Za područje

  Ograda stepeništa, ograde u enterijeru

  Članak je pregledalo čak 5142+ korisnika
  Ograde su obavezan deo stepeništa, budući da pružaju oslonac i sigurnost. Istovremeno, one su i estetski element prostora. S obzirom da nijedno stepenište nije potpuno bez moderne unutrašnje ograde, pripremili smo za vas pregled najčešće korišćenih materijala i oblika.
  Stručni članak 5142
  ograda stepenista
  Imamo čak 2821 izvođača radova za područje Metalne ograde:

  1. Ograda za stepenice

  1.1. Moderne unutrašnje ograde

  Budući da je stepenište veliki i vrlo upečatljiv element enterijera, za utisak koji će ostavljati u prostoru bitna je njegova ograda koliko i same stepenice. Unutrašnje stepenišne ograde oduvek su bile neophodan element višespratnih zgrada, kuća i stanova, premda se sve više koriste i rešenja bez ograda. Ovo drugo, međutim, nikako ne dolazi u obzir ako imate malu decu ili ste stariji, jer su ograde ključni element sigurnosti koji se možete osloniti.

  1.2. Materijali za ograde stepenica

  Osim što su zaštitne, stepenišne ograde imaju i estetsku ulogu, jer mogu umnogome ulepšati prostor ako napravite pravi izbor. Na tržištu možete birati među različitim materijalima, bojama i oblicima ograda. Možete izabrati drvo, kovano gvožđe, metal, opeku, staklo ili od svega po malo. U zavisnosti od toga da li je u pitanju unutrašnja ili spoljna ograda, bira se i materijal određenih karakteristika. Glavna razlika je u tome što ograde u zatvorenom prostoru ne moraju odolevati vremenskim prilikama niti drugim faktorima spoljne sredine. Nije važna samo estetika već i funkcionalnost. Recimo, svetlost će se prelamati kroz staklenu stepenišnu ogradu, pa će ceo prostor biti bolje osvetljen, dok kroz punu zidanu ogradu neće prolaziti, pa takvu i slične činjenice treba da imate u vidu prilikom odlučivanja.

  2. Drvene stepenišne ograde

  Drvene ograde za stepenice se vrlo često koriste u enterijeru, budući da prelepo izgledaju i sinonim su za domaćinski ambijent, a pri tom daju prostoru naročitu toplinu. Ove ograde za unutrašnje stepenice obično nisu pune, već se sastoje od letvica poređanih vertikalno ili horizontalno, u obliku rešetke ili nekog geometrijskog tela. Od nedavno su, međutim, sve popularnije verzije od punih ili perforiranih drvenih panela, koje se mogu furnirati ili farbati prahom. Ako se ofarbaju prahom, tekstura i struktura drveta ostaju sakrivene, pa se ljudi mnogo češće opredeljuju za prirodan izgled i boju drveta, naročito ako je u pitanju puno drvo. Međutim, ako se ograda pravi od MDF ili sličnih kompozitnih ploča onda je farbanje i lakiranje neminovno. Naravno, sve zavisi i od vaše želje i od stila unutrašnjeg uređenja.

  Ograde na stepenicama mogu biti pune ili šuplje, od providnog ili neprovidnog materijala, od čega zavisi i količina svetlosti u prostoru
  Ograde na stepenicama mogu biti pune ili šuplje, od providnog ili neprovidnog materijala, od čega zavisi i količina svetlosti u prostoru

  3. Metalne unutrašnje ograde

  Ove stepenišne ograde su izuzetno postojane i izdržljive, i najviše se koriste za moderne enterijere. One mogu učiniti prostor donekle hladnijim i robusnijim. Unutrašnje metalne ograde sada se prave i od sajli, koje su vizuelno minimalno invazivne i obogaćuju prostor daškom modernosti.

  4. Zidane stepenišne ograde

  Zidane ograde stepeništa mogu biti izrađene od različitih materijala, ali su skoro uvek pune i neprozirne. Zidane unutrašnje ograde su one koje se sastoje od velikih komada, opeke i kamena, naslaganih jedni na druge i malterisanih ili su čak izlivene od betona. Kada je ograda puna, mora se voditi računa o tome da stepenište bude dovoljno, odnosno, dodatno osvetljeno.

  4.1. Ograda stepeništa od opeke

  Ovakve se ograde prave ređe, ali mogu biti lep dodatak enterijeru tradicionalnijih kuća. Pošto su te ograde teže, stepenište mora biti odgovarajuće nosivosti. Postavljanje ograde od opeke je zahtevnije i skuplje. Zidane ograde su, međutim, čest motiv starijih javnih zgrada, kakve su ministarstva, uprave ili pozorišta i umeju da deluju monumentalno i izuzetno šarmantno, pogotovu uz raznovrsne ukrase tipične za pojedina stilska razdoblja.

  4.2. Betonske stepenišne ograde

  Betonske ograde za stepenice su sasvim moderno, ali teže izvodivo rešenje, jer je za njihovo postavljanje neophodna priprema oplate ili kalupa u koji se beton uliva. Ovo je još teže ako je u pitanju polukružno, kružno ili spiralno stepenište koje treba da prati ista takva ograda. Betonske ograde za stepenice stoga su veći finansijski izdatak i u privatnim kućama se mogu naći tek po izuzetku.

  5. Ograda stepeništa od stakla

  Izbor stakla za materijal unutrašnje ograde definitivno je dobar, ali samo pod uslovom da se ono slaže sa stilom i ambijentom prostora. Staklena ograda omogućava obilje svetlosti i, istovremeno, deluje najmanje napadno. Uz to, lako se montira na bočne strane stepenica, a ako još izaberete i kombinaciju boja, vrste stakla ili obrade (kaljeno, brušeno, mlečno, gravirano…), površine ograde mogu postati i svojevrsno umetničko delo.

  Ograde koje su sada u trendu su provizorne, napravljene od sajli
  Ograde koje su sada u trendu su provizorne, napravljene od sajli

  6. Izbor rukohvata

  Prilikom odabira stepenišne ograde treba da obratite pažnju na još jedan element - rukohvat. Rukohvati služe kao ispomoć pri penjanju i silasku te su važan sigurnosni element, ali ni njihova estetska uloga nije zanemarljiva i nije svejedno kog će oblika i od kakvog materijala biti. Možete birati između rukohvata od metala, drveta, gume ili plastike.

  Ukoliko se odlučite za postavljanje ograde stepeništa u enterijeru, na našem sajtu ćete naći još saveta vezanih za ovu temu, ali i stručnjake te ponuđače i proizvođače s kojima sarađujemo i koji će na vaš upit uzvratiti odgovarajućom ponudom. Informacije o cenama možete pogledati u našem kalkulatoru.

  Stručni članak 5142
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Metalne ograde?

  Imamo čak 2821 izvođača radova za područje Metalne ograde:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 2821 izvođača radova za područje Metalne ograde
  10
  1

  PREDRAG DIMITRIJEVIĆ PR PROIZVODNJA METALNIH KONSTRUKCIJA FEROS B KLADOVO


  10
  12

  Metal Pro5


  8.8
  0

  Djordje Vicentijevic PR Vicentijevic 001


  9.4
  0

  ALUMINCO SRB D.O.O.


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana