Za područje

  Skele za fasadu - cena iznajmljivanja i postavljanja

  Članak je pregledalo čak 8238+ korisnika
  Skele su privremene konstrukcije koje se koriste za pristup svim delovima objekta tokom novogradnje, renoviranja, rekonstrukcije ili restauracije, kad god se radovi izvode na visini većoj od dva metra, ali ima i onih koje služe da nose opterećenje građevinskih elemenata tokom izvođenja radova. Pošto je skela obično potrebna samo tokom izgradnje, njena kupovina se ne isplati. Na sreću, mogu se iznajmiti na dogovoreni rok od raznih proizvođača i ponuđača po vrlo pristupačnoj ceni, za deo njihove vrednosti.
  Stručni članak 8238
  gradjevinske skele
  Imamo čak 244 izvođača radova za područje Građevinske skele:

  1. Postavljanje skele i sigurnost

  Postavljanje skele je zahtevan i opasan zadatak, pa ga uvek prepustite kvalifikovanim stručnjacima. Upotreba skele je obavezna za sve građevinske radove iznad dva metra visine. Pre samog postavljanja određuje se odgovorno lice za nadzor montaže i demontaže skele, a gradilište se adekvatno obeležava i osigurava znakovima upozorenja, zaštitnim mrežama i reflektujućim trakama kako bi se sprečio pristup neovlašćenih lica. Pošto postoji mnogo sistema skela, oni se uvek postavljaju striktno prema uputstvima proizvođača. Oštećeni delovi skele se odmah zamenjuju. Postavljanje montažne skele je izuzetno brzo: fasadna skela za porodičnu kuću može se postaviti za samo par sati.

  Savet stručnjaka iz firme MILOŠ JOVANOVIĆ PR SCORE PRO

  1. Kako osiguravate da su sve skele koje se iznajmljuju u skladu s važećim sigurnosnim standardima i propisima?

  Ramovske skele nabavljamo od nemačkih proizvođača i one dolaze sa svim sertifikatima potrebnim za Evropsku Uniju. Oni, naravno ispunjavaju i sve zahteve domaćih propisa i mnogo više od toga.

  Mobilne, pokretne skele proizvodimo. Za njih vršimo ispitivanja u sertifikovanom institutu iz Niša "MD projekt". Redovno pratimo eventualne izmene propisa i pravilnika i vršimo nova ispitivanja ukoliko pravila to nalažu.

  Svakodnevno se obavljaju pregledi inspekcijskih službi na terenu i kontrola opreme je maksimalna. Na taj način obezbeđujemo i radnicima i poslodavcima maksimalnu sigurnost prilikom korišćenja naše opreme. 

  2. Kako se vaša kompanija nosi s hitnim zahtevima za iznajmljivanje građevinske skele? Koliko brzo možete da isporučite i montirate skelu na gradilištu?

  Obzirom da smo mlada kompanija, tek smo na početku našeg razvoja. Količine skela koje sada imamo su daleko od dovoljnih kada je špic sezone. Ali neprestano ulažemo, nabavljamo i proizvodimo nove skele. Količina u našoj ponudi će samo rasti, ali ipak, potreban je određeni vremenski period, da dođemo do količine, kojom ćemo moći da ispunimo svaki zahtev. Za sada je u sezoni čekanje na slobodnu skelu do 30 dana. 

  Sa druge strane, postoji problem skladištenja sve te opreme, van sezone. Kada se veći deo opreme ne koristi, on iziskuje ogromne magacinske prostore za skladištenje. Ali tada bar nije problem dobiti skelu u zakup istog dana.

  3. Kako se obračunavaju troškovi iznajmljivanja građevinske skele? Da li postoji fiksna cena ili se oslanja na dužinu trajanja najma i obim projekta?

  Mnogo faktora utiče na cenu. Pre svega količina potrebnih skela, kao i dužina najma.
  Ramovske skele, u količini do 500 m2 koštaju 2,4 € / m2 / mesečno. Ta cena se smanjuje sa povećanjem zakupljene kvadrature, ili unapred dogovorenim periodom zakupa dužim od 6 meseci.

  Pokretne skele se kreću od 4 do 12 € / dan, u zavisnosti od visine (broja polja) skele koja se uzima.

  Cene takođe mogu da variraju i u odnosu na period u godini. Zapravo, konkurencija na tržištu praktikuje da spušta cene van sezone i povećava u sezoni, pa je ponekad neophodno prilagoditi se takvom trendu. U svakom slučaju, za svakog klijenta sa pravi ponuda prema njegovim potrebama i zahtevima. Sve su cene podložne korekciji u cilju obezbeđenja maksimalnog kvaliteta usluge po minimalnim cenama.

  G-din Miloš Jovanović, MILOŠ JOVANOVIĆ PR SCORE PRO

  2. Skele - vrste

  2.1. Fasadne i građevinske skele i platforme

  Ovo su tipične, takoreći, klasične varijante konstrukcije skele od okruglih čeličnih cevi koje se spajaju posebnim prstenovima-stezaljkama (spojnicama na vijke: ortogonalnim i obrtnim), trnovima za podužno nastavljanje oslonačkim papučama i glavama, regulatorima dužine sa rupicama i trnovima ili regulatorima sa navojima. Takođe, osnovnu konstrukciju mogu činiti i ramovi uz koje idu isti prateći elementi. Strukture skela mogu biti još i od drvenih oblica i tesane građe uz odgovarajuće okove (eksere i vijke), nastavke (drveni obrazi, gvozdeni okovi itd.), oslonce (drvene grede-jastuci) i regulatore (drveni klinovi).  

  Prema nameni i nosivosti razlikuju se lake (fasadne, radne, zaštitne...) i teške (nosive skele za horizontalne, kose i lučne konstrukcije visokogradnje i inženjerske konstrukcije, mostove, grede, ploče).

  Prema statičkom sistemu, skele se dele na sisteme štapova sa delimično uklještenim vezama i sisteme ramova sa delimično uklještenim i zglobnim vezama (one danas preuzimaju primat kao veći garanti bezbednosti).

  Klasična skela za fasadu omogućava efikasan i siguran rad na visini porodične kuće
  Klasična skela za fasadu omogućava efikasan i siguran rad na visini porodične kuće

  2.2. Modularne, prostorne i industrijske skele

  Modularne skele, za razliku od klasičnih, spajaju se rozetama i klinovima, što omogućava još bržu montažu. Ovakve skele se koriste za fasade i prostorije, kao zaštitni elementi, radne platforme, noseće konstrukcije ili viseće skele. Posebno su pogodne za renoviranje i restauraciju objekata.

  2.3. Zaštitne i sigurnosne skele i platforme

  Pri radu na visini dodatna zaštita nikada nije suvišna. Zaštitne skele i platforme štite radnike, materijale i alat od prosipanja, odnosno, pada sa visine. Njima se, takođe, štite prolaznici ispod same konstrukcije. Ove skele se uglavnom koriste pri radu na ulici ili drugim čestim lokacijama, kao što su pešački tuneli, pasarele, nastrešnice i potkonstrukcije.

  2.4. ALU pokretne skele

  Pokretne skele su efikasan način pokrivanja velikih površina na visinama do 15 m, sa relativno malom konstrukcijom, pošto se skela pomera tamo gde se trenutno odvijaju radovi. Koristi se uglavnom u unutrašnjosti objekata gde su podovi dovoljno ravni i stabilni.

  2.5. Montažne stepenice

  Za lakši pristup skeli, pored unutrašnjih merdevina, koriste se i montažne stepenice koje olakšavaju uspon i dopremanje građevinskog materijala, opreme i alata. Građevinske stepenice mogu biti deo skele ili stajati kao samostalni toranj.

  2.6. Radne platforme

  Radne platforme se koriste pri radu na plafonima. One se često koriste kod renoviranja i restauracija tavanica, lukova, niša, prozora i plafona u crkvama, palatama, dvorcima i drugim prestižnijim istorijskim građevinama.

  Platforme za rad na visini uglavnom se koriste pri gradnji, renoviranju ili restauraciji plafona ili visokih tavanica
  Platforme za rad na visini uglavnom se koriste pri gradnji, renoviranju ili restauraciji plafona ili visokih tavanica

  2.7. Zaštitne mreže, folije i cerade

  Kada okolina gradilišta treba da se zaštiti od prašine, nečistoća ili eventualnog prosipanja ili pada materijala, koriste se specijalne zaštitne mreže, folije i cerade. Postavljaju se na skele sa specijalnim elementima koji sprečavaju kidanje i omogućavaju rad u svim vremenskim uslovima.

  2.8. Platforme i bine za razne događaje

  Koncerti na otvorenom često zahtevaju montažne platforme i konstrukcije koje se postavljaju i uklanjaju izuzetno brzo. Montažne bine se koriste za razne koncerte, kao tribine za sportske događaje i druga dešavanja.

  2.9. Platforme i liftovi

  Za utovar i podizanje teškog građevinskog materijala na potrebne visine koriste se specijalni čekrci, liftovi, platforme dizalice i kranovi, koji se razlikuju po brzini i nosivosti.

  3. Iznajmljivanje skele - cena zakupa

  Cena najma skele u velikoj meri zavisi od njene vrste i visine, udaljenosti gradilišta i roka zakupa, koliko i od samog ponuđača. Najmom ovakve građevinske konstrukcije ili kupovinom polovne skele uštedeli biste dosta, pogotovo ako gradite samo jednom; raspitajte se podrobno i o iznajmljivanju druge građevinske opreme, mašina i alata. Cena nabavke, postavljanja i demontaže (fasadne) građevinske skele visine do 10 m, uz sve potrebne pripremne radove i izradu nacrta skele iznosi 2-4 EUR/m2.

  Stručni članak 8238
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Građevinske skele?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 244 izvođača radova za područje Građevinske skele:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana