Za područje

  Moderna kuća, savremena arhitektura

  Članak je pregledalo čak 3225+ korisnika
  Savremena arhitektura ili dizajn, kako se danas naziva, započela je kao odgovor na preterano kitnjastu i maštovitu arhitekturu prethodnih vekova. Moderna kuća predstavlja svežinu i slobodu, neograničeno kretanje te vizuelnu i fizičku povezanost sa okolinom. Stroga granica između otvorenog i zatvorenog prostora skoro da više i ne postoji.
  Stručni članak 3225
  moderna luca
  Imamo čak 2452 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  1. Savremena arhitektura

  1.1. Savremena arhitektura, nekad

  Prvo treba razjasniti šta zapravo znači pojam savremene arhitekture. Ona danas, stručno gledano, podrazumeva arhitekturu koja je započela krajem 19. veka, a završila negde 1970-ih godina. Moderna arhitektura se ponekad naziva i modernizmom, nastalim kao reakcija na preterano tradicionalne, konzervativne, ukratko klasicističke arhitektonske nacrte, koji preovlađuju u 19. veku. Moderna arhitektura je započela zahvaljujući tehničko-tehnološkom napretku i pronalasku armiranog betona (betona sa čeličnom armaturom), što je samo omogućilo realizaciju konstrukcija kakve su zamišljali modernistički arhitekti. Najpoznatiji predstavnici modernizma su Le Korbizije, Ludvig Mis van der Roe i Frenk Lojd Rajt (Le Corbusier, Mies van der Rohe, Frank Lloyd Wright).

  Savet stručnjaka iz firme SILARD GODNIČ PR BIRO ZA PROJEKTOVANJE I USLUGE GS STUDIO SUBOTICA

  1. Često možemo čuti da domovi u savremenoj arhitekturi izgledaju hladno, da li se Vi kao stručnjaci slažete sa ovom tvrdnjom?

  Ako gledamo dosadašnje zahteve globalno, mogu vam reći da često domovi na kraju dobiju moderan, ali nekako hladan ambijent. Ljude znaju slike iz raznih časopisa da zaraze nekim idejama koje lepo izgledaju na fotografijama i na netu, ali neke nisu baš najpraktičnije, pogotovo kada ima i dece u kući. Prvo bih naveo primer materijala sa visokim sjajem. Oni super izgledaju na renderima i slikama ali jednostavno nemoguće ih je održavati čistim kada imate malu decu. Upravo zbog toga preporučujem da se takvi materijali ugrade na visine koje nisu dostupne deci. Smatram da treba obratiti pažnju do koje mere da se ide sa ekstremno modernim elementima i rešenjima, da ne bismo na kraju dobili neki sterilni ambijent. Lek postoji za sve, tako da ako se malo preteralo i nedostalje toplina u ambijentu to se lako može rešiti raznim ambijentalnim osvetljenjem, dodavanjem nekog lepog tepiha, jastucima u raznim bojama koji osvežavaju prostor i naravno tu su i dekorativne tapete i tehnike na zidovima. Tajna je u detaljima. Nekad samo neki detalji nedostaju u prostoru koji podižu celokupan enterijer i doprinose da prostor zablista i dobije toplinu.

  2. Koliko je moguće kombinovati elemente savremene arhitekture sa tradicionalnom i da li Vaši klijenti imaju takve zahteve?

  U većini slučajeva investitori se opredele za neki stil koji im se dopada. Projektovanjem i formiranjem celokupnog enterijera težimo ka tom odabranom stilu. Zahtevi su u većini slučajeva postizanje nekog modernog minimalističkog stila, ali dešava se da investitori imaju želju da se formira neki rurlani ambijent sa puno drvenih elemenata i da im dom ima toplinu. Bilo koji stil da se traži, relativno lako nalazimo zajednički jezik sa investitorima. Najveći izazov je kada investitor odabere slike raznih stilova sa pinteresta i traži da od tih slika nešto iskombinujemo. Moguće je sve uskladiti, ali treba voditi računa da sve bude u harmoniji. Imali smo slučaj da smo dobili zahtev za izradu dizajna neke moderne kuće. Lokacija je bila u zaštićenom području pa smo sa eksterijerom morali da se uklopimo u celokupan ruralni ambijent okoline, dok kod formiranja enterijera smo išli ka nekom minimalističko modernom stilu. Tako smo ispoštovali sve kriterijume koje su tražili iz Zavoda za zaštitu spomenika, a enterijer je formiran po zahtevu investitora. Često neka ograničenja daju najbolje arhitektonsko rešenje.

  G-din Silard Godnič, SILARD GODNIČ PR BIRO ZA PROJEKTOVANJE I USLUGE GS STUDIO SUBOTICA

  1.2. Savremena arhitektura, sad

  Izraz moderna arhitektura danas više ne znači isto što i nekada. Sa profesionalne tačke gledišta, ispravniji i primereniji izraz od moderne bio bi savremena arhitektura, jer se objekti pa i sama gradnja poprilično razlikuju od modernističkih, a ni mi više ne živimo u periodu modernizma, koji se završio oko 1970 godine. Međutim, opšti termin moderna arhitektura usvojen je za imenovanje objekata koji se rade na savremen način, u korak su sa vremenom i tehnologijama ili čak predviđaju buduće trendove zbog svoje inovativnosti, smelosti i prilagođavanja savremenom načinu života. Pokušaćemo da objasnimo koja su svojstva savremenih objekata, odnosno, kako danas izgleda stvarno moderna kuća.

  Moderna arhitektura spaja sve delove kuće za dnevni boravak u celinu
  Moderna arhitektura spaja sve delove kuće za dnevni boravak u celinu

  2. Moderna kuća

  2.1. Spoljna obeležja

  Moderna kuća je prvenstveno objekt ravnih, čistih linija. Materijali se pažljivo biraju i razmatraju koliko sa stanovišta kvaliteta i efikasnosti, estetike možda još i više. Često se koriste materijali poput armiranog betona, a fasade su uglavnom zastakljene. To znači da su prozorske površine vrlo velike, najčešće od poda do plafona. Moderna kuća ima svedene, jasne linije i oblike koje prevladavaju i unutar i izvan objekta. Neki pojam modernog poistovećuju sa kockastim oblicima. Tačno je da sa modernom arhitekturom dolazi do izražaja i sistem ravnih krovova. Ali ravni krov nije originalna karakteristika modernih kuća. Takozvani krovovi na jednu ili dve vode, takođe mogu biti deo sasvim moderne ili čak futurističke zgrade, ali koji će krov imati prednost zavisi pre svega od lokacije na kojoj se objekt nalazi.

  2.2. Moderna kuća i dekor

  Moderna kuća po pravilu nema nikakve ukrasne elemente, jer se generalno veruje da je savremena arhitektura ona koja uspeva da iskreno izrazi svoju suštinu i estetiku, u skladu sa logikom svojstvenom materijalima. Modernoj kući nije potrebna dekoracija, jer je definisana i napravljena posebno sofisticiranim detaljima, materijalima, a pre svega tlocrtom koji omogućava slobodan i prijatan boravak u prostoru kome pogled na okolinu nije ničim sputan.

  2.3. Kako izgleda tlocrt moderne kuće?

  U savremenim projektantskim planovima pojavljuju se izuzetno otvoreni i slobodni tlocrti. Životni prostor teče i međusobno je povezan, pa čak i granice između spavaće sobe i kupatila često ostaju nejasne. Od velikog značaja u dizajnu zgrada je prirodno svetlo koje pruža moderna kuća sva u velikim otvorima za prozore. Instalacije u takvim objektima su sve više centralne, što omogućava daljinsko upravljanje objektom. Pažljivo isplaniran raspored prostorija rezultat je profesionalnog znanja arhitekte i potreba ukućana. Prostori u objektima postavljaju se u nizu, što ljudima olakšava kretanje i boravak. Moderna kuća obično ima odvojeni dnevni i spavaći deo. Prostor za spavanje je izdvojen, obezbeđuje privatnost ukućanima i nije namenjen posetiocima. Dnevni deo je, za razliku od spavaćih soba, centar kuće i kombinacija je kuhinje sa trpezarijom i boravka s izlazom na balkon, terasu ili u baštu.

  2.4. Eksterijer i enterijer

  Granica između spoljnog i unutrašnjeg dela objekta je vrlo tanka. Moderna kuća to omogućava velikim otvorima za prozore i vrata koji kao da privlače okolinu u unutrašnjost. Okolina služi za poboljšanje izgleda i opšteg utiska o celom konceptu. Kompozicije fasade, krovnih linija, horizontalnih greda ili nosača nastavljaju se na eksterijer. Odmah postaje jasno da se moderna kuća zasniva na preplitanju spoljašnjosti i unutrašnjosti, koji zajedno čine celinu.

  3. Koliko košta moderna kuća?

  Nema potrebe da moderna kuća košta više od obične. Možete je dizajnirati na vrlo različite načine, s tim da na cenu najviše utiče izbor građevinskih i skeletnih materijala, izbor materijala za fasadu i veličina prozorskih otvora i vrata, jer stolarija nestandardnih dimenzija košta više. Dizajn, estetika i životni ambijent koji nudi moderna kuća mogu se ostvariti i gradnjom opekom i betonskim elementima - modernost se više ogleda u rasporedu, organizaciji i iskorišćenosti prostora, odnosno jasnoći linija i oblika, nego u građevinskom materijalu, koji se uglavnom i ne vidi ispod fasadnog sloja.

  Odlučite li se za novogradnju ovakvog tipa, preporučujemo vam da svakako nađete i angažujete stručnjaka koji će umeti da spoji želje, mogućnosti i realno ostvarive ciljeve. Arhitekta vas neće koštati onoliko koliko bi vas koštalo da dobijete nešto što vam se ne sviđa i ne odgovara vam, pa mora da se prepravlja. Procenjuje se da se za izgradnju moderne kuće plaća između 230 i 400 EUR/m2.

  Moderna je kuća čistih, jednostavnih linija i oblika, ukras sama po sebi
  Moderna je kuća čistih, jednostavnih linija i oblika, ukras sama po sebi
  Stručni članak 3225
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Arhitektura, arhitekta?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 2452 izvođača radova za područje Arhitektura, arhitekta:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana