Za područje

  Balkonsko pročelje i ograda

  Članak je koristilo čak 2597+ korisnika
  Prilikom izrade ili renoviranja balkona uz vrstu i tip balkonske ograde vrlo je važna podna obloga kao i ivica oko nje, tačnije, ivica pročelja. Hoće li na prednjoj strani balkona biti keramičke pločice ili okapnica? O ovim i sličnim pitanjima treba odlučiti pre početka radova, tokom pravljenja nacrta, pa nemojte da vam bude teško da o tome razmislite. Pored tehnički pravilnog postavljanja i ugradnje, važan je i konačni izgled, budući da je balkon vrlo upadljiv fasadni element, a samim tim nije bez uticaja na utisak koji će ostavljati cela kuća.
  Stručni članak 2597
  1.jpg

  1. Čelo balkona

  Za pravljenje, odnosno, obradu čeone ivice balkona arhitekti, projektantu ili majstorima je na raspolaganju više varijanti. Rešenje prednje strane balkona zavisi od mnogih faktora, uključujući njegov fizički položaj, način fiksiranja ograde, vrste materijala koji će se upotrebiti i slično. Prednji deo balkona može se završiti keramičkim pločicama, zapravo, one se mogu postaviti tako da same prave svojevrstan žleb i odvode kišnicu. Druga najčešća varijanta je postavljanje okapnice.

  2. Balkonska ograda

  Balkonske ograde prvenstveno služe bezbednosti korisnika - da zaštite od mogućih padova. Svako se oseća sigurnije i opuštenije kada balkon ima ogradu. Osim sigurnosti, balkonska ograda doprinosi i estetici te pre donošenja odluka u vezi sa njom treba pažljivo razmotriti sve opcije. Na tržištu vam je na raspolaganju skoro bezbroj vrsta i tipova gotovih proizvoda u isto toliko oblika, materijala i boja, a uvek možete angažovati i majstora koji će ogradu napraviti po meri i vašim željama.

  3. Kakve balkonske ograde postoje?

  Izbor balkonskih ograda je zaista velik. U osnovi, birate između metalne, prohromske, kovane, drvene i staklene ili njihovih kombinacija. Za svaku od ovih vrsta dostupno je najmanje još toliko tipova ograda: prohromske cevi s staklenom ispunom, ograda od satiniranog stakla pričvršćena na balkonsku konstrukciju, razne imitacije od PVC-a, drvena ograda od prečki, drvena ograda sa ispunom od punog drveta i tako dalje. Mogućnosti kombinovanja materijala i elemenata su beskrajne. Pravilan odabir balkonske ograde zahteva pažljivo razmatranje, pošto ona treba da bude dopuna koliko balkonu toliko i fasadi.

  Savet stručnjaka iz firme PR PROIZVODNJA ŽIČANIH PROIZVODA DUKAT OGRADE

  1. Bogati asortiman firme DUKAT OGRADE u ponudi ima i ogradu od veštačke trave. Koje su prednosti ograde od veštačke trave?

  Prvo - oplemenjuje prostor i daju mogućnost vrlo lepih vizuelnih promena, jer se mogu ukrasiti sa cvećem, ukombinovati sa zimzelenim rastinjem, malčom, kamenom a da pritom to izgleda vrlo prirodno i da se lepo slaže.
  Drugo - lako i brzo se montira, nema održavanja i otporna je na sve vremenske uslove, minimum 5 godina. Rađena su ispitivanja i na + 40 i na - 40 i nije došlo do promene ni boje i kvaliteta trave.
  Treće - u slućaju dodira sa vatrom, u delu gde je bio plamen, trava se samo istopi, tj.ne širi se dalje, pa je i sa te strane vrlo sigurna.
  Četvrto - cena joj je vrlo pristupačna u odnosu na sve druge materijale koji mogu poslužiti za ograđivanje, pa se sve veći broj investitora odlučuje za ovaj sistem ograđivanja
  Peto - široka joj je primena, tj. njom se mogu ograđivati dvorišta, škole, vrtići, teniski tereni, sportski tereni, parkovi, bašte kafića, balkoni, stambene zgrade, benziske stanice, hoteli, igraonice, rođendaonice, vinogradi, voćnjaci i sl.

  2. Da li se ograda od veštačke trave može postavljati na balkonima?

  Da ograda od veštačke trave se može postavljati i na balkonima i mi smo imali na desetine takvih klijenata koji su, u ovoj eri betona i sve manje zelenila po gradovima, vrlo lepo oplemenili svoj prostor na terasi. 

  ograde-od-vestacke-trave.jpg
  Ograde od veštačke trave Dukat Ograde

   

  3. S obzirom da je u pitanju specifičan materijal, kako se ove ograde održavaju?

  Kao što je navedeno, nema održavanja, pa je i to još jedan od razloga što se sve više kupaca odlučuje za naš proizvod.

  dukat-ograde.jpg
  Ograde od veštačke trave na balkonu Dukat Ograde

   

  4. Kako se kreću cene ove ograde?

  Cena proizvoda na malo je formirana po m2, pa je ista 1.100 din/m2 + PDV. Visine koje se proizvode su 1m; 1.2m; 1.5m; 1.75m; i 2m.

  Na kraju bih napomenuo da naša firma "Dukat Ograde" je prva u Srbiji koja proizvodi žicu od veštačke trave, a da su svi ostali uvoznici. Kao i u svemu i kod ovog proizvoda postoje razne verzije, pa samim tim i kvalitet istih, iako na oko deluju isto ili slično našem poizvodu, razlika je ogromna. Naime, čvrstina naše žice (2 x 1,6mm pocinkovane žice) koja se upliće sa PVC trakom (2 x svetlija i tamnija zelena PVC traka) kao i boja finalnog proizvoda i naravno kvalitet, je ono što nas apsolutno odvaja, jer kad uporedite sa ostalima, razlika je i na dodir primetna. Naša žica je vrlo lepe boje, čvrsta, jaka, pa joj je težina po metru kvadratnom 2,4kg. Zato se i proizvodi u rolnama od 10 metara. Kako repromaterijal uvozimo, pored mašina koje smo takođe uvezli, imali smo priliku da kod zemlje proizvođača vidimo i iskusimo razlike i u ceni i u kvalitetu ovog proizvoda, pa nismo imali dilemu da ćemo proizvoditi samo najbolje.

  "Dukat Ograde" su uz sve napred navedene razloge zlata vredne, pa Vas uz naš slogan "Ogradite svoj svet" u to ime srdačno pozdravljam!

  G-din Milorad Milinić, PR PROIZVODNJA ŽIČANIH PROIZVODA DUKAT OGRADE

  3.1. PVC balkonske ograde

  PVC balkonska ograda jedan je od najpopularnijih izbora zbog pristupačne cene i izdržljivosti. Visokokvalitetni PVC je otporan na kišu, UV zrake i temperaturne promene, pa odlično funkcioniše na izloženim mestima kao što je balkon. PVC balkonske ograde mogu biti modularne, panelne ili izrađene od PVC letvica. Plastične ograde dostupne su u mnogim bojama: od crne i bele do mirnih ili veselih tonova.

  3.2. VPC balkonske ograde

  VPC je popularan i izdržljiv materijal napravljen od mešavine smola i drvenih vlakana koji može da više od 20 godina odoleva suncu, kiši i vetru. Prednosti VPC ograda su izgled i miris drveta, ali im nije potrebno održavanje, jer ne trunu. VPC balkonske ograde izrađene su od kombinacije VPC profila i aluminijumskih stubova. Ispune mogu biti od mreže ili od panela.

  3.3. ALU balkonske ograde

  Aluminijumske balkonske ograde izuzetno su popularne zbog svoje velike otpornosti, dugog veka trajanja i minimalnog održavanja, što ih čini pogodnim za upotrebu u enterijeru i eksterijeru. ALU balkonske ograde mogu biti anodizirane, slične ogradama od prohroma, visokog sjaja ili mat, ali se mogu i ofarbati prahom bilo koje boje iz RAL karte. U zavisnosti od dizajna, dostupne su ograde sa vertikalnim, horizontalnim ili dijagonalnim šipkama, panelne i perforirane aluminijumske ograde i razne kombinacije sa drvetom, VPC ploče ili ALU ograde sa staklom.

  3.4. Drvene balkonske ograde

  Kod nas se tradicionalna drvena balkonska ograda uvek dobro uklapa na svakom mestu. U njih mogu biti urezani ili izdubljeni tipični rustikalni oblici poput krugova, krstova, linija i drugih. S druge strane, moderne ograde su jednostavnije, jer se akcentuju prirodnost boje i teksture drveta. Letvice za balkonske ograde najčešće su izrađene od drveta smreke ili hrasta. Pošto je drvo na balkonu konstantno izloženo atmosferskim promenama, vremenom posivi. To se može sprečiti uljenjem, farbanjem i lakiranjem najmanje jednom godišnje.

  3.5. Balkonske ograde od kovanog gvožđa

  Balkonske ograde od kovanog gvožđa dostigle su vrhunac popularnosti pre više od 100 godina, ali ni danas nisu ništa manje vredne, atraktivne i poželjne. Ovakva ograda po narudžbini može biti bilo kog oblika: od jednostavnih ravnih šipki do složenih floralnih ili geometrijskih oblika. Ograda od kovanog gvožđa zaštićena je od korozije vrućim cinkovanjem, lakom ili bojom. Poželite li jedno ovakvo prestižno i ekskluzivno, umetničko delo za svoj dom, naručite ogradu od vrhunskih majstora.

  3.6. Staklene balkonske ograde

  Želite za svoj balkon skoro nevidljivu ogradu, možete od stakloresca naručiti jednu zahvaljujući kojoj će svetlost neometano ulaziti u vaš dom dok ćete vi, s druge strane, imati neograničen vidik. Ovakve ograde rade se od laminiranog kaljenog stakla, dovoljno čvrstog da pruža zaštitu i da je istovremeno zaštićeno od loma. Staklene balkonske ograde mogu se montirati između, ispred ili iza stubova, fiksirati na nosačima ili biti samonoseće. Ovoj specijalnoj vrsti stakla ne smetaju oscilacije temperature, vlaga, mraz ni vetar. Međutim, da bi što duže trajala i izgledala besprekorno kao prvog dana, biće joj neophodno povremeno pranje. Volite li da ograda propušta svetlost, ali ne i neželjene poglede, možete postaviti onu od matiranog stakla.

  3.7. Prohromska balkonska ograda

  Prohrom ili inoks su nazivi za visokokvalitetni nerđajući čelik, otporan na gotovo sve spoljne uticaje: od mraza, do vlage i lišajeva. Ograde od ovakvog nerđajućeg čelika pogodne su za eksterijer koliko i enterijer. Zbog blistavog, sjajnog izgleda, takve su ograde posebno pogodne za savremeno koncipirane domove u postmodernističkim stilovima. Nerđajući čelik se odlično slaže sa drvetom, staklom i drugim materijalima.

  3.8. Zidanje balkonskih ograda

  Zidana balkonska ograda jednostavno je i jeftino rešenje. Za taj tip ograde možete koristiti i siporeks blokove, jer su lagani, a dovoljno čvrsti. Takva puna ograda pogodna je kada želite više privatnosti i da se vizuelno stapa sa okolnim zidovima. Zidana ograda može biti omalterisana ili obložena kamenom ili keramikom.

  4. Visina balkonske ograde

  Na kraju, ali ne i najmanje važno, mora se poštovati i propisana minimalna visina balkonske ograde, koja bi trebala biti najmanje 100 cm. Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za izgradnju stambenih zgrada i stanova propisuje da stepeništa, galerije, balkoni, lođe, terase i slični prostori izdignuti iznad okolinog nivoa, moraju biti osigurani ogradom visokom najmanje 100 cm. Osim toga, otvori u ogradi moraju biti takvi da sprečavaju prolaz predmeta čiji je prečnik veći od 10 cm, prvenstveno zbog zaštite dece i kućnih ljubimaca.

  Ukoliko se odlučite za postavljanje ili zamenu balkonske ograde, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Okapnica bez žleba (s leva na desno: balkonska ograda; okapnica; termoizolacione ploče (XPS); hidroizolacija (elastični hidrostop); cementni estrih (košuljica); lepak+pločice; PU zaptivna masa
  Okapnica bez žleba (s leva na desno: balkonska ograda; okapnica; termoizolacione ploče (XPS); hidroizolacija (elastični hidrostop); cementni estrih (košuljica); lepak+pločice; PU zaptivna masa
  Okapnica sa žlebom (s leva na desno: okapnica sa žlebom; PU zaptivna masa; lepak+pločice; termoizolacione ploče (XPS); hidroizolacija (elastični hidrostop); cementni estrih (košuljica); lepak+pločice; PU zaptivna masa)
  Okapnica sa žlebom (s leva na desno: okapnica sa žlebom; PU zaptivna masa; lepak+pločice; termoizolacione ploče (XPS); hidroizolacija (elastični hidrostop); cementni estrih (košuljica); lepak+pločice; PU zaptivna masa)
  Keramika na pročelju balkona (s leva na desno: balkonska ograda; zaptivna lepljiva masa+keramika; termoizolacione ploče (XPS); hidroizolacija (elastični hidrostop); cementni estrih (košuljica); lepak+pločice; PU zaptivna masa
  Keramika na pročelju balkona (s leva na desno: balkonska ograda; zaptivna lepljiva masa+keramika; termoizolacione ploče (XPS); hidroizolacija (elastični hidrostop); cementni estrih (košuljica); lepak+pločice; PU zaptivna masa

   

   

  Stručni članak 2597
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 119 izvođača radova za područje Sanacija balkona, terase:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 119 izvođača radova za područje Sanacija balkona, terase:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE SANACIJA BALKONA, TERASE?

 • Sanacija balkona, terase Beograd
 • Sanacija balkona, terase Novi Sad
 • Sanacija balkona, terase Kragujevac
 • Sanacija balkona, terase Niš
 • Sanacija balkona, terase Čačak
 • Sanacija balkona, terase Kraljevo
 • Sanacija balkona, terase Pančevo
 • Sanacija balkona, terase Zrenjanin
 • Sanacija balkona, terase Novi Pazar
 • Sanacija balkona, terase Smederevo
 • Sanacija balkona, terase Subotica
 • Sanacija balkona, terase Aleksinac
 • Sanacija balkona, terase Apatin
 • Sanacija balkona, terase Aranđelovac
 • Sanacija balkona, terase Bačka Palanka
 • Sanacija balkona, terase Bačka Topola
 • Sanacija balkona, terase Bečej
 • Sanacija balkona, terase Bor
 • Sanacija balkona, terase Bujanovac
 • Sanacija balkona, terase Ćuprija
 • Sanacija balkona, terase Gornji Milanovac
 • Sanacija balkona, terase Inđija
 • Sanacija balkona, terase Ivanjica
 • Sanacija balkona, terase Jagodina
 • Sanacija balkona, terase Kikinda
 • Sanacija balkona, terase Knjaževac
 • Sanacija balkona, terase Kovin
 • Sanacija balkona, terase Kruševac
 • Sanacija balkona, terase Kula
 • Sanacija balkona, terase Kuršumlija
 • Sanacija balkona, terase Leskovac
 • Sanacija balkona, terase Loznica
 • Sanacija balkona, terase Negotin
 • Sanacija balkona, terase Paraćin
 • Sanacija balkona, terase Pirot
 • Sanacija balkona, terase Požarevac
 • Sanacija balkona, terase Preševo
 • Sanacija balkona, terase Prijepolje
 • Sanacija balkona, terase Prokuplje
 • Sanacija balkona, terase Ruma
 • Sanacija balkona, terase Šabac
 • Sanacija balkona, terase Senta
 • Sanacija balkona, terase Šid
 • Sanacija balkona, terase Sjenica
 • Sanacija balkona, terase Smederevska Palanka
 • Sanacija balkona, terase Sombor
 • Sanacija balkona, terase Sremska Mitrovica
 • Sanacija balkona, terase Stara Pazova
 • Sanacija balkona, terase Temerin
 • Sanacija balkona, terase Trstenik
 • Sanacija balkona, terase Užice
 • Sanacija balkona, terase Valjevo
 • Sanacija balkona, terase Velika Plana
 • Sanacija balkona, terase Vranje
 • Sanacija balkona, terase Vrbas
 • Sanacija balkona, terase Vršac
 • Sanacija balkona, terase Zaječar
 • Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana