Za područje

  Savremene kovane ograde

  Članak je pregledalo čak 2913+ korisnika
  Ograde od kovanog gvožđa obično se smatraju tradicionalnim ili starinskim. Kovanje je veoma star zanat, a ograde od kovanog gvožđa kao jedan od proizvoda, nekada su bile sastavni deo značajnih reprezentativnih građevina. Na svu sreću, ostale su deo naše svakodnevice, samo u modernijem obliku. Odlučili smo, stoga, da istražimo kakve su savremene ograde od kovanog gvožđa i kako se mogu koristiti kao element modernog arhitektonskog dizajna.
  Stručni članak 2913
  savremene kovane ograde
  Imamo čak 2013 izvođača radova za područje Kovano gvožđe, kovane ograde:

  1. Kovački zanat kroz istoriju

  Kovanje je jedan od najstarijih zanata, a moglo bi se reći da su ograde od gvožđa i danas jedan od najtraženijih proizvoda te vrste. Ovakve ograde su zapravo najčešće gvozdene, a nekad ih je ručno pravio kovač topeći gvožđe na vatri, a zatim ga oblikujući snažnim udarcima čekića. Ograde od kovanog gvožđa nekada su bile vrlo luksuzni proizvodi koje su mogli da priušte sebi samo najbogatiji. Upravo zbog toga, obično su krasile imanja bogatih porodica ili važne državne građevine, ali nisu bile mnogobrojne. Napretkom tehnologije, automatizacijom i standardizacijom te opštim povećanjem životnog standarda, ograde od kovanog gvožđa postale su popularnije i pristupačnije, pa danas nisu ništa posebno.

  Kovane su ograde kroz istoriju krasile posede bogatih porodica i najvažnijih državnih građevina
  Kovane su ograde kroz istoriju krasile posede bogatih porodica i najvažnijih državnih građevina

  2. Moderne kovane ograde

  Tradicionalne ograde od kovanog gvožđa danas su zamenile savremene. Savremene gvozdene ograde jedna su od najčešćih kućnih ograda u našoj zemlji, premda se i dalje koriste za reprezentativne državne zgrade, a posebno za istorijski važne objekte koje su nekada imale takvu ogradu. Savremene ograde od kovanog gvožđa razlikuju se od istorijskih po tehnologiji izrade, koliko po estetici, detaljima i vizuelnom konceptu.

  Savet stručnjaka iz firme METAL-MILUTINOVIĆ

  1. Jedna od velikih mana gvožđa je rđa, šta Vi kao stručnjak savetujete našim čitaocima kada je u pitanju izrada i održavanje kovanih ograda?

  Savetujemo da se svaka ograda zaštiti od korozije toplim cinkovanjem i to je dugoročnaa stvar koja ne zahteva održavanje. Preko cinka je moguće uraditi plastifikaciju ili farbanje specijalnim bojama na vodenoj bazi.

  2. Koliko je nameštaj od kovanog gvožđa popularan među Vašim klijentima i sa kojim materijalom je dobro kombinovati gvožđe u ovom slučaju?

  Savremeni trendovi su industrijski nameštaji gde se kombinuje čelik i drvo u industrijskom stilu.

  3. Pored izrade kovanih ograda, za koje još usluge korisnici Daibau platforme mogu da kontaktiraju firmu METAL-MILUTINOVIĆ?

  Pored izrade ograda firma METAL-MILUTINOVIĆ u svojoj ponudi od skoro kupcima nudi izradu i montaŽu PVC stolarije, montaŽnih kontejnera i izradu Epoksidnih podova.

  G-din Nikola Vojinović, METAL-MILUTINOVIĆ

  2.1. Izrada savremenih kovanih ograda

  Savremene ograde od kovanog gvožđa prave se ručno ili industrijski. Ručno rađene moderne ograde od kovanog gvožđa prate istorijske proizvodne procese, odnosno, i sada se oblikuju od vrućeg gvožđa uz pomoć čekića. Pri ovakvoj izradi, gvožđe se mora grejati na vatri dok ne omekša i ne postane savitljivo, nikako rastopljeno, a onda se kuje pre nego što počne da se hladi. Ograde od kovanog gvožđa se, takođe ručno, prave na još jedan način: od industrijski već obrađenih komada gvožđa, najčešće šipki, varenjem se sastavljaju elementi od kojih će se podići ograda. Ovakav je način izrade, zapravo optimizacija procesa kovanja, pri čemu se proizvod ne počinje „od nule“, već sastavlja, prilagođava i finilazira od prefabrikovanih delova. Takve ograde od kovanog gvožđa nikada neće biti unikatan proizvod kao oni u potpunosti napravljeni ručno, ali treba imati na umu da je najveća prednost industrijske proizvodnje - cena. Budući da industrijski izrađene kovane ograde imaju visoko optimizovan proizvodni proces prilagođen masovnoj proizvodnji, štedi se mnogo vremena i novca.

  2.2. Izgled savremenih kovanih ograda

  Savremene ograde od kovanog gvožđa prate oblike i modele koji su dominirali kroz celu istoriju, premda su sada stilski doteraniji. Viktorijanski stil karakterističan po zašiljenim i masivnim ogradama sačuvan je do danas. Za razliku od tog doba, unikatne ograde „po meri“ sada su sve ređe, pa preovlađuju standardni modeli i oblici. Vrlo popularne gvozdene ograde su one sa kuglicama umesto reinterpretacije viktorijanskih šiljaka na vrhu šipki, pri čemu se ti elementi mogu ponavljati na ujednačenim razmacima, ali različitim visinama šipki. Takve moderne ograde od kovanog gvožđa ujedno su i minimalističke i pogodne za gotovo svaku kuću. Savremene kovane ograde od punih ploča, perforirane ili sa mrežom od kovanog gvožđa takođe postaju sve popularnije. Savremene ograde od kovanog gvožđa odlikuju uglavnom čiste i jednostavne, svedene linije i detalje. Osim vanjskih, postaju sve popularnije i balkonske ograde od kovanog gvožđa.

  Savremene kovane ograde su one minimalističkog dizajna koje odgovaraju svakoj kući
  Savremene kovane ograde su one minimalističkog dizajna koje odgovaraju svakoj kući

  2.3. Kitnjaste kovane ograde

  Čini se da nekadašnje barokne i rokoko ograde sa puno minucioznih, raskošnih ali preterano kitnjastih detalja, sasvim nestaju i sreću se samo po izuzetku. Takve su ograde osim viktorijanskih šiljaka imale lukove, svodove, loptaste, floralne i geometrijske, pa čak i komade iskovane u obliku životinja, i to sve zajedno i ne samo u plitkom reljefu već i u duborezu. Osim mnogo mašte, veštine, preciznosti i bezmalo filigranskog rada, te su ograde zahtevale mesece rada i mnogo novca. Iako se danas ne rade, ne može se reći da su samo one bile umetnički komadi kakve je nemoguće ponoviti.

  Želite li da ograda bude vaš umetnički i stilski izraz i to je, svakako, moguće. Preporučujemo izbor nešto hrabrijih i uočljivijih, netipičnih oblika za ogradu od kovanog gvožđa, ako želite da ona nosi neku temu ili ideju vašeg načina života ili kompanije. Naime, ima kovanih ograda u obliku drveća ili različitih silueta. Siluete mogu biti logotip vaše kompanije ili jednostavno predstavljati simbol koji volite. Hrabrost i jedinstvenost moderne ograde od kovanog gvožđa postižu se, stoga, originalnim idejama i dizajnerskim rešenjima, a ne kopiranjem antičkih modela.

  Kitnjastih kovanih kapija gotovo da više nigde nema, a njihovo mesto zauzimaju one svedenih, jednostavnih linija
  Kitnjastih kovanih kapija gotovo da više nigde nema, a njihovo mesto zauzimaju one svedenih, jednostavnih linija

  3. Kovane balkonske ograde

  Ideja kovane ograde i dalje se prvo vezuje za baštenske, dvorišne odnosno, spoljne ograde. Međutim, balkonske ograde od kovanog gvožđa takođe su odličan izbor, a u minimalističkom duhu mogu biti sjajno rešenje za praktično svaku zgradu. Savremene balkonske ograde od kovanog gvožđa podležu istim stilskim i estetskim principima kao i spoljne kovane ograde. Mogu se pričvrstiti na pohodnu površinu ili sa prednje strane ploče.

  Za balkonske ograde od kovanog gvožđa važe ista stilska i zanatska pravila kao za ograde na otvorenom
  Za balkonske ograde od kovanog gvožđa važe ista stilska i zanatska pravila kao za ograde na otvorenom

  4. Savremene kovane ograde – cena

  Cena moderne ograde od kovanog gvožđa uglavnom zavisi od načina njene izrade. Balkonske ograde od kovanog gvožđa nisu skuplje ni jeftinije od onih na otvorenom. Pre svega, važno je da li se radi o potpuno ručno izrađenoj ogradi ili industrijskom proizvodu. Tada je važno koliko je savremena ograda složena. Pod ovim mislimo prvenstveno na složenost oblika, dezena, ponavljanja i drugih jedinstvenih detalja. Istina je i da se svaka zahtevnija ograda mora napraviti ručno, tako da složenost vizuelne slike automatski sugeriše način izvođenja. Može se reći i to da se kovane ograde i po ceni znatno razlikuju. Industrijski izrađena gvozdena ograda košta 45-80 EUR /m, a potpuno ručno rađena 100 EUR /m pa naviše.

  Stručni članak 2913
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Kovano gvožđe, kovane ograde?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2013 izvođača radova za područje Kovano gvožđe, kovane ograde:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana