Za područje
  Heroji se ne rađaju, već to postaju!

  Podrum kao stambeni prostor

  Članak je pregledalo čak 1183+ korisnika
  U periodu kada rešavanje stambenog pitanja i potraga za životnim prostorom postaje sve veći izazov, naročito u prenaseljenim urbanim sredinama, pojavio se i trend preuređenja starijih objekata. Mnogi od njih imaju neiskorišćena potkrovlja i podrume koji su često vlažni i nefunkcionalni. Uz malo promišljanja, planiranja, veštine i znanja, ti se prostori mogu pretvoriti u vrlo prijatna mesta za život. Ovoga puta pažnju ćemo posvetiti onome što se može učiniti s podrumima.
  Stručni članak 1183
  podrum kao stambeni prostor.JPG
  Imamo čak 3807 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  1. Sanacija podruma

  Prilikom renoviranja podruma uglavnom je u pitanju rešavanje problema vlage, pa je prvo potrebno kvalitetno i sveobuhvatno ispitati postojeće stanje zaštitnog omotača na zidu podruma (toplotna izolacija, hidroizolacija). Samom vizuelnom procenom može se brzo utvrditi u kakvom su stanju unutrašnji zidovi, tačnije, njihove termootpornost i hidroizolacija.

  Onda kada su zidovi vlažni, mokri i puni mrlja, jasno je da će prvo morati da se radi sanacija hidroizolacije (nova membrana, injektiranje...) kako bi se stvorio zdrav i suv prostor. Zatim na red dolaze isušivanje zida i nanošenje termoizolacije da bi sve površine postale suve, nepropusne i toplije; tako se energija neće uzalud rasipati, ambijent će biti daleko prijatniji, a samim tim će se i ceo podrum preobraziti u mesto podobno za život.

  Najobuhvatnija i najcelishodnija opcija je iskopavanje zemlje duž zidova podruma, uklanjanje postojeće i oštećene hidroizolacije i pažljivo čišćenje svih površina. Pre nego što se sa sanacijom nastavi, treba sve ostaviti da se dobro osuši, a zatim postaviti novu hidroizolaciju. U tom smislu razmotrićemo ono što vam stoji na raspolaganju u smislu prepravke cokle i radova uz temelj, ali sličan princip važi i za zidove podruma. Kada je konkretno o zidovima podruma reč, vrlo je važno saznati da li u zemljištu neposredno oko kuće i uz temelj ima nasele vode.  Ako je ima, mora se isušiti, a potom ugraditi hidroizolacija i to kao dvoslojna bitumenska membrana.

  2. XPS termoizolacija

  Sledeći korak je lepljenje termoizolacije od ekstrudiranog polistirena (XPS) - sa glatkom površinom (FIBRANxps 300-L), koja je posebno namenjena ovoj vrsti primene. Zapravo, treba da se koristi za termoizolaciju odvojenu od hidroizolacionog omotača. Sve zajedno treba da se pokrije drenažnim slojem širine najmanje 20 cm, a na spoju sa tlom postavlja se i filterski sloj.

  Toplotna izolacija ekstrudiranim polistirenom (XPS) sa spoljne strane vrši više funkcija istovremeno: termoizolaciju sa nepromenjenim karakteristikama najmanje 50 godina (ETA sertifikat), zaštitu hidroizolacije od mehaničkih oštećenja i neprekinut spoljni zaštitni omotač (izbegavanje stvaranja tzv. toplotnih mostova).

  Druga opcija za sanaciju podruma je rekonstrukcija iznutra. Međutim, ovo nije tako jednostavno kao što možda izgleda, jer toplotna izolacija u tom slučaju mora vrlo pažljivo izabrati; nije svaki materijal primeren svakoj upotrebi, a osim toga ima i koraka koji se nikako ne smeju preskočiti jer će, u tom slučaju, sav trud biti uzaludan.

  Lepljenje termoizolacije preko hidroizolacije
  Lepljenje termoizolacije preko hidroizolacije

  Ukoliko se odlučite za sanaciju podruma, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 1183
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 3807 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 3807 izvođača radova za područje Obnova, sanacija:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 3807 izvođača radova za područje Obnova, sanacija
  9.8
  0

  DOO STOJANOVIĆ ODŽACI


  9.4
  0

  ZGR PETRAŠ PADINA


  10
  4

  Ćosić Gradnja D.O.O.


  8.7
  0

  Dragiša Peribć pr GGHAUS


  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE OBNOVA, SANACIJA?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana