Za područje

  Gradnja drvetom: drveni soliter

  Članak je pregledalo čak 1254+ korisnika
  Donedavno se verovalo da se drvetom ne mogu premostiti ni veći rasponi, a kamoli graditi u visinu. Danas se, međutim, izgradnja drvenih solitera više uopšte ne dovodi u pitanje. Jedna od većih građevina ovog tipa uskoro će krasiti daleki sever, tačnije, Stokholm 2023. godine.
  Stručni članak 1254
  drveni soliter
  Imamo čak 660 izvođača radova za područje Drvene kuće, brvnare:

  1. Savremena drvena konstrukcija

  U Skandinaviji je upotreba drveta kao građevinskog materijala sasvim uobičajena i to već stotinama godina, budući da im šume ne manjkaju. Kuće sa drvenom konstrukcijom su zato duboko tradicionalno ukorenjene – šta više – može se reći da su im svojevrsni zaštitni znak. Sa pojavom lepljenog drveta, Skandinavci su otišli ​​korak dalje, počevši da konstruišu i grade višespratnice od drveta.

  Šveđani će do 2023. godine završiti najviši drveni soliter kako bi obeležili 100. godišnjicu najveće švedske stambene zajednice HSB. Dizajn celog kompleksa koji je pobedio na istoimenom konkursu projektovao je danski arhitekta C. F. Møller.

  2. Drveni soliter

  Drveni soliter bi trebalo da bude otporniji i manje podložan požarima od sličnih betonskih zgrada. Takođe, drveni soliter bi trebalo da bude jeftiniji od betonskog. Soliter koji se nalazi u ovom kompleksu, koji su kao svojevrsnu građevinsku i urbanističku celinu osmislili njegovi tvorci, imaće samo temelje i jezgro od betona kako bi bio stabilniji, ali će mu cela konstrukcija kao i svi drugi građevinski elementi biti od drveta, i to na čitava 34 sprata. Sama struktura će takođe biti drvena, pa će tako svi stubovi i grede, nosači, podovi i plafoni, i naravno, stolarija, biti drveni – od punog drveta ili lepljene drvne građe - u zavisnosti od opterećenja i nosivosti. Na posletku, cele struktura i konstrukcija će i sa spoljne strane biti drvene, s tim što će radi maksimalne iskoristivosti toplote i svetlosti sunčeve energije, prozori biti panoramski, a verande zastakljene. Osim što će za gradnju biti upotrebljeni svi ekološki prihvatljivi i prirodni materijali, soliter će biti i maksimalno osamostaljen u energetskom smislu, budući da će zahvaljujući solarnim sistemima na krovu i fasadama sam proizvoditi energiju za grejanje i zagrevanje tople vode. Kao svojevrsni dodatni sloj termo i akustične zaštite, planirano je i maksimalno ozelenjenje fasade i same zgrade.

  Gradnja drvetom

  Unutrašnjost drvenog solitera
  Unutrašnjost stana u drvenom soliteru
  Stručni članak 1254
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Drvene kuće, brvnare?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 660 izvođača radova za područje Drvene kuće, brvnare:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana