Za područje

  Laminat

  Članak je koristilo čak 3218+ korisnika
  Laminatni pod je višeslojna sintetička podna obloga koja najčešće imitira drvo, kamen ali i druge materijale. Njegova popularnost rapidno raste, pa je danas najveća konkurencija parketu, pre svega jer je jednostavan za postavljanje i održavanje. Osim toga, otporniji je i jeftiniji od parketa.
  Stručni članak 3218
  Imamo čak 1393 izvođača radova za područje Laminati:

  Polaganje laminata

  Postavljanje laminata je zaista jednostavno zbog posebnih konektora koje laminatne ploče imaju na sebi. One nam omogućavaju spajanje ploča polaganjem jedne u drugu, tzv. klik sistemom. Vašno je da laminat pre postavke skladištimo na jednakim klimatskim uslovima, koji su prisutni i u fazi njegovog postavljanja. Sa postavljanjem je najbolje početi kada laminat uskladimo sa željenim pravcem godova ili nijansama boja. Isto tako, bitno je da laminat ne lepimo na podlogu, da ga ne zabijamo i pričvršćujemo na bilo koji način. Laminat se, naime, polaže tako da “diše“, tj. zadrži minimalni stepen slobodnog pomeranja. Podloga na koju postavljamo laminat mora biti potpuno ravna, čista i suva. Razlika u debljini podloge koja na 1m2 iznosi više od nekoliko milimetara, za polaganje je vrlo problematična. 

  Savet stručnjaka iz firme DINAMIK

  1. Zašto savetujete svojim klijentima da odaberu baš laminat?

  Laminat kao podna obloga je najbolja zamena za podove od punog drveta koji su veoma skupi. Podovi od laminata su veoma praktično i ekonomično rešenje za opremanje kako stambenog tako i poslovnog prostora.

  2. Koje su njegove prednosti?

  Prednosti kod laminata su velike u odnosu na neke druge podove. Veliki izbor dezena koji ide od imitacije mermera, keramičkih pločica, laminata u boji a da ne govorim o drvo dekorima kojih ima sve više na tržištu i postoje od klasičnih hrast, bukva, trešnja, orah dezena pa do mahagoni, tikovine, tamnih i svetlih varijanti velikog broja raznih kako klasičnih tako i egzotičnih dekora drveta. Prednost je i različita debljina laminata koji se kreće od 6m pa sve do 14mm. To je rešenje kada nemata dovoljnu visinu između betona i već postavljanih elemenata a to su najčešće ulazna i vrata na sobama. Brza montaža je takođe prednost koju vam pruža laminat, čak iako su u sobi delovi nameštaja jer na deo sobe na kojoj je postavljen laminat možete prebaciti nameštaj i nastaviti sa montažom laminata dok kod parketa sobe trebaju da budu potpuno prazne.
  Sve u svemu laminat je brzo, kvalitetno i estetski veoma dobro rešenje.

  3. Da li se ispod laminata može postavljati podno grejanje?

  Da laminat može da se montira na podno grejanje, potrebno je ispuniti određene zahteve da bi učinak grejanja bio adekvatan. Postoje podloge ili folije za laminat koje su namenjene za podno grejanje i nisu termo blokatori već propuštaju toplotu. Laminati koji su namenjeni za podno grejanje su u klasama 32 i 33 i obično na paketu imaju naznaku da mogu da se montiraju na podno grejanje. To su laminati u debljini od 8mm, 10mm,12mm i 14mm. Oznake na paketima 31, 32, 33 su oznake za otpornost laminata na površinsko habanje a samim tim što je brojka veća to je i laminat kvalitetniji tako da mogu da izdrže temperaturne razlike kod podnog grejanja. Treba obratiti pažnju prilikom montaže laminata na podno grejanje. Mnogi misle da kada postave laminat on više ne “radi“. Naprotiv, zato se i zove plivajući pod. Diletacije kod laminata su od 0.5mm do 1.0mm po dužnom metru tako da na deset metara dužine prostorije može doći do širenja laminata i do 1cm. Zato uvek treba ostaviti luft između zida i laminata da ima mesta za širenje. Uglavnom na paketima postoji deklaracija za maksimalnu površinu postavljanja laminatnog poda gde se pravi presek i počinje nova površina. Za ugradnju laminata je ipak potrebno neko iskustvo kao i adekvatni alat.

  G-din Vladan Đorđević, DINAMIK

  Ako laminat polažemo na mineralnu podlogu, prvo moramo izmeriti vlažnost, jer njen previsok procenat negativno utiče na laminat. Možemo ga postavljati na beton, cementni estrih, anhidratni estrih, kamene ploče itd. Isto tako, može se postaviti na već postojeću podnu oblogu. Ne polažemo ga direktno na mineralnu ili neku drugu podlogu. U slučaju da je podloga mineralna, potrebno je prvo položiti parnu branu, dok drvena podloga to ne dozvoljava. Potom položimo još jedan sloj, prvenstveno zbog prigušivanja zvuka laminata. To je najčešće posebna folija, pluta ili neki drugi podložni materijal. Moguće ga je postaviti i na podno grejanje, a u to mse slučaju ispod laminata postavljaju posebne penaste ploče.

  Cena laminata

  Laminat je dostupan po ceni već od 5 EUR, a na sniženju i za 3EUR/m2. Gornja granica je oko 100 EUR/m2. Postavljanje lamianta kreće se između 8 i 12 EUR/m2.  Stručni članak 3218
  Autor: DaiBau.rs
  Imamo čak 1393 izvođača radova za područje Laminati:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1393 izvođača radova za područje Laminati:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1393 izvođača radova za područje Laminati
  8.7
  0

  MOLERSKO FASADERSKA RADNJA N&M SOTIROV KOLOR, KAONA


  10
  1

  LJUBIVOJE SIMANOVIĆ PR POSTAVLJANJE PODNIH I ZIDNIH OBLOGA POD LUX ARILJE


  9.9
  0

  KANE MEISTER DOO


  10
  1

  MILOŠ BULIĆ PR RADNJA ZA BOJENJE I ZASTAKLJIVANJE BEOGRAD (VRAČAR)


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE LAMINATI?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana