Za područje

  Balkonske ograde i pročelje balkona

  Članak je pregledalo čak 8143+ korisnika
  Prilikom izrade ili renoviranja balkona uz vrstu i tip balkonske ograde vrlo je važna podna obloga kao i ivica oko nje, tačnije, ivica balkonskog pročelja. Da li će na prednjoj strani balkona biti keramičke pločice ili okapnica? Kakva će biti ograda? O ovim i sličnim pitanjima treba odlučiti pre početka radova, tokom pravljenja nacrta, pa nemojte da vam bude teško da o tome razmislite. Pored tehnički pravilnog postavljanja i ugradnje, važan je i konačni izgled, budući da je balkon vrlo upadljiv fasadni element, a samim tim nije bez uticaja na utisak koji će ostavljati cela kuća.
  Stručni članak 8143
  ograde od vestacke trave
  Imamo čak 190 izvođača radova za područje Sanacija balkona, terase:

  1. Balkonsko pročelje

  Za pravljenje, odnosno, obradu balkonskog pročelja arhitekti, projektantu ili majstorima je na raspolaganju više varijanti. Rešenje za čelo balkona zavisi od mnogih faktora, uključujući njegov fizički položaj, način fiksiranja ograde, vrste materijala koji će se upotrebiti i slično. Pročelje balkona može se završiti keramičkim pločicama, zapravo, one se mogu postaviti tako da same prave svojevrstan žleb i odvode kišnicu. Druga najčešća varijanta je postavljanje okapnice.

  2. Balkonske ograde

  Balkonske ograde prvenstveno služe bezbednosti korisnika - da zaštite od mogućih padova. Svako se oseća sigurnije i opuštenije kada balkon ima ogradu. Osim sigurnosti, balkonska ograda doprinosi i estetici te pre donošenja odluka u vezi sa njom treba pažljivo razmotriti sve opcije. Na tržištu vam je na raspolaganju skoro bezbroj vrsta i tipova gotovih proizvoda u isto toliko oblika, materijala i boja, a uvek možete angažovati i majstora koji će ogradu napraviti po meri i vašim željama.

  Pored sigurnosti, balkonske ograde utiču i na izgled fasade i cele kuće
  Pored sigurnosti, balkonske ograde utiču i na izgled fasade i cele kuće

  Savet stručnjaka iz firme PR PROIZVODNJA ŽIČANIH PROIZVODA DUKAT OGRADE

  1. Bogat asortiman firme DUKAT OGRADE u ponudi ima i ogradu od veštačke trave. Koje su prednosti ograde od veštačke trave?

  Prvo - oplemenjuju prostor i daju mogućnost vrlo lepih vizuelnih promena, jer se mogu ukrasiti cvećem, kombinovati sa zimzelenim rastinjem, malčom, kamenom, a sve tako izgleda vrlo prirodno i da se lepo slaže.
  Drugo - lako i brzo se montira, nema održavanja i otporna je na sve vremenske uslove, minimum 5 godina. Rađena su ispitivanja i na +40°C i na -40°C i nije došlo do promene ni boje i kvaliteta trave.
  Treće - u slućaju dodira sa vatrom, u delu gde je bio plamen, trava se samo istopi, tj.ne širi se dalje, pa je i sa te strane vrlo sigurna.
  Četvrto - cena joj je vrlo pristupačna u odnosu na sve druge materijale koji mogu poslužiti za ograđivanje, pa se sve veći broj investitora odlučuje za ovaj sistem ograđivanja.
  Peto - široka joj je primena,odnosno, njome se mogu ograđivati dvorišta, škole, vrtići, teniski i sportski tereni, parkovi, bašte kafića, balkoni, stambene zgrade, benziske stanice, hoteli, igraonice, rođendaonice, vinogradi, voćnjaci i slično.

  2. Da li se ograda od veštačke trave može postavljati na balkonima?

  Da, ograda od veštačke trave se može postavljati i na balkonima; imali smo na desetine takvih klijenata koji su, u ovoj eri betona i sve manje zelenila po gradovima, vrlo lepo oplemenili svoj prostor na terasi. 

  ograde-od-vestacke-trave.jpg
  Ograde od veštačke trave Dukat Ograde

  3. S obzirom da je u pitanju specifičan materijal, kako se ove ograde održavaju?

  Kao što je navedeno, nema održavanja, pa je i to još jedan od razloga što se sve više kupaca odlučuje za naš proizvod.

  dukat-ograde.jpg
  Ograde od veštačke trave na balkonu Dukat Ograde

  4. Kako se kreću cene ove ograde?

  Cena proizvoda na malo je formirana po m2, pa je tako izlazi 1.100 din/m2 +PDV. Visine koje se proizvode su 1 m; 1.2 m; 1.5 m; 1.75 m; i 2 m.

  Na kraju bih napomenuo da naša firma „Dukat Ograde" je prva u Srbiji koja proizvodi žicu od veštačke trave, a da su svi ostali uvoznici. Kao i u svemu i kod ovog proizvoda postoje razne verzije, pa samim tim im varira i kvalitet, iako na oko deluju isto ili slično našem poizvodu, razlika je ogromna. Naime, čvrstina naše žice (2x1,6 mm pocinkovane žice) koja se upliće sa PVC trakom (2x svetlija i tamnija zelena PVC traka) kao i boja finalnog proizvoda i naravno kvalitet, je ono što nas apsolutno odvaja. U poređenju sa konkurentima, razlika je i na dodir primetna. Naša žica je vrlo lepe boje, čvrsta, jaka, pa joj je težina po metru kvadratnom 2,4 kg. Zato se i proizvodi u rolnama od 10 metara. Kako repromaterijal uvozimo, pored mašina koje smo takođe uvezli, imali smo priliku da u zemlji proizvođača vidimo i iskusimo razlike i u ceni i u kvalitetu ovog proizvoda, pa nismo imali dilemu da ćemo proizvoditi samo najbolje.

  „Dukat Ograde" su uz sve navedene razloge zlata vredne, pa vas uz naš slogan „Ogradite svoj svet" srdačno pozdravljam!

  G-din Milorad Milinić, PR PROIZVODNJA ŽIČANIH PROIZVODA DUKAT OGRADE

  3. Kakve balkonske ograde postoje?

  Izbor balkonskih ograda je zaista velik. U osnovi, birate između metalne, prohromske, kovane, drvene i staklene ili njihovih kombinacija. Za svaku od ovih vrsta dostupno je najmanje još toliko tipova ograda: prohromske cevi sa staklenom ispunom, ograda od satiniranog stakla pričvršćena na balkonsku konstrukciju, razne imitacije od PVC, drvena ograda od prečki, drvena ograda s ispunom od punog drveta i tako dalje.

  Mogućnosti kombinovanja materijala i elemenata su beskrajne. Pravilan odabir balkonske ograde zahteva pažljivo razmatranje, pošto ona treba da bude dopuna koliko balkonu toliko i fasadi.

  3.1. PVC balkonske ograde

  PVC balkonska ograda jedan je od najpopularnijih izbora zbog pristupačne cene i izdržljivosti. Visokokvalitetni PVC je otporan na kišu, UV zrake i temperaturne promene, pa odlično funkcioniše na izloženim mestima kao što je balkon. PVC balkonske ograde mogu biti modularne, panelne ili izrađene od PVC letvica. Plastične ograde dostupne su u mnogim bojama: od crne i bele do mirnih ili veselih tonova.

  Staklena balkonska ograda se pravi od lepljenog kaljenog stakla koje je izdržljivo i teže lomivo
  Staklena balkonska ograda se pravi od lepljenog kaljenog stakla koje je izdržljivo i teže lomljivo

  3.2. WPC balkonske ograde

  WPC je popularan i izdržljiv materijal napravljen od mešavine smola i drvenih vlakana koji može više od 20 godina da odoleva suncu, kiši i vetru. Prednosti WPC ograda su izgled i miris drveta, ali im nije potrebno održavanje, jer ne trunu. WPC balkonske ograde izrađene su od kombinacije WPC profila i aluminijumskih stubova. Ispune mogu biti od mreže ili od panela.

  3.3. ALU balkonske ograde

  Aluminijumske balkonske ograde izuzetno su popularne zbog svoje velike otpornosti, dugog veka trajanja i minimalnog održavanja, što ih čini pogodnim za upotrebu u enterijeru i eksterijeru. ALU balkonske ograde mogu biti anodizirane, slične ogradama od prohroma, visokog sjaja ili mat, ali se mogu i ofarbati prahom bilo koje boje iz RAL karte.

  U zavisnosti od dizajna, dostupne su ograde sa vertikalnim, horizontalnim ili dijagonalnim šipkama, panelne i perforirane aluminijumske ograde i razne kombinacije sa drvetom, WPC pločama ili ALU ogradama sa staklom.

  3.4. Drvene balkonske ograde

  Kod nas se tradicionalna drvena balkonska ograda uvek dobro uklapa na svakom mestu. U njih mogu biti urezani ili izdubljeni tipični rustikalni oblici poput krugova, krstova, linija i drugih. S druge strane, moderne ograde su jednostavnije, jer se akcentuje prirodnost boje i teksture drveta.

  Letvice za balkonske ograde najčešće su izrađene od drveta smreke ili hrasta. Pošto je drvo na balkonu konstantno izloženo atmosferskim promenama, vremenom posivi. To se može sprečiti uljenjem, farbanjem ili lakiranjem najmanje jednom godišnje.

  3.5. Balkonske ograde od kovanog gvožđa

  Balkonske ograde od kovanog gvožđa dostigle su vrhunac popularnosti pre više od 100 godina, ali ni danas nisu ništa manje vredne, atraktivne ni poželjne. Ovakva ograda po narudžbini može biti bilo kog oblika: od jednostavnih ravnih šipki do složenih floralnih ili geometrijskih oblika. Ograda od kovanog gvožđa zaštićena je od korozije vrućim cinkovanjem, lakom ili bojom. Ako poželite jedno ovakvo prestižno i ekskluzivno umetničko delo za svoj dom, naručite ogradu od vrhunskih majstora.

  Balkonska ograda treba da je dopuna koliko eksterijeru toliko i enterijeru
  Balkonska ograda treba da je dopuna koliko eksterijeru toliko i enterijeru

  3.6. Staklene balkonske ograde

  Ako želite za svoj balkon skoro nevidljivu ogradu, možete od stakloresca naručiti jednu zahvaljujući kojoj će svetlost neometano ulaziti u vaš dom dok ćete vi, s druge strane, imati neograničen vidik. Ovakve ograde rade se od laminiranog kaljenog stakla, dovoljno čvrstog da pruža zaštitu i da je istovremeno zaštićeno od loma. Staklene balkonske ograde mogu se montirati između, ispred ili iza stubova, fiksirati na nosačima ili biti samonoseće. Ovoj specijalnoj vrsti stakla ne smetaju oscilacije temperature, vlaga, mraz ni vetar. Međutim, da bi što duže trajala i izgledala besprekorno kao prvog dana, biće joj neophodno povremeno pranje. Ako volite da ograda propušta svetlost, ali ne i neželjene poglede, možete postaviti onu od matiranog stakla.

  3.7. Prohromske balkonske ograde

  Prohrom ili inoks su nazivi za visokokvalitetni nerđajući čelik, otporan na gotovo sve spoljne uticaje: od mraza, do vlage i lišajeva. Ograde od ovakvog nerđajućeg čelika pogodne su za eksterijer koliko i enterijer. Zbog blistavog, sjajnog izgleda, takve su ograde posebno pogodne za savremeno koncipirane domove u postmodernističkim stilovima. Nerđajući čelik se odlično slaže sa drvetom, staklom i drugim materijalima.

  Budući da su prohromske ograde visokog sjaja biraju se za moderne fasade
  Budući da su prohromske ograde visokog sjaja biraju se za moderne fasade

  3.8. Zidanje balkonskih ograda

  Zidana balkonska ograda jednostavno je i jeftino rešenje. Za taj tip ograde možete koristiti i siporeks blokove, jer su lagani, a dovoljno čvrsti. Takva puna ograda pogodna je kada želite više privatnosti i da se vizuelno stapa sa okolnim zidovima. Zidana ograda može biti omalterisana ili obložena kamenom ili keramikom.

  4. Visina balkonske ograde

  Na kraju, ali ne i najmanje važno, mora se poštovati i propisana minimalna visina balkonske ograde, koja bi trebala biti najmanje 100 cm. Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za izgradnju stambenih zgrada i stanova propisuje da stepeništa, galerije, balkoni, lođe, terase i slični prostori izdignuti iznad okolnog nivoa, moraju biti osigurani ogradom visokom najmanje 100 cm. Osim toga, otvori u ogradi moraju biti takvi da sprečavaju prolaz predmeta čiji je prečnik veći od 10 cm, prvenstveno zbog zaštite dece i kućnih ljubimaca.

  Stručni članak 8143
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Sanacija balkona, terase?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 190 izvođača radova za područje Sanacija balkona, terase:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana