Za područje

  Saune

  Članak je pregledalo čak 2266+ korisnika
  Sama reč sauna je finskog porekla i znači kupanje ili kupatilo. Finci veruju da sauna čisti čoveka fizički, koliko mentalno i duhovno, pa su je zato, može se reći kao svojevrsnu filozofsku ideju življenja, promovisali po svetu. Naravno, sada znamo da nisu bili jedini koji su koristili blagodeti ove vrste pročišćavanja, da su uz njih, na različite načine i u različitim oblicima, saunu od davnina koristili i narodi bliskog i dalekog Istoka. Ipak, sada je najvažnije to da takvo uživanje i opuštanje i vi sebi možete priuštiti i to u vlastitom domu.
  Stručni članak 2266
  saune

  1. Sauna kod kuće

  Sve se više ljudi odlučuje za saunu u kući, jer samo tako može da ugrabi dovoljno vremena za njenu upotrebu. Obično se instalira u prizemnim prostorijama, kupatilima ili čak potkrovljima. Ako se odlučite za postavljanje električne peći, mora se proveriti da li je elektrionstalacija odgovarajuća, da li je napon između 220 i 380V. Sauna se može napraviti po narudžbini ili kupiti gotova, montažna.

  Saune su najčešće deo kuće, premda se mogu postaviti i zasebno. Uglavnom su drvene, a prave se i od opeke. Poznato je više vrsta, različitih po delotvornosti i načinu rada. Postoje one na struju ili, poput tradicionalnih, s pećima na drva. Među takve, najstarije, ubrajaju se finska i turska, a savremene su one kao infracrvena sauna.

  2. Finska sauna

  Finska sauna se naziva i suvom saunom. Unutrašnjost joj je obložena drvetom, a tu su i drvene klupe na kojima se sedi ili leži. U sauni su peć i kamenje koje se zagreva na njoj. Sauna se stvara parom koja nastaje kada se hladna voda sipa preko usijanog kamenja, odnosno, izazivanjem znojenja. Ovakva sauna se smatra vrlo efikasnom, pošto osvežava telo, otklanja umor i opušta.

  Savet stručnjaka iz firme MLG DOO

  1. Koje sve saune u ponudi ima firma MLG?

  MLG u ponudi ima finske, odnosno, suve saune kako se još popularno nazivaju. Kao što svi znamo, finske saune su izuzetno lekovite. Saune koje mi radimo, lako se montiraju i prenosive su. Trudimo se da naše saune budu modernog dizajna, tako da se uklope i svaki trenutno dominantan trend na tržištu.

  Kao deo naše ponude izdvojio bih i Hot Tub kade. Takođe su izuzetno atraktivnog dizajna, a izrađujemo ih od kedrovog drveta. Ono što je specifično kod Hot Tub kada jeste prohromska peć, koja predstavlja interno ložište.

  2. Gde je najbolje smestiti saunu?

  Ne postoji definisano pravilo kada je u pitanju položaj saune. Ova stavka zavisi od želje klijenta. Saune se postavljaju na ravnom tlu, na velikim staklenim površinama. Obično su okrenute prema zapadu, ali opet navodim - to nije pravilo; ovakav položaj više je vezan za estetiku. Danas je popularno da se saune postavljaju na vrhu hotela, pa ukoliko su okrenute prema zapadu, uz opuštanje i uživanje koje sauna pruža, imaćete i spektakularan pogled.

  3. Kako se vrši održavanje saune?

  Prvenstveno želim da napomenem da za saune postoji određeni kodeks oblačenja, ukoliko se on poštuje, nećete imati poteškoća prilikom održavanja saune. U saunu ne možete da uđete bez peškira, niti da bez njega sedite na drvenim klupama, zbog lučenja znoja. Za izradu saune se koriste kedar i sibirski ariš, pošto je to građa koja je otporna na vlagu. Pored toga, prilikom izgradnje, saune se tretiraju posebnim uljima koja imaju funkciju dodatne zaštite drveta. Preporučljivo je da se svake godine vrši premazivanje saune specijalnim uljem. Takođe, ukoliko postoji potreba, sauna se može išmirglati. Naravno, prilikom korišćenja saune, redovno čišćenje se podrazumeva.

  dipl.ing. Ondrej Majera, MLG DOO

  3. Tursko kupatilo

  Turska sauna se razlikuje od finske po tome što ima više vlage, pa se naziva još i parno kupatilo. To je mahom zidan objekt, a ne građen, i temperatura u njemu je obično oko 50°C. U samo kupatilo često se instaliraju cevi za hladnu vodu pomoću kojih se telo rashlađuje tokom saune. U turskoj sauni visoka vlažnost je uobičajena, a dodaju se i eterična ulja koja vrlo blagotvorno deluju na organizam i respiratorni sistem. Poznavaoci tvrde da turska sauna čisti telo bolje od finske, naročito kožu i opušta mišiće.

  Tursko kupatilo
  Tursko kupatilo

  4. Infracrvena sauna

  Infracrvena sauna funkcioniše sasvim drugačije, prvenstveno zato što nema pare. U infracrvenu saunu, napravljenu od drveta ili nekog drugog materijala, ugrađuju se specijalni grejači, veće površine da bi i zračenje bilo jače. Infracrveni zraci, zapravo, toplota koju emituju grejači, prodire duboko u telo i blagotvorno deluje na njega, opuštajući ga i zaceljujući oštećenja tkiva i ublažavajući simptome hroničnih bolesti. Infracrvena sauna je obično manjih dimenzija tako da toplota dopire do svih delova prostorije.

  5. Unos tečnosti je važan

  U vreme boravka u sauni gubi se mnogo tečnosti zbog znojenja - čak i do dve litre. Zbog toga se preporučuje da se tokom tretmana pije što više vode, prvenstveno stoga što je bubrezima potrebno mnogo tečnosti za pravilan rad.

  Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Pošaljite nam upit ili postavite pitanje.

  Stručni članak 2266
  Autor: DaiBau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE SAUNE?

  Serbia
  DAIBAU.RS

  Petra Drapšina 27
  21000 Novi Sad

  +381 11 430 0 340

  © 2022 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana