

  5.3. Spojevi vertikalne i horizontalne hidroizolacije

  Hidroizolacija terase prelazi iz horizontalne u vertikalnu direktno na termoizolaciji spoljnog zida ili praga balkonskih vrata (spoj poda i zida ili poda i vrata). Zbog toga je veoma važno da se hidroizolacija terase na mestu prelaska iz horizontalne u vertikalnu izvede preklapanjem - što znači da se izvodi pod određenim uglom manjim od 90°kako se trake ne bi cepale. Minimalna visina vertikalne hidroizolacije iznad konačne visine balkonskog poda obavezno mora biti 15 cm.

  Pravilno izvedena hidroizolacija na ravnom krovu je dvoslojna i čine je međusobno zavarene bitumenske trake
  Pravilno izvedena hidroizolacija na ravnom krovu je dvoslojna i čine je međusobno zavarene bitumenske trake

  6. Šta je sa hidroizolacijom balkona?

  Iako su neki uvereni da zbog balkona na višim spratovima, koji onima na nižim spratovima predstavljaju svojevrstan krov ili nastrešnicu, hidroizolacija nižih balkona nije neophodna - apsolutno nisu u pravu. Pošto meteorska voda skoro nikada na zemlju ne pada tačno pod uglom od 90°, možete očekivati veliku količinu padavina i na svom balkonu po vetrovitom vremenu ili jakoj kiši. Hidroizolacija balkona je stoga apsolutno neophodna, a izvodi se na isti način kao i hidroizolacija terase, odnosno, ravnog krova.

  Stručni članak 5831
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Sanacija balkona, terase?

  Imamo čak 182 izvođača radova za područje Sanacija balkona, terase:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 182 izvođača radova za područje Sanacija balkona, terase
  10
  1

  Honar Concept gradnja


  9.7
  0

  Krkusic plus doo


  10
  1

  M&L JANKOVIC COMPANY DOO


  9.4
  0

  ARION TIM D.O.O.


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana