Za područje
  Majstorska ponuda, majstorska usluga

  Geomehanički elaborat - priprema i cena

  Članak je pregledalo čak 2883+ korisnika
  Geomehanički elaborat je dokument kojim se prikazuje sastav zemljišta i nosivost terena. Geomehanički elaborat priprema kvalifikovani geotehničar koji nakon završenog pregleda terena i sondiranja iskopa procenjuje očekivanu dubinu, nosivost temeljnog dna i druge karakteristike terena. Na osnovu istraživanja i podataka o terenu, projektant građevinskih konstrukcija može odrediti odgovarajući temelj objekta prema predviđenom opterećenju zbog izgradnje i istovremeno propisati druge odredbe i moguće mere za bezbedan tok izgradnje.
  Stručni članak 2883
  geomehanika geomehanicki elaborat
  Imamo čak 74 izvođača radova za područje Geomehanika:

  1. Geomehanički elaborat: priprema izveštaja

  1.1. U kojoj građevinskoj fazi se radi geomehanički elaborat?

  Geomehanički elaborat je potreban investitoru u fazi pribavljanja projektne dokumentacije. Taj dokument sadrži informacije o sastavu zemljišta, ključne za dalje projektovanje objekta. To uključuje proračune temelja, zaštitu građevinske jame, odvod otpadnih voda i slično. Geološki izveštaj se radi na osnovu obilaska terena kao i šire i uže lokacije na kojoj se planira izgradnja objekta.

  1.2. Istraživanje terena

  Naročito važna je saradnja investitora i geologa, pošto se nakon dogovora priprema sondaža terena. Da li se iskop vrši ručno ili mehanizacijom, zavisi od tipa i vrste zemljišta, lokacije i složenosti objekta. Važnija od dimenzija iskopa je dubina bušenja, što opet zavisi od mesta i zahtevnosti objekta.

  Kada se radi o problematičnoj lokaciji, gledano iz građevinskog i inženjerskog ugla, sondiranje tla se vrši bušenjem ili testom dinamičkog proboja, ali i nekim drugim metodama.

  1.3. Geomehanički elaborat za građevinsku dozvolu

  Geomehanički elaborat se obično traži kao aneks projekta za dobijanje građevinske dozvole (PGD), a u nekim slučajevima takav dokument može da traži Agencija za zaštitu životne sredine (AZŽS), koja se u izvesnim slučajevima javlja kao jedna od instanci u procesu dobijanja građevinske dozvole.

  Geomehanički elaborat u krajnjem slučaju može da vas spase i većih rashoda
  Geomehanički elaborat u krajnjem slučaju može da vas spase i većih rashoda

  2. Svrha geomehaničkog elaborata

  2.1. Geomehanički elaborat: sastav tla i nosivost terena

  Osnovna svrha geomehaničkog elaborata je da, na osnovu obilaska terena, iskopavanja, bušenja i pregleda izveštaja i drugih informacija iz registara, stručnjak pribavi podatke o sastavu tla, nosivosti terena i mogućem prisustvu podzemnih voda. S druge strane, projektant pribavlja sve potrebne informacije koje su neophodne za kvalitetno izvođenje temelja i temeljnih ploča, uređenje prostora i upotrebu odgovarajućih materijala.

  Na osnovu geološkog izveštaja uglavnom se dobijaju informacije i o tome da li je moguća gradnja na određenom području - kakva i u kom obimu.

  2.2. Zahtev administrativne jedinice

  Neki investitori naručuju geomehanički elaborat samo na zahtev upravnog organa u postupku dobijanja građevinske dozvole. Ovo se posebno odnosi na područja gde ima podzemnih voda, klizišta, močvara i sličnog. Investitor angažuje geologa, koji sastavlja standardni geomehanički elaborat, bez činjenica sa terena. Naravno, dokument te vrste nema posebnu vrednost, a cena izrade tipskog geološkog izveštaja je znatno niža od profesionalno izvedenog elaborata zasnovanog na stvarnom terenskom istraživanju i radu te se takav ne preporučuje.

  2.3. Geomehanički elaborat smanjuje troškove

  Suština ovakvog izveštaja i njegova najveća prednost jesu uštede koje se mogu ostvariti na osnovu tačnih i detaljnih merenja i proračuna izvedenih iz tih rezultata, a ne na osnovu približnih procena. Naime, po dobijenim informacijama, može se precizno izračunati gde i kakvo iskopavanje treba da se radi, kakvi treba da budu temelji i čitava konstrukcija, vrsta, količina i kvalitet materijala kojima će se graditi pa i način na koji građevinski radovi kasnije treba da se izvode da bi ceo projekt bio izveden na optimalan, efikasan, praktičan i racionalan način. Naposletku, koliko zbog ušteda prilikom gradnje, ovaj elaborat može omogućiti i uštede u smislu manjih troškova obnove i održavanja u budućnosti, jer ako se adekvatno gradi i oštećenja će biti manje. Uz pomoć geomehaničkog elaborata, konačno, može se preciznije planirati i priprema terena i dobiti realni podaci i procene izvođača koje ćete angažovati.

  3. Cena geomehaničkog elaborata

  Cene geomehaničkog elaborata variraju u zavisnosti od složenosti terena, dubine iskopa, zahtevnosti i veličine objekta, lokacije i slično. Cene ovog dokumenta počinju od oko 120 EUR.

  Stručni članak 2883
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Geomehanika?

  Imamo čak 74 izvođača radova za područje Geomehanika:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 74 izvođača radova za područje Geomehanika
  9.2
  0

  WATERFORD DRILLING D.O.O. Stubla


  10
  8

  DEJAN STOJČINOVIĆ PR GEOLIDER


  9.2
  0

  HYDRODRILL DOO BEOGRAD - NOVI BEOGRAD


  10
  2

  HG Studio Projekt


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana