Za područje

  Gradnja drvetom i drvna građa – neiskorišćeno bogatstvo

  Članak je pregledalo čak 1248+ korisnika
  Da li smo svesni potencijala koji imamo? Šume su bogatstvo koje treba poštovati i dugoročno, planski koristiti. „Nije preterivanje nazvati drvo najmoćnijim i najlepšim proizvodom na svetu.” William Gilpin
  Stručni članak 1248
  gradnja drvetom i drvna gradja
  Imamo čak 660 izvođača radova za područje Drvene kuće, brvnare:

  1. Najrasprostranjenija biomasa

  Drvo je najrasprostranjenija biomasa u biosferi, prirodni materijal koji se obično dobija od stabala različitih vrsta drveća. Zemlje koje imaju očuvane prirodne šume, uglavnom drvo proglašavaju sirovinom od nacionalnoj značaja. Obnovljivo drvo je ekološki zdrava sirovina, ali samo ako su seča, prerada i upotreba održivi i planski, na duge staze. U takvom načinu eksploatacije se ogledaju njegove ekološke prednosti. Takođe je važno da korišćenje drveta za energiju i proizvode budenaučno-tehnički zasnovano i uravnoteženo.

  Šume kao resurs

  2. Drvo kao obnovljivi resurs

  Smernice razvoja savremenog graditeljstva zasnivaju se na povećanom korišćenju obnovljivih resursa, drvenih kompozita i većem stepenu prefabrikacije konstruktivnih elemenata. Kvalitet života postaje sve važnija vrednost čovečanstva, a boravak u drvenoj kući je najprijatnija vrsta stanovanja koja se može zamisliti. Gradnja drvetom predstavlja samo mali udeo u ukupnoj stambenoj gradnji. Od stotina novih porodičnih kuća koje se godišnje podignu, oko desetina je drvena, jer se drvo često ne smatra odgovarajućim građevinskim materijalom. Istina je da ono ima izvesna tehnička ograničenja u smislu obavezne prerade i dorade, ali sa energetske tačke gledišta ono je najbolji građevinski materijal.

  Drvna građa

  3. Primeri iz inostranstva

  Pozitivan primer porasta udela upotrebe drveta u građevinske svrhe je Austrija, gde se 1995. godine koristilo 0,3 m3 drveta po glavi stanovnika, a u sledećoj deceniji se taj udeo udvostručio. U tome je, međutim, važnu ulogu odigrala država koja je dala pozitivan primer ulaganjem u drvene javne zgrade. Srbija ima više nego dovoljno drveta da dobro razvije ovu industriju, ali proizvođači ističu da se gotova građa nažalost uvozi, dok se sveže sečena drva izvoze, što je sa bilo kog stanovišta pogrešno i, na kraju krajeva, apsolutno neprofitabilno.

  Gradnja masivnim drvetom

  Stručni članak 1248
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Drvene kuće, brvnare?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 660 izvođača radova za područje Drvene kuće, brvnare:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana