Za područje
  OTP banka

  Montaža klima-uređaja

  Članak je pregledalo čak 7967+ korisnika
  Prvi je uslov za pravilno funkcionisanje i maksimalnu korist od klima-uređaja, stručna montaža. To znači, ne samo pravilno postavljanje i priključivanje već i pozicioniranje na mestu koje će obezbediti najbolju iskoristivost. Samo će na taj način klima-uređaj ispunjavati svoj zadatak i hladiti prostor na način koji će omogućiti sasvim prijatan boravak. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti ključnim stvarima vezanim za ove uređaje i njihov rad.
  Stručni članak 7967
  montaza klima uredjaja
  Imamo čak 1861 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  1. Montaža klima-uređaja

  Proces montaže klima-uređaja se, uopšteno rečeno, deli na dva dela. Prvi je montaža unutrašnje jedinice, a drugi spoljašnje. Postavljanje i priključivanje radije prepustite osposobljenim majstorima; montaža možda i izgleda jednostavno, ali ako se propusti bilo koji od koraka procesa, to kasnije može dovesti do nepravilnog rada, eventualnog kvara i novih troškova.

  2. Montaža unutrašnje jedinice 

  2.1. Pravilno postavljanje unutrašnje jedinice

  Za unutrašnju jedinicu je bitno da je zid na koji se postavlja dovoljne nosivosti, da ima slobodnog prostora onoliko koliko je proizvođač predvideo te da nije izložen suncu i drugim izvorima toplote. Treba proveriti da li zid može da izdrži dodatnu težinu unutrašnje jedinice klima-uređaja. Ona treba da bude na visini od bar 2,1 m od poda, a oko nje sa svake strane treba da ostane minimalno po 15 cm. Osim toga, mora biti bar 1 m udaljena od antene, priključnih vodova za televiziju, radio, telefon, interfon, alarmnog sistema i ostalih telekomunikacionih uređaja i sistema. Svi ovi uređaji emituju električne zvučne talase koji mogu izazvati određene probleme u radu klima-uređaja.

  2.2. Bušenje i postavljanje

  Kada se razmotre sve opcije i izabere zid za montažu klima-uređaja, sledi postavljanje nosača na zid. Pre bušenja zida s unutrašnje strane, treba proveriti na kom će mestu ona izaći sa spoljne strane i da li će to odgovarati za postavljanje spoljne jedinice klima-uređaja. Bitno je obratiti pažnju na razdaljinu koja će time nastati između jedinica, pošto od toga zavisi i dužina creva i cevi koje će ih povezivati. Onda sledi bušenje rupe u zidu kroz koju će ići crevo (kondenz-crevo i instalacione vezne cevi/kablovi). Rupa mora mora da se kroz zid buši ukoso, odnosno, nadole, kako bi vodovi imali pad pod određenim uglom i na taj način voda mogla neometano da se sliva sve dok klima radi. Kroz rupu se sprovodi crevo od unutrašnje do spoljašnje jedinice klima-uređaja. Kada se crevo postavi sledi montaža unutrašnje jedinice na nosač. Prvi deo montaže klima-uređaja se završava priključivanjem creva na odvod vode iz unutrašnje jedinice.

  Savet stručnjaka iz firme ANTIĆ KLIMATIZACIJA DOO

  1. Danas je gotovo nemoguće zamisliti kuću bez klima-uređaja; šta je ono što preporučujete klijentima kada odluče da ugrade klimu?

  Osnovni zadatak klima-uređaja je da utiče na klimatske uslove, koji se po potrebi mogu menjati i prilagođavati konkretnim uslovima. S odgovarajućim klima-uređajima se u klimatizovanim prostorijama održava temperatura i relativna vlažnost, u granicama u kojima se čovek ugodno oseća, a zavisno od spoljnjih uslova, pošto je čovek osetljiv na promenu temperature i relativne vlažnosti.

  Savremeni život postao je nezamisliv bez kvalitetnog klima-uređaja. Više nije u pitanju luksuz, nego realna životna potreba. Međutim, skoro svaki novi kupac klima-uređaja nailazi na istu dilemu - kako odabrati klimu koja će na adekvatan način pomiriti želje i potrebe, a pri tom ne probiti za to predviđeni budžet?

  Pojam klima-uređaj ili klimatizacija najčešće vezujemo samo za rashladni sistem. Klimatizacija je mogućnost upravljanja temperaturom, količinom relativne vlage, čistoćom i distribucijom vazduha i shodno tome poseduje sledeće funkcije:

  Hlađenje: klima-uređaji pružaju preciznu (digitalnu) kontrolu temperature. Uvek možete stvoriti okruženje u kojem se osećate najbolje, uz izbor prave temperature. Ne samo da stvaraju komfor, već se uz njih osećate sveže i aktivno čak i u najekstremnijim spoljnim uslovima.

