Za područje
  Daibau Benefit kartica

  Dogradnja ili proširenje kuće

  Članak je pregledalo čak 6308+ korisnika
  Proširenje kuće je jedan od načina da se dobije više raspoloživog prostora i poveća njena upotrebna, ali i tržišna vrednost. Dogradnja kuće može biti mala, velika ili složena, naravno, u zavisnosti od želja i potreba. Iako se možda tako ne čini na prvi pogled, planiranje i realizacija proširenja spada u složenije građevinske poslove. Šta sve treba uzeti u obzir pri planiranju dogradnje, koje su slabosti, zašto je ovakva gradnja jedan od negativnih trendova i da li je potrebna građevinska dozvola, pročitajte u tekstu koji smo pripremili za vas.
  Stručni članak 6308
  dogradnja prosirenje kuce
  Imamo čak 912 izvođača radova za područje Novogradnja:

  1. Čemu služi proširenje?

  1.1. Svrha proširenja 

  Pre nego što počnete da se bavite proširenjem, trebalo bi da precizirate šta biste želeli da njime dobijete i kakve bi mu bile namena i funkcija. Za gradnju i odluku o dogradnji nije dovoljan samo nedostatak prostora, odnosno ideja o povećanju kvadrature, bilo da je u pitanju radna soba, pomoćna prostorija, dodatno kupatilo ili kotlarnica. Obično se radi o povećanju takozvanog dnevnog dela objekta - u stvari, trpezarije, kuhinje ili dnevnog boravka. Starim kućama tlocrti su pretežno takvi da su sve prostorije prosto poređane jedne uz druge; zato je njihova funkcionalna preraspodela moguća, i to na način da se u dograđenom delu dobije nov, veliki, svetao i prostran dnevni prostor.

  1.2. Proširenje treba da funkcionalno dopunjuje objekt

  Važno je doneti jasnu odluku o funkciji i nameni dogradnje, koja mora biti prilagođena i smisleno povezana sa postojećim prostorom, pošto od toga zavise njegovo mesto, veličina i plan. Ako će dogradnja, recimo, biti kuhinja, onda je logično da bude povezana sa postojećom kuhinjom, trpezarijom ili boravkom, što nadalje znači da nije svejedno gde će biti postavljena. Ponekad je takva veza sa postojećim objektom - što zbog blizine međe ili obavezne udaljenosti od drugih objekata, što zbog tlocrta ili orjentacije postojeće kuće ili nečeg trećeg - često neostvariva. Zato o svim detaljima valja na vreme dobro promisliti i posavetovati se sa stručnjakom.

  2. Kako se planira dogradnja

  2.1. Proširenje i zakonske odredbe

  Prilikom projektovanja dogradnje, potrebno je voditi računa o položaju, odnosno, pozicioniranju proširenja i spoljnim dimenzijama (gabaritu) objekta. U slučaju da se postojeća kuća nalazi suviše blizu ivice parcele, dogradnja će zapravo biti nemoguća zbog nedostatka prostora. U tom smislu, lokacijska informacija može poslužiti kao polazna tačka planiranja. U tom se dokumentu nalaze svi podaci o obaveznim rastojanjima, tačnije udaljenosti dvaju objekata ili objekta od međa, dozvoljenom gabaritu, krovnoj kosini i opštim uslovima oblikovanja dogradnje, odnosno gradnje. Ima područja gde su ovi propisi nešto stroži, ali i onih gde su nešto manje rigorozni, pa to treba unapred dobro proveriti.

  Pre nego što se počne projektovanje dogradnje, mora se proveriti da li ona odgovara dozvoljenom ukupnom gabaritu objekta na toj parceli te da li je uopšte moguća zbog zahtevanih rastojanja od njenih međa.

  2.2. Arhitektonski kriterijumi planiranja

  Među bitnim faktorima su veličina i oblik proširenja, pri čemu se uzimaju u obzir navike i potrebe stanara, odnosno, članova porodice. Dogradnja može biti odlično rešenje u slučaju da, recimo, nema mesta za goste. Prostorija za druženje i razne proslave rešila bi takav manjak prostora. Prilikom pravljenja planova ne smeju se zaboraviti prirodno osvetljenje ni postavljanje dovoljno velikih prozora.

  2.3. Veza proširenja i postojećeg objekta

  Pri planiranju proširenja mora se razmišljati o povezanosti sa postojećim objektom. Često se dešava da stara kuća ima visoko prizemlje. Ako hoćete da dogradnja bude u nivou terena i ima vezu sa vrtom, onda se moraju dodati stepenice.

  Treba razmisliti i o tome kako bi se dogradnja vizuelno povezala sa postojećim objektom; da li je bolje da bude direktno dozidana ili od njega odvojena, odnosno spojena hodnikom ili prolazom?

  3. Dogradnja i građevinska dozvola

  Dogradnja kuće se smatra novogradnjom, pa je obavezno pribaviti važeću građevinsku dozvolu. Prema postojećem Zakonu o izgradnji, dogradnja koja će služiti stanovanju, kao i svaki drugi stambeni objekt, spada u manje zahtevne građevinske objekte za koje se građevinska dozvola može dobiti samo kroz projekt za dobijanje građevinske dozvole, koji sastavlja odgovorni projektant ili arhitekta.

  Konačna građevinska dozvola je stoga potrebna u svakom slučaju kada se radi o izgradnji novog objekta, koji obuhvata dogradnju i nadgradnju, odnosno gradnju kojom se menja izgled prvobitnog objekta. Konačnu građevinsku dozvolu izdaje nadležna upravna jedinica.

  Mora se voditi računa o tome da proširenje stilski i estetski odgovara kući
  Mora se voditi računa o tome da proširenje stilski i estetski odgovara kući

  4. Dogradnja kuće - prednosti

  4.1. Rešavanje stambenog pitanja

  Među glavnim prednostima - pored dodatnog životnog prostora ili rešenja prostornih ograničenja - jeste i povećanje tržišne vrednosti nekretnine. Veći stambeni prostor znači i veći komfor, čime se podiže kvalitet boravka u objektu. Možda će u proširenje moći da se useli i porodica vaše dece čime bi bilo rešeno njihovo stambeno pitanje, budući da se zbog visokih cena na tržištu nekretnina sve teže dolazi do vlastitog doma.

  4.2. Proširenje kuće je investicija

  Ipak, izgradnja proširenja ima i svojevrsne zamke. Na samom početku mora se odrediti maksimalan mogući budžet, dakle iznos koji možete da potrošite na proširenje i preko kog ne može da se ide, kako tokom kupovine materijala ne biste došli u iskušenje niti bi moglo da se dogodi da vas ponese nešto drugo (na primer, lepši, ali skuplji materijal, oprema i slično) te potrošite više od planiranog. Zbog toga je pametno utvrditi trenutnu tržišnu vrednost imovine i tržišnu vrednost nakon završetka dogradnje. Razlika između te dve sume je iznos novca koji možete potrošiti na novogradnju. Samo na taj način će vam u slučaju prodaje biti vraćen uloženi novac.

  5. Dogradnja kuće - slabosti

  5.1. Dogradnja je negativan trend

  Nažalost, proširenja su danas negativan trend, što je uglavnom posledica previsokih cena nekretnina, zbog čega većina mladih ostaje kod kuće. Rezultat je, naravno, manjak prostora, što, takoreći, primorava porodice da se opredele samo za dogradnju. S druge strane, nju može da iziskuje i loš raspored i nefunkcionalnost prostorija u starijem objektu.

  5.2. Neusklađenost sa postojećim objektom

  Glavna slabost dogradnje neretko je neusklađenost sa postojećim objektom, pri čemu dogradnja narušava celokupnu originalnu sliku postojećeg stanja i uzrokuje nepovezanost s ostatkom prostora. Onda kada ne želite ili ne možete da odustanete od dogradnje, dobro bi bilo da angažujete projektanta ili arhitektu koji će se potruditi da proširenje bude u istom stilu te da neophodni materijali budu istovetni onima koji su prvobitno bili upotrebljeni. Međutim, ista boja, materijali i isti nagib krova svakako nisu dovoljni da se dogradnja u potpunosti uskladi sa kućom. Spojevi proširenja sa postojećom građevinom uvek su aktuelan i složen građevinski problem, čije izvođenje zahteva prisustvo stručnjaka. Ako se proširenje ne izvede kako treba, mogu da nastanu toplotni mostovi, koji će vremenom dovesti do drugih problema.

  5.3. Dogradnja kao samostalna stambena jedinica

  Ceo proces realizacije proširenja dodatno se komplikuje ako želite da dogradnja bude, zapravo, poseban stan. U tom slučaju, objekt se zakonski smatra dvostambenom zgradom, pa je neophodna promena namene po datoj proceduri. Promena namene iziskuje doplate taksi, rešenja i komunalnih doprinosa, kao i razvođenja, odnosno, uspostavljanja novih ili dopunskih priključaka.

  5.4. Smanjenje zelenih površina

  Kao dodatna slabost dogradnje uzima se i smanjenje kvaliteta parcele, budući da proširenje uvek oduzima više kvadratnih metara. Veće zelene površine su danas sve veća retkost, pogotovo u urbanim sredinama i itekako utiču koliko na kvalitet življenja toliko i na vrednost nekretnina. Proširenjem se može ograničiti ili blokirati vidik ili narušiti veza s okućnicom.  

  5.5. Angažovanje arhitekte

  Ako se dogradnja kuće ne može izbeći, biće neophodno da razgovarate sa stručnjakom, odnosno, arhitektom koji će moći da vas posavetuje o opcijama koje su vam na raspolaganju. Na kraju, treba naglasiti da dogradnja nikada nije 100% funkcionalno povezana s ostatkom unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora niti je moguće potpuno sakriti je i uskladiti sa postojećim objektom.

  6. Dogradnja - cena

  Koliko može da košta dogradnja kuće? Za dogradnju koja obuhvata pripremu terena, iskop, postavljanje temelja, izradu etažnih ploča, izvođenje konstrukcijskih i krovnih radova, pokrivanje te izvođenje zidova, plafona, pregradnih zidova i sve završne građevinske radove (estrihe, maltere), u proseku treba izdvojiti između 230 EUR/m2 (do 3. faze)  i 750 EUR/m2 (za „ključ u ruke“).

  Cena dogradnje kuće zavisi od mnogo faktora, uključujući veličinu proširenja, spratnost, brojnost i vrstu upotrebljenih građevinskih materijala, obim neophodnih građevinskih radova, izvođača radova i sličnog.

  Za više informacija ontaktirajte izvođače radova na našoj veb-stranici.

  Stručni članak 6308
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 912 izvođača radova za područje Novogradnja:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 912 izvođača radova za područje Novogradnja:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 912 izvođača radova za područje Novogradnja
  10
  2

  ŠOROVIĆ TIM


  9.1
  0

  ŽELJKO NIKOLAŠEV PR IZGRADNJA STAMBENIH I NESTAMBENIH ZGRADA NOVAK INVEST KAĆ


  9.7
  0

  DOO TEHNOOPREMA KRALJEVO


  9.6
  0

  BSB GRADNJA


  Tražite dobre izvođače radova za područje NOVOGRADNJA?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana