Za područje
  Majstorska ponuda, majstorska usluga

  Toplotne pumpe voda-voda i zemlja-voda

  Članak je pregledalo čak 5682+ korisnika
  Prilikom kupovine toplotnih pumpi ljudi se često opredele za tip vazduh-voda bez mnogo udubljivanja u stvari, računajući da su jednostavna montaža i niža cena dovoljni razlozi. Međutim, kao i obično u životu, nije uvek sve tako kako izgleda na prvi pogled. Nije u pitanju samo to da treba pronaći izvođače koji će po povoljnoj ceni napraviti bušotinu za toplotnu pumpu tip voda-voda ili iskop gornjeg sloja zemlje za tip zemlja-voda. Razlika u ulaganju, kada je u pitanju „ključ u ruke“ između ove tri verzije sistema grejanja je zanemarljiva, ali iskoristivost i učinak u odnosu na uslove koji moraju biti ispunjeni uopšte nije zanemarljiva, naročito ako se gleda dugoročno, koliko ove pumpe i treba da traju.
  Stručni članak 5682
  toplotne pumpe
  Imamo čak 1736 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  1. Toplotna pumpa voda-voda

  1.1. Kako funkcioniše pumpa voda-voda?

  Toplotna pumpa voda-voda jedan je od najefikasnijih sistema grejanja. Ključni faktor za visoku efikasnost leži u izvoru energije, zapravo, podzemnoj vodi koju ovaj uređaj koristi. Podzemne vode se smatraju pouzdanim izvorom energije sa vrlo konstantnom temperaturom (7-12°C), što za toplotnu pumpu znači rad u povoljnom temperaturnom opsegu tokom cele grejne sezone. Grejni broj (COP) za ovu vrstu pumpi je veći od 5, što znači da za 1 kW energije koju potroši pumpa za pogon kompresora, dobijate više od 5 kW grejne snage ili toplote.

  1.2. Koje su prednosti pumpe voda-voda?

  Zbog velike snage (toplote) tokom cele grejne sezone, bez obzira na temperaturu okoline, ovaj je tip pumpe sasvim pogodan za monovalentni rad, što znači da sama toplotna pumpa voda-voda pokriva sve energetske potrebe objekta bez potrebe za dodatnim izvorom grejanja. Još jedna prednost toplotne ove pumpe je mogućnost pasivnog hlađenja u vrelim letnjim mesecima, što je efikasna zamena za klima-uređaje.

  1.3. Iskopavanje za pumpu

  Potraga za podzemnim vodama počinje u geodetskom zavodu, gde ćete dobiti informacije uz pomoć geoloških karata o tome kuda u blizini vaše kuće prolaze podzemne vode koje su neophodne toplotnoj pumpi voda-voda. Ovo su vrlo tačne karte koje pružaju pouzdane informacije o podzemnim vodama. Izvođači radova uvek proveravaju dubinu podzemnih voda posebnim mernim instrumentima pre nego što počnu s iskopavanjem. Ako se podzemne vode nalaze na dubini do 15 m, ulaganje u sistem grejanja sa toplotnom pumpom voda-voda definitivno se isplati.

  2. Toplotna pumpa zemlja-voda

  Tip toplotne pumpe zemlja-voda s površinskim kolektorom
  Tip toplotne pumpe zemlja-voda s površinskim kolektorom

  2.1. Kako funkcioniše pumpa zemlja-voda?

  Toplotna pumpa zemlja-voda je takođe jedan od najefikasnijih sistema grejanja. Postižu se velike grejne vrednosti i grejna snaga (COP između 4 i 5) tokom cele grejne sezone. Toplotna pumpa zemlja-voda funkcioniše tako što koristi prirodnu energiju koju zemlja akumulira. Jedan tip pumpe ima sondu i za nju se pravi bušotina širine sonde koja se postavlja, ali duboka (više od 10 m), dok se za drugi tip radi površinsko iskopavanje za cevi koje se u postavljaju u zmijolikom obliku; za ovaj tip pumpe zemlja-voda nije potrebna velika dubina, ali jeste površina. Na toj površini, zbog nagomilavanja toplote, trava slabo raste ili uopšte ne raste, što može predstavljati problem ako želite da vam okućnica bude ozelenjena. Zato je bolje da, pre donošenja odluke o kupovini, sve detalje proverite sa prodavcem i proizvođačem.

  2.2. Koje su prednosti pumpe zemlja-voda?

  Toplotna pumpa zemlja-voda postiže vrlo visoke godišnje grejne vrednosti zbog jedne prirodne zakonitosti. Zemlja, iz koje ova pumpa crpe energiju, tokom leta akumulira mnogo toplote od sunca i kiše. To na početku grejne sezone (oktobar, novembar, decembar) znači generisanje povoljne temperature i, naravno, visok COP. Pumpa zemlja-voda u takvim uslovima može da radi u monovalentnom režimu, odnosno, bez dodatnog izvora energije i s dovoljnom snagom za grejanje tokom tog dela sezone. Toplotna pumpa zemlja-voda, poput pumpe voda-voda, nudi i mogućnost pasivnog hlađenja u vrelim letnjim mesecima.

  2.3. Iskopavanje za pumpu

  Iskopavanje zemljišta za postavljanje kolektora: predlažemo vam da za ovu vrstu radova, odnosno, iskop dubine između 1,2 i 1,5 m, angažujete nekog od izvođača radova kojeg ćete naći na našem portalu, budući da su to renomirani stručnjaci s iskustvom i opremom za takve poslove. Svakako, sve možete izvesti i u sopstvenoj režiji, ali nemojte izostaviti savetovanje sa stručnjakom koji će znati da vas posavetuje oko vrste i tipa kolektora kao i o odgovarajućim zemljanim radovima. S druge strane, trebaće vam i informacije u o tome da li su i kakve vrste dozvola ili saglasnosti neophodne i od kojih organa i po kojoj ceni ćete moći da ih tražite i dobijete. Investicioni troškovi sistema grejanja toplotnom pumpom zemlja-voda mogu se uporediti s onim za toplotnu pumpu vazduh-voda. Govorimo o investiciji „ključ u ruke“, koja uključuje pumpu zemlja-voda, rezervoar, prateće uređaje i opremu te instalaciju sa svim građevinskim intervencijama.

  Tip toplotne pumpe zemlja-voda sa sondama
  Tip toplotne pumpe zemlja-voda sa sondama

  3. Koliko košta toplotna pumpa voda-voda?

  Toplotna pumpa voda-voda, slična je pumpi zemlja-voda, a košta više od pumpe tipa vazduh-voda. Raspon cena za sistem grejanja s toplotnom pumpom može da se kreće od 2.500 do 10.000 EUR. Imajte na umu da su tu uračunati i radovi i uređaji i oprema, da se uprkos relativno visokim troškovima u ovaj sistem, ulaganje isplati za 3-4 godine što nije zanemarljivo u poređenju sa drugim sistemima grejanja!

  4. Koliko košta toplotna pumpa zemlja-voda?

  Toplotna pumpa zemlja-voda je skuplja od toplotne pumpe vazduh-voda, budući da uključuje uređaj (tip sa sondom ili cevni sistem i kolektor), opremu i prateće elemente. Tip pumpe sa sondom zahteva dubinsko kopanje i zato iziskuje i nešto više troškove. Sve u svemu, raspon cena za sistem grejanja s toplotnom pumpom je isti, i može da se kreće od 2.500 do 10.000 EUR.

  Stručni članak 5682
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Toplotne pumpe?

  Imamo čak 1736 izvođača radova za područje Toplotne pumpe:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1736 izvođača radova za područje Toplotne pumpe
  9.8
  0

  COMALCO DOO NOVI SAD


  10
  1

  PR Igor Ristanovic


  8.9
  0

  Postavljanje vodovoda grejanja i klimatizacije OSTROTHERM Sombor


  9.8
  0

  SAMOSTALNA ZANATSKA RADNJA ZA CENTRALNO GREJANJE SOLAR ALEKSANDAR RESANOVIĆ PREDUZETNIK, BARAJEVO


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana