Za područje

  Šta je i kakav je francuski krevet?

  Članak je pregledalo čak 8368+ korisnika
  Pridev francuski često se povezuje sa glamurom, prestižom, raskoši i udobnošću kojima su se naročito dičili srednjovekovni kraljevi dinastije Luj. Otud i sve izvedenice imaju uglavnom simbolično, dvostruko značenje, pa tako i izraz francuski ležaj. Prvo se definitivno odnosi na samu veličinu kreveta, znatno veću od standardnih, dok drugo značenje predstavlja raskošni okvir sa bogato ukrašenim uzglavljem i baldahinom na istim takvim stubovima. Francuskih ležajeva danas ima u ponudi mnogih proizvođača nameštaja, doduše, prilagođenih savremenim trendovima. Međutim, želite li pravu, „lujevsku“ postelju, svakako je možete naručiti od majstora.
  Stručni članak 8368
  francuski krevet
  Imamo čak 1415 izvođača radova za područje Spavaće sobe:

  1. Klasični francuski krevet

  Klasičan primer francuskog kreveta ima okvir i stubove (oni su i nogari i nosači baldahina) od punog drveta ili kovanog gvožđa. Taj je okvir kitnjast, bogato ukrašen, rezbaren, obojen, a, neretko, i pozlaćen. Svi dekorativni elementi, skupocene tkanine, ukrasi i izrezbareni motivi na okviru i stubovima predstavljaju luksuz koji su samo najbogatiji mogli sebi da priušte. Zvuči neverovatno, ali su takvi kreveti bili predmet nasleđivanja, pa čak i osporavanja testamenta. Tipičan francuski krevet je velik i mek, najčešće namenjen jednoj osobi, ali na njemu lako mogu spavati dve odrasle osobe. Sadašnje verzije francuskog ležaja su prilagođene savremenim uslovima života i stambenih prostora, ali su svakako za dvoje i zato se najčešće i zovu bračni kreveti.

  Savet stručnjaka iz firme Tanovic Enterijer

  1. Postoji li razlika između francuskog ležaja i bračnog kreveta (dimenzije, oblici...)?

  Što se tiče dimenzija, one su gotovo iste. Francuski ležaji su dosta popularniji prilikom opremanja enterijera po meri. Tradicionalni drveni kreveti, opet imaju neke svoje kupce, koji smatraju da drvo obećava kvalitet i da sami odaberu dušek koji će zadovoljiti njihove potrebe.

  2. S obzirom da se firma Tanović Enterijer bavi izradom spavaćih soba po meri, da li su francuski ležajevi popularni među Vašim klijentima?

  Kao što sam i rekao u prethodnom pitanju, svako ekskluzivnije ili apartmansko opremanje zahteva francuski ležaj. Tako da smatram da francuski ležajevi uvek imaju svoje kupce.

  3. Kako se kreću cene spavaćih soba kod nas?

  To pitanje je prilično komplikovano. Zavisno kakve mušterija ima zahteve, cene se mogu drastično menjati. Izbor materijala utiče na cenu, naročito sada kada su sve cene repromaterijala drastično skočile. Naša firma uglavnom prati arhitekte, pa je naš nameštaj unikatan, rađen po meri značajno skuplji od nekog serijskog.

  G-din Milutin Tanović, Tanovic Enterijer

  2. Kome je namenjen francuski ležaj?

  Ovakav je krevet zapravo namenjen svakome, ali je posebno popularan kao bračna postelja. Zbog svojih dimenzija i volumena, uvek je dominantan element u prostoriji koja i sama mora biti takva, da bi bilo dovoljno mesta i da ne bi delovala skučeno i pretrpano. Često ovakav krevet srećemo i u sobama tinejdžera, naročito u kućama, jer im on služi i za najveći broj aktivnosti koje mogu da se obavljaju ležeći. U stanovima su francuski ležajevi uglavnom namenjeni parovima i prema prostoru koji je na raspolaganju, mogu imati sve dodatne elemente ili samo neke.

  2.1. Dimenzije francuskog kreveta

  Suprotno ustaljenom verovanju o enormnim dimenzijama, širina klasičnog francuskog kreveta bila je 140 cm, a njegova dužina 190 ili 200 cm, pošto su ljudi tog vremena bili sitniji od nas. Utisak je najverovatnije proistekao iz toga što je sama postelja bila na postolju u budoarima od više desetina kvadrata. Danas je to standard za bračne krevete, budući da takva veličina odgovara većini spavaćih soba. Kreveta dužine 190 cm ili manje, ili pak, preko 200 cm u prodaji, odnosno, ponudi salona nameštaja skoro i da nema. Takve dimenzije možete naručiti samo kod majstora. Međutim, kod nas se francuskim krevetom nazivaju najčešće oni veći, od 160x200 cm ili 180x200 cm, pa čak i oni zaista veliki, od 200x200 cm  ili 200x220 cm za koje su potrebne i spavaće sobe odgovarajuće veličine.

  Francuski ležaj je sinonim za udobnost i komfor
  Francuski ležaj je sinonim za udobnost i komfor

  3. Detalji francuskog ležaja

  Originalni okvir francuskog kreveta sa stubovima bio je od punog drveta, postelja je bila od najfinijeg perja i paperja, a tkanine najskuplje vrste brokata, ručno tkanog i ukrašavanog. U modernim verzijama, originalnost, jedinstvenost i vrednost izrade i materijala korišćenih u ono vreme, zamenjeni su raznolikošću - stilom, teksturom, bojama i tkaninama (metal, čipka, svila, damast...). Budući da danas skoro i da nema tzv. salonskih stanova kakvi su građeni do II sv. rata, čije su tavanice bile na oko 3,5 m, nema mesta ni za baldahine na stubovima, pa je taj element zamenjen posebno dizajniranim nogarima i uzglavljima. Estetika i stil nogari i uzglavlja određuju kako će ceo krevet izgledati i kakav će utisak ostavljati. Zbog svega ovog, francuski ležaj nikako nije za male i skučene spavaće sobe, jer u njima neće doći do izažaja.

  4. Francuski krevet kao bračna postelja

  Odlučite li se da vam francuski ležaj bude bračna postelja, načinili ste odličan izbor. Kupite li onaj sa modernim verzijama baldahina (kače se na plafon ili zid, bez stubova) osim privatnosti, moći ćete da kreirate vlastitu intimnu i uzbudljivu atmosferu u kojoj je svako spavanje svojevrsna avantura. Bračni krevet je važan segment svakog doma, pa nema razloga da ga ne načinite atraktivnim, glamuroznim i ekstravagantnim prema vlastitim željama i potrebi za uživanjem. Spavaća soba u kojoj je ovakva, po svemu naročita postelja, zahteva posebno osmišljen ambijent i atmosferu i zato pustite mašti na volju. U svedenim, suzdržanijim i mirnijim enterijerima francuski će krevet, naročito ako je upotpunjen detaljima nalik na originalne – bujnim karnerima i naborima, ekspresivnim bojama ili velikim, mekim jastucima koji su priča za sebe – delovati neusklađeno. A, možda vam je baš tako nešto i potrebno da vas izmesti iz svakodnevice.

  Veći francuski krevet mahom služi kao bračni
  Veći francuski krevet mahom služi kao bračni
  Stručni članak 8368
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Spavaće sobe?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1415 izvođača radova za područje Spavaće sobe:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana