Za područje

  Zimski vrtovi i zastakljene terase

  Članak je pregledalo čak 5221+ korisnika
  Zimski vrtovi ili zastakljene terase smatraju se produžetkom dnevnog boravka. Moglo bi se reći da imaju karakteristike koliko unutrašnjeg toliko i spoljnog prostora, pošto istovremeno štite od vremenskih nepogoda i prenose sunčevu svetlost i toplotu. Poslednjih godina tehnologija je uveliko napredovala tako da su sada potpuno uživanje i sav komfor koji zimski vrt ili zastakljena terasa mogu da ponude ukućanima, dostupni tokom čitave godine, za vreme vrlo hladnih ili toplih dana.
  Stručni članak 5221
  zimski vrtovi
  Imamo čak 1140 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

  1. Zimski vrt/zastakljen balkon - prednosti

  Zimski vrtovi su omiljeni prvenstveno u zemljama sa hladnijom klimom, pošto i u hladnim mesecima ukućanima obezbeđuju prijatno mesto za boravak. Glavna prednost zimskog vrta je svetlost. Kvalitet života koji pružaju velike staklene površine je nezamenljiv. Dobro dizajniran zimski vrt ili zastakljena terasa su deo kuće u kojem imate osećaj da ste zapravo napolju. Svetlost staklenih površina se prenosi duboko u unutrašnjost prostorija, pa osvetljava i njih. U proleće ili zimu, zimski vrt ili zastakljena terasa mogu predstavljati deo eksterijera.

  Zastakljen balkon ili terasa, odnosno, zimski vrt tokom hladnih meseci obezbeđuje veću uštedu energije za grejanje
  Zastakljen balkon ili terasa, odnosno, zimski vrt tokom hladnih meseci obezbeđuje veću uštedu energije za grejanje

  2. Zastakljenjem balkona se štedi energija

  Pravilnim postavljanjem zimskog vrta ili zastakljene terase možete uštedeti i do 30% energije. Za efikasne i isplative energetske uštede, pored dobre toplotne izolacije, presudno je i samo mesto na kome će vrt, odnosno, terasa biti. Zimski vrt ili zastakljenu terasu treba postaviti na jugoistok ili jugozapad s najdužom stranom okrenutom ka istoku ili zapadu. Zimski vrtovi ili zastakljene terase i balkoni se, takođe, mogu koristiti kao izvor napajanja toplotne pumpe, odnosno, koristiti za grejanje kuće. Ako se zid kuće na koji se nastavljaju stakleni zidovi vrta ili terase, odnosno, balkona, okreči tamnom bojom, stvara se tzv. Trombov zid te se unutrašnjost greje energijom koja se stvara u tom međuprostoru.

  Biljke uzgajane u ovom vrtu ili na terasi takođe mnogo doprinose dobroj mikroklimi zbog proizvodnje kiseonika, vezivanja prašine iz vazduha i regulacije vlažnosti.

  3. Konstrukcije zimskih vrtova

  3.1. Kojih dimenzija treba da je zimski vrt?

  Danas je moguće napraviti zimske vrtove ili zastakljene terase i balkone u svim oblicima, od okruglih, poligonalnih do onih sa kupastim i piramidalnim krovovima. Međutim, treba imati na umu da neobični dizajnerski oblici povećavaju cenu gradnje, a uglavnom nisu ni u skladu sa fasadom kuće. Najbolje je da su zimski vrt ili zastakljena terasa/balkon napravljeni tako da prate širinu i oblik fasade bez štrčanja i savijanja.

  Rešetkasta struktura omogućava praktično neograničenu dužinu. Nešto je drugačije sa dubinom konstrukcije. Većina ponuđača koja se bavi ovim poslom, a s kojima smo razgovarali, kaže da su optimalne dubine od 5,8 do 6 m. Ako se odlučite za dublji zimski vrt ili zastakljenu terasu, zbog nosivosti konstrukcije moraju da se dodaju stubovi.

  3.2. Rešetka od profila za zastakljenje balkona

  Rešetkasta konstrukcija koja se za ovakvu gradnju pravi kreće se od 73 cm do 125 cm, u zavisnosti od proizvođača ili graditelja i prilagođava se traženim dimenzijama. Izbor profila je veoma važan. Na tržištu možete naručiti PVC, aluminijumske ili drvene profile. Trokomorni, četvorokomorni ili višekomorni PVC ili aluminijumski profili s ugrađenom izolacijom dobar su izbor za zaštitu od pregrevanja. Drveni profili se mogu zaštititi aluminijumskom maskom.

  Profili koji se koriste za ovakvu gradnju uglavnom su debljine koja varira između 5x5 cm, 5x8 cm, 5x12 cm, u zavisnosti od vaših zahteva i dizajna. Na vaš zahtev, profili se mogu sakriti iza stakla ili u kućištima senila za staklene zidove.
  Zastakljenje balkona ili terase može biti raznih oblika i dimenzija
  Zastakljenje balkona ili terase može biti raznih oblika i dimenzija

  4. Krov zimskog vrta

  Oblik i vrstu krova, odnosno, krovnog pokrivača takođe birate po želji. Ako se odlučite za postavljanje klasičnog drvenog krova, tesar i krovopolagač će prvo obaviti svoj posao. Zimski vrt ili terasa mogu se pokriti lakim montažnim, ravnim krovom od OSB ploča sa hidroizolacijom ili aluminijumskim "sendvič" pločama. Takva gradnja je najjeftinija.

  Sa stanovišta kvaliteta življenja i osvetljenja, preporučujemo stakleni krov, koji prave svi graditelji zimskih vrtova i zastakljenih terasa. Rešetka staklenog krova je ista kao i rešetka za vertikalne staklene površine ili zidove. Raspon krova ne bi trebalo da prelazi 6 m ako ne želite stubove. Površina krova je blago nagnuta i glatka, odnosno sa vidnim spojevima.

  5. Staklo za zimski vrt

  5.1. Kupite kvalitetno staklo

  90% zimskog vrta ili zastakljene terase zapravo je čisto staklo, što znači da je izbor kvalitetnog materijala presudan, a što u krajnjoj liniji itekako utiče i na ukupnu cenu. Važno je znati da li ćete zimski vrt, odnosno, zastakljenu terasu koristiti za boravak ili akumulaciju toplote. Takođe je bitna i lokacija, odnosno, ukupan broj sunčanih dana u godini. U slučaju da su vrt ili terasa namenjeni boravku, treba odabrati staklo sa što manjim gubicima toplote. Optimalna termoprovodljivost je 1,0 W/m2K. To se može osigurati dvostrukim staklom napunjenim plemenitim gasom. Ako je neophodna bolja izolacija postavlja se troslojno izolaciono staklo.

  5.2. Refleksivna stakla za zastakljenje balkona

  Refleksivnost stakla je takođe važan faktor. Najčešće se postavlja staklo sa 50% refleksivnosti. Sa većim refleksijama, čak i do 85%, prostor neće biti toliko zagrejan, ali će biti i znatno manje svetlosti.

  Staklene površine mogu biti fiksne ili pokretne. Veći broj fiksnih prozora ili zidova smanjuje troškove, dok ih klizne staklene površine povećavaju.
  Senila za zimski vrt su nužna - bez njih bi se prostor toliko pregrevao da se leti tu ne bi moglo sedeti; s druge strane, zimi će biti topao baš kako treba
  Senila za zimski vrt su nužna - bez njih bi se prostor toliko pregrevao da se leti tu ne bi moglo sedeti; s druge strane, zimi će biti topao baš kako treba

  6. Senila i prozračivanje

  Pri pomisli na zimski vrt ili zastakljenu terasu, većina ljudi kao osnovni problem vidi pregrevanje. Međutim, pravilno osenčenom i provetrenom vrtu ili terasi, klima-uređaj nije potreban. Graditelji ovakvih konstrukcija uvek preporučuju spoljne roletne za senčenje vertikalnih i krovnih površina. Tende ili jedra, koji odbijaju i do 98% sunčevih zraka, sve se češće koriste za senčenje krova. Roletne s elektropogonom i senzorima omogućavaju prilagođavanje osenčenosti intenzitetu svetlosti ili temperature. Važno je da roletne budu na 5-10 cm od stakla, jer to osigurava protok vrućeg vazduha dalje od prozora.

  Ventilacija, odnosno, prozračivanje je vrlo važna stvar za kvalitetnu životnu klimu. Naravno, najjednostavniji način za prozračivanje zimskog vrta ili zastakljene terase je otvaranje prozora, ali postoje i drugi načini. Idealna prirodna ventilacija obezbeđuje se postavljanjem što većeg broja bočnih ventilacionih prozora, pošto oni obezbeđuju brzu razmenu toplog i hladnog vazduha.

  7. Zimski vrt - cena i rok isporuke

  7.1. Cena zimskog vrta

  Naravno, često o svemu navedenom odlučuje cena. Cene zimskih vrtova, odnosno, zastakljenih terasa i balkona variraju. Cena zatvaranja terase zavisi od brojnih faktora, neki od njih su izbor debljine i vrste kaljenog stakla, završne obrade profila, neophodnost potkonstrukcije i slično. Cena nabavke i montaže najjeftinijeg zimskog vrta od PVC profila i fiksnim staklima, kreće se između 400 i 800 EUR/m2. Kvalitetnije konstrukcije od ALU profila i s boljim staklom kreću se između 700 i 1.000 EUR/m2.

  7.2. Rok isporuke zimskog vrta

  Rokovi isporuke su zavisni od toga kupujete li gotov model ili naručujete izradu po meri. Za gotove se čeka dve do četiri nedelje, a za one po meri oko mesec-dva ili kako se pogodite sa ponuđačem. Ima i modela koji se mogu naručiti iz inostranstva, ali se onda isporuka i montaža ugovaraju posebno.

  Savet stručnjaka iz firme OKTAVUS

  1. Koje sve vrste zastakljivanja nudi firma OKTAVUS?

  Oktavus firma nudi zastakljivanje pokretnim staklenim sistemima, koja se mogu kretati na motor ili manuelno. Stakleni sistem na motor se zove Giljotina ili motorizovana vertikalna pokretna stakla. Najčešće ga montiramo kod klijenata koji imaju za cilj da sačuvaju pogled, imaju jako kvalitetnu izolaciju i takođe opciju da im ostane fiksni deo kao ograda.
  Drugi sistem koji nudimo je klizno preklopni sistem, gde se sva stakla naguraju u stranu i preklope. Najčešće se koristit za zastakljivanje terasa, lođa, balkona i bazena.
  Treći sistem koji Oktavus firma radi je klizni stakleni sistem koji se jednostavno iskliza u stranu. Koristi se za iste potrtebe kao i klizno preklopni, s tim što se on koristi kada je visina stakla preko 2 metra.

  klizno-preklopni-sistemi-oktavus.jpg

  2. Da li je za zastakljivanje potrebna neka posebna vrsta stakla?

  Za zastakljivanje se najčešće koristi kaljeno staklo, a u nekim slučajevima i kaljeno termopan staklo radi jače izolacije. U pitanju su jedinična i dvostruka stakla.

  3. U svojoj ponudi takođe imate pergolu. Koje su prednosti pergole?

  Pergole su naša uža specijalnost. To su pokretni krovovi koji štite od sunca, kiše i snega. Na jedno dugme se otvaraju i zatvaraju, imaju ugrađena LED svetla i sakrivene kanale za odvod vode. Boje materijala mogu biti po izboru. Dugotrajno su i moderno rešenje.

  pergola-oktavus.jpg

  4. Šta savetujete Vašim klijentima koji žele da ugrade pergolu?

  Svim zainteresovanim savetujemo da dobro razmisle da li je rešenje kao što je pergola za njih, odnosno da li zaista koriste prostor koji žele da natkriju ili ne. Pergola u kombinaciji sa staklom predstavlja dobro izolovan zimski objekat, koji se leti na dugme može skroz otvoriti.

  G-din Srđan, OKTAVUS

   

  Stručni članak 5221
  Autor: Daibau trendovi magazin

  Da li Vam je članak bio koristan?


  Tražite dobre izvođače radova za područje Zastakljivanje terase?

  Izračunajte ratu kredita za planirane radove i prijavite se za konsultacije sa bankarskim savetnikom:
  Ideje za uređenje doma

  Magazin pun svežih ideja i saveta naših autora za uređenje vašeg stambenog prostora.

  Imamo čak 1140 izvođača radova za područje Zastakljivanje terase:

  Besplatna pretraga
  Tražimo lokalno
  Bez provizije
  Uslovi korišćenja I Politika privatnosti I Informacije o kolačićima I Impressum
  © 2024 Daibau.rs, Daibau sistem DOO | Sva prava su zadržana