  Grejanje: klima-uređaji mogu pružiti i grejanje. Standardno sadrže toplotnu pumpu koja omogućava grejanje, pri spoljnoj temperaturi iznad -5°C. U kvalitetnijim uređajima je inverter sistem zahvaljujući kome grejanje funkcioniše i na temperaturama od -15°C. Omogućava uživanje uz savršeno konstantnu temperaturu tokom cele godine, bez obzira na spoljne uslove. Predstavlja ekološki prihvatljivu alternativu za tradicionalne načine grejanja zbog toga što energiju spoljnog vazduha (zagrejanog) prenosi u unutrašnjost prostora.

  Prečišćavanje: Uređaji sadrže posebne filtere koji apsorbuju prašinu, dim i ostale nečistoće iz vazduha i tako stvaraju svež, čisti vazduh. Ima modela sa filterom za polen koji se preporučuje osobama sa alergijama i jonizator.

  Odvlaživanje: U režimu hlađenja klima-uređaj može održavati određenu vlažnost, pružajući osećaj kvalitetnijeg i svežeg vazduha. Pravilna vlažnost vazduha sprečava širenje plesni (buđi) i lišajeva što takođe povoljno utiče na osobe sa alergijama. Smatra se da je visina vlažnosti između 40-60%  najpovoljnija za ljudski organizam.

  Ventilacija: Klima-uređaji imaju i funkciju ventilacije. Uzimajući vazduh iz unutrašnjosti prostorije klima-uređaj ga menja za spoljni - svež vazduh koji zatim ubacuje u prostoriju. U međusezonama, kada grejanje/hlađenje nije potrebno, ventilacija može raditi zasebno i biti vrlo korisna.

  Ako znate šta tražite - nabavka klima-uređaja biće lak zadatak. Mi pre same kupovine klima-uređaja savetujemo sledeće:

  1. Za početak definišite svoje potrebe. Da li kupujete klima-uređaj za stan ili kuću? Važno je da uzmete klimu koja je odgovarajućeg kapaciteta i energetske efikasnosti, jer će jedino takva zadovoljiti vaše potrebe. Za određene prostore i kvadrature bolje je koristiti više klima-uređaja različite snage nego jedan jači, zbog boljeg mešanja vazduha i ravnomernijeg grejanja.

  2. Informišite se o tipovima klima koje se nude na tržištu. Važno je razlikovati klimu s inverterom od klasičnih on/off modela, jer se pojedine karakteristike drastično razlikuju.

  3. Izbegavajte klime nepoznatih proizvođača. Pošto su klima-uređaji postali naša svakodnevica, tržište je preplavljeno uređajima koji se reklamiraju kao najpovoljniji. Mi ćemo kao ovlašćen prodavac i serviser predočiti sve karakteristike da biste mogli da sagledate odnos cena-kavlitet.

  4. Budite spremni da platite pravu cenu za pravi, kvalitetan klima-uređaj. Pravilo da kvalitet košta važi i za ove uređaje. Uređaji koji koštaju ispod svakog proseka najverovatnije neće potrajati ni jednu sezonu.

  5. Morate obratiti pažnju na nivo buke koji uređaj proizvodi. Potrebno je da uređaj radi komforno i tiho.

  6. Klima s inverterom je među boljim rešenjima jer omogućava racionalniju potrošnju električne energije.

  7. Obratite pažnju da se spoljašnja jedinica klima-uređaja ne montira na poziciji na kojoj će čitav dan biti izložena sunčevoj svetlosti - dodatno će se zagrevati.

  8. Obratite pažnju da se unutrašnja jedinica klima-uređaja ne montira nasuprot vratima - hlađenje će biti otežano.

  9. Unutrašnja jedinica klima-uređaja ne treba da bude pored drugih uređaja - opet, da se ne bi pregrevala.

  10. Prenosni klima-uređaji su dobri za male prostore, ali i oni zahtevaju određeni stepen ugradnje.

  11. Redovno servisiranje klima-uređaja neće samo uštedeti novac i produžiti vek trajanja, već će rezultirati kvalitetnijim ambijentom za boravak.

  12. Klima-uređaji ne služe samo za grejanje i hlađenje, već pomažu i u filtraciji vazduha u prostoriji i održavanju idealnog okruženja.

  13. Ukoliko je potreban klima-uređaj koji ne sme biti postavljen na spoljnoj fasadi objekta, možemo ponuditi tzv. „nevidljive klime” kod kojih se i spoljna i unutrašnja jedinica montiraju unutar objekta.

  2. Što se tiče održavanja klima-uređaja, da li se čišćenje može obavljati i u kućnim uslovima ili je ipak bolje pozvati profesionalce?

  Najbitniji faktor korisniku koji boravi u prostoriji u kojoj radi klima-uređaj je kvalitet vazduha, a to direktno zavisi od kvaliteta i čistoće filtera u unutrašnjoj jedinici. U zavisnosti od filtera, namene prostorije i broja pušača u njoj, neke filtere je potrebno čistiti nedeljno, mesečno ili godišnje kada se radi i servis klime.

  Svaki proizvođač savetuje što češće čišćenje klima-uređaja, čak se i garancija na uređaj uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. Čistoća uređaja omogućuje nesmetani protok vazduha i rad uređaja.

  Savetujemo da čišćenje filtera na kućnim split-uređajima možete raditi i sami u slučaju da se u prostoriji puši i da je potrebno barem jednom nedeljno ili mesečno oprati filter. Osim ovoga NEOPHODNO je barem jednom godišnje (ili u slučaju položaja stana na prometnoj saobraćajnici – 2 puta godišnje) pozvati ovlašćenog servisera da obavi VELIKI – GODIŠNJI ILI DUBINSKI SERVIS klima-uređaja. U njemu se nagomilavaju mikroorganizmi (bakterije), plesan i gljivice. To se samo pranjem filtera unutrašnje jedinice ne može ukloniti.

  Sezonski servis obuhvata sledeće:

  Radovi na unutrašnjoj jedinici:

  • Demontaža prednje maske unutrašnje jedinice zajedno sa filterima i pranje, dezinfekcija i deodoriranje svih delova.
  • Skidanje krilca, step motora, pranje, dezinfekcija i deodoriranje kadice i plastike ispred turbine.
  • Dezinfekcija isparivača unutrašnje jedinice.
  • Provera protoka odvoda kondenzata (vode) u kondez-crevu.
  • Čišćenje isparivača unutrašnje jedinice sredstvom za čišćenje i dezinfekciju isparivača klima-uređaja sredstvom za deodoriranje koje uklanja bakterije i viruse.
  • Kontrola temperature protoka vazduha (ulaz-izlaz).

  Radovi na spoljašnjoj jedinici:

  • Mehaničko čišćenje i hemijsko pranje pod pritiskom kondenzatora (saće sa zadnje strane) kako bi se izbeglo preopterećenje kompresora.
  • Pranje kućišta spoljne jedinice-sredstvom na bazi kiselina, deluje efikasno na sve vrste naslaga prljavštine i provera nosača spoljašnje jedinice.
  • Provera pritiska u sistemu i eventualna dopuna, zavisi od tipa korišćenog freona (R22, R407c, R410A,R32). Ukoliko je pri dopuni uređaja freonom ustanovljeno da nedostaje više od 20% ukupne količine freona u sistemu, znači da postoji kvar na freonskoj instalaciji i da je potrebna detekcija curenja i popravka instalacije.
  • Čišćenje spoljašnje jedinice klime.

  I za kraj, naš je savet  da redovan-sezonski servis klima-uređaja, vrši isključivo servis koji je montirao uređaj ili servis koga uvoznik preporuči. U suprotnom, garancija na uređaj više neće važiti.

  g. Bora Antić, ANTIĆ KLIMATIZACIJA DOO

  3. Montaža spoljne jedinice 

  3.1. Pravilno postavljanje spoljne jedinice

  Pozicija spoljne jedinice klima-uređaja mora odgovarati poziciji unutrašnje. Kao što smo napomenuli, preporučujemo da se pre ugradnje, istovremeno razmotre odgovarajuća mesta za obe jedinice, da u procesu montaže ne bi bilo problema. Savetujemo i da spoljna jedinica klima-uređaja bude udaljena od vrućih i prašnih površina; zato bi severna strana kuće bila najprimerenija, gde praktično nema direktne sunčeve svetlosti. Treba obratiti pažnju i na minimalnu udaljenost od televizijskih i radijskih antena - ona treba da bude bar 3 m. Posle detaljne analize i odluke, sledi ugradnja spoljne jedinice, pa priključenje električnih vodova.

  3.2. Bušenje, zaptivanje i montaža

  Vrlo je važno da se creva koja vode do spoljne jedinice izoluju, odnosno, bandažiraju/vakumiraju izolir-trakom i učvrste za zid. Otvori oko creva u zidu se zaptivaju pur-penom, pa se ili zagituju ili zamalterišu. Kada su obe jedinice priključene, potrebno je ozračivanje; time se iz rashladnog kruga izbacuju vazduh i vlaga i to pomoću vakuumske pumpe. Pri prvom uključivanju proverava se i to da ni creva ni ventili negde ne puštaju vazduh. Pre prvog uključivanja klima-uređaja, potrebno je još jednom proveriti sve ventile.

  4. Gde se montira klima-uređaj?

  Pored stručne montaže klima-uređaja vrlo je bitno pronalaženje pravog mesta za njega u prostoriji. Zašto? Na određenom, odnosno, optimalnom mestu potrošnja energije će biti dosta niža, a prijatnost boravka u tom prostoru veća. Optimalno pozicioniranje klima-uređaja znači i lakše i brže dostizanje željene temperature, pa uređaj troši znatno manje energije. Pravilo je da se klima-uređaj montira u najtoplijoj prostoriji u kući, čime će se i drugi delovi učiniti prijatnijim. Na taj će način klima-uređaj hladiti prvo najtopliji i najosunčaniji prostor, što će, posledično, uticati na prijatniju klimu u celom domu.

  Unutrašnja jedinica treba da je na najmanje 2,1 m od poda
  Unutrašnja jedinica treba da je na najmanje 2,1 m od poda

  Prostor koji treba izbegavati pri montaži klima-uređaja je hodnik koji, iako uglavnom nije izložen suncu i direktnoj svetlosti, jeste sam po sebi hladniji, što znači da klima-uređaj neće imati mnogo „posla“ kako bi postigao željenu temperaturu, dok bi u ostalim (toplijim) prostorijama i dalje bilo vruće. Svakako treba izbegavati mesta blizu određenih izvora toplote ili neprijatnih mirisa, pošto bi klima-uređaj takav vazduh uvukao iz neposredne okoline i razduvao ga po celom prostoru.

  Kao i za montaže, i za izbor odgovarajućeg mesta preporučujemo da se posavetujete sa stručnjakom; on/ona će znati da predoči i objasni sve činjenice u vezi s korišćenjem klima-uređaja i da pronađe najbolju poziciju, koja će omogućiti maksimalno korišćenje uređaja i veću prijatnost boravka u prostoru. Najoptimalnija pozicija klima-uređaja često zahteva i duže instalacione kanale i creva. Premda bi to bio malo viši početni trošak, isplatio bi se svojom efikasnošću i uštedom na duži period.

  5. Ugradnja klime - cena

  Koliko koštaju klima-uređaji možete videti preko interneta, a svakako i u prodavnicama, ali treba da znate da iznos koji date na njih neće uticati na trošak postavljanja. Koliko ćete platiti za montažu i instaliranje prvenstveno zavisi od pozicija klimatskih jedinica, zahtevnosti posla, jačine klima-uređaja a, svakako i od ponuđača.

  5.1. Cena ugradnje klime

  Koliko montaža može da košta? Okvirna cena za montažu klima-uređaja, računajući i bušenje u zid do 40 cm debljine, postavljanje i priključivanje 1 spoljne i 1 unutrašnje jedinice, zajedno s montažnim materialom, instalacijama do 4 m, odvodom kondenza do 5 m, električnim priključkom i tehničkom proverom je oko 50 EUR. Cena montaže zavisi od jačine klima-uređaja, tako da je recimo okvirna cena montaže klima-uređaja jačine oko 3,7 kW između 30-40 EUR, dok montaža klima-uređaja jačine oko 5,5 kW košta oko 40 EUR.

  5.2. Priprema ugradnje cevi/creva

  Ukoliko još niste uzeli klima-uređaj, preporučujemo pripremu u smislu kupovine bakarnih cevi koje će izvođač radova postaviti do potfasadnih dozni, mesta gde će kasnije stajati klima. Cena ovakve pripreme je oko 5 EUR po dužnom metru i oko 5 EUR za ruke. Tako možete da računate da će sve izaći između 50 i 700 EUR u zavisnosti od visine, odnosno, dužine bakarnih cevi, ali je ovo svakako vrlo dugotrajno i kvalitetno rešenje za odvod vode.

  Stručni članak 7967
  Autor: Daibau.rs

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Tražite dobre izvođače radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime?

  Imamo čak 1861 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Imamo čak 1861 izvođača radova za područje Klima-uređaji, ugradnja klime
  9.7
  0

  TERMOINŽENJERING DOO


  10
  1

  MONTEL KLIMA M DOO


  8.8
  0

  Dn frigoterm


  9.1
  0

  GORAN ČEJIĆ PR POSTAVLJANJE VODOVODNIH KANALIZACIONIH GREJNIH I KLIMATIZOVANIH SISTEMA ČEJAINSTAL VRŠAC


  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2023 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana