Za područje

  Gradnja na strmoj parceli

  Članak je pregledalo čak 3131+ korisnika
  Jasno je da je podizanje kuće na neravnom terenu veći izazov u poređenju s izgradnjom na ravnoj parceli. Na neujednačenom zemljištu se mora voditi računa o visinskim kotama pojedinih tačaka terena kako bi se parcela maksimalno iskoristila. U svakom slučaju, pri planiranju, projektovanju i podizanju objekta na bilo kojoj vrsti terena, saradnja s arhitektom kog izaberete i angažujete biće ključna za uspešnu realizaciju celog poduhvata. Zadatak arhitekte je da dobro proceni sve faktore rizika, ali i sve mogućnosti koje data parcela pruža, pa ih iskoristi na način koji će obezbediti maksimalno iskorišćenje svih potencijala koliko i usklađenost sa vašim zahtevima.
  Stručni članak 3131
  gradnja na strmoj parceli
  Imamo čak 3507 izvođača radova za područje Projektovanje:

  1. Strm teren

  Pod strmim terenom podrazumeva se svako zemljište koje nije ravno i stoga ima određene visinske razlike. Naravno, strmina ne predstavlja nužno slabost parcele – upravo suprotno. Uz pravilno planiranje, odnosno, projektovanje, kosina se može iskoristiti tako da se objekt sasvim stopi sa terenom i okolinom.

  Jedna od najvećih početnih grešaka koju, nažalost, mnogi prave, jeste nivelisanje terena, pri čemu se sasvim previđa da takva vrsta intervencije u potpunosti menja okruženje te da će novoizgrađen objekt kao takav biti mnogo manje vizuelno usklađen sa drugim kućama i okruženjem.

  2. Kako strm teren pretvoriti u benefit?

  Iskoristiti prirodan pad terena prvenstveno znači ne menjati ga. Nakon posete i uvida u činjenično stanje na licu mesta, dobar stručnjak će tačno znati kako da sve iskoristi i preokrene u svoju, odnosno, vašu korist. U praksi to obično znači da će projektovani objekt biti u više nivoa da bi pratio kosinu terena.

  Konkretno govoreći, ako je visinska razlika, recimo, 3 m, to je vrednost koja predstavlja tačno visinu jednog sprata. U slučaju da je pristupna staza na višem nivou, tu se najčešće postavlja ulaz i uz njega takozvane servisne prostorije i one za dnevni boravak, dok se niži nivo ostavlja za spavaće sobe. Položaj kuće može, naravno, biti i drugačiji, proizvoljan, u zavisnosti od zahteva naručioca.

  Međutim, ako je prilazni put uređen na nižem nivou terena, raspored prostorija će biti upravo suprotan. Glavni ulaz, garaža i servisne prostorije će se nalaziti ispod, a iznad će biti dnevni i spavaći deo, koji mogu biti i odvojeni. Suština koncepta izvođenja objekta na strmoj parceli je podela prostora na pojedinačne nivoe, pri čemu ovu podelu diktira sam teren. Tada se kaže da je kuća podeljena po nivoima (spratovima) na „prirodan“ način. Jedna od osnovnih prednosti postavljanja kuće na strmoj parceli je takozvani terasast raspored, pri čemu je sa svakog od nivoa moguć direktan pristup delovima okućnice.

  3. Potporni/uporni zidovi - nezaobilazan element uređenja

  Može se reći da su potporni, odnosno, uporni zidovi ili škarpe, nezaobilazni elementi korišćenja strmog terena. Uz pomoć škarpi mogu se kreirati različiti nivoi, zapravo terase, svaka sa svojom namenom. Tako je viši nivo parcele, neposredno uz kuću, obično predviđen za terasu ili verandu sa koje se mogu posmatrati travnjak, bazen, bašta ili voćnjak koji se prostiru ispod. Mogućnosti u pogledu spoljašnjeg uređenja okoline su brojne, premda u mnogome zavisne ne samo od mašte projektanta već i od prirodnih uslova, ako se striktno drži do pravila minimalnog narušavanja ambijenta. Pored osnovne funkcije podele terena na različite nivoe, škarpe igraju važnu ulogu i s estetske tačke okruženja. Škarpa kao takva može biti klasično građena, puna, od kamena ili betona, ali postoje i one koje se prave od drugih materijala i oblika koji će vašem okruženju nesumnjivo dati lepši izgled.

  Oblik kuće sliven sa strminom terena
  Oblik kuće sliven sa strminom terena
  Potporni ili uporni zidovi su uvek pravi element za uređenje okućnice na strmoj parceli
  Potporni ili uporni zidovi su uvek pravi element za uređenje okućnice na strmoj parceli
  Stručni članak 3131
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Projektovanje?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 3507 izvođača radova za područje Projektovanje:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana