U nastavku:
1. Zašto izabrati kuhinje s ostrvom?
Kuhinjsko ostrvo je dublje od uobičajene radne površine u kuhinji. Njegove dimenzije, u zavisnosti od prostora koji je na raspolaganju, mogu biti znatno veće od propisane standardne dubine od 60 cm. Dubina kuhinjskog ostrva dobro dođe svima koji vole da kuvaju i često spremaju jela čija priprema zahteva više mesta kakva su domaća testenina, kolačići, torte, pite i slična. Ako kuhinjsko ostrvo postavite u širi prostorni kontekst, pod uslovom da za to ima mesta, otvoriće vam se pogled na sve strane. Tako ćete se čak i tokom kuvanja osećati uključenim u ono što se dešava, pošto ćete moći da vidite sagovornike; ukućani i gosti mogu da sede pored kuhinjskog pulta, dok vi poslujete. Enterijeristi vrlo često kuhinjsko ostrvo nastavljaju trpezarijskim stolom sa višim, barskim stolicama ili ga spuste do njegove visine.
2. Kuhinjsko ostrvo i dimenzije
Kuhinjsko ostrvo može da bude dimenzija znatno većih od uobičajenih za kuhinjske elemente, ploče ili pultove. To je i njegova glavna prednost, jer nudi dosta prostora za rad. Minimalna dubina kuhinjskog ostrva je 90 cm. Hoćete li na njemu grejnu ploču, ono ne bi trebalo da bude kraće od 150 cm. Dužina od 120 cm je dovoljna, sve dok na njemu postoji samo radna površina bez sudopere i grejne ploče. Hoćete li da kuhinjsko ostrvo sa druge strane ima barske stolice, dubina mora da je najmanje 100-120 cm, a dužina najmanje 150 cm.
3. Dizajn kuhinje s ostrvom
Kao i svaki plan prostorije posebne namene, kuhinje sa ostrvom imaju naročite zahteve koje treba uzeti u obzir pri planiranju. Kuhinjsko ostrvo je vrlo specifičan element, pre svega zato što je sasvim izdvojen i samostalan. Postoji varijanta kuhinje sa poluostrvom, tzv. L tlocrt, kada je ostrvo postavljeno tako da kraćom stranom dodiruje zid, ali se u tom slučaju donekle gubi prvobitna namena - to da mu se može prići sa svih strana.
3.1. Kuhinjsko ostrvo sa grejnom pločom
Ako se odlučite za grejnu ploču ili sudoperu na ostrvu, morate to znati još pre početka grubih građevinskih radova. To je važno zbog postavljanja vodova i instalacija za ventilaciju (aspirator), vodu, kanalizaciju i struju, a možda i daljinsko upravljanje, u zavisnosti od tipa projekta. S druge strane, važno je i zbog izlivanja podova preko instalacija, jer će se to naknadno teško prepravljati.
3.2. Kuhinjski elementi s ostrvom
Kakve elemente želite u kuhinjskom ostrvu zavisi pre svega od potreba, međutim, vredi napomenuti neka opšta pravila. Važno je naglasiti da se dimenzije ostrva moraju prilagoditi željama u pogledu broja i vrste elemenata ili obrnuto - ako se dimenzije kuhinje niti samog ostrva ne mogu prilagoditi zbog tlocrta, broj i dimenzije elemenata mogu. U principu, pravilo je da se sav pribor za obradu i kuvanje nalazi odmah ispod grejne ploče da bi tako bio lako i brzo dostupan. Fioka sa priborom i escajgom može biti plića, jer su viljuške, noževi, kašike, kutlače, varjače, hvataljke, lopatice i ostale alatke manje-više pljosnati i naslagani jedni na druge. Ispod te fioke obično se smešta dublji element sa loncima, poklopcima, tiganjima, šerpama, činijama i drugim posuđem. Njih je takođe zgodno imati ih pri ruci tokom kuvanja.
Druga mogućnost je postavljanje pećnice ispod grejne ploče, što opet ima smisla sa stanovišta korišćenja kuhinje. Sledeće pravilo je da se ispod sudopere postavlja element u kom je korpa za otpad, a ostali elementi se raspoređuju po vašem nahođenju.