Za područje

  Brvnare

  Članak je pregledalo čak 4212+ korisnika
  Brvnare ili kuće od balvana imaju mnoge prednosti u odnosu na zidanu gradnju, prvenstveno zbog toga što su napravljene od prirodnog materijala koji blagotvorno utiče na dobrobit i zdravlje ljudi. Osim toga, sasvim su ekološke. U krajnjoj liniji, neosporna prednost im je i u brzoj gradnji.
  Stručni članak 4212
  drvene kuce
  Imamo čak 660 izvođača radova za područje Drvene kuće, brvnare:

  1. Brvnara - prednosti

  1.1. Kuće od drveta su ekološke

  Život u masivnoj drvenoj kući je izuzetno zdrav, jer je drvo prirodni materijal koji svojim mirisom, bojom i strukturom blagotvorno utiče na zdravlje. Drveni objekti imaju svojstvo da sami regulišu vlažnost u unutrašnjosti, a takođe sprečavaju razvoj plesni. U drvenoj kući osećaćete se prijatno već na 18°C, pa je za grejanje potrebno manje energije nego u klasičnoj, zidanoj konstrukciji.

  1.2. Dugotrajnost brvnare

  Pravilno i dobro održavane brvnare dostižu dug vek, čak preko 100 godina, a mnoge i više. Međutim, da bi ona koju podižete dostigla takvu trajnost, drvo koje se bude upotrebilo za nju, bilo da su u pitanju balvani, trupci ili drvna građa, moraju biti isečeni i pripremljeni u tačno određeno vreme i na tačno određen način; svaki element mora biti od tačno odabrane vrste drveta, a naposletku, kada brvnara bude završena, mora i da se zaštiti odgovarajućim sredstvima bez obzira na to kakav konačni izgled želite.

  1.3. Požarna i seizmička sigurnost

  Drvena gradnja je pogodna i za manje nosive terene ili na zemljotresnim područjima, pošto je izuzetno lagana. Uprkos suprotnim verovanjima, drvo je takođe među materijalima najsigurnijim od požara, budući da se masivni balvani i trupci teže pale i sporije gore. Preciznije rečeno, dok kora i površinski sloj balvana sporo tinjaju i ugljenišu se, vatra ne prodire u jezgro drveta, što osigurava duži period statičke čvrstine i stabilnosti pre nego što se objekt uruši. Takođe suprotno verovanju, drveni objekti su zato otporniji na vatru od onih sa čeličnim nosačima, koji u slučaju požara vrlo brzo počinju da se tope uprkos zaštitnim premazima. 

  Drvo može da, u poređenju sa, na primer, čelikom ili betonom, nosi veća opterećenja, a u slučaju izbijanja požara ponaša se daleko predvidljivije. Jedan od razloga je i to što puno drvo prvo tinja i mnogo mu treba da se razgori, što svakako usporava širenje i rasplamsavanje vatre, a stanarima pruža veću zaštitu i obezbeđuje dovoljno vremena da se spasu.

  1.4. Brza izgradnja

  Izgradnja brvnare od debala, trupaca i greda je veoma brza, jer su svi elementi unapred spremni, a zatim se samo slažu na licu mesta. Montaža ovakve kuće od balvana i trupaca može da se završi za dve-tri nedelje, a objekat može da bude useljen za oko 2 meseca.

  Balvani se postavljaju na betonsku ploču
  Balvani se postavljaju na betonsku ploču

  2. Brvnare - slabosti

  2.1. Održavanje brvnara je zahtevno

  Sve drvene konstrukcije zahtevaju redovno održavanje, ali je održavanje brvnara posebno zahtevno zbog specijalnog masivnog drveta ili balvana. Pravilno održavanje brvnare podrazumeva redovno farbanje i tretiranje fasade zaštitnim premazima radi sprečavanja propadanja usled vlage, sunčeve svetlosti i drugih uticaja.

  Svaka brvnara mora imati dovoljno veliku strehu da bi se sprečilo propadanje fasade zbog padavina.

  2.2. Brvnara je osetljiva na štetočine

  Brvnare su podložne štetočinama kao što su termiti i i drugi insekti koji se hrane drvetom. Neophodne su redovne kontrole i preventivne mere. Čim se primeti bilo koja štetočina, mora se delovati odmah i na celom objektu, pre nego što se kolonija umnoži. Pošto štetočine žive u drvenoj konstrukciji, one se često ne primećuju. Zato uvek treba pomno paziti na tragove piljevine ili drvne prašine na podovima i u ćoškovima, jer je to uvek prvi siguran znak pojave štetočina.

  2.3. Ograničenja u organizaciji prostora

  Pošto se radi o specifičnoj konstrukciji, moraju se unapred imati u vidu izvesna ograničenja. Jedno od takvih ograničenja su manji rasponi plafona nego što bi to bilo moguće sa armirano-betonskom pločom. Po pravilu, brvnara se zato sastoji od više manjih prostorija, budući da je takva tlocrtna organizacija uslovljena i diktirana načinom gradnje. Prostorije veće od 35 m2 su retke, osim ako se balvani ne kombinuju sa drvenim nosačima od lepljenog drveta ili nečeg sličnog. Kombinacije balvana i armirano-betonskih ploča se ne preporučuju zbog vlage i velike težine betona.

  3. Brvnare - cena

  Cena brvnare je iznenađujuće pristupačna. Troškovi izgradnje mogu biti sasvim povoljni, pa i znatno niži od drugih: brvnara po principu „ključ u ruke“ može da košta oko 450-700 EUR/m2 pa naviše. Iako je dugo bilo uvreženo mišljenje da su ovakve građevine dobre samo kao vikendice, za kraći i privremeni, najčešće nekomforan boravak, poslednjih godina je sve više onih koji su se uverili da to uopšte ne mora biti tako. Šta više, sve je više onih kojima su takve kuće dom iz snova.

  Ako se odlučite za podizanje brvnare, možete na našem sajtu ostaviti upit, a ponuđači sa kojima sarađujemo ubrzo će uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Stručni članak 4212
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Drvene kuće, brvnare?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 660 izvođača radova za područje Drvene kuće, brvnare:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana