x

  MONTAŽA KLIMA UREĐAJA

  Članak je koristilo čak 437+ korisnika
  Prvi uslov za pravilno delovanje i maksimalnu korist od klima uređaja u prostoru je stručna montaža, gde je bitno voditi računa o primerenoj poziciji klima uređaja. Samo na taj način će klima uređaj hladiti prostore i nuditi najveći komfor i opravdati svoju svrhu.
  Stručni članak 437
  Za montažu klima uređaja potrošićete oko 180eur
  Za montažu klima uređaja potrošićete oko 180eur
  Imamo čak 1622 izvođača radova za područje Klima uređaji, klime:  MONTAŽA KLIMA UREĐAJA

  montaža klima uređaja, montiranje klime, položaj klima uređaja, klima uređaj, cena montaže klima uređaja

  Prvi uslov za pravilno delovanje i maksimalnu korist od klima uređaja u prostoru je stručna montaža, gde je bitno voditi računa o primerenoj poziciji klima uređaja. Samo na taj način će klima uređaj hladiti prostore i nuditi najveći komfor i opravdati svoju svrhu.

  1. Postupak montaže klima uređaja

  Postupak montaže klima uređaja se uopšteno deli na dva dela. Prvi korak je montaža unutrašnje jedinice klima urešaja, potom sledi montaža spoljašnje jedinice klima uređaja. Montažu klima urešaja bi trebalo prepustiti stručnjacima za klima uređaje. Samo na taj način će klima uređaj raditi pravilno.

  Montaža unutrašnje jedinice klima uređaja

  U slučaju montaže unutrašnje jedinice klima urešaja je bitno da je zid, na koji montiramo unutrašnju jedinicu neograđen i neposrednjo ispostavljen suncu i drugim izvorima toplote. Zid, naravno, mora biti dovoljno jak da izdrži dodatnu masu unutrašnje jedinice klima uređaja. Unutrašnja jedinica klima uređaja mora biti ugrađena na visini od bar 2,2m od konačne visine poda, a ujedno je potrebno voditi računa i o minimalnom prostoru tj, razmaku sa strana i na vrhu, koji mora iznositi bar 15cm. Unutrašnja enota klima uređaja mora biti bar 1m odaljena od antene, priključnih vodova za televiuiju, radia, telefona, interfona, alarmnog sistema i ostalih telekomunikacijskih naprava i sistema. Navedene naprave prouzrokuju električne zvučne talase koji mogu izazvati određene probleme u radu klima uređaja.

  Kada promislimo sve opcije i izaberemo prikladan zid za montažu unutrašnje enote klima urešaja, sledi montaža noseće ploče na zid. Nakon završetka montaže noseće ploče unutrašnje enote klima uređaja, sledi bušenje rupa u zidu kroz koje će ići cevovodi. Pre završetka bušenja na unutrašnji strani je potrebno istovremeno proveriti najprimerniju pozicfiju za spoljašnju jedinicu klima urešaja. Bitno je obratiti pažnju na razdaljinu i posledičnu dužinu cevi od unutrašnje do spoljašnje jedinice. Probušena rupa mora biti izvedena pod naklonom na dole prema spoljašnjosti za uspešan odvod kondenza. Kroz probušenu rupu se ugrađuju cevi od unutrašnje jedinice do pozicije spoljašnje jedinice klima uređaja. Posle ugradnje cevi sledi montaža unutrašnje klimatske jedinice na noseću ploču. Prvi deo montaže klima uređaja se završava sa priključkom cevi na odvod vode unutrašnje klimatske jedinice.


  unutrašnja jedinica klima uređaja treba da bude bar 2,1m od tla
  unutrašnja jedinica klima uređaja treba da bude bar 2,1m od tla


  Montaža spoljašnje jedinice klima uređaja

  Pozicija spoljašnje jedinice klima uređaja mora odgovarati poziciji unutrašnje jedinice. Kao što smo već prethodno napomenuli, preporučujemo da se istovremeno razmisli o odgovarajućim pozicijama obe jedinice, da u postupku montaže obeju jedinica ne dođe do problema. Preporučujemo i da je spoljašnja jedinica klima uređaja odaljena od vrućih i prašnih površina, zato je najprimernija lokacija na severnoj strani kuće, gde praktično nema direktne sunčeve svetlosti. Bitno je voditi računa i o minimalnoj odaljenosti od televizijskih i radijskih antena, koja treba da bude bar 3m. Posle podrobne analize i odluke sledi ugradnja spoljašnje klimatske jedinice, priključenje električnih žica i ostalih cevi za nesmetan rad.

  Jako je važno da cevovod, oji ide iz unutrašnjosti na spoljašnju stranu, bude zaštićen izolativnom trakom zbog ispostavljenosti smrzavanju i drugim vremenskim neprilikama. Na kraju se cevovod pričvrsti na zid pomoću spajača, a rupa, koju smo probušili za cevovod, se zatvara poliuretanskom penom. Krajnja podešavanja uključuju provetravanje, pri čemu je potrebno iz klima uređaja odstraniti vazduh i vlagu. To se dostiže priključivanjem vakuumske pumpe koju ostavljamo da radi sve dok ne dostigne apsolutni vakuum. Pre prvog uključivanja klima uređaja, potrebno je još jednom proveriti sve ventile.

  2. Gde montirati klima uređaj?

  Pored stručne montaže klima uređaja je vrlo bitan i izbor primerne lokacije za Vaš klima uređaj. Zašto? Na primernoj tj. Optimalnoj lokaciji će potrošnja energije biti dosta niža a veća prijatnost boravka u prostoru. Optimalna lokacija klima uređaja znači i lakše i brže dostizanje želene temperature prostora, čime uređaj koristi znatno manje energije. Pravilo je da se klima uređaj montira u najtoplijem prostoru vaše kuće, čime će prijatnost boravka i u drugim prostorima biti viša. Na taj način će klima uređaj ohladiti prvo najtopliji i najosunčaniji prostor, što će, posledično, uticati na prijatniju klimu u celom stanu.

  Prostor koji treba izbegavati pri montaži klima uređaja je hodnik, koji iako uglavnom nije ispostavljen suncu i direktnoj svetlosti, je uglavnom sam po sebi hladniji, što znači da klima uređaj neće imati mnogo „posla“ za dostizanje želene temperature prostora, a u ostalim (toplijim) prostorima će temperatura i dalje biti visoka. Svakako je potrebno izbegavati lokacije blizu određenih izvora toplote i blizu izvora neprijatnih mirisa, na taj način će klima uređaj „posrkati“ vazduh iz neposredne okoline i razduvati ga po celom prostoru.

  Kao i kod montaže, kod izbora primerene lokacije klima uređaja Vam preporučujemo da se posavetujete sa stručnjakom, koji će znati da Vam predoči i objasni činjenice u vezi korišćenja klima uređaja i najbolje pozicije za klima uređaj u vašem domu, koja će omogućavati maksimalno korišćenje uređaja i veću prijatnost boravka u prostoru. Najoptimalnija pozicija klima uređaja često uslovnjava i duže instalacijske kanale i cevovode. Iako smo ubeđeni da će se malo viši početni trošak montaže klima uređaja vratiti sa najvišom učinkovitošću na duži period.

  CENA MONTAŽE KLIMA UREĐAJA

  Za kraj smo naveli još i okvirnu cenu montaže klima uređaja koja zavisi od pozicija klimatskih jedinica, zahtevnosti montaže, jačine klima uređaja a i od distributera klima uređaja.

  Cena montaže klima uređaja

  Okvirna cena za montažu klima uređaja, gde je izveden proboj u zid do 40cm debljine, montaža 1 spoljašnje i 1 unutrašnje jedinice klima uređaja, zajedno sa montažnim materialom, sa instalacijom do 4m, odvodom kondenza do 5m, električnim priključkom i tehničkom proverom je oko 200e. Cena montaže zavisi od jačine klima uređaja, tako da je recimo okvirna cena montaže klima uređaja jačine oko 3,7kW 180e, a za montažu klima uređaja jačine oko 5,5kW ćete izdvojiti oko 220e.

  Stručni članak 437
  Avtor: DaiBau.rs
  Imamo čak 1622 izvođača radova za područje Klima uređaji, klime:

  Da li Vam je članak bio koristan?


  PREPORUČENE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE KLIMA UREĐAJI, KLIME
  Imamo čak 1622 izvođača radova za područje Klima uređaji, klime:  + BESPLATNO
  + BEZ PROVIZIJE
  + OCENJENI IZVOĐAČI RADOVA
  + TRAŽIMO LOKALNO
  TRAŽITE DOBRE IZVOĐAČE RADOVA ZA PODRUČJE KLIMA UREĐAJI, KLIME?

  klima uređaji u kući
  start klima uređaja
  servisiranje klima
  zidni klima uređaji
  podne stojeće klime
  mobilna klima
  SLOVENIA, HQ
  SLOVENIA, HQ
  MOJMOJSTER.NET

  Ul. škofa Maksimilijana Držečnika 6
  2000 Maribor

  00386 40 145 800

  AUSTRIA
  AUSTRIA
  DAIBAU.AT

  Pestalozzistraße 1/II/12
  8010 Graz

  0043 676 5205 325

  CROATIA
  CROATIA
  EMAJSTOR.HR

  Pijavišće 17g
  10000 Zagreb

  00385 99 3317 311

  KONTAKTI

  Potražnje: 00381 114 300 340
  Preduzeća: 00381 114 300 340

  GLOBALNE STRANICE

  www.mojmojster.net
  www.emajstor.hr
  www.daibau.at
  www.daibau.rs
  www.daibau.com
  © 2018 DaiBau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana