Za područje

  Zašto baš sigurnosna vrata?

  Članak je pregledalo čak 1627+ korisnika
  Osećaj sigurnosti u kući je za svakoga nešto neprocenjivo i dragoceno. Kako stopa provala i krađa svuda raste iz godine u godinu, povećava se i potražnja za protivprovalnim vratima koja, osim odgovarajuće zaštite, pružaju izuzetno dobru toplotnu i zvučnu izolaciju. Protivprovalna vrata su posebno važna za vlasnike stambenih jedinica, kojima se najveći broj provala i dešava, budući da su lopovima ulazna vrata uglavnom jedina prepreka. Zato je utoliko važnije da se odlučite za kvalitetna sigurnosna vrata koja će vam obezbediti zaštitu i osloboditi vas briga.
  Stručni članak 1627
  sigurnosna vrata

  1. Na šta da pazite pri kupovini sigurnosnih vrata?

  Pre nego što kupite sigurnosna ulazna vrata od bilo kog proizvođača, treba da proverite imaju li odgovarajuće sertifikate o kvalitetu i zaštiti prema našim i evropskim pravilnicima i standardima. Naime, nisu sva ulazna vrata i sigurnosna. Naziv protivprovalna odgovara samo onim ulaznim vratima koja u skladu sa odgovarajućim sertifikatima zadovoljavaju sve definisane standarde. Stoga, pre kupovine, dobro proverite šta uzimate i nikako ne nasedajte na mnogo jeftine i „akcijske“ ponude bez dokumentacije. Odgovarajuću zaštitu nude samo visokokvalitetna protivprovalna vrata, koja imaju sve propisane sertifikate i pripadaju najmanje 3. sigurnosnoj klasi.

  Savet stručnjaka iz firme Blind Vrata PVC Doo

  1. Kada govorimo o sigurnosnim vratima, šta je ono što iz razlikuje od klasičnih i zašto ih preporučujete?

  Kupovina sigurnosnih vrata nekada je predstavljala luksuz, ali u današnje vreme slobodno možemo reći da je to potreba. Sigurnosna vrata pružaju povećanu zaštitu za celu porodicu. Razlike između drveta i metala su, kao materijala, svima poznate, pa ne treba trošiti reči. Kvalitet metalnih vrata zavisi od debljine ugrađenih limova tj. od 0,5 pa do 1.0 mm debljine. Govorim o široko prodavanim vratima sa 13 tačaka zaključavanja koje garantuju sigurnost. Međutim, najbitnije u vezi sa njima je u ugradnji i održavanju. Svi su mislili da pominjanje spreja WD 40 u našim garantnim listovima nema uticaj na celu priču, međutim ovaj sprej ima veliki uticaj. Ceo sklop vrata je metal, tako da povećana vlaga i kondezacija mogu napraviti veliki problem. Moj savet je da obavezno pročitate sta vam je napisano.

  Prodaja nešto boljih vrata koja su sa cenom prišla džepu i naših kupaca unapredila je i kvalitet. Na tržištu su se pojavili, osim kineskih proizvođača koji su solidni, proizvođači iz Ukrajine, Rusije, Turske, koja su istog istog ili vrlo sličnog kvaliteta. Naravno pričamo u rangu sličnih cena. Želeo bih da naglasim da treba strogo voditi računa o ugradnji sigurnosnih vrata jer majstori koji ih ugrađuju imaju iskustvo i pri štelovanju i stavljanju pur-pene, ali takođe iz ličnog iskustva i stručnosti u ovoj oblasti, mogu da kažem da postoji bezbroj malenih caka, što bi se žargonski reklo, a koje imaju veliki značaj i uticaj na kvalitetnu ugradnju i funkcionisanje sigurnosnih vrata. Zato oprez... Kontaktirajte uvek firmu koja dobro radi svoj posao a mi u Blind Vrata vam garantujemo profesionalnost.

  G-din Ramić, Blind Vrata PVC Doo

  1.1. Ima li razlike između sigurnosnih vrata za stan i kuću?

  Na tržištu postoje različita sigurnosna vrata, posebno za kuće i posebno za stanove. Razlika između protivprovalnih ulaznih vrata za kuće i stanove je u tome što se ulaznim vratima za kuće svi metalni delovi moraju zaštititi antikorozivnim i drugim sredstvima, odnosno, premazima, pošto su direktno izložena svim uticajima spoljne sredine, dok ulaznim vratima stanova takva zaštita nije neophodna. Obe vrste sigurnosnih vrata, međutim, imaju istu konstrkcionu osnovu.

  2. Tehničke karakteristike i materijali za sigurnosna vrata

  2.1. Konstrukcija i zaštitna oprema za protivprovalna vrata

  Osnovna konstrukcija krila vrata i dovratka protivprovalnih vrata je čelik, čvrst i izdržljiv materijal koji provalnici teško mogu da savladaju u kratkom roku. Čelična konstrukcija je obično obložena drvenim pločama, a u strukturu su ugrađene toplotna i zvučna izolacija. Sigurnosna se vrata prave posebnim tehnološkim postupcima, koji uključuju robotsko zavarivanje i lasersko merenje odstupanja. Za ovakva protivprovalna vrata, pored osnovne konstrukcije i panela, vrlo su značajni zaštitna oprema i okovi. To uključuje i bravu sa više tačaka i dodatnim fiksnim iglama koje se automatski zaključavaju pri pokušaju nasilnog otvaranja, cilindrični umetak sa zaštićenim profilom koji sprečava falsifikovanje ključeva, širokougaonu špijunku, čelične šarke na ležajevima, dodatnu unutrašnju bravu i druge elemente zaštite.

  Sami možete zaključiti da poslednjih godina nije bilo većih promena ni u konstrukciji ni u strukturi samih vrata te da je većina inovacija u sklopu sistema zaključavanja, što je logična posledica razvoja i napretka tehnike, tehnologije i elektronike. Na tržištu su se sada pojavile brave s otključavanjem na otisak prsta ili beskontaktni ključ po cenama pristupačnim većini, dok su ranije bile rezervisane uglavnom za posebne institucije i bogate pojedince.

  2.2. Toplotna i zvučna izolacija sigurnosnih vrata

  Višeslojna toplotna i zvučna izolacija ugrađivana je u vrata ovog tipa od samih početaka i to u samu čeličnu konstrukciju. Da bi osim zaštite od provala bila i dobra zaštita od spoljnih uticaja, ulazna vrata su morala da budu konstruisana tako da ne dozvoljavaju prolaz toploti ni vlazi, a svakako ni buci koja dolazi spolja. Zato današnja sigurnosna vrata jesu odličan spoj svih ovih karakteristika i ispunjavaju sve postavljene zahteve vezane za termoizolaciju, zvučnu izolaciju, sigurnost i zaštitu.

  2.3. Materijali za sigurnosna vrata

  Za izradu ulaznih vrata o kojima govorimo, mogu se upotrebiti različiti materijali, premda se za osnovnu konstrukciju najčešće koriste metal (čelik) i masivno drvo. Ovako jaki i izdržljivi materijali čine ulazna vrata bezbednim mada je, naravno, izbor uvek vaš. Izgled sigurnosnih vrata se lako može prilagoditi svakom stanu ili kući, odnosno stilu enterijera ili eksterijera, budući da su vam na raspolaganju brojne boje i nijanse, originalne teksture ili njihove imitacije. Tako sama vrata mogu ali i ne moraju da se razlikuju od nekih običnih vrata. Razlika će, međutim, moći da se oseti tek kada se otvore, jer su takva vrata teža zbog količine i kvaliteta materijala koliko i zbog dodatnih obloga koje služe za to da krilo bude masivnije, čvršće i stabilnije, a samim tim i cela vrata.

  2.4. Ugradnja sigurnosnih vrata

  Uvek je preporučljivo se da se ugradnja protivprovalnih vrata prepusti visokokvalifikovanim profesionalnim montažerima čiji vam rad daje i dodatnu garanciju. Po pravilu, svi radovi se završavaju u roku od najviše 6 sati. Ako se javi potreba za kakvim, dodatnim ili naknadnim radovima oko postavljanja vrata, ovi će se majstori i za to pobrinuti.

  Prilikom zamene običnih ili starih sigurnosnih vrata novim, nema potrebe da se metalni okvir, ako već postoji, čupa iz zida i menja novim. On se po potrebi doradi i na njega se montira novo krilo. Ulazna vrata će i u tom slučaju moći da se dobro zatvore i zaključaju, pružajući vam jednaku bezbednost. Kada je u pitanju novogradnja, moguć je uobičajen postupak naknadne suve montaže vrata; u ranijim fazama, dok gradnja još traje, u zidni otvor se ugrađuje okvir, a kada se završe zidarski i molerski radovi, postavlja se štok ako ga određeni model ima ili montira samo krilo vrata i osposobljava brava.

  3. Cene sigurnosnih vrata

  Cena sigurnosnih ulaznih vrata zavisi od materijala, dodataka i zaštitne opreme. Tako mogu koštati između 1.000 i 1.700 EUR, a uz razne dodatke čak i 2.200 EUR. Cene sigurnosnih ulaznih vrata u nivou su onih za drvena (koja se kreću oko 400 EUR) ili metalna (koja se kreću oko 600 EUR) te izgleda da se u takvom odnosu ona sasvim isplate. Šta više, deluju još isplativije u odnosu na to da su prva linija zaštite vašeg doma.

  Brava koja se otvara na otisak prsta i kod
  Brava koja se otvara na otisak prsta ili kod
  Prikaz konstrukcije sigurnosnih vrata
  Prikaz konstrukcije sigurnosnih vrata
  Stručni članak 1627
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje SIGURNOSNA VRATA?

  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana