Za područje

  Kuhinja s ostrvom

  Članak je koristilo čak 1265+ korisnika
  Kuhinje sa ostrvom u naše vreme postaju odlična zamena za tradicionalne podne kuhinjske elemente. Ostrvo postaje centar zbivanja u kuhinji, a ako se pravilno osmisli objedinjen prostor koji čine kuhinja, trpezarija i dnevni boravak, trpezarijski sto može biti njegov produžetak. Nezavisno od ove funkcije okupljanja i druženja, kuhinjsko ostrvo je, pre svega, vrlo praktičan element svake moderne kuhinje.
  Stručni članak 1265
  kuhinjski-otok.jpg
  Imamo čak 891 izvođača radova za područje Kuhinje:

  1. Zašto izabrati kuhinje sa ostrvom?

  Kuhinjsko ostrvo je dublje od uobičajene radne površine u kuhinji. Njegove dimenzije, u zavisnosti od prostora koji je na raspolaganju, mogu biti znatno veće od propisane standardne dubine od 60 cm. Dubina kuhinjskog ostrva dobro dođe svima koji vole da kuvaju i često spremaju jela čija priprema zahteva više mesta kakva su domaća testenina, kolačići, torte, pite i slična. Ako kuhinjsko ostrvo postavite u širi prostorni kontekst, pod uslovom da za to ima mesta, otvoriće vam se pogled na sve strane. Tako ćete se čak i tokom kuvanja osećati uključenim u ono što se dešava, pošto ćete moći da vidite sagovornike; ukućani i gosti mogu da sede pored kuhinjskog pulta, dok vi poslujete. Enterijeristi vrlo često kuhinjsko ostrvo nastavljaju trpezarijskim stolom sa višim, barskim stolicama ili ga spuste do njegove visine.

  2. Kuhinjsko ostrvo i dimenzije

  Kuhinjsko ostrvo može da bude dimenzija znatno većih od uobičajenih za kuhinjske elemente, ploče ili pultove. To je i njegova glavna prednost, jer nudi dosta prostora za rad. Minimalna dubina kuhinjskog ostrva je 90 cm. Hoćete li na njemu grejnu ploču, ono ne bi trebalo da bude kraće od 150 cm. Dužina od 120 cm je dovoljna, sve dok na njemu postoji samo radna površina bez sudopere i grejne ploče. Hoćete li da kuhinjsko ostrvo sa druge strane ima barske stolice, dubina mora da je najmanje 100-120 cm, a dužina najmanje 150 cm.

  Odluku o kuhinjskom ostrvu treba doneti u vreme pravljenja projekta kuhinje ili kuće
  Odluku o kuhinjskom ostrvu treba doneti u vreme pravljenja projekta kuhinje ili kuće

  3. Dizajn kuhinje sa ostrvom

  Kao i svaki plan prostorije posebne namene, kuhinje sa ostrvom imaju naročite zahteve koje treba uzeti u obzir pri planiranju. Kuhinjsko ostrvo je vrlo specifičan element, pre svega zato što je sasvim izdvojen i samostalan. Postoji varijanta kuhinje sa poluostrvom, tzv. L tlocrt, kada je ostrvo postavljeno tako da kraćom stranom dodiruje zid, ali se u tom slučaju donekle gubi prvobitna namena - to da mu se može prići sa svih strana.

  3.1. Kuhinjsko ostrvo sa grejnom pločom

  Ako se odlučite za grejnu ploču ili sudoperu na ostrvu, morate to znati još pre početka grubih građevinskih radova. To je važno zbog postavljanja vodova i instalacija za ventilaciju (aspirator), vodu, kanalizaciju i struju, a možda i daljinsko upravljanje, u zavisnosti od tipa projekta. S druge strane, važno je i zbog izlivanja podova preko instalacija, jer će se to naknadno teško prepravljati.

  3.2. Kuhinjski elementi s ostrvom

  Kakve elemente želite u kuhinjskom ostrvu zavisi pre svega od potreba, međutim, vredi napomenuti neka opšta pravila. Važno je naglasiti da se dimenzije ostrva moraju prilagoditi željama u pogledu broja i vrste elemenata ili obrnuto - ako se dimenzije kuhinje niti samog ostrva ne mogu prilagoditi zbog tlocrta, broj i dimenzije elemenata mogu. U principu, pravilo je da se sav pribor za obradu i kuvanje nalazi odmah ispod grejne ploče da bi tako bio lako i brzo dostupan. Fioka sa priborom i escajgom može biti plića, jer su viljuške, noževi, kašike, kutlače, varjače, hvataljke, lopatice i ostale alatke manje-više pljosnati i naslagani jedni na druge. Ispod te fioke obično se smešta dublji element sa loncima, poklopcima, tiganjima, šerpama, činijama i drugim posuđem. Njih je takođe zgodno imati ih pri ruci tokom kuvanja. Druga mogućnost je postavljanje pećnice ispod grejne ploče, što opet ima smisla sa stanovišta korišćenja kuhinje. Sledeće pravilo je da se ispod sudopere postavlja element u kom je korpa za otpad, a ostali elementi se raspoređuju po vašem nahođenju.

  Ukoliko se odlučite za kuhinjsko ostrvo, možete se obratiti i nama na DaiBau.rs. Na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Vaš tim,

  DaiBau.rs

  Stručni članak 1265
  Autor: DaiBau trendovi magazin
  Imamo čak 891 izvođača radova za područje Kuhinje:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 891 izvođača radova za područje Kuhinje:

  BESPLATNA PRETRAGA
  TRAŽIMO LOKALNO
  BEZ PROVIZIJE
  Imamo čak 891 izvođača radova za područje Kuhinje
  9.9
  0

  SZR NEŠA NEBOJŠA JEVREMOVIĆ PREDUZETNIK VALJEVO

  Valjevo
  9.6
  0

  IVOX D.O.O.

  Smederevo
  8.7
  0

  PROIZVODNJA OSTALOG NAMEŠTAJA NAMEŠTAJ LAZOR RUSKI KRSTUR

  Ruski Krstur
  9.2
  0

  PROIZVODNJA NAMEŠTAJA IVERSTIL TIM VETERNIK

  Novi Sad
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE KUHINJE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Svetozara Miletića 28
  21000 Novi Sad

  00381 114 300 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana