Za područje

  Zemljani tonovi i savremeni ambijenti u penthausu na Vračaru: Eho Interior

  Članak je pregledalo čak 2901+ korisnika
  Prilikom opremanja i uređivanja mesta za život često se prirodni tonovi i savremeni materijali posmatraju kao isuviše kontrastni da bi zajedno kreirali duh prostora. Na primeru penthausa na Vračaru može se videti na koji način je moguće spojiti ova dva stila i stvoriti topao, a savremen dom.

  Izbor i tekst: Milja Mladenović 

  Zemljani tonovi i prirodni materijali su najčešći izbor u uređenju enterijera stambenih prostora zbog topline kojom odišu. Ipak, potrebe savremenog življenja i praćenje novih trendova često suprotstavljaju prirodne materijale i elemente savremenim, pa je arhitektama i dizajnerima čest izazov kako da drvo, zemlju, metal i staklo povežu kroz jedan prostor.

  U Indigo penthausu na Vračaru, ovi su elementi povezani posrestvom prostornih formi i akcenta, tako da se kontinuirano prožimaju i dopunjuju, u potpunoj harmoniji. Prevođenjem prirodnih boja na savremene oblike oštrije geometrije i savremenih materijala na elemente oble forme, uspostavljen je balans savremenog i tradicionalnog. Vertikalna dispozicija prostora omogućila je poigravanje sa kontrastima u dizajnu, pri čemu, donjim nivoom, namenjenim okupljanju, dominiraju prirodni i masivniji elementi poput tamnog nameštaja i drvenih elemenata za odlaganje, dok je gornji nivo bojama i teksturama „olakšan“ i njime dominiraju bela boja i staklo.

  1 Pogled sa galerije na dnevnu sobu, Foto: Vuk Papić
  Pogled sa galerije na dnevnu sobu; foto: Vuk Papić

  Kretanje kroz prostor donjeg nivoa spaja koncept otvorenog plana, kojim su povezani predsoblje, dnevna soba i trpezarija, sa tradicionalnim tipom projektovanja kojim se odvajaju servisne zone poput toaleta i kuhinje. U ovom projektu, razgraničenje je postignuto zadržavanjem uskog zidnog platna između kuhinje i dnevne sobe, čime je kreiran dodatni prostor za odlaganje i prostornih akcenata s obe strane, dok je istovremeno postavljena vizuelna barijera između dnevne sobe i kuhinje, premda je fluidnost kretanja prostorom zadržana prolazima s obe strane.

  Prostori za okupljanje, Trpezarija, šank i dnevna soba, Foto: Vuk Papić
  Prostori za okupljanje: trpezarija, šank i dnevna soba; foto: Vuk Papić

  Značajan detalj u dizajniranju karaktera stana, kroz plan i kretanje, jeste šank koji istovremeno predstavlja završetak kuhinjske celine i prelazak u trpezarijski prostor, ali prepustom ploče ka dnevnoj sobi omogućava potpuno uvezivanje zona za okupljanje i druženje, omogućavajući vizuelni i prostorni kontinuitet donjeg nivoa u različitim scenarijima korišćenja.

  Dizajnirani kontrasti prirodnih i savremenih elemenata u dnevnoj sobi ostvareni su specijalno dizajniranim komadima nameštaja poput garnitura za sedenje koje imaju jasno definisane uglove i formu, u boji mokrog peska, koja se nastavlja na zavese i trpezariju, čime je kreiran vizuelni tok iste boje, kojim se povezuju elementi sa tekstilom, dok su akcenti na zidovima i pomoćni stočići u zlatnoj boji, kojom se u dizajn i među prirodne elemente uvodi savremeni metal kao kontrastni materijal.

  Dnevna soba, Foto: Vuk Papić
  Dnevna soba; foto: Vuk Papić

  Gornji nivo stana olakšan je primenom staklenih površina koje vizuelno povezuju galeriju sa donjim nivoom. U odnosu na donji nivo, u kom proporcija zemljanih tonova i savremenih materijala ide u korist prirodnih elemenata i boja, već na galeriji je moguće uočiti da je proporcija obrnuta, odnosno da je dominantan materijal staklo, dok su prostorni akcenti u prirodnim nijansama i materijalima.

  Galerija na gornjem nivou, Foto: Vuk Papić
  Galerija na gornjem nivou; foto: Vuk Papić

  Noćna zona na gornjem nivou razrađena je kroz dinamiku prekida i nastavljanja poteza u kretanju, pri čemu je ostvaren visok nivo gradacije privatnosti. Integrisanjem kupatila i garderobera u prostor i tok kretanja spavaće sobe, ostvarena je luksuzna dispozicija prostornih elemenata, pa se na nivou celog stana u ujednačenom ritmu pojačavaju nivoi privatnosti prostora.

  Kupatilo i spavaća soba, Foto: Vuk Papić
  Kupatilo i spavaća soba; foto: Vuk Papić

  Prostori toaleta, kupatila i garderobera predstavljaju ambijentalne celine u kojima su gotovo ujednačeni prirodni i savremeni materijali, odnosno zemljanim bojama pločica i drvenim elementima su suprotstavljene velikim staklenim i reflektujućim površinama, čime je dodatno naglašen kontinuitet dizajnerskog koncepta u svim prostorijama.

  Garderober, Foto: Vuk Papić
  Garderober; foto: Vuk Papić

  Dečije sobe su čest projektantski izazov za održavanje kontinuiteta dizajnerskog koncepta, budući da se ove prostorije moraju lako prilagođavati različitim namenama, ali i lako personalizovati, u skladu sa potrebom, u ovom slučaju tinejdžera. Drveni detalji zadržani su u konstrukciji masiva za sedenje i odlaganje stvari, koji se može prilagoditi različitom broju korisnika i raznim scenarijima korišćenja, kao i učiniti ličnijim izmenom detalja u otvorenim policama. Prirodni tonovi su zadržani u tekstilnim detaljima, uzglavlju kreveta i tepihu, čime omogućavaju dobru podlogu za unošenje detalja u drugim bojama.

  Soba za tinejdžera, Foto: Vuk Papić
  Soba za tinejdžera; foto: Vuk Papić

  Kontinuitet reflektujućih kružnih elemenata u čitavom dupleksu omogućava lako čitanje prostornih detalja, pri čemu oni uvek kreiraju jak efekt i prostorni akcent, ali zbog ujednačenosti primene na kružnoj formi ne odudaraju od prirodne palete i koncepta stana.

  Detalj u ulaznoj zoni, Foto: Vuk Papić
  Detalj u ulaznoj zoni; foto: Vuk Papić

  Kombinovanjem prirodnih i savremenih materijala i detalja u stambenim prostorima, postižu se ambijenti koji istovremeno asociraju na toplinu doma, ali i naglašavaju savremenost življenja koja se tu odvija, čime istovremeno potenciraju „naučene“ vrednosti stambenih prostora i nove trendove u dizajnu.

  PROJEKT

  Pun naziv projekta: Indigo Penthaus
  Tip investicije: Adaptacija i enterijersko uređenje

  Tip objekta: Penthaus, stambeni objekt
  Adresa: Beograd
  Autor: Eho Interior
  Naručilac: Privatni
  Korisnik: Privatni
  Period projektovanja: 2020
  Lokacija: Beograd
  Površina objekta: 177m2
  Autor fotografija enterijera: Vuk Papić

  IZVOĐAČI

  Stolarski radovi: Vučko Stolarija - Gornji Milanovac 

  Ugradni nameštaj / specijalno dizajnirani nameštaj / prema autorskom rešenju arhitekte u saradnji naručiocem i dekoraterom: Charlie Pommier

  Tapete: As Creation Mega Koncept

  2901
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana