Za područje
  CRAFTER rođendanska ponuda

  Lice kuće -10 najlepših fasada

  Članak je koristilo čak 4886+ korisnika
  Ako razmišljate o izgradnji ili renoviranju, možda ćete biti iznenađeni mnoštvom fasadnih materijala koji su sada na tržištu. Klasično malterisane fasade više ni u kom slučaju nisu jedini izbor. Svakako, kad već imate pred sobom takvu ponudu, poželećete nešto što će odgovarati okruženju i klimi u kojima živite, ali u isto vreme i ličnom ukusu. Drvene fasade su postale izuzetno popularne poslednjih decenija zbog svoje prirodne privlačnosti. Drvenim panelima se mogu kreirati velike strukturne „zavese“ koje štite dom od direktne sunčeve svetlosti, posebno ako živite u toplim krajevima. Staklo takođe odlikuju mnoge dekorativne i funkcionalne prednosti. Daje moderan izgled i briše granice između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Arhitekte sve više koriste i sirovine kao što su vidni beton, cigla i lim kao fasadni materijal. U mestima sa toplijom klimom sve se više pažnje poklanja prirodnom hlađenju posredstvom zelenih fasada i krovova. Ne bismo li vam bar donekle olakšali izbor, odabrali smo neke zaista divne primere fasadnih materijala i njihovu upotrebu.
  Stručni članak 4886
  omiljen
  1.jpg
  Imamo čak 1392 izvođača radova za područje Fasade:

  1. Fasada od opeke

  Kanadski studio Batai-Csorba Architects je u monolitnu fasadu od cigle kuće u Torontu uklesao lučni tunel, koji (najviše) podseća na arhitekturu starog Rima. Zgrada ima dva sprata i podrum i namenjena je vlasnicima italijanskih korena. Svod čini nastrešnicu za parkiranje automobila. Trodimenzionalni dezen dobijen položenim ciglama na fasadi, stvara igru svetlosti i senke i malih polica na kojima se sneg zadržava zimi, stvarajući vrlo zanimljiv efekt. Arhitekte Batai-Csorba su izabrali cigle da bi njihova tvorevina bila u skladu s okolnim domovima (Toronto ima bogatu tradiciju ciglene gradnje), a da ipak izgleda savremeno.

  Rezidencija High Park_Batay, Csorba Architects (www.batay-csorba.com); foto: Doublespace Photography
  Rezidencija High Park_Batay, Csorba Architects (www.batay-csorba.com); foto: Doublespace Photography

  2. Fasada o crnih dasaka

  Takozvana kućica za čamce, nalazi se na samoj obali mora, u fjordu na granici sa Danskom i Nemačkom. Po potrebi se koristi kao gostinjska kuća, ali i vikendica. Podignuta je na ploči od sirovog betona, obrasloj bršljanom i sa crnim drvenim oblogama, pa se stoga sasvim prirodno utapa u okolni pejzaž. Ručno rađene stepenice od cigle vode od glavne kuće do terase, pa se nastavljaju u unutrašnjost, stvarajući prelep, starinski ambijent prostoru ove primorske rezidencije.

  Kućica za čamce u fjordu_Norm Architects (vvv.normchp.com)
  Kućica za čamce u fjordu_Norm Architects (vvv.normchp.com)

  3. Fasada bez prozora od kedrovine

  Kuća Ogimachi je osmišljena i projektovana tako da se minimalnom upotrebom materijala dobije maksimalna upotrebljivost. Polazna tačka projekta bila je želja da se klijentovoj majci ponudi mirno i tiho utočište. Imajući ovo na umu, svaka soba je dizajnirana tako da omogućava fluidnost kretanja. Pored toga, pod uticajem japanskog i skandinavskog minimalizma, sastoji se od pažljivo odabrane i samo neophodne opreme, bez vidljivih ukrasa. Prirodno drvo se pojavljuje u svakoj završnoj obradi od zidova do detalja. Vizuelna kohezija je direktan uticaj najvažnijeg pravila japanskog načina gradnje, po kome se koriste samo sirovine lokalnog porekla. Paneli od kedrovine su pažljivo obrađeni tako da mogu da pruže dobru protivpožarnu zaštitu i obezbede adekvatnu izolaciju zimi, odnosno, da imaju sve karakteristike brvnare.

  Kuća Ogimachi, Tomoaki Uno (www.unotomoaki.com); foto: Ben Hosking
  Kuća Ogimachi, Tomoaki Uno (www.unotomoaki.com); foto: Ben Hosking

  4. Betonska fasada

  Kuća Delluna je introvertna, čvrsta i antagonistička porodična kuća u zatvorenoj zajednici koja štiti privatnost svojih stanara. Život porodice odvija se u velikom betonskom monolitu raspoređenom oko centralnog dvorišta koje otvara pogled na jug i stvara unutrašnju mikroklimu koja odgovara fizičko-geografskim uslovima područja. Garaža i fleksibilni stambeni prostor smešteni su u podrumu sa zidovima od prirodnog kamena dobijenog na licu mesta. Podrum služi kao postolje, na čijem se vrhu nalaze neke dnevne prostorije u nivou prizemlja (ulaz, dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, porodična soba, studio i terasa). Snaga i iskrenost zida od livenog betona i toplota mermernog poda, elementi su koji definišu ambijent. Izdvojen prostor na gornjem spratu čine spavaće sobe i pomoćne prostorije. Ove su sobe obložene drvetom koje za ukućane stvara umekšanu i prijatnu atmosferu.

  Kuća Delluna_Reims 502 (www.reims502.com); foto: Ricardo Janet
  Kuća Delluna_Reims 502 (www.reims502.com); foto: Ricardo Janet

  5. Fasada od ogledala

  Los Terrenos se nalazi na šumovitoj padini u severnom meksičkom gradu. Čine ga dve zgrade kamenih zidova smeštene oko bazena sa stazama popločanim terakotom, u pejzažu autohtone flore. Stambeni prostor je fragmentiran prema funkciji i ulozi svake od komponenti. Veća od dve zgrade je pravougaone tlocrtne osnove i upotpunjena je asimetričnim dvovodnim krovom. Fasada je obložena ogledalima, koja građevinu u potpunosti stapaju s okolnim zelenilom kao da ima svojstva mimikrije. Zgrada ima jednostavno opremljenu kuhinju, trpezariju i dnevni boravak. Staklena vrata se potpuno otvaraju, obezbeđujući neprekidnu vezu između dnevnog boravka i zasenjene terase. Druga zgrada, u obliku slova L, ima dve spavaće sobe orijentisane u različitim pravcima. Arhitekte su postavljajući drvene platforme i stepeništa, kreirale strukturu u više nivoa. Zidovi spavaćih soba su od nabijene zemlje i cigle. Prednja strana svake spavaće sobe je staklena pregrada koja može da se preklapa i tako unutrašnji prostor otvara ka spolja.

  Kuća Los Terrenos_Tatiana Bilbao (www.tatianabilbao.com); foto: Rory Gardiner
  Kuća Los Terrenos_Tatiana Bilbao (www.tatianabilbao.com); foto: Rory Gardiner

  6. Drveće na fasadi

  Arhitekte biroa Vo Trong Nghia su u živopisnom vijetnamskom zalivu Ha Long podigli vilu kroz čije betonske zidove raste drveće. Na betonskoj fasadi Ha Long postoje veliki pravougaoni otvori i kroz svaki od njih pomalja se po jedno drvo. Arhitekte su želele da njenim stanarima pruže iskustvo života u prirodi. „Dizajnirali smo održivi dom koji postoji u skladu sa svojom okolinom i želi da postane deo pejzaža“, objašnjavaju oni. Nadaju se da ova kuća, koja je delom zgrada, a delom pejzaž, može biti podsetnik važnosti održavanja ravnoteže između onoga što se gradi i prirode. Vila Ha Long je petougaona u osnovi i ima šest spratova povezanih stepeništem koje se spiralno obavija oko centra. Kutije za sadnju drveća postavljene su u praznine između različitih delova stepeništa, sa sasvim dovoljno mesta za rast stabala. Stvaranje ovog „zelenog zaštitnog pojasa” oko spoljašnjosti zgrade ima mnogo prednosti – pomaže u prirodnom hlađenju unutrašnjosti, eliminiše potrebu za veštačkom klimatizacijom i ublažava buku. Arhitekte su za fasadu odabrale beton sa drvenom teksturom kako bi učinili da zgrada nalikuje kamenu i deluje što prirodnije.

  Zgrada Ha Long, VTN arhitekte (www.vtnarchitects.net); foto: Hiroyuki Oki
  Zgrada Ha Long, VTN arhitekte (www.vtnarchitects.net); foto: Hiroyuki Oki

  7. Dinamična drvena fasada

  Ova ambiciozno dizajnirana kuća odgovara kontekstu svog okruženja davanjem prioriteta strogoj geometrijskoj kompoziciji, dinamičnim korišćenjem prostora i svetlosti te potpunom saglasju s uličnim pejzažem. Cilj arhitekata je bio da promovišu tradicionalnu tipologiju rezidencijalnih dupleksa kako bi bolje odražavali savremeni društveni i kulturni kontekst naselja. Geometrija nove fasade je ogledalo susedne kuće. Minimalistička belo ofarbana drvena fasada favorizuje čistoću i jasnoću trima uzastopno poređanim zabatnim formama, istovremeno održavajući formalnu vezu sa susednom zgradom. Snažna veza s eksterijerom, očuvanje privatnosti i mogućnost prilagođavanja objekta različitim termičkim uslovima, postignuta je dinamičnom prednjom i zadnjom fasadom. Ranije tamna fasada ovog dupleksa sada je obasjana suncem tokom celog dana i prirodno provetrava ceo dom, dovodeći vazduh sa prednje i sa zadnje strane kroz otvorene krovne prozore. Zadržana paleta materijala oslanja se na raznolikost teksture i dezena koliko i na njihovu interakciju sa svetlom i prostorom.

  Vila North Bondi_James Garvan (www.jamesgarvan.com); foto: Katherine Lu
  Vila North Bondi_James Garvan (www.jamesgarvan.com); foto: Katherine Lu

  8. Crno ofarbana drvena fasada

  Holandski arhitekta, s enterijeristima „i29“, dizajnirao je malu kuću za odmor holandskoj četvoročlanoj porodici, u bujnoj zelenoj prirodi Vinkeveena, plutajućoj stambenoj enklavi međusobno povezanih ostrva. Lokacija na izduženom placu u blizini jezera, bila je idealna za to da se postavkom i orjentacijom zasebnih delova otvori pogled na jezero i sunce. Spolja, objekti različitih veličina stvaraju skulpturalnu sliku koja izgleda drugačije iz svakog ugla. Da bi se pojačao kvalitet te skulpturalne strukture, stambeni prostori imaju minimalističku drvenu fasadu tamne boje sa nevidljivim završnim obradama krova i okvira prozora. Sve sobe imaju velike prozore ili klizna vrata koja se mogu potpuno otvoriti kako bi se povezali enterijer i eksterijer.

  Vikendica Vinkeveen_Chris Collaris (www.chriscollaris.nl)
  Vikendica Vinkeveen_Chris Collaris (www.chriscollaris.nl)Caption

  9. Fasada sa šindrom od reciklirane plastike

  Pretty Plastic je šindra dobijena od 100% recikliranih materijala za oblaganje fasada, koju su arhitekte holandskih studija Overtreders W i Bureau SLA prvi put upotrebile za oblaganje trajne građevine. Pretty Plastic je materijal za oblaganje koji odbačenim građevinskim proizvodima daje drugi život. Šindre se prave od starih plastičnih prozorskih okvira, slivnika i oluka. Postavljaju se na fasadu jednim šrafom i dostupne su u 9 različitih nijansi sive, a u budućnosti će ih biti i mnogo više. U 2017. godini obloga je korišćena za takozvani Narodni paviljon u okviru Holandske nedelje dizajna, dok je u januaru ove godine završena prva stalna zgrada sa ovom oblogom, odnosno Muzički paviljon gimnazije Sint Oelbert u Oosterhoutu, u Holandiji.

  Muzički paviljon gimnazije Sint-Oelbert_Grosfeld Bekkers Van Der Velde arhitekte (www.grosfeldbekkersvandervelde.nl)
  Muzički paviljon gimnazije Sint-Oelbert_Grosfeld Bekkers Van Der Velde arhitekte (www.grosfeldbekkersvandervelde.nl)

  10. Drvena šindra na fasadi

  Tri velika okrugla prozora probijaju fasadu kuće koja gleda na austrijsku dolinu Rajne, a koju su dizajnirale arhitekte Inauer-Matt. Dvospratnica, nazivana Trooka, ima niz značajnih karakteristika. Pored prozora na koje se naziv odnosi, tu je i fasada od šindre, pravljena od drveta ariš, koja podseća na riblju krljušt. Arhitekte su ovu kuću projektovale za četvoročlanu porodicu, kada je prethodna, seoska, na istom mestu stradala u nevremenu.

  Kuća sa tri oka_Innauer Matt arhitekte (www.innauer-matt.com); foto: Adolf Beureuter
  Kuća sa tri oka_Innauer Matt arhitekte (www.innauer-matt.com); foto: Adolf Beureuter

  Ukoliko se odlučite za izradu ili obnovu fasade, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 4886
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1392 izvođača radova za područje Fasade:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1392 izvođača radova za područje Fasade:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1392 izvođača radova za područje Fasade
  9.9
  0

  TRIMO-INŽENJERING D.O.O.

  Šimanovci
  9.5
  0

  PRO INDUSTRY DOO NOVI SAD


  8.9
  0

  Marjan Zekirović preduzetnik malterisanje i izvođenje grubih i završnih građevinskih radova MAXBAU Beograd

  Boleč
  9.6
  0

  DOO KLJUČ ZA PROIZVODNJU I TRGOVINU NA VELIKO I MALO, BAČKA PALANKA

  Palanka
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE FASADE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana