Za područje

  Kako se planira popločavanje u različitim dezenima?

  Ovog puta govorićemo o nešto drugačijem izvođenju radova, zapravo pravljenju dezena popločavanjem. Iako je popločavanje uglavnom vrlo slično i jednoobrazno u najvećem broju slučajeva, naročito u javnoj gradnji i uređenju, sigurno ste negde videli i prosto zastali da pobliže osmotrite zanimljive geometrijske obrasce. Iako smo pomenuli vezu s matematikom nećemo se preterano upuštati u računski deo celog posla. Želja nam je da vam samo damo ideju da se neke naizgled rutinske, jednolične i tipične stvari mogu izvesti i na drugačiji način, a da rezultat bude spektakularno originalan i jedinstven.
  Stručni članak 411
  11.jpg
  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje:

  1. Teselacija

  Teselacija je pojam mnogo bolje poznat i bliži matematici no građevinarstvu, a njime se opisuju načini i mogućnosti mozaičkog postavljanja geometrijskih figura u istoj ravni. Važno je da se oblici međusobno dodiruju ivicama bez praznina i da se istovremeno ne preklapaju. Reč je dakle o pokrivanju površine pomoću geometrijskih postavki (poligona). Koncept se ustalio davno, od samih početaka arhitekture i likovne umetnosti, pa ga tako srećemo još pre sumera i antike u ostacima kineske, hindu i egipatske gradnje, a njime se u naše vreme najviše bavio čuveni holandski umetnik Maurits Kornelis Ešer (Maurits Cornelis Escher) inspirisan Murskim hramovima u Španiji. Sama reč, teselacija, izvedena je iz latinskog i znači pljosnat oblutak – komad gline ili stakla (tesella), korišćen za izradu mozaika. Postoje teselacije euklidske, sferne i hiperboličke ravni i mogu pronaći svuda oko nas; nalikuju strukturi košnice, oklopu kornjače, različitim šarama na koži zmija i guštera i tome slično, a ima ih na podovima zidovima, pa čak i kao kompletnih građevinskih konstrukcija u obliku poliedara. Koje opcije nude ploče ili blokovi različitih dimenzija i oblika? Na tržištu se mogu naći materijali, odnosno, gotovi proizvodi za popločavanje koji omogućavaju sklapanje zanimljivih šara, koliko oblicima toliko i bojama, kojima se oživljava okolina. Svakako, mora se povesti računa o tipovima i vrstama materijala koji mogu ići jedni s drugima, koliko i o materijalima i bojama u neposrednoj okolini kako ne bi došlo do preteranog odstupanja, odudaranja ni nesklada.

  1.1. Popločavanje pravilnim poligonima

  Poligonima se nazivaju ploče ili blokovi kojima se radi, a oni mogu biti pravilnih četvorougaonih oblika ili nepravilnih, odnosno, višeugaonih ili u njihovim kombinacijama. Pravilno pokrivanje površine sastoji se od ređanja pločica, ploča ili blokova kvadratnog oblika. Postoje tri načina ovakvog rada:

  • 1) upotreba kvadrata,
  • 2) upotreba pravilnih šestouglova,
  • 3) upotreba jednakostraničnih trouglova.

  Mora postojati najmanje četiri kvadrata, tri pravilna šestougla ili šest jednakostraničnih trouglova u svakom uglu, koji daju tri pravilne teselacije.

  Popločavanje u obliku rombova; izvor: www.supercoloring.com
  Popločavanje u obliku rombova; izvor: www.supercoloring.com
  Popločavanje petougaonim elementima; izvor: www.1.bp.blogspot.com
  Popločavanje petougaonim elementima; izvor: www.1.bp.blogspot.com

  1.2. Polu-teselacija

  Polu-pravilna teselacija se dobija kada se sastavljaju mnogougaoni komadi različitih veličina i oblika. Posebno interesantne vrste dezena čine pokrivanje ravni nepravilnim višeugaonicima (rombovi, pravougaonici). Postoji mnogo varijantnih rešenja polu-pravilne teselacije: krnje ili skraćeno četvrtasto, rombično-šestougaono, produženo trouglasto i tako dalje.

  Popločavanje kombinacijom kvadrata i osmougaonika; izvor: www.supercoloring.com
  Popločavanje kombinacijom kvadrata i osmougaonika; izvor: www.supercoloring.com
  www.supercoloring.com " src="../../showfile.php?uuid=ecd46c02b31a3c3115a42f1d3bfca01ff4459a5d" alt="Popločavanje kombinacijom trouglova, kvadrata i šestouglova; izvor: www.supercoloring.com " />
  Popločavanje kombinacijom trouglova, kvadrata i šestouglova; izvor: www.supercoloring.com

  Ukoliko se odlučite za popločavanje enterijera ili eksterijera spojem umetnosti i matematike, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

   

  Stručni članak 411
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 1099 izvođača radova za područje Popločavanje
  10
  1

  MILAN ĆALIĆ PR POSTAVLJANJE ZIDNIH I PODNIH OBLOGA KOCKICA 2018 PANČEVO

  Pančevo
  9.7
  0

  PRIJIĆ-MERMERI I GRANITI DOO INĐIJA

  Inđija
  8.7
  0

  POSTAVLJANJE BEHATON PLOČA BIBI BET

  Velika Vrbnica
  9.6
  0

  BO-BO

  Beograd
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE POPLOČAVANJE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana