Za područje
  OTP banka

  Koja vrsta vrata vam treba?

  Članak je pregledalo čak 1438+ korisnika
  Koja vrata izabrati za svoj dom? Hoće li se uklopiti i sasvim odgovarati kući? Postoji, takoreći, bezbroj opcija za odabir pravih vrata. Ulazna vrata, sobna vrata, balkonska vrata, garažna vrata, krovna vrata, protivprovalna i protivpožarna vrata. Ovo je ujedno i osnovna podela vrata prema nameni. Za svaki tip i vrstu vrata posebno su dostupni različiti materijali, dimenzije, načini otvaranja i postupci montaže, što na kraju dovodi i do različitih cena. U ovoj prilici, pažnju smo posvetili osnovnoj podeli vrata prema nameni i poređenju njihovih cena.
  Stručni članak 1438
  kakva ulazna vrata izabrati
  Imamo čak 965 izvođača radova za područje Ulazna vrata:

  1. PODELA VRATA PREMA NAMENI

  SPOLJNA VRATA

  Kakva ulazna vrata izabrati?

  Ulazna vrata predstavljaju tačku pristupa, odnosno, ulaza, pa samim tim i deo prvog utiska koji svaki dom ostavlja na posetioce. Ulazna vrata su oduvek bila statusni simbol vlasnika i stoga neizostavni element stolarije. Zbog značaja su nešto veća (širine 120 cm) i obično dopunjena nastrešnicom ili portalom. Neki vlasnici se odlučuju za naglašeniji ulazni portal, koji dodatno privlači i akcentuje pristup domu, dok se drugi opredeljuju za neupadljiva, pa čak i prikrivena, uvučena ulazna vrata. U svakom slučaju, mogu biti drvena, metalna ili plastična - PVC, ALU - ili kombinacija nekih od njih. Prilikom odabira materijala uvek obratite pažnju na usklađenost sa celim objektom, tako da ulaz lepo upotpunjuje fasadu zgrade. Današnja su vrata, kao i prozori, zvučno i toplotno izolovana. U posebnu vrstu ovih vrata spadaju protivprovalna i protivpožarna vrata, kojih na tržištu svakim danom ima sve više tipova i modela.

  Balkonska vrata

  Balkonska vrata spadaju u grupu spoljnih, zbog razgraničenja unutrašnjeg i spoljneg prostora. Ovaj tip vrata omogućavaju pristup krovu, balkonu, odnosno, terasi ili zimskom vrtu. Balkonska vrata su donekle slična unutrašnjim, samo što su dodatno tretirana, da budu otpornija i izdržljivija, zaštićena od uticaja okoline. Po načinu otvaranja često su klizna ili obična, jednokrilna, premda ima i onih većih dimenzija – od dvokrilnih do panoramskih koja mogu biti čitavi zidovi. Kao i kad su u pitanju drugi tipovi stolarije, za balkonska vrata su dostupni mnogi materijali, najčešće PVC. U većini slučajeva, krila balkonskih vrata su zastakljena kako bi što više prirodne svetlosti prodiralo u prostor.

  kakva-balkonska-vrata-izabrati.jpg
  Kakva balkonska vrata izabrati?

  Garažna vrata

  Među spoljna vrata spadaju i garažna vrata, koja nam omogućavaju pristup garaži automobilom. Garažna vrata se dele na automatska garažna vrata, klasična podizna, segmentna, rolo i industrijska garažna vrata sa ili bez pešačkih vrata, odnosno, prolaza. Zbog parkiranja automobila, ona su mnogo veća u odnosu na druga kućna vrata i karakterišu ih drugačiji sistemi kretanja i otvaranja/zatvaranja. Većina garažnih vrata sastavljena je od profila i lamela, tako da se otvaraju namotavanjem oko osovine ili kretanjem uz tavanicu.

  kakva-garazna-vrata-izabrati.jpg
  Kakva garažna vrata izabrati?

  SOBNA VRATA

  Druga grupa vrata su unutrašnja vrata, koja služe za razgraničenje, odnosno, razdvajanje unutrašnjih prostora. U poređenju sa ulaznim, ona su po pravilu manjih dimenzija. Za sobna vrata koja dele stambene prostorije preporučuje se širina od 100 cm, dok ona za sanitarne čvorove, ostave i slično mogu biti i uža (80 ili 90 cm). Najzastupljeniji materijal unutrašnjih vrata je drvo, zatim plastični materijali - PVC, i najređi, ALU, a u izvesnim slučajevima, zapravo, ponajpre u zavisnosti od želja ukućana, krila vrata mogu biti zastakljena ili s ogledalom.

  Kakva sobna vrata izabrati?
  Kakva sobna vrata izabrati?

  2. KAKVE SU CENE VRATA?

  Iznos koji ćete dati za ulazna vrata zavisi od vrste materijala, dimenzija, zastakljenih delova, ukrasa, sigurnosnih elemenata i proizvođača.

  Spoljna vrata

  Cene vrata variraju u zavisnosti od dimenzija, tipa ili proizvodne linije/serije vrata (klasična, moderna i druga), otvaranja, dodatnog zastakljenja krila, nadvratnika, bočnih strana ili svetlarnika i još nekolicine faktora. Cene se mogu razlikovati od proizvođača do proizvođača i od ponuđača do ponuđača. Imajte na umu da treba računati i na troškove prevoza i ugradnje, ali i, s druge strane, moguće akcije i PDV. Navedene cene su približne vrednosti pokućstva i stolarije, ali će vam ipak pomoći u daljem usmeravanju i odlučivanju o pravim vratima.

  Ulazna vrata

  Prosečna cena PVC ulaznih vrata je 500 EUR, a cene se kreću od 250-750 EUR. Cene drvenih ulaznih vrata se kreću između 650 i 1.050 EUR. Aluminijumska ulazna vrata su nešto skuplja – između 800 i 1.500 EUR dok kombinacija drveta i aluminijuma košta 1.000 i 1.500 EUR.

  Balkonska vrata

  Jednokrilna balkonska vrata 100x210 cm

  Cena jednokrilnih balkonskih PVC vrata s dvostrukim staklom kreće se oko 170 EUR, a sa trostrukim oko 190 EUR. Za jednokrilna balkonska vrata od drveta s dvostrukim staklom treba izdvojiti oko 345 EUR, dok za ista takva s troslojnim staklom treba oko 360 EUR. Cena aluminijumsko-drvenih vrata s dvostrukim staklom je oko 375 EUR, a s trostrukim oko 400 EUR.

  Dvokrilna balkonska vrata 180x210 cm

  Jednokrilna balkonska vrata s dvostrukim staklom kreću se oko 395 EUR, a sa trostrukim oko 410 EUR. Za dvokrilna balkonska vrata od drveta s dvostrukim staklom treba izdvojiti oko 530 EUR, dok za ista takva s troslojnim staklom treba oko 570 EUR. Cena aluminijumsko-drvenih vrata s dvostrukim staklom je oko 695 EUR, a s trostrukim oko 720 EUR.

  Klizna balkonska vrata

  Cena ovakvih vrata najviše zavisi od kliznog mehanizma, odnosno, tipa vrata. Pokretno-klizna, nagibno-klizna i klizno-složiva balkonska vrata su tipovi među kojima možete birati, a mogu da koštaju između 550 i 1.300 EUR.

  Garažna vrata

  Iznos koji ćete dati za segmentna garažna vrata ako je debljina lamela 4 cm, sa motornim pogonom i sa dva daljinska upravljača: segmentna garažna vrata dimenzija 240x200 cm (212,5) ili 250x200 cm (212,5) je oko 600 EUR. Ista takva ali dimenzija 300x210 cm (212,5) su oko 700 EUR, dok su segmentna garažna vrata dimenzija 400x210 cm (212,5) oko 800 EUR.

  Cena segmentnih vrata sa „pešačkim prolazom“: ako je debljina lamela 4 cm, ako „ pešačka vrata“ imaju nizak prag, samozatvaranje, sigurnosni prekidač i motorni pogon sa dva daljinska upravljača, onda takva garažna vrata dimenzija 225x212,5 cm ili 237,5x212,5 cm izlaze oko 700 EUR pa naviše.

  Rolo garažnih vrata čije su lamele izolovane, s automatskim i ručnim otvaranjem u slučaju nužde, ako su dimenzija 240x210 cm ili 250x210 cm onda oko 700 EUR. Ako su klasična, podizna garažna vrata bez izolacije, a dimenzija 240x210 cm ili 250x210 cm su oko 300 EUR.

  Dvokrilna garažna vrata bez izolacije, a dimenzija 240x210 cm ili 250x210 cm su oko 400 EUR.

  Stručni članak 1438
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 965 izvođača radova za područje Ulazna vrata:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Tražite dobre izvođače radova za područje Ulazna vrata?

  Imamo čak 965 izvođača radova za područje Ulazna vrata:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 965 izvođača radova za područje Ulazna vrata
  10
  1

  Jovan Stražmešterov PR Zanatska radnja za proizvodnju predmeta od plastike za gradjevinarstvo


  9.2
  0

  SAMIGO MONTINVEST DOO


  10
  1

  BR Montage


  9.6
  0

  DRVO-AS


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana