U nastavku:
1. Kuhinjski sto kao čvorište doma
Mnoge aktivnosti se vrte oko kuhinjskog stola. Kuhinjski sto je srce svakog doma: tu se ukućani sastaju, razmenjuju vesti, zajedno pripremaju hranu i razgovaraju o važnim ličnim odlukama. Kuhinjski sto može biti i kuhinjsko ostrvo. Glavna karakteristika takvog stola je to što služi kao radna površina na kojoj se obavljaju kućni poslovi, ali se koristi i za jelo ili sedenje i razgovor sa osobom koja kuva.
1.1. Namena kuhinjskog stola
Treba imati na umu da kuhinjski sto nije baš pogodan za gozbe niti bilo kakvo duže okupljanje, jer nije udoban koliko trpezarijski sto. Međutim, kuhinjski stolovi su dobar dodatak kuhinjskom prostoru, a pre svega omogućavaju komunikaciju između osobe koja kuva i one koja sedi naspram nje.
2. Stolovi pogodni da budu kuhinjski
Odabir kuhinjskog stola nije lak, budući da svakako treba da je dobro promišljen. Kada kupujete ovaj sto, obratite pažnju na njegov oblik i veličinu. Kuva se prvenstveno u kuhinji, pa kuhinjski sto ne bi trebalo da taj posao otežava, već olakšava. Idealno je rešenje kombinovanje kuhinjskog stola s ostrvom, jer se na taj način dobija više mesta za rad, a prostor ne pretrpava dodatnim komadima nameštaja. Kuhinjski stolovi moraju biti podesivi po visini prema radnim površinama, što znači da su između 90 i 92 cm. Prema ovoj visini podešavaju se i kuhinjske stolice, koje su obično barske. Ima i nižih kuhinjskih stolova, ali oni su relativno nepraktični, jer se ne mogu koristiti za pripremu hrane, budući da se to radi u kuhinji mnogo češće i duže nego da samo sedi za stolom.
3. Materijali za kuhinjske stolove
Kuhinjski sto može biti izrađen od istog materijala kao i druge radne površine ili se može akcentovati sasvim suprotnim. Drvo se smatra prijatnim prirodnim materijalom koji se svuda koristi i sa svim slaže. Opredelite li se za drveni sto, obratite pažnju samo na činjenicu da mora biti pravilno impregniran, odnosno, lakiran, jer će samo tako biti otporan na vodu i vlagu. Međutim, nijedno drvo nikada neće biti tako otporno na udarce i ogrebotine kao kamen. Kamen je izdržljiv materijal na koji se sme staviti i vruće posuđe. Veštački su materijali mahom vrlo osetljivi na više temperature. Keramičke pločice na pultovima su odnedavno ponovo postale aktuelne premda treba imati na umu da je održavanje takve radne površine izuzetno mukotrpno i zahtevno zbog brojnih fugni između pločica, pa to ne preporučujemo. Ipak, ako baš želite keramiku, ne preporučujemo je barem na mestima koja su najviše izložena prljanju: radna površina pored zida, oko šporeta i sudopere i slično - radije birajte nešto drugo. U slučaju da se kuhinjski sto nastavlja pultom ili poluostrvom, gornja površina trebalo bi da je od otpornog i izdržljivog materijala (prohrom, drvo, kamen, keramika, beton ...).
4. Kuhinjska ostrva kao kuhinjski stolovi
Najpraktičnije i najčešće rešenje je da kuhinjski sto postane kuhinjsko ostrvo. Ako se odlučite za ovakvo rešenje, na vanjskoj strani stola nemojte postaviti neki kuhinjski element, kako bi onaj ko tu sedi imao mesta za noge. U suprotnom, sto će biti relativno beskoristan i, iznad svega, neudoban, čak i za kratko sedenje. Prilikom dizajniranja kuhinje, zapravo, odabira elemenata i komada nameštaja, vodite računa i o ovakvim, naoko, nebitnim stvarima, pošto detalji čine sto onakvim kakav treba da bude.