Za područje
  Neumitna je činjenica da se svet stalno i sve brže menja. Tako i različiti delovi privrede prolaze kroz raznorazne promene, pa ni građevinarstvo ne može biti izuzetak. Zaštita resursa i prirodne sredine postaje sve značajnija, zbog čega mnogi investitori žele da ulažu novac samo u one građevinske projekte koji su ekološki prihvatljivi, vrhunski, pristupačni i čije održavanje ne zahteva dodatna finansijska sredstva.
  Stručni članak 271
  hidroizolacija-obezbedjuje-trajnu-zastitu-objekta.jpg
  Imamo čak 3702 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma:

  Tehnološki napredak za konkurentsku prednost

  Svi koji su na neposredan ili posredan način povezani sa građevinskim poslom, moraju da razmišljaju i o budućnosti i o eventualnim budućim opcijama. O promenama može da se odlučuje odmah ili za par godina, kada će sve prestići oni za koje niko nikad nije čuo. Izbor je uvek moguć i svako crta svoj put.

  Hidroizolacija betona

  Beton kao hidroizolaciono rešenje za objekte

  Hidroizolacija se izvodi istovremeno sa betoniranjem ukopanih delova, tako da planiranom objektu nije potreban nikakav drugi vid zaštite, odnosno, ono što se popularno naziva „crnom hidroizolacijom“ - premazi, paste i mase na bazi bitumena.

  Hemijski sastav proizvoda pojedinih brendova koji se bave tehnologijom kristalne hidroizolacije je različit, ali su osnovne postavke iste za sve. Kada u betonu ima vode, proizvodi reaguju sa kalcijum-hidroksidom i drugim nusproizvodima hidratacije cementa i nekim ostacima u betonskoj masi, pa se tako formira mikroskopski nerastvorljiva kristalna formacija koja ispunjava pore i mikropukotine u betonu. Kristali se formiraju sve dok u betonu ima vlage. Neki mogu dostići dužinu od više centimetara.

  Ista hemijska reakcija u betonu će se pokrenuti svaki put kada, u godinama nakon postavljanja kristalne hidroizolacije, dođe do kontakta sa vodom i vlagom. Ta sposobnost reaktivacije, daje betonu tretiranom kristalom mogućnost „samozaptivanja" ili „samolečenja" uvek kada se pojave voda i vlaga. Naprsline ili pukotine se otvaraju zbog toga što se beton kruni i otpada, ponekad i zato što se objekt s godinama sleže, usled zemljotresa ili sličnih uzroka. Voda, čim prodre u ovakav beton, izaziva formiranje i rast novih mikrokristala koji blokiraju rastezanje i popunjavaju pukotine. Ova reakcija će se dešavati tokom celog veka trajanja betonske konstrukcije, pa će se tako sve novonastale pukotine širine do pola milimetra (0,5 mm) uvek same zatvarati. Ovo svojstvo je od velike koristi za smanjenje dugoročnih troškova održavanja hidroizolacije i popravke betonskih objekata.

  Beton hidroizolacija

  Mnoge prednosti tehnologije kristalizacije betona u odnosu na „crnu hidroizolaciju"

  Pregled i poređenje tzv. „crne izolacije“ sa novom tehnologijom kristalizacije betona

  Hidroizolacija betonskih konstrukcija

  Tehnologija kristalizacije

  Hidroizolacija sa tehnologijom kristalizacije betona ima nekoliko jedinstvenih prednosti kako u klasičnoj gradnji tako i u održivo planiranoj zelenoj gradnji.

  • - Tehnologija kristalizacije ni na koji način ne menja svojstva betona.
  • - Zbog svojih karakteristika ubrzava izgradnju i dugoročno štiti beton od propadanja.
  • - Upotreba tehnologije je veoma jednostavna i ne zahteva drugačiju kombinaciju hidroizolacionih postupaka.
  • - Isparljiva organska jedinjenja (VOC) nisu prisutna tokom ugradnje, pa izvođačima radova nije potrebna dodatna zaštitna oprema.
  • - Ugrađena hidroizolacija sa tehnologijom kristalizacije ne utiče na kvalitet vazduha i nema toksična svojstva.
  • - Uz dodatak agensa koji stimulišu rast kristala u betonu, hidroizolacija se izvodi istovremeno sa kontrolisanim betoniranjem. Na taj način se eliminišu svi dodatni radni i materijalni resursi potrebni za ugradnju klasičnih membrana i premaza.
  • - Tehnologija može smanjiti količinu opreme na gradilištu koliko i količinu potrebnog iskopa i zatrpavanja, jer kod kristalne tehnologije, projektant može smanjiti građevinsku jamu, što je pri ugradnji membrana neizvodljivo. Ovo rezultira manjom količinom materijala, manjim otpadom i manjim kopanjem.
  • - Tehnologija kristalizacije ne zahteva rastvarače i ne sadrži nikakve proizvode koji bi se izlili u životnu sredinu. Tehnologija je toliko bezbedna da je u Sloveniji sertifikovana za upotrebu u rezervoarima za vodu za piće i na površinama za hranu.
  • - Hidroizolacija tehnologijom kristalizacije je izdržljiva i omogućava „samozatvaranje“ pukotina tokom čitavog veka trajanja AB konstrukcije.
  • - Hidroizolacija od kristala pomaže da beton bude jači, otporan na koroziju i štiti armiranu konstrukciju od propadanja.
  • - Beton zaštićen tehnologijom kristalizacije može se reciklirati u odgovarajući agregat u bilo kom trenutku nakon isteka radnog veka.

  Hidroizolacija betonskog temelja

  Tehnologija kristalizacije za objekte veće vrednosti

  Kao evropska članica, Slovenija se obavezala da će poštovati održivi razvoj i u građevinarstvu. Neke naprednije evropske zemlje su već same razvile sisteme i kriterijume koji se odnose na takvu vrstu izgradnje. Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Slovenije već konstituiše sistem koji će promeniti vrednost trajno izgrađenih objekata, jer će mnogi od njih propasti ranije nego što je planirano.

  Pomenimo nekoliko oblasti u kojima hidroizolacija uz pomoć tehnologije kristalizacije betona već daje poene za najrasprostranjeniju LEED procenu u neevropskim zemljama:

  • - Održivo okruženje: kristalni hidroizolacioni aditiv može doprineti do dva poena u kreditnom programu 5.1.
  • - Razvoj lokacije: Tehnologija kristalizacije štiti ili obnavlja prirodno okruženje smanjenjem veličine iskopa. Pošto se proizvod dodaje direktno u betonsku mešavinu, nema potrebe za iskopavanjem površine koju bi koristili radnici pri ugradnji fizičkih membrana.
  • - Materijali i resursi: Kristalni premazi mogu doprineti dodatnom bodu po tački 2.1.
  • - Upravljanje građevinskim otpadom zbog mogućnosti reciklaže: Premazi i samolepljive membrane se teško uklanjaju sa betona, pa ti delovi materijala obično kompletni idu pravo na građevinski otpad jer se ne mogu reciklirati. Beton tretiran kristalima se lako reciklira nakon rušenja. Neki od tih aditiva su dostupni u samorastvorivim kesama spremnim za mešanje, čime se smanjuje i količina ambalažnog otpada oko radnog mesta na gradilištu.
  • - Kvalitet životne sredine: Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru je važan faktor prema trenutnim LEED smernicama. Kako kristalna hidroizolacija ne sadrži isparljiva organska jedinjenja i ne utiče na kvalitet vazduha, može doprineti do jedne tačke prema oceni 4.2. Niskoemisioni materijali: boje i premazi.
  • - Inovativna arhitektura: LEED daje bodove i za dugovečnost i izdržljivost konstrukcije. U ovoj se kategoriji mogu dobiti i dodatni bodovi, pošto tehnologija koja uključuje aktivatore rasta kristala zaustavlja koroziju, povećava otpornost na mraz/odmrzavanje i štiti od hemijskog napada, karbonizacije i drugih štetnih efekata.

  Smanjujete troškove izgradnje i povećavate konkurentnost

  Osnova razmišljanja za upotrebu naprednih tehnologija su kvalitet i racionalizacija. Dotaknete li se samo tri najvažnije oblasti štednje, možete videti da napredna tehnologija nudi sistem sa jedinstvenim prednostima.

   1. Ljudski resursi

  • - u poređenju sa drugim hidroizolacionim sistemima, potrebno je angažovanje manje radnika,
  • - uz dodatnu obuku, ovakvo betoniranje može raditi isti tim,
  • - kontrolu hidroizolacije može vršiti nadzornik (nadzorna služba) odmah po završetku betoniranja i demontaže oplate.

  2. Organizacija gradilišta i izvođenje hidroizolacije

  • - mogu se smanjiti obim iskopa i zatrpavanja građevinskih jama,
  • - za izvođenje šipova nije potrebno ravnanje ni dobetoniranje glava šipova niti dobetoniranje glava,
  • - pumpe za vodu nisu potrebne na gradilištu,
  • - nije potreban podložni beton ispod temeljne ploče,
  • - nakon skidanja oplate, građevinska jama se može odmah zatrpati,
  • - rupe koje ostaju od distancera/držača oplate mogu se vrlo lako zatvoriti tzv. materijalima za sanaciju koji su takođe napravljeni na bazi tehnologije kristalizacije,
  • - nema opasnosti od oštećenja hidroizolacije i dodatnih radova prilikom punjenja građevinske jame.

  3. Troškovi izgradnje i održavanja hidroizolacionog sistema

  • - u proseku troškovi materijala su niži od ostalih hidroizolacionih sistema (membrane, folije…),
  • - građevinski radovi se ubrzavaju zahvaljujući tehnologiji kristalizacije, jer se eliminišu pojedinačne faze neophodne za konvencionalne sisteme hidroizolacije,
  • - ako su pukotine u betonu veće od 0,5 mm usled lošeg betoniranja, vrlo je lako utvrditi gde je došlo do oštećenja i izvršiti hitnu, isplativiju sanaciju s unutrašnje strane objekta; zbog „samozatvaranja“ pukotina u betonu, pa čak i nakon 10 i više godina nema dodatnih troškova održavanja, što znači velike uštede za krajnje korisnike i tako dalje.

  Ukoliko se odlučite za upotrebu ove vrste betona, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 271
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 3702 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 3702 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 3702 izvođača radova za područje Hidroizolacija temelja, podruma
  10
  7

  KERAMIČAR PIRKE

  Kaluđerica
  8.6
  0

  Dimitrije Stanković PR Građevinska radnja IZOMAX PRO Niš

  Niš
  9.7
  0

  MAJIĆ DRAGAN PR HIDROIZOLACIJA OBJEKATA HIDRO-MD SOMBOR

  Sombor
  9.9
  0

  DOO RASING VRŠAC

  Vršac
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE HIDROIZOLACIJA TEMELJA, PODRUMA?

 • Hidroizolacija temelja, podruma Beograd
 • Hidroizolacija temelja, podruma Novi Sad
 • Hidroizolacija temelja, podruma Kragujevac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Niš
 • Hidroizolacija temelja, podruma Čačak
 • Hidroizolacija temelja, podruma Kraljevo
 • Hidroizolacija temelja, podruma Pančevo
 • Hidroizolacija temelja, podruma Zrenjanin
 • Hidroizolacija temelja, podruma Novi Pazar
 • Hidroizolacija temelja, podruma Smederevo
 • Hidroizolacija temelja, podruma Subotica
 • Hidroizolacija temelja, podruma Aleksinac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Apatin
 • Hidroizolacija temelja, podruma Aranđelovac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Bačka Palanka
 • Hidroizolacija temelja, podruma Bačka Topola
 • Hidroizolacija temelja, podruma Bečej
 • Hidroizolacija temelja, podruma Bor
 • Hidroizolacija temelja, podruma Bujanovac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Ćuprija
 • Hidroizolacija temelja, podruma Gornji Milanovac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Inđija
 • Hidroizolacija temelja, podruma Ivanjica
 • Hidroizolacija temelja, podruma Jagodina
 • Hidroizolacija temelja, podruma Kikinda
 • Hidroizolacija temelja, podruma Knjaževac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Kovin
 • Hidroizolacija temelja, podruma Kruševac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Kula
 • Hidroizolacija temelja, podruma Kuršumlija
 • Hidroizolacija temelja, podruma Leskovac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Loznica
 • Hidroizolacija temelja, podruma Negotin
 • Hidroizolacija temelja, podruma Paraćin
 • Hidroizolacija temelja, podruma Pirot
 • Hidroizolacija temelja, podruma Požarevac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Preševo
 • Hidroizolacija temelja, podruma Prijepolje
 • Hidroizolacija temelja, podruma Prokuplje
 • Hidroizolacija temelja, podruma Ruma
 • Hidroizolacija temelja, podruma Šabac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Senta
 • Hidroizolacija temelja, podruma Šid
 • Hidroizolacija temelja, podruma Sjenica
 • Hidroizolacija temelja, podruma Smederevska Palanka
 • Hidroizolacija temelja, podruma Sombor
 • Hidroizolacija temelja, podruma Sremska Mitrovica
 • Hidroizolacija temelja, podruma Stara Pazova
 • Hidroizolacija temelja, podruma Temerin
 • Hidroizolacija temelja, podruma Trstenik
 • Hidroizolacija temelja, podruma Užice
 • Hidroizolacija temelja, podruma Valjevo
 • Hidroizolacija temelja, podruma Velika Plana
 • Hidroizolacija temelja, podruma Vranje
 • Hidroizolacija temelja, podruma Vrbas
 • Hidroizolacija temelja, podruma Vršac
 • Hidroizolacija temelja, podruma Zaječar
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana