Za područje
  OTP banka

  Laminati - postavljanje i cene

  Članak je pregledalo čak 4474+ korisnika
  Laminatni pod je višeslojna sintetička podna obloga koja najčešće ima površinu u takozvanom dekoru nekog prirodnog materijala, odnosno, imitira izgled drveta ili kamena. Njegova popularnost rapidno raste, pa je danas najveća konkurencija parketu, pre svega zbog toga što se jednostavno postavlja i održava. Osim toga, otporniji je i jeftiniji od parketa.
  Stručni članak 4474
  laminati postavljanje cene
  Imamo čak 1519 izvođača radova za područje Laminati:

  1. Šta je laminat?

  Laminat je podna obloga koja je od osamdesetih godina prošlog veka najpopularnija među oblogama za stanove, kancelarije i druge prostore. Laminati se prave od HDF vlaknastih ploča zbog kojih imaju čvrstinu. Pohodna površina je tanak sloj vinila prelepljen folijom štampanom u dekoru, zapravo, imitacijom drveta, kamena ili obojen nekom bojom, s izvesnim šarama, strukturom ili teksturom. Upravo je ova raznovrsnost i raznolikost, u kombinaciji sa povoljnom cenom, ključna za popularnost laminata.

  2. Postavljanje laminata preko plivajućeg poda

  Postavljanje laminata je zaista jednostavno zbog posebnih spojeva (žlebova i pera) koje laminatne ploče imaju na sebi. Oni omogućavaju spajanje ploča postavljanjem jedne u drugu, takozvanim „klik“ sistemom. Važno je da se laminat pre postavljanja drži na ujednačenoj sobnoj temperaturi, istoj koja će biti i prilikom rada.

  Kada otpakujete ploče valja ih prvo okrenuti tako da im šare ili nijanse boja idu u istom pravcu, pa tek onda početi postavljanje. Isto tako, bitno je da se laminat ne lepi za podlogu, da se ne zakucava niti na bilo koji drugi način fiksira za podlogu. Laminat se, naime, postavlja tako da „diše“, odnosno, da zadrži minimalni stepen slobodnog pomeranja. Podloga na koju se postavlja laminat mora biti potpuno ravna, čista i suva. Razlika u debljini podloge koja na 1m2 iznosi više od nekoliko milimetara, može se pokazati vrlo problematičnom.

  Laminat u dekoru drveta - ima bezbroj varijacija
  Laminat u dekoru drveta - ima bezbroj varijacija

  Savet stručnjaka iz firme DINAMIK

  1. Zašto savetujete svojim klijentima da odaberu baš laminat?

  Laminat kao podna obloga je najbolja zamena za podove od punog drveta koji su veoma skupi. Podovi od laminata su veoma praktično i ekonomično rešenje za opremanje kako stambenog tako i poslovnog prostora.

  2. Koje su njegove prednosti?

  Prednosti kod laminata su velike u odnosu na neke druge podove. Veliki izbor dezena koji ide od imitacije mermera, keramičkih pločica, laminata u boji, a da ne govorim o drvo-dekorima kojih ima sve više na tržištu i postoje od klasičnih hrast, bukva, trešnja, orah dezena pa do mahagoni, tikovine, tamnih i svetlih varijanti velikog broja raznih kako klasičnih tako i egzotičnih dekora drveta. Prednost je i različita debljina laminata koji se kreće od 6 mm pa sve do 14 mm. To je rešenje kada nemata dovoljnu visinu između betona i već postavljanih elemenata a to su najčešće ulazna i vrata na sobama. Brza montaža je takođe prednost koju vam pruža laminat, čak iako su u sobi delovi nameštaja, jer na deo sobe na kojoj je postavljen laminat možete prebaciti nameštaj i nastaviti sa montažom laminata dok kod parketa sobe moraju da budu potpuno prazne.
  Sve u svemu laminat je brzo, kvalitetno i estetski veoma dobro rešenje.

  3. Da li se ispod laminata može postavljati podno grejanje?

  Da laminat može da se montira na podno grejanje, potrebno je ispuniti određene zahteve da bi učinak grejanja bio adekvatan. Postoje podloge ili folije za laminat koje su namenjene podnom grejanju i nisu termo-blokatori već propuštaju toplotu. Laminati koji su namenjeni podnom grejanju su u klasama 32 i 33 i obično na paketu imaju naznaku da mogu da se montiraju na podno grejanje. To su laminati u debljini od 8 mm, 10 mm,12 mm i 14 mm. Oznake na paketima 31, 32, 33 su oznake za otpornost laminata na površinsko habanje - što je brojka veća to je i laminat kvalitetniji, tako da mogu da izdrže temperaturne razlike. Treba obratiti pažnju prilikom montaže laminata na podno grejanje. Mnogi misle da kada postave laminat on više ne „radi“. Naprotiv, zato se i zove plivajući pod. Dilatacije kod laminata su od 0.5 mm do 1.0 mm po dužnom metru, tako da na 10 m dužine prostorije može doći do širenja laminata i do 1 cm. Zato uvek treba ostaviti luft između zida i laminata da ima mesta za širenje. Uglavnom, na paketima postoji deklaracija za maksimalnu površinu postavljanja laminatnog poda gde se pravi presek i počinje nova površina. Za ugradnju laminata je ipak potrebno neko iskustvo kao i adekvatni alat.

  G-din Vladan Đorđević, DINAMIK

  Podloga na koju se postavlja laminat mora biti potpuno ravna, čista i suva. Razlika u debljini podloge, koja je veća od nekoliko mm na 1 m dužni, može se pokazati problematičnom. Kada se laminat postavlja na mineralnu podlogu, prvo se mora izmeriti vlažnost, pošto je previsoka vlažnost pogubna za ove podne obloge. Laminati se mogu postaviti preko betona, cementne košuljice, anhidritne košuljice, kamene ploče itd. Mogu se postaviti i na postojeću podnu oblogu. Ne valja ih samo postaviti direktno, bilo na mineralnu ili neku drugu podlogu. Prilikom postavljanja preko mineralne podloge, prvo je neophodna parna barijera. Ne sme se polagati na drvenu podlogu.

  2.1. Pena za laminat

  Pena se upotrebljava za ublažavanje zvuka koji laminati prave. Obično je to specijalna folija od pene, kao i pluta ili neki drugi materijal za podlogu. Laminati se mogu iskoristiti i za podno grejanje, ali se u tom slučaju ispod njih postavljaju specijalne ploče od pene.

  3. Održavanje laminata

  Laminati su izuzetno osetljivi na vodu, pa ih uvek brišite samo vlažnom krpom. Takođe koristite specijalna sredstva za čišćenje laminata i vinila. Preporučljivo je i to da se ispod nogari svih komada nameštaja postave štitnici kako na laminatu ne bi ostali useci zbog tereta ako nema podnih prostirki kakve su staze i tepisi. Točkići kancelarijskih stolica takođe na njemu mogu napraviti brazde. U takvim slučajevima koristite zaštitne ploče od polikarbonata.

  Laminat u kuhinji kao imitacija kamena
  Laminat u kuhinji kao imitacija kamena

  4. Habanje laminata

  Laminati, naravno, imaju i slabosti. Tokom dužeg vremenskog perioda, veze između ploča mogu da se olabave i pojave se pukotine ili same ploče počnu da „krckaju ili škripe“.  Znaci habanja takođe posle izvesnog vremena postaju sasvim vidni. Najneugodniji problem sa laminatima je to što zvuče kao „šuplji“, pa taj zvuk mnogim ljudima smeta. To se događa onda kada podloga nije dobro urađena.

  5. Cena laminata

  Laminati su dostupni po ceni već od 5 EUR, a na sniženju i za 3 EUR/m2. Gornja granica je oko 100 EUR/m2. Postavljanje laminata kreće se između 8 i 12 EUR/m2.

  Stručni članak 4474
  Autor: DaiBau.rs
  Imamo čak 1519 izvođača radova za područje Laminati:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Laminati?

  Imamo čak 1519 izvođača radova za područje Laminati:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1519 izvođača radova za područje Laminati
  9.6
  0

  DRUŠTVO ZA PROIZVODNJU, TRGOVINU I USLUGE JADRO COMERC DOO PANČEVO


  9.6
  0

  VLAŠIĆ-PARKET


  10
  4

  DAMIR ŠERIFI PR SDTIM


  10
  1

  MILOŠ OPAČIĆ PR OSTALI ZAVRŠNI RADOVI M-2 RUMA


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana