Za područje

  Ekološke podne obloge

  Članak je pregledalo čak 1355+ korisnika
  Sve više ljudi shvata važnost brige o životnoj sredini te je i sve više studija i istraživanja posvećeno temi uništenja naše planete. I najmanjim činjenjem ili ne činjenjem može se doprineti većoj brizi o sredini u kojoj se živi. Na taj se način povećava i kvalitet životnih uslova u sopstvenoj sredini. Izbor materijala od kojih ćete podići sopstveni dom i opremiti ga, svakako je stvar ličnih uverenja i opredeljenja. Na vama je da li će faktor zabrinutosti za životnu sredinu ili faktor cene igrati važniju ulogu u tome. Opredeljenje za ekološke podne obloge može biti jedna od akcija koju sami možete preduzeti, čak i ako na prvi pogled ne izgleda bog zna koliko glamurozno. Ovim tekstom ćemo pokušati da vas uverimo da su podne obloge ove vrste pravi izbor za vas.
  Stručni članak 1355
  ekoloske podne obloge
  Imamo čak 1491 izvođača radova za područje Podne obloge:

  1. Linoleum

  Napravljen je od prirodnih materijala iz obnovljivih izvora (laneno ulje + drveno brašno + mlevena pluta i lan, sve presovano na čvrstom platnu ili juti). Smatra se izdržljivom i glatkom površinom koja se lako čisti i ne zadržava prašinu. Ima antibakterijski efekt (pare lanenog ulja uništavaju bakterije i nisu štetne za ljude). Dostupan je u raznim bojama, jednobojan ili dezeniran, u rolni ili pločama. Moglo bi se reći da je linoleum idealna podna obloga za kuhinje, kupatila, hodnike i druge prostorije u kojima je redovan kontakt sa vodom neminovan. Cena linoleuma je oko 5 EUR/m2 pa naviše, bez postavljanja. Obično je cena postavljanja po kvadratu koliko i materijala po kvadratu.

  2. Pluta

  Peridermis je sekundarno tkivo koje štiti deblo stabala, a pluta je njegov glavni deo. U industrijskoj proizvodnji najčešće se koristi hrast plutaš ili plutnjak. Zbog strukture saća, pluta je topla na dodir, pod prstima deluje sasvim prirodno, ne propušta vodu, odlična je kao toplotni i zvučni izolator, a ima hidrofobna, elastična i vatrostalna svojstva. Pluta se lako čisti. Zbog svoje ćelijske strukture, takođe je vrlo izdržljiva i otporna. Pluta sadrži prirodni insekticid suberin, koji deluje antibakterijski. Podne obloge od plute su dostupne u obliku rolni debljine 2-6 mm, kao kvadratni paneli ili kao daske koje se uklapaju „klik“ sistemom. Pogodne su za sve prostorije u domu. Cena plute se kreće od oko 5 do 70 EUR/m2.

  3. Masivno drvo

  Unosi prirodu i toplinu u dom. Drvene podne obloge se proizvode u obliku dasaka od mekog ili tvrdog drveta, brodskih ili seljačkih podova i raznovrsnih parketa. Prirodnu lepotu drveta najbolje ističu prirodni voskovi i prirodna ulja (polimerizovano laneno ulje) koji se koriste u završnoj obradi ili nakon postavljanja. Drvo je veoma izdržljivo, ogrebotine i udubljenja se lako popravljaju brušenjem. Drvo pre polaganja treba držati u prostoriji u kojoj će i biti postavljeno, i to najmanje dve nedelje pre samog izvođenja radova. Ovo je važno zbog prirodnog procesa rastezanja i skupljanja drveta. Cena kvadratnog metra punog drveta zavisi od vrste drveta. Cene se kreću od 20 EUR/m2 pa naviše, bez postavljanja. Hrast se najčešće koristi za podne obloge od punog drveta i vrlo je pristupačan. Orah je lep, ali pristupačniji, a tu je i smreka.

  4. Kamene pločice

  Pločice za oblaganje podova prave se od raznih vrsta kamena tesanjem i brušenjem. U prirodi se mogu naći u raznim bojama i teksturama, pa se obradom ta njihova svojstva samo akcentuju. Kamene pločice se smatraju jakim, izdržljivim i otpornim materijalom. Najbolje je kada je površina kamena brušena, pošto tako umekšana i matirana najbolje ističe prirodnost kamena; fino brušenje rezultira izvlačenjem sjaja (izgleda kao da je površina premazana sjajem). Gruba površina kamenih ploča se radije preporučuje za spoljne površine. Cene kamenih ploča zavise od materijala - mermer, tonalit ili granit se najčešće upotrebljavaju i kreću se od 15 EUR/m2, pa naviše.

  Postavljanje linoleuma
  Postavljanje linoleuma

   

  Stručni članak 1355
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Podne obloge?

  Imamo čak 1491 izvođača radova za područje Podne obloge:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1491 izvođača radova za područje Podne obloge
  9.4
  0

  SUPERBETON.rs doo Beočin


  8.8
  0

  MIMA SHOP 2022


  10
  0

  INČ STYLING DOO BEOGRAD


  9.8
  0

  MARKO RISTIĆ PR RADNJA ZA PRUŽANJE MOLERSKO FARBARSKIH USLUGA SLAĐAN M VR VRANJE


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana