Za područje
  Vreme je za štednju energije

  Radijatori – montaža i cena

  Članak je koristilo čak 1723+ korisnika
  Radijatori su jedan od tipova nesamostalnih grejnih tela, odnosno, onih koji su deo centralnog sistema. Grejna tela su zapravo, svi uređaji i elementi koji samostalno ili priključeni na daljinski sistem greju naše domove. Među sistemima je, svakako, najpoznatiji centralni sistem daljinskog grejanja preko koga se obezbeđuje zagrevanje velikog broja domaćinstava u gradskim sredinama. Međutim, pod centralnim grejanjem najčešće se podrazumeva upravo to iz toplana, putem toplovoda, dok postoje i individualni sistemi koji, takođe, putem cevi prenose toplotu do svih prostorija doma, ali od centralne peći ili kotla.
  Stručni članak 1723
  radiator_2708484b.jpg
  Imamo čak 1868 izvođača radova za područje Grejanje:

  1. Funkcionisanje radijatora

  Radijatori funkcionišu tako što toplotu dobijaju putem cevi, sami se zagrevaju, pa je dalje šire zračenjem. Najčešće do radijatora dolazi topla voda, a oni mogu da izdrže i onu zagrejanu do 110°C. Grejna tela mogu biti različitih veličina, a njihova veličina se određuje prema veličini prostora koji treba zagrevati, prema koeficijentu prenosa toplote zidova, prozora, podova i, naposletku, prema vrsti kotla.

  Ako se poredi radijatorsko i podno grejanje, na primer, može se reći da je grejanje radijatorima visokotemperaturno i da se grejna tela postavljaju ispod prozora. Prednost radijatorskog grejanja su niži troškovi i brza montaža, ali im je slabost koliko estetske toliko i funkcionalne, zapravo, praktične prirode: sve cevi su vidljive, sami radijatori kabasti i zauzimaju dosta mesta, a pri tom najsnažnije greju samo svoju najbližu okolinu. Tako mesta najdalja od radijatora dobijaju najmanje toplote.  

  Rad radijatora u individualnim grejnim sistemima omogućavaju, pored centralne peći ili kotla, protočne pumpe, koje obezbeđuju kruženje vode. Uvek se biraju one pumpe koje će u odnosu na postojeće parametre najbolje obezbeđivati i održavati pravu visinu pritiska i protoka u sistemu. Zato takve, adaptibilne pumpe i smanjuje potrošnju energije. Postoje tri tipa pumpi za grejne sisteme: prvi tip omogućava regulaciju sa proporcionalnim diferencijalnim pritiskom – to praktično znači da se sa povećanjem protoka u sistemu povećava i pritisak. Druga vrsta pumpe je ona koja održava konstantan diferencijalni pritisak. Postoji i tip pumpi kod kojih se moguća, zapravo, fabrički dozvoljena i projektovana razlika pritiska prilagođava potrebama.

  2. Regulacija toplote

  Regulacija toplote u centralnom sistemu se odvija na dva načina - preko kontrolnih senzora i preko termostatskog ventila. Termostatski ventil omogućava podešavanje i održavanje određene temperature u prostoriji. Regulatori služe za to da ujednačavaju temperaturu u radijatorima. Grejači dobijaju samo onoliko toplote kroz cevi koliko je potrebno za željenu sobnu temperaturu. Međutim, na temperaturu u prostoriji može se uticati i promenom vrednosti na sobnom ili centralnom termostatu.

  3. Održavanje radijatora

  U proseku, radijatori mogu da traju između 20 i 30 godina. Ako se redovno održavaju, koliko i sam sistem, svakako da će duže i trajati. Kvalitet celog sistema grejanja se obezbeđuje dobrim proračunom kapaciteta, izborom dobrih grejnih tela koliko i pravilnom ugradnjom. Vrlo je važno da radijatori ne budu bez vode i onda kada sistem ne radi kako ne bi korodirali.

  4. Radijator - cena

  Najpoznatiji i najčešće ugrađivani su klasični, rebrasti, liveni radijatori koji, u zavisnosti od dimenzija, odnosno, broja rebara (po standardima JUS M.E6.051i JUS C.J2.020) mogu da trpe temperature vode do 110°C, a praktično imaju decenijski rok trajanja i koštaju oko 5-15 EUR po rebru. Uz ovaj trošak dodaje se ugradnja koja izlazi 25-42 EUR/m2.

  Ukoliko se odlučite za grejanje radijatorima, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 1723
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1868 izvođača radova za područje Grejanje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1868 izvođača radova za područje Grejanje:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1868 izvođača radova za područje Grejanje
  9.8
  0

  M.J. DOO SOMBOR


  9.8
  0

  BRANKO NOVAKOVIĆ PREDUZETNIK, SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA VODOSISTEM ŠABAC


  9.7
  0

  NID-ENERGY SYSTEMS DOO PARAĆIN


  9.6
  0

  TERMO-SOLAR DOO VALJEVO


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE GREJANJE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana